Alaskan Kurdu Malamute Özellikleri ve Bakımı

Alaskan Malamute Resimleri
Alaskan Malamute, uzun boylu, güçlü, iri kemikli, çevik ve kompakt bir vücuda sahiptir. Bu ırkın geliştirilme amacı ağır yükleri, güçlü bedeniyle taşıması içindir. İskandinav cinsi köpektir, soğuk hava koşullarına dayanıklıdır. Spitz ailesine mensup olan bu ırk Alaska Malamutu, Mal, Mally ve Alaska Kurdu adlarıyla da tanınmaktadır. Çift kaplamalı kürkü, kalın, yoğun ve yünlü astarıyla beden ısılarını koruyup, yalıtım sağlar. Kurt gözlerine rağmen onların yüz ifadesi çok sevimli ve yumuşaktır. Kendinden emin, rahat ve dengeli bir yürüyüşe sahiptirler. Çok aktiflerdir ve kolay kolay yorulmazlar. Onların yüksek temposuna uyum sağlayan bir aileyle, mutlu bir yaşam sürebilirler.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, Kızak köpeği
Ağırlık
33- 38 Kg
Yükseklik
58- 63 Cm
Aile
Spitz, Kuzey, Kızak köpeği
Menşei
Alaska
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
10- 16 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Alaskan Malamute Spitz özelliklerini taşıyan güçlü, çalışkan ve görev bilinci yüksek olan bir ırktır. Bunun yanında Alaskan Malamute ailesine sadık, sevgi dolu, eğlenceli ve zaman zaman da ağırbaşlı bir köpektir. Aile üyeleriyle vakit geçirmeyi, oyunlar oynamayı ve egzersiz yapmayı severler. Bu köpeklerin olmazsa olmazları ailesiyle vakit geçirmek ve aktivite yapmaktır. Günlük ihtiyaçları karşılandığı zaman iyi huylu ve uyumlu olurlar. Ancak gün içerisinde yeterli egzersiz yapmaz ve sevdiklerinden ilgi göremezse davranışları değişerek sinirli ve yıkıcı davranışlar sergileyebilirler.

Alaskan Malamute ailesine önem veren ve onların sözünü dinleyen bir köpektir. Ancak güçlü, iradeli ve bağımsız yanları da ortaya çıkmak için fırsat aramaktadır. Erken eğitilmez ve yeterli sosyalleştirilmezse Alaskan Malamute’nin yaşadığı ortamdaki lider kişi olma isteği ortaya çıkabilir. Sahibine saygı duymayan, komutlarını yerine getirmeyen Alaskanlar alfa köpek olma gayretindedir, ve kesinlikle buna izin vermemelisiniz. Alfa köpek olduğu durumda sahibinin eğitimi, köpeğiyle ilişkisi zorlaşır. Çünkü lider köpeğiniz olursa söz dinlemezler ve kendi isteklerini yapmaya çalışırlar. O yüzden onları erkenden eğitmeniz ve liderleri olarak kendinizi belli edip, sözünüzü dinletmeniz şarttır. Aksi halde otorite sahibi köpek olarak bahçeyi kazma, istedikleri zaman uluma ve daha farklı istenmeyen davranışları normalleştirmeye çalışabilirler.

Yavru iken sosyalleşmeye başladıklarında daha sıcakkanlı ve arkadaş canlısı olacaklardır. Yeni tanıştıkları herkese kısa süre içerisinde alışırlar ve çok çabuk arkadaşlık kurarlar. Oyuncu kişiliğine ve sempatikliğine karşılık veren herkesle arkadaş olabilirler. Ailesine ve arkadaşlarına çok sadıklardır. Ancak yabancılarla bile hemen iyi anlaştığı için iyi bir bekçi köpeği olmaya uygun bir ırk değildir.

Köpek parklarında, yürüyüşlerde tasma ile gezdirmeniz gerekir. Evcil hayvanlarla, diğer köpeklerle orta derecede iyi anlaşırlar. Ancak hayvanlara, insanlara yaklaştığı kadar sıcak yaklaşmazlar ve hayvanlara karşı zaman zaman iddialı ve otoriter olabilirler. Atalarından gelen sürü yönetme, gütme isteğiyle hayvanları ve küçük çocukları yönetmek isteyebilir ve alan koruma duygusuyla hareket edebilirler. Bu yüzden hakimiyetin sizde olması ve dışarıdaki davranışlarını kontrol edebilmeniz önemlidir.

Apartman hayatına çok havlamasa da, uluma ve benzeri sesler çıkarmaya eğilimlerinden, yüksek enerjileri ve egzersiz ihtiyaçlarından dolayı pek uyum sağlayamazlar. Onların daha çok avlusu olan, bahçeli bir evde mutlu oldukları ve rahat hareket ettikleri gözlemlenir. Bahçeli evin, çitleri yüksek olmalı ve köpeğinizin kazma huyundan dolayı çiftlerin çevresi kazılmaya müsait olmamalıdır. Kazmak onların sevdiği aktivitelerden ve alışkanlıklardan birisidir. Bu davranışını kontrol altına almak için ona kazabileceği bir yer belirleyebilirsiniz. Başka yerleri kazma eyleminde bulunduğunda, ona ait olan belirlediğiniz yere yönlendirin. Bu şekilde köpeğinizin kazmasını engellemek yerine, doğru yere yönlendirmiş olursunuz.

Aşırı soğuk havalara dayanıklıdır ancak sıcak havalara karşı hassasiyetleri vardır. Sıcak havalarda çok tempolu egzersizler ve uzun yürüyüşler yapmamalıdır. Evinizin bahçesine sıcak havalarda soğuk ve temiz su koyarak serinlemelerine yardımcı olmayı unutmayın.

Alaska Malamutlar ailesi ve sevdikleriyle birlikte yaşar, sevilir, bakımları yapılır ve ihtiyaçları karşılanırsa 10 – 16 yıl boyunca mutlu bir yaşam sürebilir.

Tarih

Alaskan Malamute, Kuzey Kutbu’nda yaşayan en eski kızak köpeği ırklarından birisidir. Binlerce yıl öncesine dayanan ve Sibirya’dan Alaska’ya uzanan bir soy geçmişi vardır. Spitz ailesine mensup Alaskan Malamute, yaşadığı yer olan Kuzey Kutbu’nun olumsuz iklim koşullarına göre evrimleşmiştir. Cinsin kökeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak yaklaşık 4.000 yıl önce Bering Boğazı’nı geçerek Kuzey Amerika’ya göç eden Paleolitik avcıların yanında gelen evcilleştirilmiş kurt köpeklerinin soyundan geldikleri düşünülmektedir. Bu ırk ilk olarak Alaska’nın kuzeybatı kıyısında yaşayan Mahlemutlar olarak tanınan yerli Inuit halkının arasında yaşadığı belirtilir.

Irkın adı, Alaska’da Kotzebue Sound’da yaşayan Inuit kabilesi, Mahlemiut’lar olarak tanınmasından dolayı “Alaskan Mahlemut”  şeklinde türetilmiştir. Mahle bir Inuit kabilesinin adıdır ve mut da köy anlamına gelmektedir. Mahlemiut halkı köpekleri, ağır yükleri uzun mesafeler boyunca, kolaylıkla taşıması için kızak köpeği olarak geliştirdi ve yetiştirdi. Köpekler hızlı hareket etmesinden daha ziyade, zorlu görevleri güçlü ve iri bedenleriyle tek başına yapmalarıyla takdir ediliyordu.

Kızak köpeği olmasının yanı sıra yazın paket taşımak, buz üzerinde fok balıklarının solunum deliklerini bulmak, fok balıklarını avlamak ve sahipleri avlanırken kutup ayıların dikkatlerini dağıtmak, onları kovalamak gibi birden çok görevde başarıyla çalışıyorlardı. Alaskan Malamute çok yönlü ve güçlü özellikleriyle insanların hayatında çok önemli bir yere sahipti. Çok fazla şımartılarak sevilmemiş olsalar da onlar yaşadıkları evlerde ailenin kıymetli ve değerli bir üyesi olduğunun farkındaydılar.

Sibirya kurdu gibi çeşitli Arktik köpek ırkları, Alaskan Malamutlar’dan daha yüksek hızla daha hafif yükleri kızaklarla çekmekteydiler. Ancak önemli olan bazen hızdan ziyade uzun süren ve güçlü performanstır. Burada da ortaya Malamutlar çıkmıştır. Sibirya Kurdu’nun hızlı ve yarışçı yapısına rağmen Malamutlarda güçlü ve uzun süre çalışma temposuyla insanlar tarafından çok tercih edilmiştir.

1896’da altın bulunmasıyla birlikte, altın hücumu için Alaska’ya yabancı seli yaşandı. Gelen kişiler köpeklerini de yanlarında getirdi. Eğlence amaçlı köpekler arasında ağırlık çekme ve farklı yarışlar düzenlendi. İnsanlar yerli Alaska ırklarını birbirleriyle ve yerleşim bölgesine getirilen köpeklerle daha hızlı bir yarışçı ve altına ulaşacak köpek üretmek için çabaladılar. Dışarıdan gelen köpeklerden zorlu iklim şartına uyum sağlayanlar hayatta kaldı. Sonrasında bölgeye uyum sağlayabilecek, çeşitli köpek ırklarına akın edildi. Bu dönem sonrasında yerli ve orijinal Alaska köpekleri ile diğer köpekler iç içe geçti. Saf Alaska Malamute ırkı kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

1920 yıllarında New England köpek yarışı meraklısı, geleneksel Malamutları yetiştirmek için bazı adımlar attı. Paul Voelker, Alaska’dan aldığı köpeklerle “M’Loot” olarak tanınan daha farklı bir tür üretti. Bu köpeklerden bazıları 1933’te Amiral Byrd’a Güney Kutbu’na yaptığı yürüyüşte yardım etmesi için seçildi ve Amiral Byrd’in seferlerinde kullanıldı. Sonrasında itibarları tekrar arttı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Alaskan Malamute güçlü bedeniyle yük taşıması, arama kurtarma çalışmalarına destek olması için bir kez daha görevlendirildi. Kızak köpeklerine olan yoğun talep sonucunda, savaşa götürülmesi için ödünç verildi. Alaskan Malamute ırkının Antartika’ya düzenlenen sefer sonrasında sayılarında azalma oldu. Rivayetler oraya götürülen Alaskan Malamute ırkı köpeklerin katledildiği şeklindedir.

1935’te AKC tarafından orijinal Kotzebue türü Alaskan Malamute ismiyle tanıdı ve kabul edildi. Alaskan Malamute kızak ve av köpeği olarak başarıyla görevlere katılmıştır. İlerleyen yıllarda atalarından gelen bu görevlerin yanında, sahibine bağlı ve uysal bir köpek olması sebebiyle sadık bir ev, aile köpeği olarak hayatımızda yer almışlardır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Alaskan Malamute ırkının derin ve geniş göğsü yapıları vardır. Ağır kemikleri, güçlü omuzları ve kaslı, heybetli vücutlarıyla dikkat çekerler. Kemikleri diğer türlere göre kalındır ve bu da onları daha güçlü kılmaktadır. Alaska Malamutu kuzey Kutbu köpeklerinin en irisi, büyüğü ve iri kemikleriyle en güçlüsüdür. Kötü hava şartlarına karşı dayanıklı olan kürkü, muhteşem maskesiyle asil bir duruşa sahiptirler.

Kafa

Alaskan Malamute ırkının kafası geniştir. Yüzünde onlara ayrı bir hava katan maskeye sahiptirler. Gözleri kafatasına göre eğik şekilde ve birbirine eşit uzaklıkta konumlandırılmıştır. Gözlerinin üzerinde belirgin bir beyazlık bulunur. Namlu uzun ve yüzünü tamamlayan beyaz renge sahiptir. Burun siyah veya kahverengi renklerinde görülür. Oldukça iyi koku alan bir burunları vardır. Genellikle yüzünde gülümseyen ifadeleriyle etrafta gezinirler. Oldukça sıcakkanlı ve sevimli olmaları sebebiyle çok sevilen bir ırktır.

Kulaklar

Alaskan Malamute ırkının kulakları geniş ve üçgen şeklindedir. Başı dik şekilde durduğunda veya uyarıldığında kulaklarını genellikler diktikleri görülür. Bunun dışında normal zamanlarda hafif aşağıya doğru sarkık kulaklarını da görmeniz normaldir.

Gözler

Alaskan Malamute’nın gözleri orta büyüklükte, badem şeklindedir ve kafatası üzerinde hafif eğik şekilde konumlanır. Göz ve yüz yapısıyla ilk bakışta kurt görüntüsünü çağrıştırsa da Alaskan Malamute daha tatlı, sevimli bir ifadeye sahiptir. Bakışlarında insanların içini ısıtan ve sevgi saçan bir ışıltı vardır. Alaskan Malamute ırkı badem şeklindeki kahverengi ve mavi gözleriyle oldukça güzel bakışlara sahiptir. Irk stantlarına göre mavi gözlü Alaskan Malamute bir hata olarak kabul edilse de, köpek severler tarafından ilgi görmektedirler.

Bacaklar ve Ayaklar

Alaskan Malamute ırkı Kuzey Kutbunda yaşayan diğer köpeklere göre daha iri kemikli ve dayanıklı vücuda sahiptir. Heybetli bedenini taşıyan kaslı ve güçlü bacalara ve ayakları vardır. Güç ve dayanıklılık konusunda çok iyi olsalar da, hız konusunda fazla başarılı değillerdir. Biraz ağır köpeklerdir. Kendinden emin, yere güçlü basan ayakları büyük, geniş ve sert pedlere sahiptir. Ayak yapıları kar ayakkabısı tipindedir. Bacaklarının neredeyse her zaman beyaz renkli tüylerle kaplı olduğunu görebilirsiniz.

Kuyruk

Alaskan Malamute ırkının kuyrukları vücudundaki en güzel ve dikkat çeken yerlerinden birisidir. Sırtının üzerine doğru kıvrılan, bol tüylü ve güzel görünümlü kuyruğa sahiptirler.

Tüy

Alaskan Malamute’nin tüy yapısı oldukça kalın, yoğun, kaba ve çift katmanlıdır. Kürkü soğuk iklim koşullarında yaşaması ve onların beden ısısını koruyacak yapıdadır. Kalın dış katmanı, yumuşak ve kısadır. Bu katman koruyucu tüyler olarak da bilinir. Alt katmandaki tüylerin uzunluğu da 2.5 - 5 cm arasında değişiklik gösterir. Alaskan Malamute’nin tüyleri suyu ve soğuğu geçirmemek için yağlı ve yünlü bir yapıya sahiptir. Tüylerinin uzunluğu bölge böle değişiklik gösterir. Omuz, boyun ve boyun çevresinden başlayarak, arka tarafının altı ve kalça bölgelerinde tüy uzunluğu artar.

Renk

Alaska Malamut ırkının kürkü açık griden siyaha ve kum renginden kırmızı/kızıl tonlara kadar farklı renklerde olabilir. Ayrıca kurt grisi, siyah ve beyaz, samur rengi (koyu gri dış kaplamalı kırmızı astar) veya kırmızı gibi farklı renk kombinasyonları da bulunur. Yüzü, namlusu, ayakları, bacakları ve karın bölgesi ağırlıklı olarak beyaz renkte olmalıdır. Kürkünde en belirgin düz rengin beyaz olması gerekir. Alın ve boyun bölgesinde kızıl tonunun etkisiyle beyaz bir alev görüntüsü vardır. Alaska Malamut genellikle koyu vurguları, desenleri vardır. Bazen koyu renkli maskesiyle veya şapkasıyla da karşınıza çıkabilirler.

Sıkça sorulan sorular

Alaskan Malamute köpek ırkı ortalama yaşam süresi 10- 14 yıl arasındadır.

Alaskan Malamute  ırkı dişi ve erkekleri arasında boy ve kilo farkı mevcuttur. Dişi Alaskan Malamute, erkek cinsine göre daha küçük yapılıdır. Genel olarak ağırlıkları 33- 38 kg, yüksekliği ise 58- 63 cm arasında değişiklik gösterir. Dişi yetişkin Malamute’nin ağırlığı 33- 35 kg aralığında değişir, erkeklerin de en fazla 38 kg olmalıdır. Sağlıkları için boy ve kilosu ideal aralıkta olmalıdır.

Evet, Alaskan Malamute birçok köpek ırkına göre oldukça fazla tüy döker. Haftada en az 3 kez taramanız ve fırçalamanız gereklidir. Yılda iki kez mevsim değişimlerinde çok daha fazla tüy dökerler. Bu dönemlerde mümkünse her gün taramanız gerekir. Yoksa dökülen tüyleri evinizde uçuşurken görebilirsiniz.

Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi kaliteli köpek mama markalarının ürünlerinden, köpeğinize uygun olanı alabilirsiniz. Orta büyüklükteki Alaskan Malamute için ürünlerin içerik ve yaş bilgisine bakarak almış olduğunuz yüksek kaliteli köpek mamasını severek tüketeceklerdir.

Ev yemeği yiyebilirler ancak her yiyeceği yemeleri uygun değildir. Köpeğinizin sağlığı için tüketmesi uygun olan ev gıdaların neler olduğunu bilerek vermelisiniz. Alerjilerinin olabileceği yiyecekleri vermekten kaçınmalı ve beslenme düzenine dair veterinerine danışarak bilgi alabilirsiniz.

Köpeğinizin sağlıklı yavrular doğurması için 18. Ayını tamamladığında çiftleşmesi daha iyi olacaktır. 18. aydan önce gelişim süreci devam ettiği ve tamamlanmadığı için çiftleştirilmesi önerilmez. Annenin ve yavruların doğum sonrasında sağlıklı olması için çiftleştirileceği zamana dikkat edilmelidir.

Alaskan Malamute köpeğinin bakımı kısmen zordur. Tüylerinin düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Yıl genelinde dökülmeler görülür ve yılda iki kez daha yoğun tüy dökerler. Banyo ihtiyaçları çok sık değildir. Eğitimleri konusunda il defa köpek bakacak kişileri zorlayabilirler. Ancak sahibiyle birbirine alıştıktan sonra eğitim süreci kolaylaşacaktır. Aktif ve enerjik bir ırk olan Alaska Kurdu’nun egzersiz ihtiyacını karşılamanız ve onlara uyum sağlamanız gerekir. Bu da zaman zaman köpek sahipleriniz zorlamaktadır.

Alaskan Malamute yavrusunun fiyatı ortalama olarak 1.500 TL ile 7.000 TL arasında değişiklik gösterir. Köpeklerin yaşına, cinsiyetine ve şecere durumuna göre fiyat aralığında farklılıklar olmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı Alaskan Malamute dişisi bir doğumda 4-10 arasında yavru sahibi olabilir. Genel bir ortalamayla dişilerin 6 yavru doğurdukları görülmektedir. Doğan yavru sayısı annenin sağlığına, kaçıncı doğum olduğuna ve çiftleştiği erkeğe göre değişiklik göstermektedir.

Alaska Malamut ırkının kürkü açık griden siyaha ve kum renginden kırmızı/kızıl tonlara kadar farklı renklerde olabilir. Ayrıca kurt grisi, siyah ve beyaz, samur rengi (koyu gri dış kaplamalı kırmızı astar) veya kırmızı gibi farklı renk kombinasyonları da bulunur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.