Samoyed Özellikleri ve Bakımı

Samoyed Resimleri
Samoyed beyaz tüyleriyle girdiği her ortam da ilgiyi üzerine çekecek bir güzelliğe sahiptir. Samoiedskaia Sabaka, Samoyedskaya, Sami, Sammy adlarıyla da tanınırlar. Ağız yapısının yukarı kıvrık köşeleri ona karakteristik “gülümseyen Sammy” ifadesini kazandırmıştır. Sammy güçlü, çevik, zarif ve zarafetli bir ırktır. Çift katmanlı kürküyle soğuk hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Kaslı, hızlı ve çevik vücutlarıyla, kızak çekmek ve avcılara yardım etmek onların kolaylıkla ve keyif alarak yaptıkları işlerdendir. Her yaştan insanla iyi anlaştıkları görülür. Samoyed sahibine sadık, iyi huylu, mutlu ve eğlenceli bir aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, Ren Geyiği Çobanı, Kızak Çekici
Ağırlık
15-30 Kg
Yükseklik
48- 60 Cm
Aile
Spitz, Kuzey Çobanı
Menşei
Rusya (Sibirya)
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
10- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Samoyed akıllı, nazik, eğlenceli ve ailesine sadık bir köpektir. Sevdiklerine ve ailesine bağlılıkları çok yüksektir. Samoyed ailesine yakın olmak, onlarla birlikte zaman geçirmek ve oyun oynamak ister. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar, uzun süre yalnız kaldıklarında olumsuz davranış sergileyebilirler. Bu köpekler sevdikleri ya da rahatsız oldukları durumlarda havlayarak ya da uluyarak, bir nevi konuşuyormuş gibi kendisini ifade eder. Samoyed sevimli halleriyle iyi bir arkadaş ve aile köpeğidir.

Çocuklarla, yabancı kişilerle de iyi anlaştıkları görülür. Utangaç, çekingen yapıları yoktur. İyi eğitildiğinde diğer evcil hayvanlarla ve köpeklerle ilişkileri de iyidir. Herkese karşı sıcakkanlı, sevecen yaklaşır ve yeni arkadaşlıklar kurmayı severler. Saldırgan yanları yoktur ama ailesini, sevdiklerini korumayı bilirler. Çok uyumlu olsalar da köpeğinizi, her ihtimale karşı yabancı kişiler, küçük çocuklar ve evcil hayvanlarla gözetiminiz dışında yalnız bırakmayınız.

Samoyed enerjik ve aktif bir köpektir. Egzersiz ihtiyaçları düzenli olarak karşılanmalıdır. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak egzersiz yapmaları gereklidir. Aksi halde canları sıkılıp, havlamaya başlayabilir ve farklı olumsuz davranışlar sergileyebilirler. Bu ırk bir şeylerle meşgul olmayı, yürüyüş yapmayı ve gezmeyi severler. Onların gün içerisinde bu ihtiyacını karşıladığınız sürece çok uyumlu ve mutlu olacaklardır. Eğer yoğun çalışıyorsanız, egzersiz ihtiyacı yüksek olan bu ırk sizin için uygun olmayacaktır. Gününüzün önemli bir kısmında ona vakit ayırmanız şarttır.

Güvenlik önlemlerini aldığınız bahçede ve dışarıda onunla yaptığınız aktivitelerde tasma takmalısınız. Av köpeği içgüdüsüyle küçük hayvanları kovalaması, peşinden gitmesi mümkündür. Bu yüzden tasmayla birlikte kontrolün sizde olması gerekir. Kazma, kaçma ve bir şeyleri çiğneme eğilimleri sebebiyle tek başına dışarıda koşuşturmasına izin verilmemelidir.

Eğitim kolaylığı orta seviyededir. Olukça akıllı olan Samoyed’in bir yanı da bağımsız, kendi kararlarını kendi almaya eğimli ve inatçıdır. Bu durumları sebebiyle eğitimlerinde zaman zaman zorluk çıkarabilirler. Onlara karşı sabırlı ve tutarlı yaklaşmalısınız. Ödül mamasıyla ve sıkıcı olmayan, farklı eğitim teknikleriyle eğitim sürecini tamamlayabilirsiniz. Samoyed sahibini seven ve onları memnun etmek isteyen köpekler olduğu için çabanıza karşılık verecektir.

Apartman hayatına uyumlu bir köpektir. Egzersiz ihtiyacı karşılandığı, canı sıkılmadığı ve uzun süre yalnız kalmadığı sürece havladıkları pek görülmediği için apartman yaşamında sahibini üzmezler. Soğuk hava koşullarına karşı dayanıklılardır. Ancak bahçede veya bir kulübede tek başına yaşamaktan mutsuz olurlar. Bu yüzden onları ailesiyle birlikte, ev ortamında yaşaması gereklidir. Herkese karşı sıcakkanlı olsalar da iyi eğitildiklerinde, sadakati ve uyanık yönleri ön plana çıkarıldığında iyi bekçi köpeği olarak da karşınıza çıkacaktır.

Erken aşamada eğittiğiniz, sosyalleştirdiğiniz köpeğiniz daha iyi huylara sahip olacaktır. Samoyed’in kişilik ve karakterini belirleyen birden çok faktörün yanında yaşadığı ortam, ona gösterilen sevgi ve ilgi de gelişimlerini etkileyecektir.

Tarih

Samoyed köpeği adını Orta Asya’dan göç ederek kuzeybatı Sibirya bölgesine gelen, göçebe yaşayan Samoyed halkından almıştır. Sammy ırkı soğuk hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Bu özellikleri sebebiyle dünyadaki en soğuk bölgede, çalışmaları için yetiştirildiler. Samoyed halkı gıda, kürk ve derisi sebebiyle ren geyiğine bağlıydı. İnsanlar, yiyecek bulabilmek için ren geyiği sürülerine ve taşıyabilmek için köpeklere ihtiyaç duyuyorlardı. Ren geyiği devamlı hareket halindedir ve köpekler de onları bulmak ve sahiplerine getirmek için kullanılmıştır. Sonradan ren geyiğini avlamaktan, geyikleri gütmeye geçilmiştir.

Süreleri hareket ettirmek, gütmek ve Kuzey Kutbu’nda yırtıcı hayvanlardan korunmakta onların görevi olmuştur. Samoyed halkın ihtiyaçlarını karşılayan çalışkanlığıyla öne çıkmıştır. Dayanıklı spitz köpeği Samoyed de kendisine verilen işlerin hepsini başarıyla yerine getirmek için çabalamıştır.

İnsanlar ve Samoyed köpekleri hayatta kalmak için birbirlerine karşılıklı olarak bağlıdırlar. Samoyed köpekleri, sahiplerine teknelerini, kızaklarını çekmekte, ağır yüklerin taşımakta ve avlamalarında yardım ederler. Ailenin bir parçası olan bu köpekler, birlikte çalıştıktan sonra evlerine de birlikte döner ve bir arada yaşarlar. Samoyed, geceleri sahipleriyle aynı çadırda, evde bir arada yatar. Evdeki işlerinden sonuncusu da birlikte yattığı kişileri, sıcak bedeniyle ısıtmaktır. Tüm bunların yanında da sevdiklerini, evini ve sürüsünü koruyan çok iyi bir bekçi köpeğidir.

Samoyedler 1800’lerin sonlarında İngiltere’ye gelmiştir. Ancak İngiltere’ye ithalatı yapılan köpekler günümüzde bilinen, beyaz renkli Samoyed’lerden biraz farklıydı.  Cinsi tanıtmak için İngiltere’ye getirilen köpeklerden birisi Kraliçe İskenderiye’ye sunuldu ve Kraliçe’nin en sevdiği köpeklerinden birisi oldu. Kraliçenin köpeklerinin soyundan gelen Samoyed ırk, modern soyağacında yer almaktadır.

1906 yılında beyaz renkli Samoyed, Rusya’nın Büyük Dükü Nicholas’ın hediyesi olarak ilk kez Amerika’ya geldi. Amerika’ya gelen beyaz renkteki Samoyed köpekleri AKC tarafından tescillendi.

1900’lerin başında, Samoyed ırkı Sir Ernest Shackleton’un Sibirya’dan Antarktika’ya yaptığı meşhur yolculukta kızak takımı içerisinde yer almış ve Güney Kutbu’na ulaşma zaferini yaşamıştır. Daha birçok zorlu görevde yer almış ve kızak takımların bir parçası olmuşlardır. Bu görevler sırasında bir çok zorlukla karşılamış ve sadece en güçlü, formda olan köpekler bu zorlu seferleri tamamlayabilmiştir.

Samoyed ırkının becerikli yönleri, parlak ve gösterişli güzel görüntüsüyle birleşince kısa sürede halkın dikkatini çekmiştir. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana popülerliği her geçen gün artarak devam etmiş. Yüzyıllar önce, küçük bir yerde üremiş ve yaşamış olsalar da zamanla ünleri tüm dünyaya yayılmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Samoyed güçlü, kaslı ve kompakt bir vücuda sahiptir. Kalın ve çift katmanlı kürküyle, soğuk hava koşullarına dayanıklıdır. Güçlü ve çevik bedeniyle kızak çekici ve av köpekleri olarak çeşitli görevlerde çalışmıştır. Beyaz tüyleri, gülümseyen yüzü ile büyüleyici bir güzelliğe sahiptirler.

Kafa

Kafa yapısı geniş, kama şeklinde ve hafif taçlıdır. Kama şeklindeki başı, erkek Samoyed köpeğinde dişilerden daha belirgin bir fırfırla çevrilidir. Hafif çekik gözleri, koyu kahverengi ve siyah renktedir. Ağız yapısı köşesinden kıvrılmış şekliyle onlara gülümseyen bir ifade vermektedir. Namlu, buruna doğru sivrilen yapıdadır ve kafa büyüklüğüyle orantılıdır. Burunları siyah, kahverengi veya ciğer renklerinde olabilir. Samoyed’in gülümseyen ağız yapısını tamamlayan dudakları, siyah renktedir. Güçlü çenesi makas ısırığında buluşmaktadır.

Kulaklar

Samoyed ırkının kulakları dik, üçgen şeklinde ve uçları hafif yuvarlak yapıdadır. Baş bölgesindeki fırfırların uzunluğuna bağlı olarak sadece uç kısımlarının gözüktüğü köpeklerde vardır.

Gözler

Badem şeklinde, derin yapılı ve kahverengi, siyah renkteki belirgin gözlere sahiptir. Gözlerinin çevresinde, koyu renkli geçiş görülür. Gözün etrafındaki koyu sürmeler Samoyed’in gözlerine çekik bir yapı katar. Nadir de olsa bu ırkın mavi gözlü olan türleri de vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Samoyed köpekleri, sağlam ve kaslı bacaklara sahiptir. Zorlu arazilerde, hızla koşabilecek ve kızak çekecek güçte kaslı bacakları vardır. Ayakları yere düz basar. Bacaklarından ayaklarına doğru da tüylü yapısı devam eder.

Kuyruk

Samoyed, orta uzunlukta ve sırtına doğru kıvrılan bir kuyruğa sahiptir. Kuyruğu da tüm bedeni gibi yoğun tüylüdür.

Tüy

Çift katmanlı, sıkı ve kalın bir kürke sahiptirler. Kürk yapısı kısa, yumuşak ve kalındır. Dış katmanda uzun ve yoğun tüyleri vardır. Üst katman düz ve yumuşak, alt katman ise kalın (yünlü) tüylerden oluşur. Dalgalı, kıvırcık tüyler görülmez. Erkeklerin kürk yapısı, dişilerden daha boldur. Boyun ve omuz bölgesinden başlayan, kafasının etrafında yoğunlaşan tüyleri fırfır olarak adlandırılmıştır. Erkeklerin dişilere göre daha yoğun fırfıra sahip oldukları görülür.

Renk

Samoyed’in kürk rengi genellikle saf beyazdir. Bu rengin dışında sarı, bisküvi ve krem renkleri de görülmektedir. Beyaz tüylerinin üzerinde nadir de olsa hafif kahverengi lekeler ve desenler de olabilir. Ancak yarışmaların, köpek gösterilerinin aranan ve vazgeçilmez köpeği saf beyaz renkli Samoyed cinsleridir.

Sıkça sorulan sorular

Samoyed bakımları yapıldığı ve sağlığına dikkat edilerek büyütüldüğünde yaklaşık olarak 10-15 yıl arasında değişiklik gösteren bir yaşam süresine sahip olmaktadır.

Samoyed ağırlıkları 15-30 kg, boyu ise 48- 60 cm aralığında olması idealdir.

Dişilerinin erkeklere göre daha küçük ve zayıf oldukları görülür. Erkeklerin boyu 53-60 cm, ağırlığı 20-29 kg iken dişilerin boyu 48-53 cm ve ağırlığı da 16-23 kilogramdır.

Yoğun, beyaz tüyleri birçok ırka göre fazla dökülmektedir. Yıl boyunca orta seviyelerde olan dökülme, mevsim geçişlerinde daha da artar. Yılda iki kez daha fazla tüy dökerler ve bu zamanlarda her gün taramanız ve fırçalamanız gerekir.

Sağlıkları için önceliğiniz büyük ve orta ırka mensup olan Samoyed’e uygun yüksek kaliteli köpek maması almak olmalıdır. Önerimiz Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi kaliteli markaların yaş ve kuru mamalarını almanızdır.

Evet, ev yemeği yiyebilirler. Ancak sağlıkları için evdeki her gıdayı yemeleri uygun değildir. Seçici olarak yiyecek vermelisiniz. Alerjen durumlarını ve köpeklerin tüketmesi uygun olan sağlıklı yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Haftada bir kez ev yemeği vermeniz ve genel olarak köpeğinizi hazır mama ile beslenmeniz gelişimleri ve sağlıkları için daha uygundur.

Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleştirilmesi uygun olandır. En erken 1,5 yaş yani 18. Ayını tamamladıktan sonra çiftleştirmenizdir. Kızan dönemine bu zamandan önce girse bile çiftleştirilmesi ve erken doğum yapmaları sağlıkları için riskli olabilir.

Güzel ve asil beyaz tüylerinin temizliği ve bakımı zaman zaman zor olabilir. Ancak her köpeğin bakımı özen istemektedir. Samoyed’de özenli bakılması ve ilgilenilmesi gereken bir köpektir.

Gün aşırı ve belli dönemlerde her gün tüylerinin taranması gerekecektir. Banyo ihtiyacı kirlendiğinde kesinlikle karşılanmalıdır, onun haricinde iki ayda bir kez banyo yapması yeterlidir. Sevgi dolu ve çok sevimli olan bu köpekler hayatınıza girdikten sonra vazgeçilmezleriniz arasında yer alacaktır.

Samoyed yavrusu sevimliliği, asil duruşu ve uyumlu yapısıyla ülkemizde ilgiyle karşılanır ve popüler köpekler arasında yer alır. Türkiye’de Samoyed köpeklerinin fiyat aralığı 3.000 TL ile 6.000 TL arasında değişmektedir. Bu köpeklerin fiyatı, satıldığı yere, satan kişiye, köpeğin şecere durumuna, eğitimine ve daha birçok şeye göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yetişkin ve sağlıklı dişi Samoyed tek bir doğumda 4 ila 6 yavru doğurabilir. Doğan yavru sayısı, dişinin yaşına, boyuna, kaçıncı doğumu olduğuna ve çiftleştiği erkek köpeğe göre değişiklik gösterir. Samoyed ırkında diğer köpek ırklarına göre dış gebelik ve sahte gebelik daha çok görülmektedir. Bu yüzden hamilelik sürecinde veteriner kontrolü önemlidir.

Samoyed cinsi çift katmanlı kürkü göz alıcı ve gösterişli bir zarafete sahiptir. En bilinen ve bu cinsi temsil eden kürk rengi düz beyazdır. Bunun yanında karşınıza beyaz ve hafif kahverengi, krem veya bisküvi renginde tüylere sahip Samoyed cinsleri de çıkabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

ışıl
Oca 12, 2024 / 21:38

siteniz gerçekten çok güzel bilgiler veriyor teşekkür ederim