Pug Özellikleri ve Bakımı

Pug Resimleri
Arkadaş canlısı Pug kare orantılı, kompakt ve tıknaz bir vücut yapısına sahiptir. Yuvarlak kafasının üzerinde deri kırışıkları ile kendine has bir havası vardır. Bu kırışıklıklar onun sevimliliğine sevimlilik katmakta, kendisine farklı bir ifade kazandırmaktadır. Fazla büyümezler, küçük köpekler sınıfına dahildirler. Güçlü yürüyüşleri ve enerjik yapılarını dışarı vuran heyecanlı hallere sahiptirler. Tüyleri açık kahverengi, kahverengi ve siyah tonlarında olup ince, pürüzsüz ve kısadır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak
Ağırlık
6-8 kg
Yükseklik
25-33 cm
Aile
Masfiff
Menşei
Chiana
Menşei Tarihi
Antik Çağlar
Yaşam Süresi
12-15 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Yuvarlak kafası, büyük yuvarlak gözleri, kırışık kaş ve alın yapısı ile Pug ırkı sadık ve sevecen bir arkadaştır. Sahibine sadıktır, onu memnun etmek için çaba gösterir. Sahibi tarafından sevilmeyi ilgi görmeyi sever. Sevimli bakışları ile çevresindeki insanlara mutluluk verdiği belirtilir.  Pug cinsi, ev ortamında yaşamaya ve bakılmaya uygundur. Yaşadığı ortamdaki insanlara çok iyi arkadaşlık yaparlar. Gencinden yaşlısına her yaş grubuyla iletişimi iyidir. Çocuklara olan ilişkileriyle de aile ortamında ayrı bir yer edinirler.

Pug kendisini sevdirmek ister. Eğer sizinle göz teması kurar ve sizden sevgi dolu bakışları alamazsa mutsuz olurlar. Sahibine sevgisini gösterebilen ve aynı derecede karşılık bekleyen duygusal bir ırk olduğunu söyleyebiliriz. Sevilmeye ve ilgiye bir insan kadar ihtiyaç duyarlar. Siz oturup kitap okurken, televizyon izlerken sizin yanınıza kucağınıza gelebilirler. Ev içerisinde kendi başına bir köşede oturmak yerine Pug, temas seven bir cins olarak sevdiklerine yakın konumlanabilir. Bu yakınlık asla sahibini ya da Pug’u bunaltacak boyutta değildir. Ancak uygun ortam ve şartlar varsa yalnız takılmak yerine sahibine eşlik eder.

Çok sıcak ve çok soğuk olmayan ılıman iklim bölgelerinde rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilirler. Yemek yemekten çok zevk aldıkları görülür. Ancak küçük bir bedene sahip oldukları için porsiyon kontrolü ile yemek yemeleri onlar için daha sağlıklı olacaktır. Üzgün bakışlarına kanarak fazladan verilen her bir öğün onların yararından çok zararınadır. Kilo almaya yatkın olan Pug gerekirse onlara özel olan mama ile beslenmelidir.

Yatmayı, pineklemeyi seven Pug ırkının bir özelliğine değinmeden geçmek olmaz. Hafif horultulu bir cinstir. Eğer onunla yaşamak istiyorsanız zaman zaman horlamasını dinlemeyi göze almalısınız. Küçük bedenlerinden çıkan horultular sizi şaşırtmasın yüz yapıları ve sıcak hassasiyeti sebebiyle nefes almakta zorlandıkları için bu durum normaldir.

Pug iyi huylu, sevimli, oyuncu ve kırışık tatlı suratı ile komikte diyebileceğimiz bir köpektir. Zaman zaman sahibinin verdiği komutlara karşı gelecek şekilde dik başlı çıkışlar da yapabilir. Kendinden büyük hayvanlarla, köpeklerle inatlaşarak uzaktan uzağa kavga etmeye çalıştıkları da gözlemlenir. Ancak genellikle sahibini memnun etmeye meyillidirler ve bu inatçı halleri kısa sürer.

Pug cinsinin daha iyi huylu bir köpek olması için küçük yaşlarda eğitim alması, sosyalleşmesi önemlidir. Bu eğitimler ile becerileri artar, olası yanlış davranışlarının farkına varılır ve düzeltilebilmesi için yeni yollar bulunur. Köpek parklarını ziyaret etmesi, yabancı köpeklerle sahibinin kontrolünde iletişim kurması, farklı kişiler ve ortamlarda zaman geçirip oyun oynaması kişiliğinin gelişimi için önemlidir. Köpeğinizle birlikte gün içinde yapacağınız yürüyüşler ve aktiviteler kişilik ve karakterini belirleyici olabilmektedir.

Tarih

Pug ırkının Çin imparatorlarından, Hollanda kraliyet ailesine kadar dünyanın farklı yerlerinde birçok kişiye arkadaşlık yaptığı bilinmektedir. Pug, kırışık derisi, biraz üzgün ve tatlı bakışları ile insanları her dönemde kendisine hayran bırakmıştır.

Pug ırkının bilinen birçok ismi vardır. Hollanda’da “Mopshond”, Almanya’da “Mops” ve İngiltere’de “Hollandalı veya Çinli Pug”, Fransa’da “Carlin”, İspanya’da “Dogullo” ve İtalya’da “Caganlino” olarak farklı isimler ile anılır. Pug isminin kökeni hakkında bazı rivayetler vardır. İsmi ile ilgili ilk rivayet; Pug cinsi kafa yapısı olarak sıkılmış bir yumruğa benzetilirmiş ve Latince de yumruk anlamına gelen Pugnus kelimesinden tüketilmiştir. Bir diğer rivayet ise Pug köpeklerinin yüz ifadesinin Marmoset Pug maymunlarına benzediği için bu isim verildiği şeklindedir. İsimleri zamanla değişse, farklı yerlerde farklı şekilde anılsa da Pug ırkı atalarından onlara kalan mastiff özelliklerini korumayı başarmıştır. Antik çağda kaybolan atalarının belki de soyundan gelen tek tür olarak istisna bir ırk özelliği taşımıştır.

Pug cinsi yüzyıllar öncesinde Doğu’da minyatürize edilmiş az sayıda olan birkaç köpek türünden birisidir. Tibet’te Budist manastırlarının en sevilen evcil hayvanı olduğu için bu olayın gerçekleştiği düşünülüyor. Çin’de, yüz kırışıklıkları prens işareti olarak bulunur hatta dikey kırışıklıklar Çince prens yazısına benzetilirmiş. Bu durum sanıyoruz ki sevimli kırışıklıkları olan Pug ırkına farklı bir önem vermelerini sağlamış.

Kökeni Çin olan Pug ırkı Hollanda’ya tahminen Hollanda Doğu Hindistan ve Çin arasındaki ticaret vasıtası ile geldi. Burada Mopshond adını alarak yoğun ilgi gördüler. 1572 yılında İspanyol askerlerin yaklaştığını haber vererek Prens III. William’ın hayatını kurtardı. Bu olay sonrasında Pug Orange House’un (Orange-Nassau Hanedanlığı) resmi köpeği olarak kabul edildi.

1790 yılında Pug Fransa’da da popüler bir köpek haline geldi. Sonrasında ilk olarak Viktorya döneminde İngiltere’ye getirildi. ABD’ye 19. Yüzyılda getirilerek orada da popülerliğini sürdürdü. Tüm dönemlerde kralların, zengin ve soylu sınıfın önem verdiği bir cins oldu. Pug yarışmalara katıldı, şampiyonluklar elde etti, resimlere ve portrelere konu oldu. 1700’lerden sonra birçok ressam gibi William Hogarth da kayısı renkli, gümüş Puglar’ın yanında siyah renkli Puglar’a da eserlerinde yer verdi.

İngilizler 1860 yılında Çin İmparatorluk Sarayı’nı işgal etti ve orada yaşayan iki yavru Pug köpeğini yanlarında götürdü. “Lamb” ve “Moss” adında iki Pug çiftleştirilmesi ile “Click” adı verilen ilk yavru oldu. Click  birden çok kez Willoughby ve Morrison genlerine sahip köpeklerle melezlendi. Günümüz Pug cinsinin şekillenmesinin de Click ile başladığı düşünülmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Pug köpekleri vücut açısından kısa gövde yapısına sahiptir. Göğüs alanı geniştir ve kalın kemerli boyuna sahiptirler. 25 ve 33 cm aralığında değişen boyları vardır. Maksimum 6 ve 8 kg aralığında olmaları sağlıkları açısından idealdır.

Kafa

Bedenine göre daha koyu renkli ve daha geniş bir kafaya sahiptirler. Kafasında kırışıklıklar bulunur. Bu hali onun yaşını tahmin etmeyi zorlaştırır ve komik bir hava katar. Ağız ve burun bölgesi siyah renktedir. Keskin dişlere sahip oldukları bilinir. Burun kısmı uzun olmadığı için solunum sorunu yaşar. Ayrıca ısıyı ayarlamak ve rahat nefes alabilmek içinde dillerini çoğu zaman dışarı çıkarırlar.

Kulaklar

Kulakları başının iki yanında düşük şekilde bulunur ve oldukça yumuşaktır. Kulakların uç kısmına doğru siyahlığın arttığı görülmektedir. Siyah kadife gibi yumuşak ve ince bir yapıda kulaklarının olduğunu söyleyebiliriz. Pug ırkının kulakları gül ve düğme olarak adlandırılan iki farklı biçim de görülmektedir. Gül kulaklar, düğme kulak biçimine göre daha küçüktür ve kulağın ön kısmı başın yanına doğru düşer. Daha çok düğme kulaklara sahip Puglar yaygındır.

Gözler

Kırışık, siyah ve sevimli Pug yuvarlak siyah, kahverengi gözlere sahiptirler. Sahibine, kendisini seven kişiye sevgi dolu bakar. Pugların gözlerini koruyan belirgin kaş kemeri yoktur. Bu yüzden iri ve güzel gözleri oldukça hassas bir yapıya sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacakları orta uzunlukta, düz ve güçlü yapıdadır. Omuzları biraz düşüktür. Topuk kemikleri güçlüdür ve orta yüksekliğe sahiptir. Ayakları tavşan kadar uzun olmamakla birlikte bir kedininki kadar da yuvarlak değildir. Siyah tırnakları ve tek tek ayrılmış parmakları ile minik ayakları vardır. Arka bacaklarının paralel duruşu, ön bacaklarının dengede oluşuyla güçlenmiştir.

Kuyruk

Genellikle kalçalarının üzerine kıvrılan kuyruğa sahiptirler. Kuyruk kıvrımının bir tarafa yönelmiş şekilde durabilmesi için iki kez döndüğü görülür. Bükülerek sırtında topuz gibi duran kuyruğuyla Puglar mutluluklarını, heyecanlarını bir hareketle sahibine anlatabilen sevimli bir cinstir.

Tüy

Yumuşak, parlak, pürüzsüz bir tüy dokusuna sahiptir. Tüy uzunlukları kısadır. Kısa tüyleri çift katmanlı yapıya sahiptir. Mevsimsel olarak en çok yaz aylarında dökülme yaşar. Onun dışında haftalık bakımları ile minimum seviyede dökülme görülür.

Renk

Puglar açık kahverengi, kayısı rengi, kahverengi ve siyah tonlarında renklere sahiptir. İnce, pürüzsüz ve parlak kısa tüyleri ile bu eşsiz renklerin her tonunu Puglar'da görebilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Pug ırkının maksimum yaşam süresi 12 ile 15 yıl arasındadır.

Yetişkin Pug boyu max. 25-33 cm, ideal kilosu 6-8 aralığında olmalıdır.

Yaz aylarında yoğun olarak tüy döktükleri görülmektedir. Bunun dışında haftada 2-3 kez olarak düzenli tarandığında ise daha az tüy dökmektedirler.

Pug beslenmelerinde önerebileceğimiz belli markalar vardır. Bunlar: Royal Canin, Proplan, Acana ,Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care.
Pug yaşına, boyuna, hareketli yapısına göre bu markalardan uygun olanını seçebilirsiniz.

Pug yemek yemeyi çok sever ve ev yemeklerini tüketebilir. Ancak yemeklerin fazla yağlı olmaması ve porsiyon kontrolü ile verilmesi gerekmektedir.

Erkek ya da dişi Pug 18. ayını doldurduktan sonra çiftleştirilmelidir.

Pug ırkı yılda 2 defa , genellikle 5 ila 8 kez çiftleşmek ister. Eğitimli Puglar mevsimine uygun olmayan dönemlerde çiftleşme yapmaz.

Her evcil hayvanda olduğu gibi Pug bakımında da belli zorluklar mevcuttur. Kürkünü temiz tutmak, diş ve ağız bakımını sağlamak, banyo yaptırmak, yürüyüş ve aktivite için zaman ayırmak gibi.

Öncelikle satın almak yerine mümkünse sahipleniniz. Pug yavruları cinsiyetine, yaşına ve eğitimine göre fiyatında değişiklik görülür.

Pug yavrusu fiyatı 1.700 TL – 4.000 TL arasına değişiklik göstermektedir. Değişen koşullar sebebiyle daha yüksek fiyatlarda mevcuttur.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Pug doğumlarında 4 ile 6 adet yavru dünyaya getirebilir. ilk doğumlarında 1-2 yavru da doğurduğu görülmüştür. Unutulmamalıdır ki yavru sayısı değişkenlik gösterebilir.

Açık kahverengi ve siyah ana renkleridir. Kayısı ve gümüş tonlu kürke sahip olanlarda vardır.

Yüzü, burnu, kulakları ve kaşları siyahtır.

Puglar nispeten geniş, kısa bir kafatasına sahip oldukları için. Bu belirgin özellik onları yüksek sesle horlamasına yol açar. Pug’ınızın yanında uyuyorsanız bu sizi rahatsız edebilir. Pug’lar genellikle sırt üstü uyurken horlarlar. Yuvarlak bir yatakta uyumalarını sağlayarak bu horlamayı büyük ölçüde azaltabilirsiniz .

Hayır bırakmamalısınız. Puglar diğer köpeklerin aksine sıcağa, soğuğa ve neme karşı oldukça hassas oldukları için uzun süre dışarıda kalamazlar. Aşırı sıcak ve aşırı soğuklara dayanamazlar., puglar aşırı bitkinliğe duyarlı olduklarından, onları kısa yürüyüşlere bile çıkarmamalısınız.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

hazal yazıcı
Ara 20, 2021 / 13:26

Pug beslen birisi olarak Pugları severim, güzel huyludurlar. sizi her yerde takip ederler , sadık cinslerdendir, benzersiz kişilikleri olan komik küçük karakterler ve genellikle gerçekten arkadaş canlısı, sevgi dolu köpeklerdir ve sıkıjtılı yanı nefes almakda zorlanmalarıdır buda beni üzüyor

Fakat yinede Şirin, çılgın, sevimli,sadık, senin gölgen, açgözlü, bacaklarınızın arasında uyumayı seven, akıllı, komik, tüy döken minicik dostum – dünyanın en iyi köpeğidir:)


selin güzel
Ara 25, 2021 / 23:31

Merhaba Arkadaşlar sizlere Pug cinsi köpeklerin artıları ve eksilerini paylaşmak istedim umarım almadan önce size ışık tutacakcaktir 🙂 iyi okumalar.

ARTILARI:

Harika bir aile köpeği. Çocuklarla arkadaş canlısı ve diğer insanların yanında çok mutlu. Bir pug ile tatillerde rahatlıkla seyahat edebilirsiniz (uçakla değil arabayla). Harika apartman köpeği. Bir boksör dışarıda da zaman geçirecek olsa da, çok fazla fiziksel aktiviteye veya alana ihtiyaç duymazlar (örneğin dış yapraklardan farklı olarak), bu nedenle küçük apartman dairelerinde veya evlerde kendilerini iyi hissedeceklerdir.

Harika ve eğlenceli bir kişilik. “Avcı” kelimesi muhtemelen “pug” kelimesinden gelir ve kişiliğini en iyi şekilde açıklar. Birçok insan pugların aptal olduğunu düşünür ama bence onlar sadece inatçı ve cesurlar. 10 kat daha büyük olan köpeklerle gözünü kırpmadan ama saldırgan olmadan da karşı karşıya gelebilir. Yalnız yaşayan veya üzgün hisseden insanlar için iyi bir terapist olabilirler. Bir pug rahatlık sunacak ve her zaman sizi desteklemek için orada olacaktır. Kanepede yanınıza sarılırlar ve sizi asla terk etmezler.

EKSİLERİ:

Puglar çok tüy döker. Çift katmanlı tüyleri vardır, yani yılda sadece iki kez tüy döken diğer köpek ırklarının aksine, kürklerini sürekli olarak dökerler. Kısa tüylerine aldanmayın. sicak ile pek iyi anlaşamazlar (orta ısıda bile). Sıcak bir bölgeden yaşıyorsanız, bir pug almayın (gölgeyi çok sever ve sıcakliğin düşük olduğu zamanlarda yürüyüşe çıkın ). Aksi takdirde felç bile geçirebilirler.

Çok fazla fiziksel egzersizden aşırı ısınabilirler, bu yüzden onları çok fazla zorlamadığınızdan emin olun. İyi durumda olmaları gerekir, ancak bu 10 mil koşmak anlamına gelmez, daha çok günde birkaç kez 10-15 dakika topla oynamak gibi.

Puglar çok muhtaç ve sülük gibi olabilirler Pug’ınızın her zaman, her yerde sizi takip etmesini bekleyin peşinizden ayrılmazlar:) Ayrıca sizi çok yalayacaklardir.. Onlarla yeterince zaman geçirmezseniz depresyona gireceklerdir. Çok çalışıyorsanız veya çok seyahat ediyorsanız ve yanınızda getiremiyorsanız bir boksör almayın önerim.

Puglar sık yakalandığı hastalıklar: katarakt veya göz enfeksiyonları (şişkin gözleri nedeniyle), demodex (cilt enfeksiyonu), kulak enfeksiyonları ve solunum problemleri hastalıklar hayatlarında sık sık mevcuttur.