Köpeklerin Yiyebileceği Sebze ve Meyveler

7 Mart 2022
2925
Köpeklerin Yiyebileceği Sebze ve Meyveler

Köpekler, mamasının dışında sizin yediğiniz bir çok şeyden yemek isterler.  Atıştırmalıklarını paylaşarak köpeğinizi şımartmak istemeniz oldukça doğaldır. Birçok insan yiyeceği köpekler için tamamen güvenli olsa da, bazıları çok sağlıksız ve tehlikelidir. Bu nedenle köpeklerin hangi meyve ve sebzeleri yiyebileceğini öğrenmek çok önemlidir.

Köpekler yiyecekleri insanlardan farklı şekilde sindirir ve onun için zararlı olabilecek yiyecekleri yemek, köpekleri uzun vadeli sağlık sorunlarına ve hatta bazı durumlarda zehirlenmelere ve buna bağlı ölümlere yol açabilir.

Aslında köpeklerin diyetlerinin bir parçası olarak meyve veya sebzelere gerçek bir ihtiyacı yoktur. Ancak özellikle taze beslenen köpeklerde öğünlerinin içine küçük porsiyonlar ile ilave edilebilir. Hangi meyve ve sebzelerin ölçülü olarak köpeklere verilebileceği ve hangilerinden kaçınılması gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Köpeklerin Yiyebileceği Sebzeler

Brokoli
Brokoli çok küçük miktarlarda köpeklerin yemesi için güvenlidir. Lif ve C vitamini bakımından yüksek ve yağ oranı düşüktür. Bununla birlikte, brokoli çiçekleri, bazı köpeklerde hafif şiddetli mide iritasyonuna neden olabilen izotiyosiyanatlar içerir. Ayrıca çiğ brokoli saplarının yemek borusunda tıkanıklığa neden olduğu bilinmektedir.

Brüksel lahanası
Köpekler, Brüksel lahanasını yiyebilir . Brüksel lahanası, hem insanlar hem de köpekler için harika olan besinler ve antioksidanlar içerir. Ancak fazla tüketilmesi, köpeğinizde gaza neden olabilir.

köpeklerin yiyebileceği

Havuçlar
Hem çiğ hem de pişmiş havuç, köpeğinizin yemesi için güvenlidir. Havuç, lif ve beta-karoten bakımından yüksek, A vitamini üreten, düşük kalorili mükemmel bir atıştırmalıktır. Ayrıca, bu turuncu sebzeyi tüketmek köpeğinizin dişleri (ve eğlencesi) için harikadır.

Havuçları köpeğinize yedirmeden önce, boğulmasını önlemek için onları ısırık büyüklüğünde parçalara ayırdığınızdan emin olun.

Kereviz
Kereviz küçük miktarlarda köpeklerin yemesi için güvenli bir sebzedir. A, B ve C vitaminlerine ek olarak, bu gevrek yeşil atıştırmalık, sağlıklı bir kalbi desteklemek ve hatta kerevizin köpeklerin nefesini tazelediği de bilinmektedir.

Bezelye
Yeşil bezelye, kar bezelye, şekerli bezelye ve bahçe veya İngiliz bezelye, köpeklerin ara sıra kaselerinde bulmaları için uygundur. Bezelye bir çok vitamin, mineral içerir. Aynı zamanda protein  ve lif bakımından zengindir. Köpeğinizi taze veya donmuş bezelye besleyebilirsiniz, ancak ilave sodyum içeren konserve bezelyelerden kaçının.

Patates

Köpekler, pişirilmiş sade patatesleri yiyebilir. Ancak, köpeğinize asla çiğ patates vermemelisiniz. Çiğ patatesler, köpekler için toksik olan bir bileşik olan solanin içerir. Patatesleri pişirmek solanin seviyelerini düşürür. Patatesler köpeklere yalnızca küçük miktarlarda verilmelidir, çünkü yüksek karbonhidrat içeriği köpekleri çok miktarda yerse kilo almasına neden olabilir.

Köpeklerin Yiyebileceği Meyveler

Elma
Elmalar, köpeğiniz için mükemmel bir A ve C vitaminleri ve ayrıca lif kaynağıdır. Protein ve yağ oranı düşüktür, bu da onları yaşlı köpekler için mükemmel bir atıştırmalık yapar. Sadece önce tohumları ve çekirdeği çıkardığınızdan emin olun.

Bununla birlikte, büyük miktarlarda zehirli olabilen bir kimyasal olan siyanür içerdiklerinden, köpeğinizin elma çekirdeklerini asla beslememelisiniz. Elmaları köpeğinize beslemeden önce her zaman tohumları çıkarmalısınız.

Karpuz
Köpekler karpuz yiyebilir ancak bağırsak tıkanmasına neden olabileceğinden önce kabuğu ve tohumlarını çıkarmak önemlidir.  A, B-6 ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyumla bakımından zengindir. Karpuzun yüzde 92’si sudur, bu nedenle köpeğinizin sıcak yaz günlerinde karpuz verebilirsiniz.

Muz
Köpekler küçük porsiyonlarda muz tüketebilirler. Muzlar köpekler için harika bir düşük kalorili muameledir. Potasyum, vitaminler, biotin, lif ve bakır bakımından yüksektirler. Kolesterol ve sodyum bakımından düşüktürler, ancak yüksek şeker içeriği nedeniyle, muz köpeğinizin ana diyetinin bir parçası olarak değil, bir tedavi olarak verilmelidir.

Yaban mersini
Yaban mersini, hem insanlarda hem de köpeklerde hücre hasarını önleyen antioksidanlar açısından zengin bir besindir.  Yaban mersini, köpeğinizin sağlığına fayda sağlayabilecek önemli miktarda vitamin, mineral ve lif sağlar. Üstelik yaban mersini düşük kalorili ve küçük boyutludur, bu da onları köpeğiniz için sağlık açısından iyi bir atıştırmalıktır.

Kavun
Kavun köpekler için kalorisi düşük iyi bir su ve lif kaynağıdır. Bununla birlikte, şeker oranı yüksektir, bu nedenle özellikle aşırı kilolu veya diyabetli köpekler için güvenli değildir.

Salatalık
Köpekler salatalık yiyebilir . Salatalık özellikle fazla kilolu köpekler için iyidir çünkü çok az karbonhidrat ve yağ içerirler ve hatta enerji seviyelerini yükseltebilirler. K, C ve B1 vitaminlerinin yanı sıra potasyum, bakır, magnezyum ve biotin ile yüklüdürler.

Mango
Bu tatlı yaz meyvesi dört farklı vitaminle doludur: A, B6, C ve E. Ayrıca potasyum ve hem beta-karoten hem de alfa-karoten içerirler. Çoğu meyvede olduğu gibi, az miktarda siyanür içerdiğinden ve boğulma tehlikesi oluşturabileceğinden, önce sert çekirdeği çıkarın. Mango şekeri yüksektir, bu nedenle sürekli ve fazla miktarda verilmemelidir.

Portakal
Köpeklerin portakal yemesinde bir sakınca olmasa da tatları ve kokuları köpekler için pek cazip olmayabilir. Portakallar mükemmel bir C vitamini, potasyum ve lif kaynağıdır ve küçük miktarlarda portakalın sulu kısmını köpeğinize verebilirsiniz. Köpeğinize portakal verirken kabuğu atmalı ve köpeğinize sadece portakalın etini, eksi tohumları vermelisiniz. Portakal kabuğu, köpeklerin sindirim sistemlerinde sorunlara sebep olabilir.

Şeftali
Şeftali köpeklerin yemesi için güvenli bir meyvedir. Az miktarda doğranmış taze veya donmuş şeftali, harika bir lif ve A vitamini kaynağıdır. Ancak tıpkı kirazlar gibi çekirdekte siyanür bulunur. Çekirdeğin etrafını tamamen kestiğiniz sürece, taze şeftali harika bir yaz ikramı olabilir. Genellikle yüksek miktarda şekerli şurup içerdiklerinden, konserve şeftalileri tercih etmemelisiniz.

Armut
Armutlar iyi bir atıştırmalıktır çünkü bakır, C ve K vitaminleri ve lif bakımından zengindirler.  Tohumlarda eser miktarda siyanür bulunduğundan, armutları ısırık büyüklüğünde parçalara ayırdığınızdan ve önce çekirdeklerini çıkardığınızdan emin olun.

Ananas
Birkaç parça ananas, önce dikenli dış kabuğu ve tacı çıkarıldığı sürece, köpekler için güvenlidir. Tropikal meyveler vitaminler, mineraller ve liflerle doludur. Ayrıca köpeklerin proteinleri emmesini kolaylaştıran bir enzim olan bromelain içerir. Diğer yiyeceklere benzer şekilde, köpekler çok fazla ananas yerse mide bulantısı ve ishal gibi semptomlar yaşayabilir. Bu nedenle, köpeğinize bir seferde az miktarda ananas beslemek en iyisidir.

Ahududu
Ahududu ölçülü olarak iyidir. Köpekler için harika olan antioksidanlar içerirler. Şeker ve kalorileri düşüktür ve lif, manganez ve C vitamini bakımından yüksektir. Bununla birlikte, az miktarda ksilitol içerirler , bu nedenle köpeklere çok küçük bir miktar verilebilir. Fazlası toksikasyonlara sebep olabilir.

Çilek
Çilekler lif ve C vitamini ile doludur. Bununla birlikte, köpeğinizin dişlerini yerken dişlerini beyazlatmaya yardımcı olabilecek bir enzim de içerirler. Şeker içerirler, bu yüzden onları ölçülü olarak verdiğinizden emin olun.

köpeklerin yiyebileceği

Köpeklerin Yememesi Gereken Meyveler

Avokado 
Köpekler avokado yememelidir. Avokado köpek sahipleri için sağlıklı bir atıştırmalık olsa da köpeklere kesinlikle verilmemelidir. Avokadonun çekirdeği, kabuğu ve yaprakları, köpeklerde sıklıkla kusmaya ve ishale neden olan bir toksin olan persin içerir . Meyvenin etli iç kısmı bitkinin geri kalanı kadar fazla persin içermez, ancak yine de köpeklerin üstesinden gelemeyeceği kadar fazladır. Bu toksin köpeklerin akciğerlerinde ve göğüslerinde sıvı birikmesine yol açarak solunum güçlüğüne, oksijen yoksunluğuna ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle avokadoları köpeğinizden daima uzak tutmalısınız.

Üzüm
Üzüm ve kuru üzümün, köpeğin cinsi, cinsiyeti veya yaşı ne olursa olsun köpekler için çok toksik olduğu kanıtlanmıştır. Aslında üzümler o kadar zehirlidir ki ani akut böbrek yetmezliğine yol açabilirler. Köpekler için bu tehlikeli meyveye daima dikkat edilmelidir. Az miktarda üzüm ve kuru üzüm bile köpeğinizi hasta edebilir, bu nedenle kesinlikle köpeklere üzüm veya kuru üzüm verilmemelidir.

Domates

Domates bitkisinin olgunlaşmış meyvesi genellikle köpekler için güvenli kabul edilirken, bitkinin yeşil kısımları  zehirli bir madde içerir. Bir köpeğin kendisini hasta etmesi için büyük miktarda domates bitkisi yemesi gerekse de, köpeğinize domates vermemelisiniz. Domateslerden çok fazla  tüketen köpekler mide bulantısı, anormal kalp hızı, kas güçsüzlüğü ve nefes almada zorluk yaşayabilir.

Köpeklerin Yememesi Gereken Sebzeler

Mantar
Köpekler mantardan uzak durmalıdır. Yabani mantarlar köpekler için toksik olabilir. Dünya çapındaki 50.000 mantar türünden sadece 50-100’ünün zehirli olduğu bilinirken, zehirli olanlar köpeğinize gerçekten zarar verebilir ve hatta ölüme bile neden olabilir.

Soğan
Köpekler asla soğan yememelidir . Soğan, pırasa ve frenk soğanı, çoğu evcil hayvan, özellikle de kediler için zehirli olan Allium adlı bitki ailesinin bir parçasıdır. Soğan yemek, köpeğinizin kırmızı kan hücrelerinin yıkımlanmasına neden olabilir. Bunun dışında; kusma, ishal, mide ağrısı ve mide bulantısına neden olabilir. Akitas ve Shiba Inus gibi Japon köpek ırklarında soğan zehirlenmesi daha ciddidir, ancak tüm köpekler buna karşı çok hassastır.

Soğanlar, köpekler için toksik olan bir bileşik olan N-propil disülfid içerir. Köpeğinizin kırmızı kan hücrelerine zarar vererek vücutta oksijen taşıma yeteneklerini azaltabilir. Bu genellikle anemi denilen bir durumla sonuçlanır.

Köpeklerde anemi, uyuşukluk, halsizlik, iştah azalması ve bayılma gibi çeşitli semptomlarla karakterizedir. Şiddetli vakalarda, anemisi olan köpeklerin kan nakline ihtiyacı olabilir

Soğanın tüm bileşenlerinin ve biçimlerinin, yapraklar, meyve suyu ve soğan tozu gibi işlenmiş tozlar dahil olmak üzere köpekler için toksik olduğuna dikkat etmek önemlidir.

Sarımsak

Köpeğinize asla sarımsak vermemelisiniz.

Sarımsak , köpekler için toksik olan tiyosülfat adı verilen kimyasallar içerir. Tiyosülfatlar, köpeğinizin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir ve kansızlığa neden olabilir. Sarımsak tüketimi köpeklerde kusma ve ishal gibi semptomlara da yol açabilir.

Şiddetli vakalarda, köpekler yüksek miktarda sarımsak tüketirlerse kan nakline ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle, köpeğinize küçük miktarlarda bile olsa sarımsak beslemekten kaçınmak önemlidir.

Limon

Limonlar ve misket limonları köpeğiniz için toksik olabilir. Bunun nedeni, limon ve misket limonunun kabuklarının, köpeklerde kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlara neden olabilen psoralen adı verilen bir madde içermesidir.

Köpekler tarafından çok fazla miktarlarda psoralen tüketilirse, kas titremeleri, yürüme güçlüğü, karaciğer yetmezliği ve ölüm gibi daha ciddi semptomlar ortaya çıkabilir.

Ispanak
Köpekler ıspanak yiyebilirler , ancak bu, sizinle paylaşmak isteyeceğiniz en iyi sebzelerden biri değildir. Ispanak, vücudun kalsiyumu emme yeteneğini engelleyen ve böbrek hasarına yol açabilen oksalik asit bakımından yüksektir. Köpeğinizin bu sorunu yaşaması için muhtemelen çok miktarda ıspanak yemesi gerekecek olsa da, başka bir sebze ile gitmek en iyisi olabilir.

 

Köpeklere dışarıdan yiyecek vermek her insanın istediği bir şeydir. Bunu yaparken aşırıya kaçmamak ve ona zararlı olabilecek bir yiyecek vermeden önce iyi araştırmak önemlidir. Unutmayınız ki köpekler aslında bu verdiğimiz sebze ve meyvelere ihtiyaç duymazlar. Arasa sırada ufak atıştırmalık olarak verilmelerinde bir sakınca yoktur.

Sıkca Sorulan Sorular

öpekler yiyecekleri insanlardan farklı şekilde sindirir ve yanlış yiyecekleri yemek, köpekleri uzun vadeli sağlık sorunlarına ve hatta aşırı durumlarda ölüme yol açabilir. Omnivorlar olarak, köpeklerin diyetlerinin bir parçası olarak meyve veya sebzelere gerçek bir ihtiyacı yoktur, ancak ara sıra bir meyve veya sebzeyi bir tedavi olarak kabul edin.

Uzak durun: Kirazlar kediler ve köpekler için zehirlidir ve üzüm ve kuru üzüm böbrek hasarına neden olabilir. Limon, misket limonu ve greyfurt gibi turunçgillerin yanı sıra hurma da mide rahatsızlığına neden olabilir.

  • Havuç
  • Pancar
  • Kereviz
  • Salatalık
  • Brokoli

Çiğ ve pişmiş havuç, köpekler için sağlıklı seçeneklerdir ve yemeklere besleyici bir katkı sağlar. Havuçlar genellikle güvenli olsa da, köpeğinize beslemeden önce bütün havuçları ve hatta havuç çubuklarını ısırık büyüklüğünde parçalar halinde kesmek önemlidir. Sonuç olarak özellikle küçük köpeklerde boğulmayı önlemiş olursunuz.

  • Muz
  • Elma
  • Yaban Mersini
  • Kavun
  • Portakal
  • Kivi
  • Kabak

Dondurulmuş sebzeler, köpeğinizin diyetini tamamlamak için uygun, uygun fiyatlı ve uzun ömürlü bir seçenek olabilir . Dahası, dondurulmuş sebzeler tazelere göre daha hızlı ve daha kolay hazırlanır ve çoğu konserve sebze gibi ilave sodyum içermez. Köpekler, tıpkı insanların yaptığı gibi, düzenli kalmalarına yardımcı olmak için liflere ihtiyaç duyar.

Basit cevap evet. Tüm köpekler ve köpek yavruları her gün taze, çiğ sebzelere erişebilmelidir . Bazı köpek mamaları hali hazırda meyve ve sebzeler içerse de, yiyecekler yüksek sıcaklıklarda pişirildiğinde hayati önem taşıyan besinlerin çoğu kaybolur.

Cevap evet – köpekler vejeteryan bir diyet yiyebilir ve gelişebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Nejla şahin
Mar 7, 2022 / 23:29

Çok yayarlı bilgi olmuş gerçekten teşekkürler Petibom 🙂


Serenat Azak
Oca 21, 2023 / 11:03

Meyve ve sebzeler ile ilgili açıklamalar için teşekkürler. Köpeğimin reflüsü var. Bu nedenle yemeğini ben pişiriyorum. Baklagiller için diyebileceğiniz bir şey var mı?


Veteriner Hekim
Oca 22, 2023 / 13:51

Merhaba baklagiller aslında kedi ve köpekler için sindirimi kolay besinler değildir. Bunun yerine içerisindeki proteinden faydalanmak için et, tavuk, balık ve yumurta kullanmalısınız. Unutmayın köpekler karnivor yani etobur canlılardır. Diğer sebzeleri besin değerlerini zenginleştirmek amacıyla rasyona katmalıyız ama öğünleri et ağırlıklı olmalıdır. Bunun yanında öğünlerine pirinç lapası ekleyerek karbonhidrat ihtiyaçlarını da karşılayabilirsiniz. Köpeklerde reflüye uygun reçete serisi kuru mamalar da piyasada mevcut. Kendi hazırladığınız öğünlerin besin değerleri açısından yeterli olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekiminize danışmanızda faydar var.