Russian Toy Özellikleri ve Bakımı

Russian Toy Resimleri
Russian Toy ince kemikli uzun bacakları, yağsız kasları olan küçük, canlı ve zarif bir köpektir. Keskin bir zekaya sahip, hareketli, aktif ve neşeli bir ırktır. Yarı uzun ve pürüzsüz iki çeşit kürke sahiptirler. Uzun tüylü olanların göğüslerinde fırfır, kuyruk ve kulaklarında da saçak görünümünde bol tüy vardır. Pürüzsüz kaplamalı olan ırk ise, pürüzsüz ve şık bedene sahiptir. En çok kullanılan adının yanı sıra; Russian Toy Terrier, Russian Terrier, Moscow Toy Terrier, Moscovian Miniature Terrier, Rus Oyuncağı gibi farklı isimlerle de bilinmektedir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak
Ağırlık
1-3 kg
Yükseklik
20-28 cm
Aile
Terrier
Menşei
Rusya
Menşei Tarihi
17. Yüzyıl
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Küçük bedeni aktif, hareketli halleri ve sevecen yapısıyla dikkat çeker. Oldukça akıllı bir ırktır, sahibine karşı sevgi dolu ve bağlıdır. Ailesini, sahibini memnun etmek onun için önemlidir. Genel olarak itaat duygusu yüksek olan ırka, küçük yaşta vereceğiniz temel itaat eğitimiyle aile bireylerine daha da bağlar ve komutlardan çıkıp çıkmama konusunda eğitebilirsiniz. Ancak arada bir inatçılık gösteren Russian Toy, verilen komutları uygulamayabilir. İşte o zaman bu inadı kırmak sizin elinizde olacaktır. Sahibini memnun etme arzusu yüksek olduğu için siz onun kalbini kırmadığınız müddetçe bu inatçı davranış kısa sürede çözülür.

Russian Toy ırkı çekirgen ve saldırgan karakter özelliği taşımaz. Ailesine karşı sevgi dolu olduğu gibi yabancılarla tanışıp arkadaşlık kurduktan sonra onlara da aynı sevecenlikle yaklaşır. Başlangıçta temkinli olmak adına yabancı kişilere biraz mesafeli yaklaştığı görülür. Ancak bu onlardan korktuğu ya da saldıracağı için değildir. Olası bir tehdit durumunda sahibini uyarmak için havlamaya başlarlar ve alarm durumuna geçerler. Russian Toy ırkı, başlangıçta hem fare/sıçan avlama hem de bekçi köpeği olması için yetiştirilmiştir. Bu yüzden sahiplerine karşı tehlike durumunda boyundan büyük bir güçle koruma duygusu öne çıkar ve bekçi özelliği devreye girer.

Kucak köpeği olarak adlandırdığımız köpek ırkları arasında yer alır. Ancak onlara göre daha hareketlidir. Koşmayı, oynamayı, hoplamayı zıplamayı da çok severler. Ev içerisinde bile rahat durmadıkları kendilerine eğlenecek bir şeyler çıkardıkları görülür. Bu aktif köpeğe oyuncaklar alarak, terliklerinizi ve çoraplarınızı daha birçok eşyanızı oyuncağı olmaktan kurtarabilirsiniz. Russian Toy sevilmeyi, ilgi görmeyi çok sever. Sevdikleri insanların kucağında uzanıp saatlerce orada yatabilecek bir miskin yanları da vardır.

Apartman hayatına kolay uyum sağladıkları görülür. Gerekmedikçe fazla havlamayan, egzersizini yaptığı sürece olumsuz davranışlarda bulunmayan ve yabancılara karşı saldırgan davranmayan halleriyle sahibini üzmezler. Sahibiyle birlikte her yere gidebilir ve bu yolculuklar onu mutlu hissettirir. Aile bireylerinin yaptığı her şeye katılmak isterler ve bundan büyük zevk alırlar. İhmal edildiğini hissettiği zaman duygusal olarak etkilenir. Gün içerisinde ona özel zaman ayırmalı yürüyüşler yapmalı ve oyunlar oynamalısınız.

Küçük yaştan itibaren sosyalleşmesini sağlayacak etkinliklere götürmelisiniz. Gözetiminiz altında yeni insanlarla tanıştırmalı, köpekler ve diğer evcil hayvanlar ile oyunlar oynayacak ortam yaratmalısınız. Bu şekilde iyi huylar edinmesini, olası olumsuz davranışları varsa erkenden görerek düzelmesi için adım atılmasını sağlayabilirsiniz.

Tarih

Russian Toy ırkının, İngiliz Toy Terrier ırkından geliştirilmiş olduğu ifade edilir. 17.-18. yüzyılda İngiliz Toy Terrier’in Rusya’da olduğuna dair izler vardır. O zamanlar İngiliz Toy ırkı gelişmeye, yetiştirilmeye başlanmış ancak popülerlik kazanması 19. Yüzyılın başlarında gerçekleşmiştir. 20. yüzyılda ise aristokratlar arasında adının daha fazla anıldığı ve cinsinin çoğalmaya başladığı görülüyor.

Rusya’da 18. yüzyılda İngiliz Toy Terrietlerini ithal etmek önem kazanmıştır. Küçük boyutları, sevimli halleri ve canlı mizaçları nedeniyle Sosyalistler bu köpeklere hayran kalırlar. Sosyal etkinliklere, operaya bu ilgi çekici ve iyi huylu terrier ile katılmak neredeyse bir moda olur. Soylu kişiler ve üst sınıflar için bu köpek bir canlı aksesuar haline gelir. Halk arasında Toy Terrier ile gezmek üst sınıfa şıklık katarmış. 20. yüzyılın başlarında köpeklerin sayısı artmış ve cins nadir olmaktan çıkarak bir prestij sembolü halini almıştır. Sonrasında İngiliz Toy Teriyeri olarak adlandırma değişmiş ve Russkiy Toy Teriyeri olarak anılır hale gelmişti.

1917 Rus Devrimi, Russkiy Toy ırkına büyük bir darbe vurur. Irkın arkadaşlık için yetiştirilmesi durdurulmuş ve Russian Toy ırkının kaderi belirsizleşmiştir. Stalin’in ölümünden sonra, Moskova, Leningrad, Sverdlovsk ve Sovyetler Birliği’nin çeşitli bölgelerinde Russian Toy ırkını yeniden yetiştirmek ve öne çıkarmak için çaba gösterildi. !950 yıllarında tekrar bu köpekler yetiştirilmeye başlanır ancak çoğu köpeğin görünümü eskisi gibi değildi ve soyları belirsizdir.

Mutasyon veya bilinmeyen başka küçük ırkların çeşitli soylara dahil olmasıyla 1958’de benzersiz bir köpek yavrusu dünyaya geldi. Pürüzsüz kaplamalı köpek çiftinin doğan yavrusu Uzun kürklü cinsin diğer bilinen adıyla Moskova Uzun Tüylü Oyuncak cinsinin temeli oldu. İki farklı kaplamaya sahip bu ırk için ilk resmi ırk standart 1966’da yazılmıştı. 1980’lerde, ırk standardı tekrar düzenlendi. Moskova Uzun Tüylü Oyuncak Teriyeri ve Rus Oyuncak Teriyeri ilk ırk standardında ayrı ırklar gibi ele alınmıştı ancak sonradan anlaşıldı ki onlar tek bir cinsin iki çeşidi idi. Bunu düzenledikleri ırk standardına eklediler. Irk standardı 1966-1980’lerde belirlenmesine rağmen 2006 yılına kadar resmen ırk olarak tanınmadılar.

2006 yılında Russian Toy FCI tarafından tanınan ırklar listesine eklendi ve Terrier adlandırılması adından çıkarıldı. Günümüzde hem uzun hem de düz tüy çeşitleriyle Russkiy Toy ya da Russian Toy olarak biliniyor.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Russian Toy ırkı tıpkı bir oyuncak boyutunda olmasından dolayı kendisine uyan Rus Oyuncağı anlamına gelen ismi almıştır. Çok güzel ve özel bir görünüme sahiptir. Uzun tüylü veya düz tüylü olarak iki çeşit kürkü olabilir. Düz saçlı olan Russian Toy küçük geyiklere benzetilir. Eğimli omuzlarının üzerinde dik şekilde duran uzun boynu vardır. Göğüs bölgesi oldukça derindir, geniş özelliği göstermez. Sırtı düz, güçlü ve omuzdan kuyruğuna doğru eğimli olmalıdır. Kuyruğu sırtın üzerine hafifçe kıvrılmalıdır. Russian Toy uzun ve güçlü bacaklarının üzerinde zarif güzelliği ile etrafta dolaşır. Irkın tempolu bir yürüyüşü vardır. Ancak bu yürüyüş o hareket halindeyken bile sırtı hareketsiz görünecek kadar zahmetsiz bir haldedir.

Kafa

Russian Toy, vücuduyla orantılı, küçük görünen bir kafaya sahiptir. Kafa yapısıyla uyumlu olan küçük ağız yapısına, küçük burna ve etrafa neşeyle bakan büyük gözlere sahiptir. Dişleri küçük ve beyaz renktedir. Irkın büyük gözleri geniş ve yuvarlak yapıda olmalıdır. Küçük burnu genel olarak siyah renktedir ya da köpeğin kürk rengiyle uyumludur. Russian Toy Terrier büyük, geniş ve dik üçgen şeklinde duran kendine özgü kulaklara sahiptir. Dudak yapısı ince ve koyu renklidir.

Kulaklar

Büyük, ince ve dik üçgenimsi yapıda kulaklara sahiptir. Uzun kaplamalı Russian Toy ıkının daha uzun bir kürkü ve kulaklarında, bacaklarında, kuyruğunda bol tüylenme vardır. Cinsin düz, pürüzsüz kaplamalı ırkında biraz daha kısa, parlak bir kürk yapısı hâkimdir ve kulakta tüylenme normal seviyededir. Russian Toy ırkının kulaklarındaki tüylerin bir nevi püskül şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Kulaklarında uç bölgelerinden sarkan 3 ile 5 cm uzunluğunda olan düz veya dalgalı tüyler görülür. Bu püsküllü görüntü Russian Toy üç yaşına geldiğinde tam anlamıyla oluşacaktır. Kulaklarının dış kenarları ve uç kısımları püsküller ile örtülecektir.

Gözler

Büyük, belirgin ve yuvarlak siyah veya kahverengi gözlere sahiptir. Yüzünün orta kısmında birbirine aynı mesafede duran, parlak iri gözleri vardır. Düz yanaklara sahiptir ve bu yapı gözlerini, göz çevresini daha belirginleştirir. Göz kapakları koyu veya kürkünün rengiyle uyumlu bir renktedir. Gözlerinin etrafında zaman zaman kürkünün tonlarında yuvarlak sürme şeklinde geçişler görebilirsiniz.

Bacaklar ve Ayaklar

Russian Toy küçük bedenine göre oldukça uzun ayaklara sahiptir. Ön bacakları düz, uzun ve hafif eğimli olmalıdır. Dirseklerindeki yüksekliğin omuz yüksekliğinin yarısının biraz daha fazla olması uygundur. Küçük bedene, küçük ve ince kemik yapısına sahip olmaları sebebiyle çok çabuk sakatlanabilirler. Bu yüzden beden sağlığı açısından uygun aktiviteler yapmanızı ve oyunlar oynamanızı öneririz. Bacaklarında ve ayaklarında uzun kaplamalı kürke sahip cinste bol tüylenme görülmektedir. Hafif yaylanarak attığı adımlarıyla kendinden emin bir yürüyüşe sahiptir.

Kuyruk

Russian Toy ırkının bedeninin omuzdan kuyruğa doğru hafifçe eğimli olması gerekir. Bu şekilde olduğunda kuyruk orak şeklinde sırtın üzerine kıvrık bir halde durur. Bu yetiştiricilerin olmasını istediği, arzuladığı kuyruk şeklidir. Kuyruğun diğer duruş şeklide; bacakların arkasında, sırt bölgesinden biraz aşağıya doğru inik şekilde durarak, hafif bir eğimle yukarı doğru kıvrılmış halidir. Bazı ülkeler bu ırkın kuyruğunun orak eğriliğinde ve sırt seviyesinden yukarıda olması içi kuyruğa müdahalede bulunur. Yasak olan ülkeler de kuyruğun gelişimini doğal haline bırakır. Yetişkin Russian Toy’un kuyruğunun oldukça tüylü olduğu görülür.

Tüy

Russian Toy ırkının yarı uzun ve pürüzsüz/düz şeklinde iki çeşit kürkü vardır. Uzun kaplamalı çeşitte, göğüs bölgesinde fırfır, kulaklarda ve kuyrukta düz ya da dalgalı uzun tüyler bulunur. Kulaklarında püskül gibi olan tüyler 3-5 cm aralığındadır. Uzun kaplamalı Russian Toy ırkının, bir yaşından sonra yetişkinlerdeki gibi bir kürke sahip olduğu görülür. Üç yaşına kadar da püskül olarak bahsettiğimiz, kulaklarındaki ve kuyruğundaki tüyler tam anlamıyla tamamlanmaz. Uzun kaplamalı ırk, Moscow Toy Terrier olarak da bilinir. Pürüzsüz kaplamalı Russian ırkı ise, kısa, şık, düz, parlak ve tek katmanlı pürüzsüz tüylere sahiptir. Pürüzsüz kaplamalı ırk Russian Toy Teriyeri olarak da bilinir. İki çeşit arasında sadece kulaklarda tüy ve yapı farklılığı gözlemlenir. Uzun tüylü Russian Toy uzun tüylü farklı kulakları ve eşsiz görüntüsüyle insanları etkilemektedir. Onun dışında iki çeşidin de kişisel özellikleri benzerlik gösterir.

Renk

Russian Toy ırkının siyah-ten rengi, kahverengi-ten rengi, mavi-ten rengi ve çeşitli tonlarda düz kırmızı şeklinde dört ana rengi vardır. En yaygın olanları siyah-ten rengi ile kırmızı ve hem uzun hem de pürüzsüz kaplamalı tüy çeşidinde samur renk tonlarıdır. Uzun tüylü Russian Toy cinsinde kahverengi-ten rengi ile mavi-ten rengi nadir görülür.

Sıkça sorulan sorular

Bakımına önem verilmiş, sağlık bir hayat sürmüş Russian Toy ıkının ortalama yaşam süresi 12- 14 yıl arasındadır.

Russkiy Toy küçük ırk köpekler arasındadır. Boyları omuza kadar 20 – 28 cm aralığında, ağırlıkları ise maksimum 3 kg olmalıdır.

Uzun kaplamalı tüylere sahip olan Russian Toy’un pürüzsüz kaplamalı cinse göre daha fazla tüy döktüğünü söyleyebiliriz. Ancak günlük ve haftalık tarama ve fırçalama ile onlara özel olan banyo şampuanları ve kremleriyle bu dökülmeyi azaltmak mümkündür.

Russian Toy küçük ırklar için olan özel mamalardan tüketmelidir. Veterinerlerin ve yetiştiricilerin kullandığı ve önerdiği belli mama markaları vardır. Bunlar: Royal Canin, Proplan, Acana, Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care.
Köpeğinizin cinsiyetine, yaşına, boyuna, hareketli yapısına, alerjen durumuna ve sevip sevmemesine göre bu markalardan uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Ev yemeği yiyebilirler. Ancak sağlıkları açısından ne yedikleri çok önemlidir. Protein ve vitamin yönü yüksek gıdalar verebilirsiniz ama bu seferde paketli kuru mamayı bu oranı eşitleyecek şekilde seçmeniz gerekecektir.

1.5 yaşından sonra minimum 18. Ay itibariyle çiftleştirmeniz uygun olacaktır. Erken çiftleştirmeniz sağlıkları için ilerleyen zamanlarda sorun teşkil edebilir.

Her köpeğin rutin haline getirilmesi gereken bir bakım süreci vardır. Russian Toy’a bu köpekler arasındadır. Tarama ve fırçalama en öncelikli ihtiyacıdır. Kesim ve tıraşlamasını elinizden geliyorsa kendiniz yapabilir, gerekirse kuaföre götürebilirsiniz. Ancak birçok ırka göre bu ihtiyacı minimum seviyededir. Ev ortamına uyumu, akıllı halleriyle sahibini çok üzmedikleri görülür.

Russian Toy cinsini satın almak isterken; eğitim seviyesine, yaşına, cinsiyetine vb. özelliklere göre değişecek bir fiyatlandırma görürsünüz. Russian Toy yavrusunun fiyatı genel olarak 750 TL ile 4.000 TL arasında değişmektedir.  Zaman zaman farklı sebeplerden ötürü bu fiyat daha aşağı inebileceği gibi yukarı da çıkabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yetişkin Russian Toy 2 ila 5 arasında sağlıklı yavru doğurabilir.

Russian Toy ırkı siyah-ten rengi, kahverengi-ten rengi, mavi-ten rengi ve düz kırmızı tonlarında dört ana renge sahiptir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.