Bull Terrier Özellikleri ve Bakımı

Bull Terrier Resimleri
Bull Terrier, bir zamanların şövalye gladyatörü olarak bilinen bir köpek türüdür. İlk bakışta sert görünüşü ve kaslı yapısıyla dikkatleri üzerine çeker. Uzun boylu, kaslı vücudu ve yumurta şeklindeki dikkat çekici kafa yapısına sahiptir. Ağırlık merkezleri nispeten düşüktür. Ancak kaslı gövdeleri bu açığı kapar ve onları güçlü kılar. Kafa yapıları Bull Terrier ırkının güçlü ve keskin çenesini de ortaya çıkarır. Bull Terrier’ın gergin derisi, kısa, sert ve pürüzsüz kürkü vardır. Kendinden emin, rahat yürüyüşe sahip olan Bull Terrier iyi eğitildiği zaman iyi bir dost olarak sevdikleriyle uzun yıllar birlikte yaşarlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier, Köpek Dövüşleri, Arkadaş
Ağırlık
22-32 Kg
Yükseklik
53- 56 Cm
Aile
Mastiff, Bull, Terrier
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
10- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Bull Terrier ırkı kaslı, sağlam ve güçlü vücut yapısıyla ilk bakışta sert karakterli bir köpek gibi durmaktadır. Ancak kendilerine özgü duruşlarının yanında bir o kadar da sevimli karakterleri vardır. Heyecanlı, eğlenmeyi seven, komik ve oldukça oyuncu bir köpektir. Bu özellikleri zaman zaman yaramazlık boyutuna ulaşır.

Arkadaş canlısı Bull Terrier ırkı, sahiplerine oldukça sadıktır. Sevdikleriyle zaman geçirmeyi seven sevdiklerini mutlu etmek için çabalayan ve yalnız kalmaktan hoşlanmayan kişilik özelliklerine sahiptirler. Yeni tanıştığı insanlara karşı utangaç davranışlar sergilemezler. Bu olumlu yanları iyi bir eğitimle ortaya çıkarılmalıdır. Aksi halde Bulldog genlerinin getirisi olarak hırçın davranışlar sergileyebilir ve başına buyruk olabilirler.

Çok aktif, enerjik ve hareketlidir. Günlük egzersiz ihtiyaçları yüksek tempolu olmalıdır. Bu ihtiyacı karşılandığı zaman ev ortamında daha sakin ve uysal olduklarını görebilirsiniz. Köpeğinizi hem ev ortamında hem de dışarıda egzersizler sırasında yalnız başına bırakmamalısınız. Kendi başına durduğu zaman etrafındaki eşyaları ısırmak, koparmak ve çiğnemek için davranışlar sergilemeleri mümkündür. Bu davranışları köpeğiniz çok sever. Ancak koparma davranışı öncelikle ev ortamına ve en önemlisi ilerleyen zamanlarda köpeğin sağlıklarına zarar vermektedir. Çünkü kopardıkları şeyleri ısırdıktan sonra yutmaları mümkündür. Eşyaları yutması, ilerleyen zamanlarda mide-bağırsak tıkanmasına sebebiyet vererek fark edilmediğinde köpeğinizin ölmesiyle son bulan sağlık sorununa dönüşebilir.

Egzersiz yapmaya çıkarken köpeğinize çok iyi bir eğitim vermiş olsanız dahi kesinlikle tasma takmalısınız. Hareketli ve atik bir ırk oldukları için hızlı hareket ederek edebilirler. Sahibinin sözünü çok iyi dinler ve saldırgan davranışlara pek başvurmazlar. Ancak bir şeyleri kovalama içgüdüsü sebebiyle ani hareketlerin önüne tasma yardımıyla geçebilirsiniz. Çiğneme, ısırma davranışları yüzünden zaman zaman Bull Terrier köpeklerine ağızlık takıldığı görülmektedir. Bu sizin köpeğinizin davranışlarına, iyi eğitilmesine ve saldırgan olup olmadığına göre değişecek bir uygulamadır.

Eğitimlerine erken aşamada başlamanız karakter gelişimi için çok önemlidir. İyi eğitildiklerinde ve erken sosyalleştiklerinde daha sakin, sevecen ve uysal davranışlar sergilerler. Eğitimleri orta zorluk derecesindedir. Kimi Bull Terrier sahibini memnun etme arzusuyla öğrenmek için çabalarken kimisi de inatçı davranışlar sergileyerek eğitimleri zorlaştırabilir. Sahibine olduğu kadar iyi eğitilmiş Bull Terrier yabancı insanlara karşıda dostça davrandığı ve kibar yaklaştığı görülür. İyi eğitim görmezlerse, huysuz, saldırgan ve sert mizaçları ön plana çıkar ve tehlikeli olurlar. Erken aşamada sosyalleştirilip, evcil hayvanlarla gözetim altında tanıştırılmalıdır. Sonradan bu ilişkiyi kurmaları zorlaşır ve hayvanlara karşı saldırgan olabilirler.

Apartman hayatına egzersiz ihtiyaçları karşılandığı ve iyi eğitildiği sürece kolaylıkla uyum sağlayabilirler. Ancak evde yalnız başına bırakılmaması gerekir. Gün içerisinde evde yetişkin birisiyle birlikte kalmaları uygundur. Aksi halde evi dağıtmaları, eşyalara zarar vermeleri ve yalnızlıktan hoşlanmadıkları için psikolojik olarak etkilenmeleri mümkündür. Ayrıca havlama eğilimleri vardır. Bu huyları ev eğitimleri sırasında giderilmeye ve doğrusu öğretilmeye çalışılmalıdır. Aksi halde apartman sakinlerine rahatsızlık verebilir. Bull Terrier köpeğinin de tıpkı bir çocuktan farksız olduğu unutmadan büyütmeniz gerekmektedir.

Bull Terrier zaman zaman ev eğitimi zor olan, çiğnemeyi ve havlamayı seven bir ırktır. Kuyruklarını takip etmeyi seven ve bu halleriyle bazen gülümseten bazen de sizi zorlayan, inatçı yanı tutuğu zaman söz dinlemeyen ve kendi bildiği gibi bir şeyleri yapmak isteyen ama genel itibariyle sevgi dolu bir köpektir.

Sert tavırlı, saldırgan ve asi Bull Terrier köpekleri de vardır. Ancak o köpekleri incelediğinizde yetiştiği ortamın onlara bu özellikleri getirdiğini görebilirsiniz. Kötü huylu ve karakterli köpek yoktur genel olarak kötü yetiştirilmiş, eğitilmemiş köpekler vardır. Siz Bull Terrier ırkını erken sosyalleştirdiğiniz, eğittiğiniz, egzersiz ihtiyacını karşıladığınız ve ona vakit ayırıp kaliteli zaman geçirdiğiniz sürece sizin en eğlenceli arkadaşlarınızdan birisi olacaktır. Bull Terrier kötü yetiştiriciler sebebiyle kimi yerde kötü özellikleriyle tanınsa da son derece sevecen, tatlı, özverili ve sadık bir dosttur.

Tarih

Bulldog ırkı boğalarla kanlı dövüşler yapan bir ırk olarak hayatımıza girmiştir. Bu kanlı dövüşler de boğalara karşı daha güçlü bir köpek yaratmak isteyen kanlı spor severler, yeni köpek üretmek için çalışmalara başlamıştır. Bu çalışmalar neticesinde Bull Terrier ırkı 1835 civarında, Bulldog ve günümüzde soyu tükenmiş olan beyaz İngiliz Teriyeri çiftleştirmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bull ve Teriyer olarak adlandırılan bu melez köpekler, sonrasında İspanyol Puanteri (Spanish Pointer) ırkıyla da çiftleştirilmiştir. Bu çiftleştirmeler sonrasında daha güçlü, inatçı, çevik ve gladyatör köpek olarak ün salan ırk İngiltere’de ortaya çıkmıştır.

1860 civarında Bull ve Teriyer köpeklerine ilgi gösterildi ve bir hayran kitlesi oluştur. Irkın hayranı olan James Hinks, Bull ve Teriyer köpeklerinden beyaz renkli bir köpek üretmek istedi. Beyaz İngiliz Teriyeri ve Dalmaçyalı ırkını melezledi ve Bull Teriyer adını verdiği tamamen beyaz kürk rengine sahip bir köpek üretti.

Yeni beyaz Bull Terrier halkın dikkatini çekti. Köpekler asil duruşlarıyla, üst tabakadaki genç erkeklerin yanında taşıdıkları modanın bir parçası haline geldi. Soyluların gözdesi bir köpek oldular. Bull Terrier kaslı, heybetli yapıları ve gerektiğinde kendilerini savunma yetenekleriyle ün kazandılar. Kavgacı ve saldırgan olmadılar, onlar daha çok sahibine hem dost hem de koruyucu olmalarıyla tanındılar. Köpek dövüşlerindeki arena başarılarının yanında, insanlara karşı kibar oluşları sebebiyle Beyaz Süvari ve Beyaz Şövalye lakabını aldılar.

Irkın ilerleyen zamanlarda kendilerine özgü olan kafa yapısı gelişti. 1900 yıllarında, Staffordshire Bull Teriyerleri ile melezlendi ve ırkın kürk rengi yeniden renk kazandı. Bu melezlenme ve farklı kürk rengi ilk başta kabul edilmedi. Ancak 1936 yılından AKC tarafında ayrı bir çeşit olarak kabul edildi. Bu gelişme sonrası beyaz ve renkli Bull Terrier ırkı eşit görüldü ve ırk standı belirlenerek kabul edildi.

Beyaz kürk rengine sahip Bull Terrier en popüler çeşit olarak geçmişten gelen popülerliğini devam ettirirken, renkli tüy çeşitlerine sahip olan köpeklerde zaman içerisinde ün kazandı. Birçok köpek ırkından farlı olan kafa yapıları, komik ifadeleriyle hem iyi bir arkadaş hem de filmlerde ve reklamlarda yer alan oyuncu bir köpek oldular. 1992 yılında boyutları eskiye göre küçüldü ve daha farklı çeşit olan Minyatür Bull Terrier ortaya çıktı.

Bull Terrier ırkının hayranları arasında aktris Doleres Del Rio, yazar John Steinbeck ve eski Amerikan Başkanı Woodrow Wilson gibi çok ünlü isimlerde bulunmaktadır. ABD’nin Alaska eyaletinde yer alan Juneau şehrinde bu ırka olan ilginin yansıması olarak Bull Terrier “Patsy Ann” heykeli bulunmaktadır. Patsy, adlı Bull Terrier cinsi köpek, rıhtımdaki her gemiyi selamlayan ve turistler tarafından yoğun ilgi gören, sevilen ve sürekli fotoğrafı şeklen bir köpekmiş. 1992 yılında Patsy ölmüş. Ölümünün ardından  Patsy’nin anısına yaptırılan bir heykel rıhtımda yerini almıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Bull Terrier sıkı, adaleli ve atletik görünümde vücuda sahiptir. Yuvarlak hatlı vücudu, adaleli omuzlarıyla güçlü bir köpektir. Düşük ağırlık merkezi, kas kütlesiyle birleşerek bedenini ekstra dengeli ve sağlam kılar. Vücutları orta uzunluktadır, güçlü bir sırt ve uzun boyun yapıları vardır. İri kemiklidirler. Kas yapıları yaptıkları egzersiz ile daha çok gelişir ve belirginleşir. Eskiden gladyatör köpekler arasında yer alsa da günümüzde o asi ve saldırgan görünümünden uzak, güvenilir, kibar ve yumuşak yapıya bürünmüştür.

Kafa

Uzun, yuvarlak şeklindeki kafa yapısıyla Bull Terrier fark bir görünüme sahiptir. Bull Terrier’in başı uzun, üst kısmı düz ve burnuna doğru kesintisiz bir eğilimdedir. Kafa biçiminde alın kısmı çıkıntısız şekildedir ve köpeğin burnuna doğru hafif bir kavisle inerek son bulur. Burun rengi siyahtır. Yumurta şeklindeki kafasıyla kendine özgü bir duruşu ve tarzı vardır.

Kulaklar

Bull Terrier köpeğinin dik, sivri kulakları ve ince yapıdaki kulakları orta büyüklüğe sahiptir. Kulakları kafasının üzerinde birbirine yakın şekilde konumlanmıştır. Dik kulakları, yumurta kafasıyla birlikte oldukça dikkat çekici yapıdadır.

Gözler

Bull Terrier’ın küçük, koyu renkli ve badem şeklide derin bakan gözleri vardır. Gözleri küçük yapıda olmasına karşın, birbirine yakın mesafededir. Badem gözlerinin birbirine yakın olması, bu cinsin belirgin özelliklerinden birisidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bull Teriyerleri, iri ve heybetli bedeniyle yere güçlü basan ayaklara sahiptir. Onların güçlü bedenini kolaylıkla ayakta tutan bacak ve ayakları vardır. Bedenin bir yansıması olarak yürüyüşleri de çevik, neşeli ve sağlam adımlarladır.

Kuyruk

Bull Terrier’in kuyruk yapısı kısaltılabildiği gibi uzun halinde de bırakılmaktadır. Kuyruğun genel duruşu yere yatay şekildedir. Sevindiğinde, heyecanlandığında ya da herhangi bir anda dik görmeniz ve hafif kıvrık görmenizde mümkündür.

Tüy

Kürk yapısı kısa, yoğun, düz ve sert yapıdadır. Kısa ve bakımı kolay olan tüyleri pürüzsüz bir görünüme sahiptir.

Renk

Bull Terrier beyaz ve diğer renkteki kürkleriyle ikiye ayrılır. Genellikle karşılaşılan beyaz köpeklerdir. Beyaz renkli Bull Terrier köpeklerinin kürkünün üzerinde sadece kafasında renkli işaretler, lekeler görülür. Bedenin başka yerinde farklı bir renk bulunmaz ve bulunmamalıdır. Renkli kürke sahip Bull Terrier ise siyah, kızıl, brindle, siyah-brindle, açık kahverengi ve beyaz işaretli renk çeşitleriyle de karşınıza çıkabilir.

Sıkça sorulan sorular

Bull Terrier ortalama olarak 10- 14 yıl arasında sağlıklı bir yaşam sürmektedir.

Bull Terrier ırkında erkekler dişilere göre daha ağır olabilirler. Ancak ikisinin de çevik, kaslı ve formda yapısı aynı belirginliktedir. Ortalama olarak Bull Terrier ağırlığı 22- 32 kg, yüksekliği ise 53- 65 cm aralığında değişiklik göstermektedir.

Bull Terrier oldukça az tüy döken bir ırktır. Yılda iki kez daha yoğun tüy döktüğü dönem vardır. Ancak bu yoğun dönemde bile birçok köpek ırkına oranla az tüyleri dökülür. Haftada bir ya da iki kez tarama ve fırçalama ile dökülmeyi kontrol altına alabilirsiniz.

Bull Terrier yüksek kaliteli köpek maması tüketmelidir. Bu konuda veterinerlerin önerisi olan Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi kaliteli köpek mama markalarını tercih edebilirsiniz. Tercihinizde köpeğinizin yaşını, alerjen durumunu ve cinsini göz önünde bulundurarak seçip yapmayı unutmayınız.

Evet ev yemeği yiyebilir. Ancak neleri yediği çok önemlidir. Her türlü ev yemeği yemesi uygun değildir. Yüksek kalsiyum içeren gıdaları tüketebilirler. Tükettiği gıdalarında günlük porsiyonu ve mamasıyla belli oranı olmalıdır. Sadece ev yemeği tüketerek büyümeleri ve gelişmeleri çok zordur. O yüzden ev yemeğinden önce hazır mama tüketmeli, ev yemekleri belli aralıklarla destekleyici yan gıda olmalıdır.

Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleştirilmesi hem yavruların hem de anne köpeğin sağlığı için çok önemlidir. İdeal olarak 1.5 yaş sonrasında 18. Ayını tamamladığında çiftleştirmelisiniz. Çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız kızan döneminde köpeğinizi varsa diğer köpeklerinizden ayırmalısınız.

Bull Terrier ırkının bakımı orta derecededir. Tüy bakımı, banyosu ve genel beden bakımı kolaydır. Sahibini çok zorlamaz. Ayrıca atası olan Bulldog türlerinden farklı olarak neredeyse hiç salya akıtmazlar. Bu salyasız hayatta hem onların yüz bölgesini ekstra temizlemenizi gerektirmez hem de ev temizliğinde sizi zorlamaz. Tüy dökme oranı da düşük olduğu için minimum seviyede bakım ister.

Bull Terrier bakımında zor olan bir kısım var ise, oda zaman zaman eğitimlerinde gösterdiği başına buyruk davranışlarıdır. İlk defa köpek sahiplenmiş kişileri zorlayacak derecede olsa da, iyi bir lider olduğunuz sürece bu orta seviyedeki zorluğu kolaylıkla aşabilirsiniz. Bull Terrier tutarlı, sabırlı ve kendisine sevgi dolu yaklaşan onunla eğlenceli uygulamalar oyunlar oynayan sahibinin sözünü genel olarak dinleyen bir ırktır.

Bull terrier ırkının fiyat aralığı bedensel özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Kafa yapısı, tüy rengi, şeceresi gibi değişkenler sebebiyle fiyat aralığı 3.000 TL ile 4.500 TL arasındadır. Bu fiyatlandırma kişilere ve köpeğin satıldığı yere bağlı olarak artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Bull Terrier cinsi ortalama olarak bir doğumda 5 adet sakin ve sadık tavırlara sahip olan yavrular dünyaya getirebilir.  Bu ortalamanın dışında 1, 9 ve hatta 12 yavruyu bir doğumda dünyaya getiren dişi Bull Terrier köpekleri de vardır. Bu sayı dişinin sağlığına, kaçıncı doğumu olduğuna, yaşına ve boyuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ayrıca erkeğinde çiftleşmede rolü önemlidir. Erkeğin olgun olması ve çiftleşme sayısı da doğacak yavru oranını yükseltebilir.

Bull Terrier beyaz ve diğer renkteki kürkleriyle ikiye ayrılır. Genellikle karşılaşılan beyaz köpeklerdir. Beyaz renkli Bull Terrier köpeklerinin kürkünün üzerinde sadece kafasında renkli işaretler, lekeler görülür. Bedenin başka yerinde farklı bir renk bulunmaz ve bulunmamalıdır.

Renkli kürke sahip Bull Terrier ise siyah, kızıl, brindle, siyah-brindle, açık kahverengi ve beyaz işaretli renk çeşitleriyle de karşınıza çıkabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.