Toy Fox Terrier ( Amerikan Toy Terrier) Özellikleri ve Bakımı

Toy Fox Terrier Resimleri
Toy Fox Terrier, küçük bedeniyle insanları şaşırtan bir güce, dayanıklılığa, atletik ve çevik yapıya sahip olan zarif bir oyuncak köpek cinsidir. Amerikan Oyuncak Teriyeri ve Amertoy adlarıyla da tanınırlar. Enerjisi oldukça yüksektir ve gün boyu eğlenmeye yetecek kadar aktiftir. Kısa, pürüzsüz ve dokunmak için mükemmel kürkü ile hayatınızda yer alacak iyi bir arkadaş ve oyun köpeğidir. Toy Fox Terrier küçük, oyuncak köpek kişiliğine sahip bir teriyer cinsidir. Teriyer köpeklerin dayanıklı ve sağlam olmak gibi özellikleri ile oyuncak köpeklerin kişiliğine sahiptir. Toy Fox Terrier sevimli kucak köpekleri arasında yer alırlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak, Arkadaş Köpek, Avcı Köpeği
Ağırlık
1- 3 Kg
Yükseklik
20- 28 Cm
Aile
Terrier
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1900'lerin Başı
Yaşam Süresi
13- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Toy Fox Terrier oyuncak köpek kişiliği ve teriyer ırkı dayanıklılığı ile kendine özgü karakteri ve yapısı olan bir cinstir. Köpek sahiplerinin belirttiği gibi hem oyuncak köpek hem de gerçek bir teriyerdir. Eğlenmeyi seven, alıngan ve çok meraklı bir köpektir. Yaşadığı evde, bahçede sahibinin bile varlığını bilmediği yerleri,  eşyaları ve yiyecekleri aramak için saatlerce uğraşabilirler.

Sevdiklerine karşı çok bağlı ve sadıktır. Aile üyelerini sever ve ailenin vazgeçilmez bir parçası olmak için can atar. Ailesinin birlikte yaptığı her etkinlikte olmak ister. Yalnız kalmak ya da yapılan etkinliklere dahil edilmemek onları çok üzer. Bu yüzden uzun süre dışarıda kalan, yaşayan kişilerin sahipleneceği bir cins değildir. Meraklı, hareketli, sevgi dolu, duyarlı, hızlı ve uyanık karakter özelliklerini yaşamları boyunca devam ettirirler.

İnsanlarla, küçük çocuklarla ve oyuncaklarıyla oyun oynamayı çok severler. Daha çok dikkatli, biraz daha büyük çocuklarla daha iyi oyun arkadaşı olur ve iyi anlaşırlar. Toy Fox Terrier kendisi de küçük olduğu için, küçük çocukların istemeden de olsa zarar verebileceği bir yapıya sahiptir. Bu yüzden küçük çocuklu ailelerin sahiplenmesi ve küçük çocukların olduğu ortamda gözetimsiz sosyalleştirilmesi önerilmez. Toy Fox Terrier tolerans sahibidir ancak düşüncesizce yapılan ve köpeğin canının yanmasına sebep olan muameleye tolerans göstermezler.

Köpekler, diğer evcil hayvanlarla Toy Fox Terrier erken aşamada tanıştırılır ve sosyalleştirilirse yetişkinliğinde iyi arkadaşlık kurar. Erken sosyalleştirildiklerinde etkileşimleri ve diğer hayvanlarla ilişkileri daha iyi gelişir. Ancak yabancı kişilere karşı her zaman bir bekçi köpeği davranışını sergiler. Yabancı insanlara karşı tedbirli yaklaşır ve sıcak davranışlar sergilemezler. Evine, sahibine ve sevdiklerine yaklaşan yabancı kişiler olduğunda belli davranışlar sergileyerek sahibini uyaracaktır. Toy Fox Terrier köpekleri tek kişilik, bir tek ailesine bağlı ve yüksek sevgi duyan bir köpektir. Mükemmel bir bekçi köpeği olduğu için bu davranışları normaldir.

Toy Fox Terrier köpekleri genel olarak aktif, enerjik ve hareketlidir. Bu özellikleri onları hızlı bir çalışma ve oyun köpeği yapacaktır. Ancak zaman zaman karakter farklılığı görülmektedir ve bir gün boyunca koltukta, yatakta, televizyon başında pinekleyen Toy Fox Terrier köpekleri de vardır. Eğlenecek, oyunlar oynayacak ve sonrasında saatlerce sahibinin kucağında yatabilecek bir kucak köpeğidir.

Toy Fox Terrier akıllı, sahibinin sözünü dinleyen ve eğitilebilen köpek cinsleri arasındadır. Geçmiş zamanlarda komutları hızlı öğrenmeleri ve verdikleri hızlı cevaplarla palyaçolar tarafından yaygın olarak kullanılmış bir ırktır. Kelime ve komut dağarcığı oldukça geniştir ve erken aşamada eğitim aldıklarında çok iyi gelişme gösterir ve mizah anlayışı yüksek, harika bir arkadaş olurlar. Ancak iyi bir lider tarafından yetiştirilmezse inatçı davranışlarda sergileyebilirler. İyi eğitildikleri zaman sadık ve sevgi dolu karakteriyle refakatçi köpek olarak, engelli insanların hayatlarında mükemmel bir dostta olurlar. İşitme engelli kişiler için, Toy Fox Terrier iyi duyan kulaklarıyla hayatlarını kolaylaştıracaktır.

Toy Fox Terrier apartman hayatına uyum sağlayabilir. Hatta soğuk havaya karşı dayanıklılığı ve toleransı az olduğu için daha çok iç mekanlarda, orta büyüklükte alanlarda yaşamalıdır. Kışın dışarıya günlük egzersiz ihtiyacını karşılamak için çıkarıldığında üşümemesi için köpek giysileri, montu giydirebilirsiniz. İç mekanda aktiftir, oyunlar ile egzersiz ihtiyacı belli bir seviyeye kadar karşılanır. Çok büyük bir avlu olmadan da egzersiz ihtiyaçlarını karşılar ve idare ederler. Yabancı insanlara karşı, sahibini uyarmak için havladıkları görülür. Ancak erken aşamada eğitim verirseniz, havlama huylarını kontrol altına alabilir ve çok havlamalarını engelleyebilirsiniz.

Toy Fox Terrier insanların hayatında yer aldığında ilk olarak ahır avcısı olarak, sonra gelişmiş kişiliği ve özellikleriyle buna ek olarak mükemmel bir arkadaş köpek olmuştur. Mutlu, eğlenceli, coşkulu ve oyuncu köpek yavrusu tavırlarıyla, Toy Fox Terrier ırkı insanların yüzünü güldüren ve enerjisini yükselten bir dosttur.

Tarih

Pürüzsüz, kısa tüylü, hızlı hareket eden Tilki Teriyerleri uzun yıllar çiftçilerin ve evcil hayvan sahiplerinin favori köpekleri olmuştur. Amerikalı çiftçiler, küçük yapılı ve Tilki Terierrlerine benzeyen sadece cüce olmasıyla onlardan farklı olan bu köpekleri geniş alanlarla, dağınık ortamlarda ve çiftlikte kemirgenleri yakalamaları için kullandılar. İlerleyen zamanlarda avcılık yeteneğinin yanı sıra oyuncak köpek özellikleriyle, evcil hayvan sahipleri tarafından evin etrafında dolaşan eğlenceli, sevimli bir arkadaş oldular.

1900’lerin başlarında yani 20. Yüzyılda ABD’de geliştirilen bir ırktır. Smooth Fox Terrier (Pürüzsüz Tilki Teriyerleri) yetiştiricileri daha küçük Tilki Teriyerleri yaratmak için bu köpek cinsini; Toy Manchester Terrier, Chihuahua, Minyatür Pinscher ve muhtemelen İtalyan Greyhound (tazı) dahil olmak üzere çeşitli oyuncak köpek ırklarıyla çaprazlayarak ortaya minyatürleştirilmiş bir köpek çıkarmayı hedefledi.

Çaprazlanma sonucu, Smooth Fox Terrier’in birkaç önemli fark ile daha küçük bir versiyonu olan Oyuncak Tilki Teriyeri ortaya çıktı. Bu yeni geliştirilen köpek gerçek bir Teriyer ateşine ve mizacına biraz da olsa sahipti ve ayrıca oyuncak köpeklerin karakterini de belirgin şekilde taşıyordu. İlk görevi ve kullanım alanı ahır farelerini avlamaktı. Zekası, zarafeti, asil ve şık görünümüyle sirk oyun köpekleri olarak sahne de aldı. Günümüzde rekabetçi yanı ve çevik davranışlarıyla yüksek performanslar sergileyerek başarılar elde etmektedir.

United Kennel Club, 1912 yılından itibaren Fox Terrier ırkını kayıt altına almaya başladı. Ancak ilk zamanlar küçük köpekler de büyük köpeklerle birlikte “Smooth Fox Terrier (Pürüzsüz Tilki Teriyerleri)” olarak kaydedildi. 1920’lerin ortasında küçük köpek versiyonlarına ilginin artmasıyla, oyuncak köpek cinsinin hayranları United Kennel Club’a bu küçük köpeklerin ayrı bir ırk olarak tanınmasını talep eden bir dilekçe verdi. 1936’da UKC tarafından bu istek onaylandı.

1936 yılında UKC küçük köpekler arasında yer alan ve Smooth Fox Terrier’i olarak kaydedilen köpekler ayrıldı. UKC “Toy Fox Terrier” adlandırılmasını kabul etti. Küçük köpekler Toy Fox Terrier olarak tescil edildi, ırk statülerini verdi.

Bu gelişmeler olduktan sonra uzun yıllar, köpek yetiştiriciler arasında büyüklük tartışmaları yapıldı. Bazıları yetiştiriciler Fox Terrier’in büyük, bazıları ise küçük boyutlarda kalmasını istedi. Bu tartışma süresinde, yetiştirilen küçük boyutlu köpeklerin boyunda farklılıklar yaşanmasına neden oldu. Bazı yetiştiriciler, Toy Manchester Terrier ve Chihuahua ırklarını da üreme programına dahil ederek köpeklerin boyunda yaşanan çeşitliliğin önüne geçmeye çalıştılar. Bu durum diğer köpek ırkların bozulmasını istemeyen yetiştiricilerini üzüyordu.

UKC, tüm gelişmelerden sonra köpeğin “toy” olarak kalması ve diğer çeşitli köpek ırklarının gen havuzuna dahil edilmemesi gerektiğini belirtti. UKC tarafından 31 Ağustos 1960 tarihinde, Fox Terrrier cinsinin boyu ile ilgili yapılan tartışmalara kesin bir şekilde son verildi. Böylece daha fazla, çeşitli köpek ırklarının melezlenmesinin önüne geçildi.

Toy Fox Terrier 2003 yılında American Kennel Club tarafından tanındı. AKC’nın ırk listesinde 148. Sırada yerini aldı ve gösteri halkasına ilk kez giriş yaptı. 2003 yılına kadar AKC tarafından tanınmamasına rağmen en popüler refakatçi köpek ırklarından biri oldu. Terier köpek türünün atletik, hızlı ve dayanıklı yanıyla minyatür köpeklerin barışçıl, sevgi dolu ve arkadaş canlısı birleşimi olarak günümüzde de insanların evlerindeki sadık dostları oldular.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Toy Fox Teriyeri küçük yapısıyla oyuncak köpekler arasında yer alır. Ancak küçük bedenine rağmen kaslı, çevik, atletik ve dayanıklı bir bedeni vardır. Bedeninin bu yapıya sahip olması Terrier ırkına dahil olmasının bir etkisidir.

Kafa

Vücuduyla orantılı büyüklükte, sağlam, kubbemsi ve karakteristik yapısını ortaya çıkaran bir kafası vardır. Alın çıkıntısı belirgindir ve kubbeli kafasını, dar burun kısmından ayırmaktadır. Namlusu küçük ve dardır. Çikolata rengi tüylere sahip olan köpeklerin dışında Toy Fox Terrier’in burun rengi siyahtır.

Kulaklar

Toy Fox Terrier köpeğinin kulakları v şeklinde ve dik konumdadır. Geniş kulakları kafasında birbirine eşit uzaklıkta, orantılı şekilde konumlanmış ve uca doğru incelen büyük görünümüyle bu cinse ekstra bir hava katmıştır.

Gözler

Toy Fox Terrier cinsinin iri, belirgin, yuvarlak ve koyu renge sahip gözleri vardır. Sevimli, içten ve zarif bir köpek olduğunu belli eder bakışlara sahiptirler.

Bacaklar ve Ayaklar

Terrier köpek ırkının bacak ve ayak yapısına sahiptir. Güç, dayanıklılık, çeviklik ve hızda Toy Fox kendini iyi bir şekilde belli eder. Ön bacakları uzun, yere düz basmaktadır. Arka bacakları ise hızlanmalarını ve esnekleri destekleyecek şekilde hafif paralel yapıdadır.

Kuyruk

Toy Fox Terrier genellikle kısa, düze ve parlak ince tüyleri olan kuyruğa sahiptir. Köpek doğduktan sonra birkaç gün içerisinde kuyruk ucundan yaklaşık olarak 5/3’ ü oranında yani 3 ya da 4. eklemden kısaltılmaktadır. Kısaltma işlemini yapabilmeniz için yaşadığını ülkede bu işlemlerin yasal olması gerekir. Kuyruk kenetlendikten sonra daima yüksekte taşınır. Ancak Avrupa'nın çoğu yerinde kuyruk kırpmak yasa dışı olduğu için uzun kuyruklu Toy Fox Terrier köpekleri de vardır.

Tüy

Amerikan Fox Terrier kürkü kısa, ince, düz ve sık tüylerden oluşur. Boyun çevresindeki tüyler vücudun geneline göre hafif uzundur. Genellikle beyaz gövde üzerindeki çeşitli renk ve kombinasyonlarıyla karşımıza çıkar.

Renk

Toy Fox Terrier köpek ırkının kürkünde ana renk beyazdır. En sık rastlanılan beyaz renkle birlikte siyah, ten rengi veya taba rengi lekelere sahip üç renkli kürke sahip köpekler görülebilir. Bunun yanında beyaz ve taba kürk ya da beyaz, çikolata ve taba renkli kürküyle karşınıza çıkabilir. Daha farklı renk ve desenlere sahip oldukları görülse de bu renk desenler dışında ırk standardına uygun kabul edilmez ve kesinlikle gövde renginin beyaz olması gerekir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan ve sağlıklı bir Toy Fox Terrier yaşam süresi 13- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Toy Fox Terrier erkek ve dişileri arasında çok fazla kilo ve boy farkı yoktur. İdeal ağırlıkları 1- 3 kg, yükseklikleri ise 20- 28 cm arasında değişiklik göstermektedir.

Toy Fox Terrier kısa, düz, ince ve sık tüyleri oldukça az dökülmektedir. Bu yüzden bakılması kolaydır ve haftada 1-2 kez taramanız ve fırçalamanız tüy dökülmesini kontrol altına almanız için yeterlidir.

Toy Fox Terrier Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli küçük ırklara uygun köpek maması ile beslenmelidir.

Toy Fox Terrier Evet ev yemeği tüketebilir. Ancak her türlü ev yemeğini yemeleri sağlıkları için uygun değildir. Bu yüzden köpeklerin tüketmesi gereken yiyecekleri yemelerine ve pişmiş kemik, yağlı yiyecekler uzak durmasına özen göstermelisiniz. Sindirim sorunu yaşatmayacak için uygun olan yiyeceklerin neler olduğunu araştırmalı ve onları tüketmesini sağlamalısınız.

Çiftleşmeleri için en uygun zaman gelişimlerini tamamladıktan sonraki dönemdir. 18. Aydan sonra gelişimlerine ve büyümelerine göre çiftleştirebilirsiniz.

Anmerikan Toy Terrier kısa, ince tüyleri minimum bakım ihtiyacı duyar. Çok sık yıkanmasına gerek yoktur. Akıllı oldukları ve sahibini memnun etmeye istekli oldukları için eğitilmeleri de oldukça kolaydır.

Toy Fox Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, boyuna, eğitimine ve şecere durumuna göre farklılık göstermektedir. Toy Fox Terrier yavrusunun fiyatı ortalama olarak 2.000 TL ile 5.000 TL arasında değişmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Toy Fox Terrier tek bir doğumda yaklaşık 2 ila 6 yavru dünyaya getirebilir. Küçük köpek ırkları arasında oldukları için sağlıklı yavrular doğurması ve iyi bir doğum gerçekleştirmesi için bu süreç veteriner kontrolünde takip edilmelidir.

Toy Fox Terrier köpek ırkının kürkünde ana renk beyazdır. En sık rastlanılan beyaz renkle birlikte siyah, ten rengi veya taba rengi lekelere sahip üç renkli kürke sahip köpekler görülebilir. Bunun yanında beyaz ve taba kürk ya da beyaz, çikolata ve taba renkli kürküyle karşınıza çıkabilir. Daha farklı renk ve desenlere sahip oldukları görülse de bu renk desenler dışında ırk standardına uygun kabul edilmez ve kesinlikle gövde renginin beyaz olması gerekir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.