Jack Russell Terrier Özellikleri ve Bakımı

Jack Russell Terrier Resimleri
Jack Russell Teriyer korkusuz, inatçı ve çalışkan bir terrierdır. Yüksek enerjisi, sevgi dolu yapısıyla ailesinin en sevilen üyesi olurlar. Toprağı kazmayı ve bahçe işiyle uğraşan sahibine yardımcı olmayı severler. Her zaman tetikte, kendinden hazır ve emin halde bekler. Zorlu hava koşullarına dayanıklı, pürüzsüz kürke sahiptir. Jack Russell Terrier ırkı, Parson Russell Terrier, Parson Terrier, Russell Terrier ve JRT, PRT adlarıyla da tanınmaktadır. Küçük ırk köpekleri arasında hızlı, çevik olması ve av yeteneğiyle ün kazanmışlardır. Av terriyeri olarak gereken beden özelliklerine sahiptir. Uzun ve kemikli bacaklarıyla hızlı koşabilen, korkusuz, dayanıklı ve güçlü yapılarıyla hayatımızda yer alırlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tilki Avı, Av Köpeği
Ağırlık
5-8 Kg
Yükseklik
26- 35 Cm
Aile
Terrier
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
12-15 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Jack Russell Terrier enerjik, zeki, cesur ve arkadaş canlısı küçük bir köpektir. Yüksek enerjilerini atabileceği bir işle uğraşmak onlara çok iyi gelir. Akıllı, cana yakın ve çalışkan yapısıyla sahibine yardım etmeyi çok severler. Toprak kazmaktan hoşlanan bu köpekler, bahçe işlerinde sahibinin gözdesi olarak karşımıza çıkar. Görev bilincine sahiptir. Sahibinin hayatını kolaylaştıracak avcılık ve kazma yeteneği doğru kullanılırsa hem köpeğiniz sevdiği etkinliği yapacak hem de sizin işleriniz kolaylaşacaktır. Ancak burada eğitim çok önemlidir. Çünkü Jack Russell kazma eğilimli bir köpektir ve sahibinin komutu dışında bunu yapmasının uygun olmadığını öğrenmelidir. Yanlış eğitimle, bu davranışı her zaman onaylanan bir şey olarak algılaması, kendi başına karar vererek istediği her yeri kazmasına yol açabilir.

Ailesine ve sevdiklerine çok bağlıdır. Ailesiyle birlikte olmaktan, onları takip etmekten zevk alırlar. Sevildiğinde, ilgi gördüğünde mutluluklarını hızla sallanan ve takip edilmesi zor olan kuyruklarından anlayabilirsiniz.  Neşeli, mutlu halleriyle çevresindeki insanları da mutlu eden bir enerjileri vardır. Ailesinden birisinin üzgün olduğunu hissettiğinde, onu mutlu etmek için ekstra çaba harcarlar. Keskin zekasıyla verilen komutları kolaylıkla anlayıp, uygularlar ve genel olarak sahibinin sözünden çıkmazlar. Dost canlısı, insanlarla ilişkisi iyi olan bir köpektir.

Jack Russell ırkı sevimli ve tatlı hallerinin yanında, bir yanı da fazla bağımsız, sabırsız ve inatçıdır. Bu huyları yüksek enerjileri ile birleşince zaman zaman aile içerisindeki veya dışarıda küçük çocuklarla, köpeklerle ve diğer evcil hayvanlarla geçinmekte sorun yaşarlar. İstemeden küçük çocuklar onlara, onlarda çocuklara zarar verebilir. Diğer köpeklere ve evcil hayvanlara avlanma içgüdüsüyle saldırma eğiliminde bulunabilirler. Terrier genleriyle korkusuz yapılarıyla kendinden büyük köpeklere meydan okumaktan çekinmezler.  Bu yüzden başlarını derde sokarlar. O yüzden bu köpeklerin sahibinin gözetimi altında sosyalleşmesi, hayvanlar ve insanlarla iletişim kurması daha iyi olacaktır. Büyük çocukları olan ve evde başka evcil hayvanı olmayan aile ortamı bu ırkın yaşam standardına daha uygun olacaktır. Köpeğinize iyi bir lider olmanız çok önemlidir. Eğer bunu başarırsanız bu genel sorunlar sizin ve köpeğinizin ilişkisinde sorun olmayacaktır.

Jack Russell küçük bedeniyle apartman hayatına, orta büyüklükteki evlere uyum sağlayabilir. Ancak yüksek enerjileri ve egzersiz ihtiyacını karşılamanız gereklidir. Bu ihtiyaçları her gün düzenli olarak karşılandığında pek fazla sorun yaşatmaz. Apartmanda uyumlu yaşasalar da, onların daha mutlu olacağı ortamın bahçeli bir ev olduğunu bilmelisiniz. Güvenlik önlemleri alınmış çitlerle çevrili bahçeli bir evde, özgürce gezinmek ve koşuşturmak onların ruhunda vardır.

Eğitim süreci genel itibariyle kolaydır. Jack Russell Terrier sahibini memnun etmek ister ve o yüzden yeni şeyler öğrenmeye ve öğrendiklerini uygulamaya çaba gösterir. Yüksek kavrama yeteneği ve zekası eğitim sürecinin en büyük destekçisidir. Ancak bazen bağımsız ve inatçı yanı eğitim sürecini uzatmaktadır. Bu gibi durumlarda sert müdahalelerde bulunmadan pozitif yaklaşarak, köpeğinizin ilgisini çekmelisiniz. Kazma ve havlama konusunda olumsuz davranışlar sergileyebilirler. Fazla havladıkları ve her yeri kazmaya çalıştıklarını görebilirisiniz. Bu durumlar vereceğiniz iyi bir eğitimle hallolacaktır. Köpeğinizle ilgilenmeniz, onları eğitmeniz sayesinde aşamayacakları olumsuz huyları yoktur. Ancak ilk defa köpek sahiplenecek kişileri eğitim sürecinde zaman zaman zorlayacak davranışlara sahiptirler.

Parson Russell Teriyer, çevik, hızlı bir bedene sahiptir. Tilki avında kullanılan bu ırk, ona vereceğiniz ilk fırsatta bir avın peşinde korkusuzca ve hızla koşacaktır. Küçük ırk köpekler arasında hareketli ve hızlı yapısıyla bilinirler.  Yüksek egzersiz ihtiyacı karşılanır, sahibiyle oyunlar oynar ve sosyalleşirse daha uyumlu bir köpek olarak karşınıza çıkarlar. Dışarıdaki egzersizlerde, eğitimlerde tasmayla gezdirmeniz önerilir. Hızlı hareket etmeleri ve korkusuz yapıları sebebiyle başlarını derde sokmaya meyillidirler.

Küçük bedenindeki büyük karakteriyle sadık, sevgi dolu ve eğlenceli bir köpektir. Hayattan zevk almasını bilen, sevdikleriyle vakit geçirmeye bayılan bu ırk düzenli ve sevgiyle bakıldığında 12- 15 yıl ve beli daha uzun bir ömre sahiptir.

Tarih

Jack Russell Terrier, İngiltere’nin güneyinde 1800’lerde Rahip John Russell tarafından hem yerin üstünde hem de altındaki tilkiyi takip etmesi için bir tilki avcısı olarak geliştirildi. Bu köpekler, çok akıllı ve çalışkandır. Tilkilerin peşinde onları yakalamak için yetiştirildiler. Rahip John Russell, bu köpekleri bağımsız problem çözücüler olarak yaratmayı amaçladı. Onlar kendi kararlarını kendi istedikleri gibi verebilen bağımsız yanları gelişmiş bir tür olarak karşımıza çıktılar. Hızıyla, zekâsıyla, kararlılığı ve avlanmadaki başarısıyla tam aranılan ve istenilen bir köpek oldular. İngiltere’de ortaya çıkan cesur ve atletik yapılı avcı Russel Terrier ırkı insanların kalplerini ve ilgisini kazandı.

Russell Terrier köpekleri başlangıçta Jack ve Parson Russell Terrier olarak  iki ayrı tür olarak gelişti. Jack Russell Teriyer, Parson Russell Terrier’a göre daha uzun bir gövdesi ve daha kısa bacaklarıyla haşarat, tavşan avlamak için kullanılırdı. Günümüzde, Jack Russell Terrier ve Parson Russell Terrier ayrı ayrı değil aynı cins olarak karşımıza çıkar. İngiltere kökenli olan bu köpekler, daha sonra Avustralya topraklarında geliştirtmeye devam edilmiştir.

Jack Russell Teriyer hızlı koşması sebebiyle at binicileri ve zeki, çevik olmasıyla da köpek sporu meraklıları tarafından ilgiyle karşılanmıştır. Korkusuz yapısı ve bitmeyen enerjisiyle insanları her dönemde kendine hayran bırakmıştır. Yıllar boyunca farklı şekilde geliştirilme süreçlerine dahil edilse de atalarından gelen çevik, atletik ve av köpeği yapısı kendisini korumuştur. Bu sebeptendir ki günümüzde de yüksek enerjileri, çiğneme ve kazma huylarıyla evlerin en hareketli üyesi olarak yer alırlar.

Jack Russell size bir yerden tanıdık geliyorsa sebebi televizyon ve filmlerde de yer alan şöhretli bir ırk olmasından kaynaklıdır. Televiyon da  “Frazier”den Eddie ve PBS programı “Wishbone”da başkarakter olarak ün kazandı. Film sektöründe ise Jack Russell Terrier’i 1994 yapımı olan Maske adlı filmde Mailo adıyla,  Jim Carrey’le birlikte oynamıştır. Bu ırkın en ünlüsü olarak hafızalarda yer etmiştir.

1997’de American Kennel Club,  2001 yılında da United Kennel Club tarafından  Jack Russel Terrier köpekleri tanınmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Jack Russell sağlam, dayanıklı, güçlü ve kompakt bir teriyerdir. Gövde uzunluğu boyuyla orantılıdır. Boyun yapısı kaslı, orta uzunlukta ve omuzlara doğru genişleyen yapıdadır. Omuzları eğimli, arkaya yatırılmış durumdadır. Göğüs kısmı derin değildir ancak atletik bir görünümü vardır. Hafif kıvrımlı beli, düz ve güçlü sırt yapısı, boyu ve tüm bedeniyle dengeli bir görünüme sahiptir. Genel olara formda olan, atletik beden yapısıyla kusursuz bir güzelliği vardır.

Kafa

Kafa yapısı genel olarak vücuduyla orantılı ve dengeli konumdadır. Düz kafatası üzerinde badem gözleri, birbirine orta uzaklıkta ve genişlikte kulakları vardır. Namlu kısmı uzundur ve burun rengi siyahtır. Yanakları kemikli ve kaslıdır. Üst dişleri ve alt dişleri uyumlu şeklide kapanır. Güçlü çenesi ve keskin dişleriyle makas ısırığına sahiptir.

Kulaklar

Başının üzerinde, orta kısma konumlanmış kulakları, orta kalınlıkta ve genişliktedir. Öne doğru katlanan, küçük v şekline benzetilen düğme biçimli kulaklara sahiptir. Kulakları uç kısımlarından, alın bölgesine veya başın iki yanına doğru katlanmış şekildedir.

Gözler

Jack Russel’in badem şeklinde koyu renk gözleri vardır. Bakışları enerji dolu, pozitif, neşeli ve zeka doludur. Farklı duyguları bakışlarıyla karşı tarafa hissettirir ve insanların bakışlarından da neler hissettiklerini anlayabilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Ön bacaklar çok açık olmayan yapısıyla, güçlü ve düz kemiklidir. Eklemler doğru hizada, dirsekler ise vücuda dik olarak bağımsız hareket eder. Arka bacakları oldukça güçlü ve kaslıdır. Ön ve arka bacakları birbirine olan uyumuyla iyi sürüş ve itme yeteneğine sahiptir. Arkalarından bakıldığında dizleri düz olmalıdır. Ayakları ise geniş, yuvarlak ve sert dolguludur. Ayaklarının duruşu ne tam olarak içe dönük ne de dışa dönüktür. Canlı, serbest, hareketli ve koordineli bir yürüyüşleri vardır.

Kuyruk

Kuyruk yapısı oldukça uzun ve yüksek konumdadır. Kuyrukları bedenlerine göre uzundur. Jack Russell avcı olarak kullanıldığı zamanlarda, uzun kuyrukları dar yerlerde avlanmayı zorlaştırır. Bu yüzden kuyruğa müdahale edilirmiştir. Kuyruğunun uzunluğu vücuduyla orantılı olması istendiği için 3/1’i (10 cm civarında ) kesilmekte/ kenetlenmektedir. Kuyruk kesmenin yasak olduğu yerlerde bu işlemin uygulanmaz ve kuyruk doğal gelişimine bırakılır.

Tüy

Jack Russell ırkının düz ve saçaklı iki farklı tüy yapısı vardır. İki tüy tipide çift katmanlı, kaba ve pürüzsüz yapıdadır. Ancak tüylerinin yünlü bir yapısı yoktur. Kaba ve yumuşak tüylü olan kürkü zorlu hava koşullarına ve suya dayanıklıdır. Saçaklı kürk tipinde kaş ve çenede uzun tüyler, sakal görünümündedir. Tüyleri her zaman düzdür, asla kıvırcık ve dalgalı olmamalıdır. Jack Russell köpeğinin saçaklı kürk yapısı düz ve kaba tüylerinin vücudunun belli bölgelerinde uzun şekilde yer almasıyla oluşur.

Renk

Jack Russell Terrrier köpeğinin bedeninin en az %51’i beyaz olmalıdır. Beyazın baskın olduğu kürk renginin üzerinde baş, gövde ve kuyruk bölgelerinde siyah, ten rengi, sarımsı veya kahverengi lekeler, desenler ve işaretler görülmektedir. Brindle renk ve işaretleri, genel renk çeşitlerine göre biraz daha nadir görülür. Beyaz renk ağırlıklı olması avcıların sahada onları rahat görmesi sebebiyle sevdikleri özelliklerinden birisidir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı Jack Russell Terrier köpeği yaklaşık olarak 12- 15 yıl veya daha uzun yıllar yaşayabilmektedir.

Jack Russell Terrier köpeği dişi ve erkekleri arasında küçük bir boy kilo vardır. Genel olarak ağırlığı 5-8 Kg, boyu ise 26- 35 Cm aralığındadır.

Jack Russel Terrier uzun ve kısa tüy çeşidiyle çok fazla tüy dökmeyen bir ırktır. Haftalık olarak yapacağınız tarama ve fırçalama ile var olan dökülmeleri de en az seviyeye indirmek mümkündür.

Jack Russel Terrier yüksek kaliteli Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların küçük ırklara uygun ürünlerini yiyebilir. Ancak bazı hastalıklara eğimli olmaları sebebiyle, formlarını korumaları için beslenmelerinde porsiyona dikkat etmek gereklidir. Belirttiğimiz markalar arasından Jack Russell Terrier cinsine uygun yaş ve alerjen uyarılarına dikkat ederek, küçük ırklara özel köpek mamalarını alabilirsiniz.

Evet Jack Russell Terrier ev yemeği tüketebilirler. Ama bu yemeklerden günlük alması gereken besin ihtiyacını karşılamaları biraz güçtür. Bu yüzden önceliğiniz yüksek kaliteli hazır mamalar olmalıdır. Ev yemeklerini zaman zaman ödül maması olarak haftada bir iki kere verebilirsiniz. Verdiğiniz yiyeceklerinde köpeğinize uygun ve tüketmesi yasak olmayan gıdalar olmasına dikkat edin.

Jack Russell Terrier köpeğinizi yetişkinlik dönemine adım attıktan sonra çiftleştirebilirsiniz. Bu süreç için en uygun zaman 18. aydan itibarendir. Köpeğiniz 1.5 yaşını tamamladıysa, yetişkinliğe geçişiyle birlikte hem erkek hem dişiler için çiftleştirmek uygundur. İlk kızan döneminde, erken yapılan çiftleştirme hem anneye hem de yavruya zarar verebilir.

Jack Russell Terrier bakımı genel olarak zor değildir. Haftalık fırçalama ve tarama rutinleri vardır. Çok yoğun şekilde tüy dökmedikleri için sahibini fazla yormazlar ve banyo ihtiyaçlarında çok sık değildir. İyi bir lider ile eğitim sürecine hızlı cevap verirler. Tüm bunlarla birlikte fazla enerjik olması ve yoğun egzersiz ihtiyacıyla herkesin uyum sağlaması kolay olmayan bir ırktır.

Jack Russell Terrier yavrusunun fiyatı bu ırkın rengine, şecere durumuna, aldığı eğitimlere ve çalışkanlığına göre değişiklik göstermektedir. Ortalama Jack Russell Terrier yavrusunun fiyatı 1.500 TL ile 5.000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar köpeklerin satıldığı yere, satan kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Jack Russel Terrier her doğumda 3 ila 8 arasında sağlıklı yavru dünyaya getirebilir. Dişinin sağlığı, beslenmesi, boyu, kilosu ve çiftleştiği erkeğin özelliklerine göre doğan yavru sayısı değişiklik gösterecektir.

Jack Russell Terrier beyaz ağırlıklı tüylerin üzerinde siyah, bronz, ten ve kahverengi geçişlere sahiptir. Bu renkler başında, göğsünde vücudunun farklı bölgelerinde yer alan lekeler ve desenlerdir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Mehmet Dueu
May 3, 2023 / 23:34

Jack russell köpeğim severken ani elime saldırıyor yemek yerken yine hırlayıp dalıyor ve çok sertleşiyor acaba ne yapmalıyım nasıl eğitebilirim.lütfen yardımcı olun tşk.


Veteriner Hekim
May 6, 2023 / 13:59

Köpek eğitimi ciddi ve zorlu bir süreçtir. Buradan pek yardımcı olmamız mümkün değil ancak dilerseniz https://blog.petibom.com/yavru-kopek-egitimi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/ bu yazımızı okuyarak ipucu edinebilirsiniz.