Minyatür Pinscher Özellikleri ve Bakımı

Minyatür Pinscher Resimleri
Minyatür Pinscher atletik, oyuncu ve en enerjik köpekler arasında yer alır. Minyatür Pinscher, Miniature Pinscher, Reh pinscher, Zwergpinscher ve Min Pin adlarıyla da bilinmektedir. Oyuncakların kralı olarak da tanınmaktadır. Bu ırk Doberman cinsine benzetilir ve onlardan türetildiği düşünülür. Ancak Minyatür Pinscher, Doberman Pinscher'ın minyatür versiyonu değildir. Minyatür Pinscher, Doberman cinsinden köken olarak daha eskidir. Kendine güvenen, sahibine sadık, eğlenceli, oyuncu ve zaman zaman da bağımsız, inatçı bir karaktere sahip olan mükemmel bir dosttur.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak Köpek
Ağırlık
3-5 Kg
Yükseklik
25- 32 Cm
Aile
Pinscher, Terrier
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1600'ler
Yaşam Süresi
12- 16 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Minyatür Pinscher köpek cinsleri arasında en enerjik ve en oyuncu olan türlerden birisidir. Sürekli hareket eder, meraklı bakışlarla etrafta gezinirler. Cesur, eğlenceli, meşgul ve gururlu karaktere sahiptir. Küçük yapısına rağmen korkusuz ve cesur halleriyle sevdikleri için boyundan büyük işlere kalkışabilirler. Teriyer türünün bağımsız ve inatçı karakter özellikleri Minyatür Pinscher cinsinde de görülür. Sahibinin sözünü dinleyen ve ona sadık bir cins olsa da zaman zaman bağımsız ve inatçı davranışlarda sergilerler.

Minyatür Pinscher ailesine ve sevdiklerine çok düşkündür. Aileyle zaman geçirmek ve onlarla birlikte olmak Minyatür Pinscher için çok önemlidir. Kırılgan, hassas ve gururlu yapıları vardır. Yalnız kalmak onları çok mutsuz ve huzursuz eder. Genel olarak bu köpeklerin yalnız kalmaktan korktuğunu da söyleyebiliriz. Bu yüzden uzun süre yalnız başına evde durması ya da onunla ilgilenmemeniz Minyatür Pinscher’ı çok üzecektir. İlgiye ve sevildiğini hissetmeye ihtiyaçları vardır.

Minyatür Pinscher ailesine ve sevdiklerine karşı sevecen ve sıcakkanlı olsa da yabancı kişilerle ilişkisi aynı değildir. Yabancı kişilere, çocuklara daha çekingen, mesafeli yaklaşır. Köpekler ve kendinden küçük evcil hayvanlarla da iletişim kurmakta zorlanır. Köpeklerle birbirlerini kovalar ve arkadaşlık kurmakta zorlanırlar.

Zeki ve uyumlu bir ırk oldukları için apartman hayatına uyum sağlamakta çok zorlanmazlar. Günlük egzersiz ihtiyacını karşıladığız ve oyunlar oynadığınız sürece sahibini kapalı ortamlarda, apartmanda üzmeyecektir. Bahçeli bir eve sahipseniz, gün içerisinde eve girip çıkabileceği ve bahçede gezinebileceği bir alan yaratabilirsiniz. Ancak kesinlikle dışarıda yalnız başına bırakarak, kulübede bakabileceğiniz bir cins değildir. Soğuk ve çok sıcak havalara karşı hassastırlar. Bu yüzden soğuk havalarda köpek giysileri giydirerek, sıcak havalarda serin zamanları tercih ederek dışarıda zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Enerjisi yüksek, oyuncu bir köpektir. Günlük olarak fiziksel ve zihinsel egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Sahibinin bu ihtiyaçlarını günlük olarak karşılaması çok önemlidir. Aktif bir karaktere sahip oldukları için egzersizlerini onların yapısına göre planlayabilirsiniz. Enerjilerini dışarıya attıkları zaman daha uysal ve sakin olacaklardır.

Minyatür Pinscher çok meraklı, her şeyi araştırmak isteyen ve gerekli gereksiz şeylere burnunu sokabilen bir köpektir. Minyatür Pinscher bu özelliğiyle bir nevi dedektiftir ve başını kaşla göz arasında farklı farklı belalara sokabilir. Bu yüzden köpeğinizi tıpkı bir bebek gibi korumanız, büyütmeniz ve gözlemeniz gerekir. Denetleyemeyeceğiniz durumlarda köpeğinizin başının derde girmemesi ve güvende olması düşüncesiyle kafes içerisinde kalmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için kafes eğitimi vermelisiniz. Ancak kafeste duracağı sürenin kesinlikle birkaç saatten fazla olmamasına özen göstermelisiniz.

Hareketli, aktif ve yeni yerler keşfetmeye meraklı yapısı olduğu için dışarıya çıkarken takma takmayı ihmal etmemelisiniz. Kaçmaya yatkın oldukları için dışarıda ya da evinizin bahçesinde güvenlik önlemlerini almalısınız. Çitlerle çevrili ve tüm güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olduğunuz evinizde bile Minyatür Pinscher’ın bahçenizde kaçacağı bir açıklık bulabilecek kadar uyanık bir köpek olduğunu unutmayınız. Onu güvende tutabilmek için ekstra çaba göstermeniz gerekecektir.

Minyatür Pinscher zeki bir köpektir. Düzgün bir karaktere ve davranışlara sahip olması için iyi bir eğitim alması gerekir. Dominat ve alfa yapıya sahiptir. Bu yüzden iyi bir lider tarafından erken aşamada eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi önemlidir. Alacağı eğitimler ve sosyalleştirme etkinlikleriyle daha iyi huylu bir yetişkin köpek olacaktır. Cesur, korkusuz ve tetikte olan karakteri sayesinde iyi eğitildikleri zaman mükemmel bir bekçi köpeği oldukları görülmektedir.

Tarih

Minyatür Pinscher’ın ırkının kökeninin eskiye dayandığı belirtiliyor ama yazılı kaynaklarda hakkında yer alan bilgiler oldukça azdır. Ancak geçmişlerinin 16. Yüzyıla dayandığı ve hatta 17. Yüzyıldan kalan bir resimde Min Pin’e benzeyen, küçük ve kedi boyutunda kırmızı köpeğin tasvir edildiği görülmektedir. 19. yüzyılda ise birkaç farklı resimde farklı Minyatür Pinscher’ın tipi köpeklerin yer alır. Minyatür Pinscher köpek cinsinin menşei Almanya’dır.

Eski zamanlarda Almanya’da ev içlerinde, ahırlarda haşereleri ve fareleri avlayıp öldürmesi amacıyla geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Minyatür Pinscher olarak bilinmesinin yanında diğer ismi de “Zwergpinscher”dır. Almanca’ da “pinscher” bekçi olarak yetiştirilen ve haşereler avlayan köpekleri ifade etmektedir. “Zwerg” de cüce anlamına gelmektedir.

Min Pin’in Doberman Pinscher ırkıyla adı ve fiziksel yapısı benzerlik gösterse de soy olarak bir bağları yoktur. Doberman ırkının minyatür cinsi olduğu düşüncesi ise yanlıştır. Hatta Minyatür Pinscher, Doberman’a göre daha önce yetiştirilmiş, daha yaşlı bir türdür. Min Pin ve Doberman’ın Alman Pinscher’ın soyundan geldiği söylentileri mevcuttur. Ancak Doberman’ın atalarının Rottweiler gibi köpekler olduğu bilinmektedir ve bu durumda iki ırkın farklı soydan geldiğini gösterir.

Minyatür Pinscher’ın muhtemelen küçük boyuttaki, kısa tüylü Alman Pinscher, Dachshund ve İtalyan Greyhound ırklarının çaprazlanması sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Minyatür Pinscher’ın ortaya çıkmasında kullanılan köpeklerin birçok özelliğinin, günümüz Min Pinlerinde görüldüğün, ifade edebiliriz.

Örneğin Alman Pinscher’ın güçlü, kaslı vücut yapısı, siyah ve ten rengi kürküyle alınganlığı;  Dachshund ırkının korkusuzluğu ve kırmızı kürk rengi; İtalyan Greyhound’un zarafeti halleri, eğlenceli, oyunculu ve kıvrak hareketleri Minyatür Pinscher’ın köpeğinin fiziksel ve karakter özelliklerinde kendilerinden izler bırakmıştır. Min Pin, tüm bu ırklardan aldığı özelliklerin daha fazlasını taşır. Dünyanın en enerjik köpek cinsleri arasındadır.

Minyatür Pinscher ırkı, 1895 yılında Alman yetiştiricilerin Pincsher Kulübü’nü kurdukları aşamada daha da gelişmeye başladı. Daha sonra kulüp Pinscher-Schnauzer Kulübü olarak değiştirildi. İlk defa ırk standartları o dönemde yazıldı. 1900 yılında Stuttgart’da bir köpek yarışmasında ilk kez Mini Pin gösterildi. Köpek yarışmasında gösterildiği dönemde, ana vatanı dışında tanınan bir köpek değildi. 1905 yıllından sonra I. Dünya Savaşı başlayana kadar Mini Pin  Almanya’da hızla popülerlik kazandı.

1.Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’daki popülerlikleri artış gösterdi. Ancak savaştan sonraki yıllarda cinsin ayısında ciddi bir azalma vardı. Alman ve İskandinavya’daki köpek yetiştiricileri ırkı geliştirmek için çalışma yürüttüler. Türün devam etmesini savaştan önce ithal edilen Minyatür Pinscher köpekleri sağladı. 1919 yılında Minyatür Pinscher ilk kez ABD’ye ithal edilmişti.  Amerika’daki popülerlik kazanma süreçleri de bu şekilde başladı.

AKC tarafından 1929 yılında tanınmış ve ırk standartları belirlenmiştir. “King of Toys”  (Oyuncakların Kralı) olarak bilinen Minyatür Pinscher’ın eski ününe belli zorlukları aştıktan sonra kavuşmuş ve günümüzde de Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa’da en popüler oyuncak ırkları arasında yerini almıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Minyatür Pinscher küçük, kompakt, zarif ve adaleli olan kare yapılı köpektir. Sırt çizgisi düz ya da arkaya doğru hafif eğimli şekildedir. Gövdesi uzun ve güçlüdür. Yere sağlam basan ve kendinden emin duruşu olan sevimli bir köpek cinsidir.

Kafa

Minyatür Pinscher köpeğinin vücuduyla orantılı büyüklükte kafa yapısı vardır. Düz yapıdaki kafası namluya doğru sivrilmektedir. Güçlü namlusu ve kafa yapısı birbiriyle orantılıdır. Çenesi oldukça güçlüdür ve makas ısırığında birleşen dişleri vardır. Minyatür Pinscher kafa yapısı genel olarak orantılı büyüklüktedir.

Kulaklar

Minyatür Pinscher kulakları birbirine eşit mesafede ve yükseğe konumlanmıştır. Minyatür Pinscher kulakları doğal halinde ya da kırpılmış şekilde karşınıza çıkabilir. Kulak kırpılmanın yasak olmadığı ülkelerde kulakların kırpıldığını görebilirsiniz yasak olan yerlerde ise kırpma işleminin bir cezası vardır. O yüzden işlem görmeden doğal haline bırakılır.

Gözler

Minyatür Pinscher hafif oval yapılı, koyu renkli ve parlak gözlere sahiptir. Gözlerinin yüzüne baktığınız zaman belirgin irilikte olduğunu görebilirsiniz. Göz çevresinde siyah renk geçişleri, bakışlarına derinlik kazandırmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Minyatür Pinscher ön bacakları dik şekilde yere iner ve düz basar. Arka bacaklarının ise birbirine paralel olduğunu görebilirsiniz. Küçük ayakları, kedilerin ayak yapısına benzetilmektedir. Minyatür Pinscher kendine has yürüyüşü, yüksek adımları vardır.

Kuyruk

Minyatür Pinscher cinsinin kuyruğu kırpılmış ve normal haline bırakılmış şekilde karşınıza çıkabilir. AKC kuyruğun kesilmesi gerektiğini ifade eder ve ırk standartları arasında kesilmiş kuyruğu kabul eder. Ancak çoğu Avrupa ülkesinde köpeklerin kuyruklarını kırpma yapmak yasa dışı olarak belirlenmiş ve yasaklanmıştır. Bu yüzden hem kırpılmış kuyruk hem de uzun kuyruklu Minyatür Pinscher görmeniz mümkündür. Uzun kuyruklu Minyatür Pinscher köpeğinin, kuyruğu da bedenindeki tüyler gibi kısadır.

Tüy

Minyatür Pinscher'ın tek katmanlı kürke sahiptir. Tüyleri kısa, pürüzsüz, sert ve bakımı oldukça kolaydır. Vücudunun geneli kısa tüylüdür, uzun tüylenmeler görülmez.

Renk

Minyatür Pinscher'ın şık ve parlak kürkü siyah, ten rengi, çikolata, kırmızı ve kahverengi gibi çeşitli renklere sahiptir. Kürk üzerinde siyah, çikolata renklerinde pas lekeleri ve yüzünde maske görülebilir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı Minyatür Pinscher yaşam süresi ortalama olarak 12- 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Minyatür Pinscher ideal ağırlığı 3-5 kg, yüksekliği ise 25- 32 cm arasında değişiklik gösterir.

  • Dişi ve erkek cinslerin kilo ve boylarında çok fark görülmez. Süs köpeklerinin kralı olarak adlandırılan Minyatür Pinscher kilo almaya çok müsaittir. Sağlıklı ve formda olmaları için ideal boyuna ve kilosuna dikkat etmelisiniz.

Minyatür Pinscher az ila orta seviyede tüy dökmektedir. Bakımları bu sebeple oldukça zahmetsizdir. Dökülen tüylerini toplamak ve dökülmeleri daha da azaltmak için haftada bir kez yumuşak bir fırça ile taramalısınız.

Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi kaliteli köpek mama markalarından küçük ırk köpekler için üretilen mamaları güvenle tercih edebilirsiniz. Gelişimleri ve sağlıklı beslenmeleri için ihtiyaçlarını karşılayacak olan kuru mamalarla beslenmeleri en doğru tercih olacaktır.  Günlük beslenmesinde porsiyon ve kalori hesabı yaparak yediklerine dikkat etmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Zaman zaman ev yemekleri tüketebilirler. Ancak bu devamlı olmamalı ve alışkanlık haline gelmemelidir. İnsan gıdaları köpeğinizin günlük alması gereken besin ihtiyacını karşılamaya yetmeyecektir. Bu yüzden tercihiniz hazır yüksek kaliteli köpek mamaları olmalıdır.

Gelişimini tamamlamış ve sağlıklı olan Minyatür Pinscher 18. Aydan sonrası çiftleşmesi için en ideal zamandır. Genel olarak tüm köpek ırklarının en erken 1.5 yaşından sonra çiftleştirilmesi önerilmektedir.

Az tüy dökmesi, taranma ve fırçalanma ihtiyacının haftalık olması sebebiyle bakımı konusunda sahibini çok zorlamaz. Minyatür Pinscher bakımı zor değildir. Çok sık banyo yapmaları gerekmez. Tırnak, kulak ve ağız bakımları da tüm köpek cinsleriyle aynı orandadır.

Eğitim konusunda zaman zaman sahibini zorlasa da çok oyuncu olan Minyatür Pinscher’in anlayacağı ve ilgisini çekecek eğitim metotları uyguladığınız zaman bu süreci de kolaylıkla aşabilirsiniz.

Minyatür Pinscher süs köpekleri arasında yer aldığı ve küçük boyutta olduğu için oldukça ilgi görmektedir.  Bu durumda Minyatür Pinscher fiyatlarını etkilemektedir.

Minyatür Pinscher yavrusunun fiyatı yaşa, cinsiyete, eğitim durumuna, renklerine ve seçere durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Türkiye’de Minyatür Pinscher yavrusunun fiyatı 2000 TL ile 4000 TL arasında değişmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Minyatür Pinscher bir doğumda 2 ila 6 arasında yavru dünyaya getirebilir. Dişinin sağlıklı, genç ve çok fazla doğum yapmamış olması doğan yavru sayısının artmasını sağlar. Küçük ırk köpekler arasında yer aldıkları için gebelikleri boyunca süreci takip etmeniz ve belli aralıklarla veteriner kontrolüne götürmeniz gereklidir.

Minyatür Pinscher’ın şık ve parlak kürkü siyah, ten rengi, çikolata, kırmızı ve kahverengi gibi çeşitli renklere sahiptir. Kürk üzerinde siyah, çikolata renklerinde pas lekeleri ve yüzünde maske görülebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Dogukan
Ağu 11, 2023 / 04:07

selam kız arkadaşımın pincher cinsi bir köpeği var. Kız arkadaşımı ne zaman öpmeye kalksam yüksek sesle havlayıp ambiyansı mahfediyor bütüm hevesimiz kaçıyor. Ne yapmalıyız lütfen yardım edin.


Veteriner Hekim
Ağu 22, 2023 / 13:59

Merhaba bu konuyla ilgili davranış uzmanı bir veteriner hekimden randevu almanızı öneririz.