Sosis Köpek Dachshund Özellikleri ve Bakımı

Dachshund Resimleri
Dachshund'un enerjik, aktif, sevecen, meraklı ve cesur bir köpektir. Sosis Köpek, Dakhund Doxie, Hotdog, Teckel, Dachel, Bassotto, Worshond gibi farklı isimlerle de tanınmaktadır. Dachshund köpek ırkı Smooth Dachshund(pürüzsüz), Wirehaired Dachshund (fırça tüylü) ve Longhaired Dachshund (uzun tüylü)olarak üç farklı çeşittedir. Üç çeşidinin de farklı özellikleri ve nitelikleri vardır. Bu tipler kendi içerisinde olarak standart, minyatür ve oyuncak olarak sınıflandırılır. Oyuncak Daksund çeşidinin bir pazarlama stratejisi olduğu zaman zaman ifade edilir. Dachshund köpek cinsi farklı türlerde olduğu için pürüzsüz, kısa, telsi, parlak, uzun, düz bazen de kıvırcık yapıda çeşitli kürke sahip olabilir. Kürk farklılığının yanında boyutlarında, dış görünümlerinde ve bazı karakter özelliklerinde de farklılıklar görülebilmektedir. İyi bakılan, ihtiyaçları karşılanan Dachshund ailesiyle birlikte uzun yıllar birlikte yaşayacaktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı Köpeği
Ağırlık
7- 15 Kg
Yükseklik
20- 23 Cm
Aile
Koku Avcısı, Porsuk Avı
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1500'ler
Yaşam Süresi
12- 16 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Dachshund genel olarak zeki, cesur, eğlenceli, hareketli ve meraklı bir ırktır. Etrafında olup bitenleri takip etmeyi, keşfetmeyi sever. Burunları çok hassastır ve iyi bir koku avcısıdır. Bu yetenekleriyle iyi bir avcı köpeği olarak karşınıza çıkabilir.

Yüksek enerjiye sahiptir. Günlük ihtiyaçlarının karşılanması önemlidir. Dakhund ailesiyle birlikte zaman geçirmekten çok mutlu olur. Zaman zaman inatçı ve bağımsız yanları baskın olsa da bu yanı eğitimle değişebilir. Sahibi memnun etmek ister ve bu da onların komutlarına uymasını kolaylaştırır.

Dakhund, sevilmek isteyen bir ırktır. Hatta öyle ki sahibinin kucağında olmak onların en sevdiği ve istediği şeyler arasındadır. Bazen de kucağa gelmek istemediği ve kendi kararını kendi vererek bağımsız takıldığı zamanlarda mevcuttur. Sevimli hareketleri, sevgi dolu yapısı, zekası, cesur olması bekçilik yeteneği ve evde bakılabilen iyi bir aile köpeği olmasıyla sahiplenmek istenen ve ilgi gören ırklar arasındadır.

Aile üyeleriyle ve birlikte aynı evde yaşadığı çocuklarla iyi anlaşır. Ancak Dachshund yabancı çocuklara ve kendisine kötü davranan çocuklara kızgın davranışlar sergileyebilir. Bu yüzden küçük çocuklu ailelerin, çocuklarına ilk edatta nasıl davranacağı bilinemez. Bu yüzden her ailenin tercih etmesi uygun olan bir köpek değildir.

Dachshund  evcil hayvanlar ve köpeklerle de çok iyi anlaşamaz, onları kıskanabilir. O yüzden evde ikinci bir evcil hayvana sahipseniz, Dakhund köpeği sahiplenmeniz doğru bir tercih olmayacaktır. Bazen petlerle iyi anlaşır bazen de huzursuz ve huysuz olarak ısırmaya çalışabilir. Dachshund cinsinin karakter özelliklerinin bilincinde olarak, bu ırk köpeği gerçekten istediğinizde ve kendinizden emin olduğunuzda sahiplenmelisiniz.

Dakhund inatçı, bağımsız karakter özelliklerine sahip olsalar da, insanları şaşırtan boyundan büyük cesaretiyle ve yetenekli olmalarıyla herkesin ilgisini çeker. Akıllı, uyanık ve hareketli yapısıyla porsuk avcısı olarak yetiştirilmiştir. Dachshund tazı türü içerisindeki, av köpekleri arasında en küçüğü olarak üstün başarı gösterir. Zekası, sevgi dolu yapısı, avcılık ruhu ve farklı yetenekleriyle çok yönlü bir köpektir.

Kürk yapısına göre boyutlarında, tüylenmelerinde ve karakter özelliklerinde değişiklik görebilirsiniz. Örneğin, uzun tüylü ırk daha sessiz, sakin ve teriyer ırkına daha az benzemektedir. Telsi tüylüler teriyer soyundan gelir ve yaramaz, inatçı, bağımsız davranışlara biraz daha yakın olabilirler. Minyatür, pürüzsüz tüylü olan ise genel olarak daha çekingendir. Minyatür Dachshund eğer çok utangaç ve gergin davranışlı ise bu köpeklerden kaçınmanız önerilir. Çünkü bu özellikler ırk stantlarına uygun değildir ve kabul edilmez. Ayrıca bazı yerlerde minyatür Dakhund cinsinin olmadığı ve bu çeşidin bir pazarlama taktiği olduğu ifade edilir.

Dachshund ailesiyle birlikte aynı evde yaşamalıdır. Dışarıda yaşamak onlar için uygun değildir. Bahçeli bir ev ya da apartman dairesinde kolaylıkla yaşayabilir. Bahçeli ev, köpeğinizin rahatça aktif olacağı ve gezineceği alanı genişletir. Ancak bahçe sahibi olmanız dışarıda kalabilecekleri anlamına gelmez. Yalnız ve dışarıda yaşamaktan çok hoşlanmazlar. Apartman yaşamına da iyi eğitildikleri ve egzersiz yaptıkları sürece kolaylıkla uyum sağlayabilirler. Bu ortamlarda huzurlu ve rahat olması için egzersiz ihtiyacı kesinlikle karşılanmalıdır. Aksi halde kendinden sesle, tıpkı büyük köpekler gibi havlayabilir. Bunun yanında bir başka olumsuz davranış olarak Dakhund bir yerleri kazabilir ve huzursuz olabilir.

Dakhund kazma,  havlama ve ev içinde bir yerlerden atlama davranışlarıyla meşhurdur. Bu davranışlarını küçük yaşta, dur ve sus komutunu köpeğinize öğreterek kontrol edebilirsiniz. Dachshund iyi bir lidere sahip olmazsa, kendisi lider olmaya çalışır. Eğer Dakhund  lider olursa sahibini oldukça zorlayabilir. Eğitimlerinizde sevgi dolu, tutarlı ve sabırlı olmalısınız. Pozitif pekiştirme yöntemlerini uygulayarak ilerlemeniz köpeğinizin daha iyi huylu olmasını destekleyecektir.

Dachshund büyük köpekler kadar güçlü havlaması, kendinden büyük olan tehlikeli avın peşinden gidecek kadar cesur olması, bitmeyen enerjisi, canlı, sevecen ve sadık yapısıyla hayatınızda yer alacaktır. Dakhund uzun yıllar boyunca sadık bir dostunuz, muhteşem bir bekçiniz ve avcı köpeğiniz olacaktır.

Tarih

Dachshund anlam olarak Almanca’da porsuk (dach) köpek (hund) anlamından Porsuk Köpeği olarak gelir. Irkın geçmişi yaklaşık 600 yıl öncesine kadar gitmektedir. 16. Yüzyıl civarında Little Burrow Dog, Dacksel veya Badger Dog olarak adlandırılan “düşük çarpık bacaklı” bir köpeğe atıfta bulunarak fark edildi.  Dakhund köpek ırkının adından da anlaşılacağı gibi porsuk yuvasına girmesi, yuvayı dağıtması ve porsukları yakalaması için geliştirilmiştir. Dakhund yetiştirme amacı uzun sırtı ve alçak gövdesiyle yer altı işlerinde çalışması için özel olarak geliştirilen, yetenekli bir köpektir.

Dachshund köpek ırkı üç farklı kürk çeşidi ve iki farklı boyutta geliştirilmiştir. Cinsin ortaya çıkmasında Schweisshund, Baset Hounds ve Beagles köpek ırklarının katkısı olduğu düşünülmektedir. Orijinal, Dachshund köpekleri kısa tüylü ve pürüzsüz bir kürke sahiptir. Pinscher ile minyatür bir Fransız köpeği olan Bracke’nin çiftleşmesinden ortaya çıktığı ifade edilmişti.

On altıncı yüzyılda daha uzun tüylü olan Dachshund benzeri köpeklerin olduğuna dair bazı kanıtlar var. Pürüzsüz Dachshund dışında, uzun tüylü çeşidi üretmek amacıyla İspanyollar ve Alman Stoberhund (bir gundog) ile çaprazlanmasıyla geliştirilmiş olması da mümkündür. Uzun tüylü Dakhund köpekleri soğuk iklimlere dayanıklı olmasıyla tercih edildi.

1797 tarihlerinde üçüncü ve sonuncu kürk çeşidi olan telsi kürke sahip Dachshund görülmüştür. Bu köpeklerin dikenli alanlarda, çalılarda daha rahat hareket ettikleri bilinmektedir. Telsi Dakhund ırkı yetiştirilirken, üremelerine çok dikkat edilmemiş ve 19. Yüzyılın sonrasında artış görülmüştür. Modern telsi kürke sahip olanlar, Alman Tel Tüylü Pinschers ve Dandie Dinmont Terrier ile pürüzsüz kürklü Dachshund köpek cinslerini geçmiştir.

Bu çeşitlerin her biri farklı yapıların sebebiyle birbirlerinden farklı arazi ve iklim koşullarında avlanabilir. Ancak ortak buluştukları nokta hepsi iyi birer avcıdır. Porsuk, tilki ve küçük memelilerin yuvasını bulup ve dağıtan sert ve güçlü köpeklerdir. Tazı köpeği olarak insanların sadık av ortağı oldu ve yer altındaki avları sahiplerine zevkle bildirdiler.

1900’den önce, tavşanlar gibi küçük taş ocaklarından, toprağa kazarak girmek için çok küçük Dachshund’lar da yetiştirildi. Bazılarının görevi yerine getirdikleri görülse de bu çeşit için kasıtlı olarak oyuncak teriyerler veya Pinscher’larla yapılan melezlenme sonucunda üretildiği ifade edildi. Ortaya çıkan bu minyatür köpeklerin ise birçoğunun Dachshund türünün özelliklerinden yoksun olduğu görüldü. Farklı boyutlandırmanın sebebi, taş ocaklarında çeşitli boyutlarda olan Dakhund’ların daha rahat ve verimli çalışmasını sağlamaktı.1800’lerin sorunda ve 1900’lerin başında Dakhund ırkı üzerinde yapılan büyüklük, tüy ve renk çeşitlendirme çalışmaları devam ediyordu.

1870 yılında Amerika’da görüldüler ve orada da kalıcı bir popülerlik kazandılar. 1885 yılında AKC tarafından Stud Book’a kabul edildi. 1879 yılında Dachshund ırkı için bir standardı belirlendi. Tüm gelişmeler sonrasında 1888 yılında Almanlar “German Dachshund Club”ı kurdular. Dachshund anavatanı olan Almanya’da büyük ilgi gördü ve popülerlik kazandı. Bunun sonucunda Almanya’nın ulusal bir sembolü oldu ve uzun yıllar popülerliğini devam ettirdi. 1900’lü yıllarında başında popülerlikler zirvedeydi ve 1913 ve 1914’te “Westminister Kennel Club Show”da en popüler 10 köpek arasında yer aldılar

Dachshund ırkında Birinci Dünya Savaşı döneminde ABD ve İngiltere’de bir azalma görüldü, cins kaybolma tehlikesi yaşadı. Almanya ile ilişkili olan bu köpekler, savaş sonrasında bu ülkelerde zorluklar yaşadı. Ancak savaş bittikten sonra Amerikalı yetiştiriciler Almanya’dan tekrar Dachshund ithal ettiler. Dakhund ırkı Amerika ve İngiltere’de yıllar içerisinde bir kez daha popüler hale gelmesini sağladılar. İkinci Dünya Savaşı döneminde de ırk yeniden tehlike altına girdi ama bu durum ilki kadar ciddi değildi.

1910’a gelindiğinde cinsin yeniden geliştirilmesi için çalışmalar yapıldı. Çalışmalar üzerinden Dakhund için daha katı kriterler belirlendi. En iyi sonuçları elde etmek için her bir kürk tipi farklı ırklardan köpekler ile çaprazlandı. Pürüzsüz Dakhund Minyatür Pinscher ile uzun tüylü Dakhund Papillon ile ve telsi Dakhund Minyatür Schnauzer ile yetiştirildi. Dachshund, Amerika, Büyük Britanya, Fransa ve Avrupa’nın diğer bölgelerinde avcılık yeteneğiyle ünlü, sadık ve itaatkar av köpeği kabul edilmekte ve kullanılmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Dachshund köpek cinsi minyatür ve standart olarak iki boyutta ve farklı renk kürküyle karşınıza çıkar. Uzun vücudu, alçak silueti, kusursuz uzun sırtı, güçlü ve çıkıntılı göğüs kemik yapısı (sternumu) vardır. Karnı orta belirginlikte geri çekilmiştir. Standart Dakhund, 7-15 cm arasında boyuttadır, minyatürün ise 5 cm ve altında olduğu görülür. Güçlü boyun, gövde ve kas yapısıyla koşma, sıçrama ve yüzme etkinliklerinde çok başarılı olurlar. Çok enerjik ve aktiftirler, yorulmak nedir bilmezler.

Kafa

Kafatası hafif kavisli, dışbükeydir. Uzatılmış bir kafa yapısı ve çıkıntılı kaşlarıyla dikkat çekerler. Kaşlarında ve çenesinde Dakhund köpeğinin çeşidine göre onlara özgü, belirgin yapıda tüylenme görülebilir. Namlu uzundur. Hassas koku alan burunlarıyla iyi bir koku avcısıdır. Çenesi oldukça güçlü ve sağlamdır. Dişleri makas ısırığında birleşir ve dudakları kapalıdır. Fazla salya akıtmazlar.

Kulaklar

Kulakları yanaklarından, boyuna doğru gelecek şekilde düşük durur.. Öne doğru uzatıldığında kulakları namluya kadar uzayacak büyüklükte ve uzunluktadır. Dakhund’un düşük ve sarkık kulakları oldukça ince sesleri duyar, hareketlere duyarlı yapıdadır. Kulaklarındaki tüy yapısı daha kısa ve yumuşaktır.

Gözler

Dakhund’un badem şeklinde, genellikle koyu renkli gözleri vardır. En çok karşılaşılan kahverengi ve siyah gözlü Dakhund köpekleridir. Ancak ela, mavi Dachshund köpeklerini de görebilirsiniz. Belirgin kaş yapısı altında ve göz çevresindeki siyahlıkla bakışlarında bir derinliğe sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Dachshund'un vücudu yüksekliğinden daha uzundur. Bacak yapısı kısa ve kaslıdır. Küçük bacakları, oldukça güçlü bir şekilde uzun bedenini taşır. Kısa bacakları ve uzun sırt yapısıyla koşma, avlanma, yüzme ve sıçrama gibi alanlarda başarılıdır. Arka ve ön bacak arkalarında Dakhund ırkında tüylenmeler görülebilir.

Kuyruk

Dakhund köpeğinin kuyruğu, sırtıyla aynı hizadadır. Kuyruğu uzun haldedir. Dakhund çeşidine göre kuyruğundaki tüyler uzun ve bayrak görüntüsü oluşturacak şekilde olabilir. Kuyruktaki tüylenmeleri çeşitlerine göre değişiklik gösterecektir.

Tüy

Dachshund köpek cinsi kısa/ pürüzsüz tüylü, telsi tüylü ve uzun tüylü olarak üç farklı tüy çeşidiyle karşınıza çıkar. Pürüzsüz tüylü Dachshund'un kürkü parlak, kısa ve düzgün olmalıdır. Uzun tüylü Dakhund bazen uzun, hafif dalgalı bazen de düz kürke sahiptir. Telsi tüylü Dakhund ise diğer çeşitlere göre daha koruması yüksek tüy yapısına sahiptir. Çift katmanlıdır, üst katmanı kısa, sık, sert ve kalındır. Alt katman ise daha yumuşaktır. Kürk çeşitleri farklı olsa da renk çeşitleri olarak aynı tonlara sahiptir.

Renk

Dachshund pürüzsüz, telsi ve uzun üç farklı kürk çeşidiyle ve farklı boyutlarda karşımıza çıkar. Farklılıklarına rağmen kürk renk ve tonları aynıdır. Dachshund tek renkli, iki renkli, desenli veya benekli üç farklı kürke sahiptir. Genellikle tek renkteki kırmızı, kızıl ve krem rengi kürkleriyle görülür. Ancak bu renk tonlarına rağmen göğüs altında bir beyazlık olabilir. Bu çok istenilen bir renk değildir. Bazen de iki renkli siyah, koyu kahverengi, gri, açık kahverengi ve gözlerin üzeri, çene kenarları, alt dudak, kulak iç köşesi, göğüs, ön bacakların içi ve arkası, patiler, anüs, ve kuyruğun ilk kısmında taba, krem veya ten rengi işaretlere sahiptir. Desenli, benekli Dachshund ise bu ırk için kabul edilmiş olan tüm renklerde görebilirsiniz. Desenli Dakhund kürkünde koyu renklerin üzerinde açık renk benekler taşır. Mavi benekli bir desene sahip olabilir. Benekli tüylülerde, farklı renklerdeki benek ve desenlere ek olarak ayrıca beyaz tüylerde olması normaldir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı bir Dakhund köpeğinin yaşam süresi 12- 16 yıl arasında değişiklik gösterir.

Dachshund ırkı Standart ve Minyatür olarak iki farklı boyutta yetiştirilmiştir. Minyatür olanlar ayrı bir sınıflandırmaya girmez. Dişi ve erkek Dakhund arasında çok fazla boy farkı görülmez.

  • Standart Dachshund köpekler için ideal ağırlık 7 – 15 kg olarak belirlenmiştir. Standart Dachshund’un yüksekliği ise 20 – 23 cm’dir. Standart Dachshund ırkı köpeklerin tüm çeşitlerinin (pürüzsüz tüylü, telsi tüylü ve uzun tüylü) ağırlıkları genellikle birbirine yakındır.
  • Minyatür Dachshund ise 12 aylık ve üzerinde olduğu zaman 5 kg ve altında olduğunda minyatür olarak kabul edilir. Minyatür Dachshund ırkı köpekler 5 kg ve altındadır. 5 – 7 kg arasında olanlara da “Tweenies” denir.
  • Oldukça küçük Dachshund üreten insanların “Oyuncak Dachshund” olarak tanıttıkları bir türde vardır. Ancak bu yalnızca bir pazarlama stratejisi olarak görülür. Oyuncak Dakhund kabul edilmiş bir tür değildir.
  • Dakhund yıl boyunca orta seviyede tüy döker. Dökülen tüylerinin azaltmak ve temiz tutmak için kürk tipine uygun bakım yapılmalıdır.
  • Smooth Dachshund (pürüzsüz), Wirehaired Dachshund (fırça tüylü) ve Longhaired Dachshund (uzun tüylü) olarak Dakhund üç farklı kürke sahiptir.
  • Uzun olanın bakımı için haftada 2-3 kez taramanız gerekir. Kısa tüylü olanlar ise haftada bir taramanız yeterli olacaktır.

 

Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli kuru ve yaş mama ile beslenmelidir. Kilo almaya çok yatkın oldukları için günlük öğün, porsiyon kontrolü önemlidir. Fazla kilo almaları omurgalarında ve bacaklarında ekstra sağlık sorunlarına neden olabilir.

Sağlıkları için çok sık mama değiştirmeniz önerilmez. Küçük ırklar için üretilen mamalar arasından içeriğine ve yaş uyarısına dikkat ederek tercihinizi yapabilirsiniz.

Evet ev yemeği tüketebilirler. Ancak sağlıkları için çok yağlı yemekleri ve pişmiş kemik yemesi önerilmez. Köpeklerin hangi gıdaları tüketmesi hangilerini tüketmemesi gerektiğini öğrenmeli ve ona göre beslenmesine dikkat etmelisiniz.

Evde Dakhund’un ulaşacağı konumda yiyecek bırakmamaya özen gösteriniz. İyi bir koku avcısı olduğu için yiyecekleri bulup, doymak nedir bilmeden yiyebilir. Bu da hem kilo almalarına hem de mide rahatsızlığı çekmelerine sebep olabilir.

Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleşmelidir. 18. Aydan sonra yani 1.5 yaşını doldurduğunda kızan dönemleri Dakhund cinsini çiftleştirilmek için uygun zamandır.

Birbirinden farklı üç kürk çeşidine sahip olan Dakhund bakımı kolay köpek ırklarındandır. Kısa tüylü Dakhund haftalık taramanız yeterlidir. Uzun tüylü Dakhund ise haftada iki üç kez tarayıp, fırçalayabilirsiniz.

  • Banyo ihtiyaçları da çok sık değildir. Birkaç ayda bir kez yıkamanız yeterlidir. Kürklerinin koku yapmaması bu ırkın banyo süresini uzatmaktadır.

Dakhund yavrusunun fiyatı, kaç TL olduğu belli etkenlere göre değişiklik gösterir. Yaşı, cinsiyeti, eğitimi, renkleri ve şecere durumu Dakhund sahiplenme fiyatlarını etkiler. Genel bir ortalamaya göre Dakhund köpek fiyatı 3.000 TL ve 7.000 TL arasında değişiklik gösterir. Dakhund yavru fiyatı satıldığı yere, satan kişiye göre azalıp artabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yetişkin, sağlıklı ve ideal boydaki dişi Dakhund bir seferde 4 ila 8 yavru doğurabilir.

Ortalama olarak doğan yavru sayısının 6 tane olması da normaldir. Minyatür sınıflandırmasında olan dişi Dakhund cinsi daha küçük boyutta olduğu için 1 ve 4 adet yavru doğurması da normaldir.

Dachshund pürüzsüz, telsi ve uzun üç farklı kürk çeşidiyle ve farklı boyutlarda karşımıza çıkar. Farklılıklarına rağmen kürk renk ve tonları aynıdır. Dachshund tek renkli, iki renkli, desenli veya benekli üç farklı kürke sahiptir.

  • Genellikle tek renkteki kırmızı, kızıl ve krem rengi kürkleriyle görülür. Ancak bu renk tonlarına rağmen göğüs altında bir beyazlık olabilir. Bu çok istenilen bir renk değildir.
  • Bazen de iki renkli siyah, koyu kahverengi, gri, açık kahverengi ve gözlerin üzeri, çene kenarları, alt dudak, kulak iç köşesi, göğüs, ön bacakların içi ve arkası, patiler, anüs, ve kuyruğun ilk kısmında taba, krem veya ten rengi işaretlere sahiptir.
  •  Desenli, benekli Dachshund ise bu ırk için kabul edilmiş olan tüm renklerde görebilirsiniz. Desenli Dakhund kürkünde koyu renklerin üzerinde açık renk benekler taşır. Mavi benekli bir desene sahip olabilir. Benekli tüylülerde, farklı renklerdeki benek ve desenlere ek olarak ayrıca beyaz tüylerde olması normaldir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.