Toy Manchester Terrier Özellikleri ve Bakımı

Toy Manchester Terrier Resimleri
Toy Manchester Terrier, Standart Manchester köpek ırkının, minyatür bir versiyonudur. Standart Manchester köpeği Terrier Grubuna ve Toy Manchester Terrier köpeği ise Oyuncak (Toy) Grubuna ait köpek ırkları olarak kabul edilmiştir. Toy Manchester Terrier ırkı şık, zarif hatlara sahip ve kompakt yapılı köpektir. Yüksekliğinden biraz daha uzun gövdesi olan köpeğin üst kısmı hafif kavislidir. Küçük yapısıyla, hızlı, sağlam ve güçlü Terrier köpek özelliği taşır. Serbest, kendinden emin ve zahmetsiz bir yürüyüşe sahiptir. Toy Manchester Terrier sevimli, sadık, keskin ve uyanık bir ifadeye sahip ailesine çok bağlı iyi huylu bir köpektir. İyi karakter özellikleriyle, pürüzsüz, kısa ve parlak kürküyle dikkatleri üzerine çekerler.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak Köpek, Süs Köpeği, Arkadaş Köpek
Ağırlık
2-4 Kg
Yükseklik
25- 30 Cm
Aile
Terrier
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1860' lı Yıllar
Yaşam Süresi
14- 17 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Toy Manchester Teriyeri, Terrier ırkları arasında daha duyarlı, uyumlu ve genel olarak iyi huylu ev köpeğidir. Sadık, ailesine çok bağlı, canlı, güçlü, çevik, zeki, meraklı, yeni şeyler öğrenmeye hevesli, kurnaz, oyuncu, aktif, maceracı ve bir şeylerle meşgul olmayı seven arkadaş canlısı bir köpektir. Toy Manchester teriyer köpeklerine karakter özellikleriyle benzerlik göstermektedir. Ancak Terrier köpek ırkları içerisinde en nazik ve hassas yapıya sahip olan Terrier köpeği olarak bilinirler. Ailesine karşı olan sıcakkanlı ve iyi ilişkisi yabancı kişilere karşı aynı değildir. Yabancılara karşı çekingen, utangaç ve korumacı davranırlar. Çocuklarla iyi anlaşırlar ve oyun arkadaşlığı yaparlar. Ancak Toy Manchester küçük bir köpek olduğu için çocuklarla vakit geçirdiği, oyun oynadığı sırada istemeden zarar görebilir. Bu yüzden köpeğiniz ve çocuğunuz birlikte vakit geçirdiği zaman gözetiminiz altında olması önerilir.  Toy Manchester sevdiklerine olan bağlılığı, uyumluluğu hem de çocuklarla iletişiminin iyi olması bu köpek cinsini aileler için ideal bir ev köpeği yapar.

Köpekler ve evcil hayvanlarla ilişkileri erken aşamada sosyalleştikleri zaman gelişecek ve daha iyi olacaktır. Ancak küçük hayvanlara karşı kovalama ve yakalama içgüdüleri olduğu için sosyalleştiği ortamlarda, etkileşim kurduğu hayvanlara dikkat edilmelidir. İnsanlarla iyi arkadaşlık yapmalarına rağmen, köpeklerle arkadaşlıkları o kadar iyi değildir. Hassas köpekler arasında oldukları için yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirilmesi yabancı insanlarla, hayvanlarla iletişim kurma sürecini, karakter gelişimlerini olumlu etkileyecektir.

Küçük hayvanlara karşı yakalama, avlama istekleri vardır ancak bu asla saldırganlık boyutunda değildir. Canlı, tetikte ve uyanık bir ırk oldukları için içgüdülerinin esiri olarak küçük hayvanlara karşı atak yapabilirler. Bu gibi durumda köpek sahibinin, köpeğini engellemesi komutlarıyla durdurması gerekir. Köpeğinize iyi bir eğitim vermeniz ve sözünüzü dinlemesini sağlamanız bu yüzden çok önemlidir. Ancak Toy Manchester Terrier her ne kadar iyi yetiştirilse de ve saldırgan bir köpek olmasa da atalarından gelen içgüdüsel davranışlarını kontrol edemeyebilir. Dışarıda bulunduğu ortamlarda köpeğinizi tasma ile gezdirmeniz ve gerekli tedbirleri almanız gerekir.

Terrier köpeklerin özelliklerini taşıdıkları için zaman zaman bağımsız, inatçı davranışlar sergilerler. Ancak bu durum çok uzun sürmeyecek ve sevdiklerine, ailesine olan bağlılığı daha baskın gelerek, komutlara uyacaktır. Toy Manchester Teriyeri anlayışlı, özverili davranışları ile sahibine sadık ve iyi bir arkadaştır. Kazma alışkanlıkları vardır ve imkan buldukları zaman kazma eylemini gerçekleştirmek için can atarlar. Alacakları iyi bir eğitimle kazma alışkanlıkları ve bu gibi olumsuz davranışları kontrol altına alınır.

Zeki, sahibini memnun etmeye istekli olan Toy Manchester Terrier ırkının eğitim süreci kolaydır. Verilen komutları çabuk öğrenirler. Çeviklik, aktif ve hızlı bir köpek olduğu için çeviklik, yakalama ve itaat etkinlikleri gibi aktivitelerde başarılı olurlar. Küçük yapısıyla ilgi duyduğu köpek sporlarına katılarak hem eğlenmelerini, hem egzersiz yapmalarını sağlayıp hem de karakter gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz. Toy Manchester Terrier köpekleri apartman hayatına kolaylıkla uyum sağlayacak bir ırktır. Ev içinde küçük etkinliklerle aktif olduğu, oyun oynadığı ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak için dışarıya çıkarıldığı sürece bahçesiz evlerde de yaşayabilirler. Toy Manchester Terrier cinsi soğuk havalara karşı hassastır ve sıcak iklim bölgesinde keyifle yaşarlar.

Oyuncak Manchester Terrier köpeğinin iyi huylu, iyi karakterli bir yetişkin köpek olması için liderin tutarlı, sabırlı ve sevgiyle köpeğini iyi eğitmesi, yetiştirmesi gerekir. Köpeklerin sahibinde liderlik vasfı eksik olduğunda köpeğinizin dik başlı, fazla korumacı, çekingen, huysuz ve saldırgan davranışlara yönelmesine mümkündür. Bu yüzden köpeğinize iyi bir lider olduğunuzu, komutları öğrenmesi gerektiğini ve öğrendiği, uyguladığı şeylerin sonucunda onunda mutlu olacağı şeyler olacağını eğitimler aracılığıyla anlatın. Toy Manchester Terrier sevilmeyi, ilgi görmeyi ve ödüllendirilmeyi sever. Köpeğinizi şımartmadan, bunları uyguladığınızda, Toy Manchester’ da sahibini memnun etmek için elinden gelinin en iyisini yapacak ve mükemmel bir dost, aile köpeği olacaktır.

Tarih

Manchester şehir futbol takımıyla ünlü olmadan önce, İngiltere’nin gelişmekte olan tekstil ticaretinin merkeziydi. Manchester Terrier köpek ırkı da ismini ilk defa yetiştirildiği İngiltere’nin Manchester şehrinden almıştı. İngiltere’nin en popüler ve başarılı Terrier köpeklerinden biri olarak, 16.yüzyılın İngiltere’sinin önde gelen ırkları olarak bahsedilmeye başlanan Siyah ve Tan Terrier’idi. Manchester Terrier’in bazı köpek severler Doberman ırkının küçük versiyonu olduğunu düşünür. Oysa durum bunu tersidir ve Doberman köpek ırkını geliştirebilmek için Manchester Terrier cinsi köpekler kullanmıştır.  Manchester Terrier ırkı ile Minyatür Pinscher arasında herhangi bir kalıtsal bağın olmadığını Minyatür Pinscher köpek yetiştiricileri ifade etmektedir. Manchester Terrier köpek yetiştiricisi ve uzmanları tarafından Terrier ırkları arasında en eskisi türlerden birisi olarak kabul edilir. Manchester Terrier cinsinden ilk olarak 16. yüzyılın başlarındaki kitaplarda, eserlerde bahsedilmiştir.

Black and Tan Teriyeri olarak bilinen köpekler, yetenekli bir fare yakalayıcısıydı. İngiltere’de 1800’lerin başında sağlık bakımından fakirdi. Sıçanlar bölgede yaşayan insanlar için sağlık tehdidi oluşturuyordu. Bu ortam sebebiyle dönem içerisinde sıçan öldürmek oldukça popüler bir hale geldi. Köpeklerin İngiltere’de önemli bir rolü oldu. Sanayileşmenin gelişmesiyle, İngiltere’nin kasabalarındaki işçi sınıfların 1800’lerin ortalarında spor olarak yaptıkları iki etkinlik ortaya çıktı. Küçük tazı köpekleriyle tavşan avlamak ve bir Terrier köpeğini fare çukuruna salarak, fare öldürmesi üzerine bahse girmek popüler etkinlikler ve favori eğlence haline geldi(!). Köpek severler her iki alanda da başarılı olabilecek yeni için bir köpek yaratmak istediler ve çalışmalar yapıldı. Tazı köpeği Whippet ile Siyah ve Tan Teriyer köpeği çaprazlanması düşünüldü.

Sonuç olarak bir sıçan avcısı olan Siyah ve Tan Teriyer ve bir yarışçı olan hızıyla ünlenen Whippet ile çaprazlandı. 1860’tan beri Manchester Terrier olarak bilinen köpek ırkı ortaya çıktı. Manchester cinsinin, diğer ırklar ile birlikte gösterdiği gelişim sırasında tahminen özelliklerinin iç içe geçmiş olabileceği düşünülüyor.  Manchester Terrier Standard türünün, İtalyan Greyhound köpek ırkı ile benzerliği, geniş ve farklı boyutlara sahip olmalarının diğer köpek ırklarıyla çaprazlanmaları etkili olmuştur.  1860 yılında, cins resmi olarak Manchester Terrier adını aldı. Bu adlandırma başlangıçta insanlar tarafında kolay kabul edilmedi ve Siyah ve Tan Teriyer adının kabul edilmesi gündeme geldi ancak gelişme olmadı.

İngiltere’nin Manchester şehri, 1800’lerin ortalarında Toy Manchester Terrierlerin için üreme merkezi olmuştu. Toy Manchester Terrier ismini almadan önce “Rat Terrier” olarak tanınıyordu. Yıllar içerisinde halkın Manchester Terrier Standard türünden daha küçük boyuta sahip köpekler istemesi Toy Manchester Terrier cinsinin ortaya çıkmasını sağladı. Bazı köpek yetiştiricileri Toy Manchester Terrier köpeklerini geliştirebilmek için Chihuahua ırkı köpekler ile Manchester Terrierlerini melezleyerek ırkın boylarını kısaltmayı amaçladı.

Köpeklerin küçük boyutta geliştirilmesi için sayısız denemeler yapıldı ve sayısız sorunlarla karşılaşıldı. Bu sorunlardan en önemlileri Oyuncak Manchester Terrierlerinin ince kürkü, elma şeklinde kafa yapısı ve şişkin gözlere sahip olması oldu. Oldukça küçük olan(1.5 kilodan daha küçük)  Oyuncak Manchester Terrier ırkı hassas, narin ve atalarına göre daha sağlıksız olmasına rağmen Kraliçe Viktoria döneminde gördüğü ilgiyle birlikte uzun yıllar popülerdi. At binen kişiler kemerlerinin yan kısmından sarkacak şekilde deri cepler yaptılar ve bu küçük köpekleri yanlarında, o ceplerde taşıdılar. Bu yüzden Toy Manchester Terrier köpek cinsini “Groom’s Pocket Piece” takma adını aldı. 1881 yılında Manchester Terrier köpeği üzerinde çalışmalar yapıldı. O dönemde yapılan çalışmalar sonucunda bir oyuncak Manchester Terrier çeşidinin varlığı tanımlandı.

AKC başlangıçta Manchester Terrier ve Toy Manchester’ı ayrı ama melez ırklar olarak kabul etti. 1959 yılında ise bir cinsin iki melez çeşidi olarak değiştirildiler. Toy Manchester Terrierlerin yüksekliği, bazı fiziksel özellikleri ve kulak yapıları Standart Manchester Terrier köpeklerinden farklıydı. Toy Manchester Terrierlerin köpek gösterilerinde yer alacak türlerinde, kırpılmış kulaklara izin verilmezdi. Toy Manchester Terrierler cinsi “İngiliz Oyuncak Teriyeri ” olarak da bilinirdi. 1923’te ırka olan ilgi tekrar canlandırıldı. Manchester Terrier zamanla küçük köpek ırklarının belirli popülerliğe erişmesi sonucunda küçük yapılı, oyuncak köpekler olarak da geliştirildi. 1937 yılında İngiliz Manchester Terrier Kulübü kuruldu. II. Dünya Savaşı sonrasında Manchester Terrier ırkı tükenme tehlikesi yaşadı ve kurulan bu kulüp soyu tükenme tehlikesinde olan bu ırkın kurtarılmasında etkili oldu.

1959 yılına kadar Standard ve Toy Manchesters iki ayrı cins olarak tanındı. 1959′ da, iki çeşidi olan tek bir ırk olarak yeniden sınıflandırıldılar. 1959 yılına kadar Standard Manchester ve Toy Manchester birbirinden farklı iki ayrı cins olarak gösterildi. Toy Manchester Terrier ırkının melezlemesine izin verilmesine rağmen gelişen bu süreçte Manchester Terrier ayrı ırklar olarak tescil edildi. 1959 yılından itibaren iki Manchester Terrier köpek cinsi birleşerek tek bir cins ve Toy ( Oyuncak) ve Standard olarak iki çeşidiyle kabul edildi.

Kısaca: Manchester Terrier ve Toy Manchester’ı bir cinsin iki melez çeşidi oldu.  AKC, Toy Manchester Terrier ve Standard Manchester Terrier adıyla farklı iki köpeği ayrı gruplandırdı. AKC’ ye göre Standart Manchester “Terrier Grubuna” ve Toy Manchester Terrier ise “Oyuncak (Toy)” Grubuna ait köpek ırkları olarak kabul edildi.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Toy Manchester Terrier'in köpeğinin vücudu küçük, pürüzsüz, kompakt, atletik ve kaslı yapıdadır. Standart Manchester köpek ırkının, minyatür bir versiyonudur. Tazi ırkının zarifliği ve Terrier ırkının gücü, hızı, korkusuzluğu ve oyuncak köpeklerinde küçük yapılarını bedenlerinde uyumla birleştirmiştir. Yüksekliğinden uzun gövdesi olan köpeğin üst kısmı hafif kavislidir. Terrier ırkları arasında en şık, canlı ve zarif köpeklerden biridir.

Kafa

Toy Manchester Terrier cinsinin küçük bedenleriyle orantılı büyüklükte olan kafası uzun, dar ve sivridir. Başın uzundur ve kama şekline benzetilir. Kafasına yandan baktığınızda düz yapıda gözükür. Sıkı kafa derisi, alında hafif bir girintiye sahiptir. Uca doğru sivrilen, uzun burnu siyah renktedir. Dişleri makas ya da düz ısırıkta kapanmaktadır.

Kulaklar

Toy Manchester Terrier cinsinin kulakları doğal haline bırakıldığında ve kırpma işlemi uygulanmadığında V şeklinde, yarı dik, öne doğru katlanan bir yapıya sahip olduğu görülür. Toy Manchester Terrier (oyuncak) köpeğinin genellikle kulakları büyük, geniş ve diktir. Kırpıldıkları zaman daha uzun ve uçlarının daha sivri oldukları görülür. Ancak Toy Manchester gösterilerde yere alacaksa kulaklarının kırpılmaması gerekir. Köpeklerin kulaklarının kesik olması, kırpılma işleminin yapılması Avrupa’nın çoğu yerinde yasak olduğu için bu işlem uygulanmamaktadır.

Gözler

Oyuncak Manchester Terrier cinsinin küçük, badem şeklinde siyah kürk rengiyle uyumlu olan, koyu renkli gözleri vardır. Göze rengi çok siyahtır ve kürk rengiyle olan uyumu etkileyicidir. İki gözünün de üzerinde bulunan ten rengi noktalar, işaretler bulunabilir. Uyanık, kendinden emin ve derin bakışları vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Toy Manchester Terrier’ın küçük bir bedeni olsa da oldukça güçlü oldukları görülür. Kendinden emin, özgür ve zahmetsiz yürüyüşleri vardır. Oyuncak Manchester’ın ön bacakları yere düz iner. Arka bacakları ön bacaklarını destekleyecek, onlara hız katacak itici güce sahiptir. Küçük bedeniyle bir o kadar hızlı, çevik hareketlerde bulunabilirler.

Kuyruk

İngiliz Toy Manchester Terrier cinsin tabandan kalın başlayan ve uç kısımda belli bir noktaya kadar incelen kuyruğa sahiptir. Kuyrukları kısa, uç kısmı sivri ve kamçıya benzemektedir.

Tüy

Toy Manchester Teriyer tek katmanlı, kısa, sıkı, düz, pürüzsüz, yoğun ve parlak paltoya sahiptir. Canlı, parlak, zarif, gösterişli ve şık kürkünün minimum bakıma ihtiyacı vardır.

Renk

Toy Manchester Terrier’ın kürkünde siyah ve ten rengi olarak iki ana renk vardır. Siyah ve ten renkleri birbirine karışmamıştır. Ten rengi daha çok bölgesel dağılmalara sahiptir ve kürk rengi ağırlıklı olarak siyahtır. Her iki renginde başlangıç ve bitiş noktaları farklıdır. Bacak, ayak, namlu, yüz ve kulak bölgesinde ten renkleri görülebilir. Zengin maun ten rengi ve siyah kürk renginden oluşan parlak, şık kürkü ile Toy Manchester Terrier köpekleri kolaylıkla tanınmaktadır. Tazı, Terrier ve oyuncak köpek ırklarının kürk özelliklerinin eşsiz zarif, şık hatlarını yansıtırlar.

Sıkça sorulan sorular

Oyuncak Manchester Terrier köpek cinsinin yaşam süresi 14- 17 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Toy Manchester Terrier Standard olarak sınıflandırılan köpeklerin yükseklikleri 25- 30 cm, ağırlıkları ise 2 – 4 kg arasında değişiklik göstermektedir. Standart Manchester Terrier köpekleri, Oyuncak Manchester köpeklerine göre daha büyük yükseklikte ve ağırlıktadır. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da yetiştirilen Toy Manchester Terrier köpeğinin maksimum ağırlığın 5 kg’a kadar çıktığı da görülebilir.

Toy Manchester Terrier ırkının tüyleri az dökülür. Haftada 1- 2 kez tarayarak dökülen tüylerin kolaylıkla kontrol altına alabilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde tüy dökülmesinde artış görülebilir ve bu dönemde tarama ve fırçalama sıklığını arttırabilirsiniz. Sahibini yormayan, kolay bakımları vardır.

Toy Manchester Teriyer köpeğini,  Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markalar arasından yaşına, cinsine ve alerjen yapısına uygun içeriğe sahip olan yüksek kaliteli küçük köpek ırkları için üretilen mamalarla besleyebilirsiniz. Köpeğinizin yiyeceği kuru ya da yaş mamaların, günlük ihtiyaçlarını karşılamasın dikkat etmelisiniz.

  • Evet, Toy Manchester Terrier ev yemeği yiyebilirler. Ancak her insan gıdasını yememeleri gerekir. Köpeklerin tüketmesi uygun, sağlıklı olan evde hazırlanan yiyecekleri tüketmesine özen gösterilmelidir. Köpeklerin tüketmesi gereken, sağlıklı gıdaların neler olduğu araştırılmalı ve o yiyecekleri tercih etmelisiniz. Fazla yağlı ve pişmiş kemikli ürünler ise Toy Manchester Terrier ve tüm köpek ırklarının yemesi için Sindirim sorunu ve benzer mide sorunları yaşayabilirler.

İngiliz Oyuncak Teriyeri gelişimini tamamladığı zaman, herhangi bir sağlık sorunu da bulunmadığında çiftleştirilmelidir. İlk defa çiftleştirilmesi için en doğru zaman 18. Ayını tamamladıktan sonraki dönemdir. Erken aşamada, gelişimleri tamamlanmadan çiftleştirilmemelidir. Aksi halde dişinin ve çiftleşme sonunda doğan yavrularının sağlığı olumsuz etkilenir.

English Toy Terrier çok az tüy dökmesi, sık banyo ihtiyacının olmaması sebepleriyle bakımı kolay köpek cinsleri arasında yer alır. Bakım ihtiyaçları oldukça az olan English Toy Terrier köpeğinin haftada 1-2 kez taranması ve fırçalanması yeterlidir. Zeki, uyanık ve sahibini memnun etmeye istekli bir köpek olduğu için eğitimi kolaydır. Terrier grubunda yer aldığından bazen bağımsız davranışlarda sergilerler ancak yavru iken alacağı eğitim sayesinde uyum gösterir ve bu durum kısa sürede hallolur. Yinede Toy Manchester Terrier ırkını sahiplenmeyi düşünüyorsanız, oyuncak grubunda yer almasına rağmen bu köpeklerin Terrier özelliklerini taşıdığını da unutmamalısınız.

English Toy Terrier köpek cinsinin fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine ve şecere bilgilerine göre farklılık göstermektedir. Belirtilende değişkenlere göre, Toy Manchester Terrier yavrusunun fiyatı 900 TL ile 10.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Belirtilen fiyatların köpeğin satıldığı yere, satan kişiye, gördüğü talebe, nadir ırklar arasında olup, olmasına ve daha farklı etkenlere göre artıp azalması değişkenlik göstermesi mümkündür.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

  • Sağlıklı dişi yetişkin Toy Manchester Terrier köpeğinin tek bir doğumda 2 – 4 yavru dünyaya getirebilir. Doğan yavru sayısı dişinin sağlık durumuna, yaşına, yaptığı doğum sayısına ve erkek köpeğin sağlığına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
  • Standart Manchester Terrier köpek ırkından küçük oldukları için, doğumlarında dünyaya getirdikleri yavru sayısı farklılık gösterecektir.

Toy Manchester Terrier’ın kürkünde siyah ve ten rengi olarak iki ana renk vardır.  Siyah ve ten renkleri birbirine karışmamıştır. Ten rengi daha çok bölgesel dağılmalara sahiptir ve kürk rengi ağırlıklı olarak siyahtır. Her iki renginde başlangıç ve bitiş noktaları farklıdır. Bacak, ayak, namlu, yüz ve kulak bölgesinde ten renkleri görülebilir. Zengin maun ten rengi ve siyah kürk renginden oluşan parlak, şık kürkü ile Toy Manchester Terrier köpekleri kolaylıkla tanınmaktadır. Tazı, Terrier ve oyuncak köpek ırklarının kürk özelliklerinin eşsiz zarif, şık hatlarını yansıtırlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.