Manchester Terrier Özellikleri ve Bakımı

Manchester Terrier Resimleri
Manchester Teriyeri, Toy (oyuncak) ve Standard olarak iki türe ayrılır. Standart Manchester Teriyeri, oyuncak cinsine göre daha önce geliştirilmiş, daha büyüktür. Büyüklük farklılığı olmasına rağmen karakterleri, vücut tipi ve atletik yetenekleriyle birbirlerine benzemektedir. Manchester Teriyeri pürüzsüz, kompakt ve kaslı gövdesi bir vücuda sahiptir. Boyundan biraz daha uzun gövdesi ve hafif kavisli üst çizgisi ile Terrier ırkları arasında yer alan en şık yapıya sahip köpeklerde biridir. Kürkü pürüzsüz, kısa ve parlaktır. Manchester Terrier’ın özgür, kendinden emin ve zahmetsiz yürüyüşü vardır. Manchester Teriyeri keskin, uyanık ifadesi ve hızlı, çevik hareketleri olan ailesine bağlı, bir o kadar da hassas bir köpektir. The Gentleman's Terrier ya da kısaca Manchester olarak da adlandırılan bu ırk sevimli bir aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier, Tavşan ve Fare Av Köpeği, Arkadaş Köpek
Ağırlık
5 - 10 Kg
Yükseklik
38-41 Cm
Aile
Terrier
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1500'ler
Yaşam Süresi
15-17 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Manchester Teriyeri, birçok Terrier ırkında daha duyarlı, uyumlu ve genel olarak iyi huylu ev köpeğidir. Sadık, sevdiklerine çok bağlı, canlı, güçlü, çevik, çok zeki, yeni şeyler öğrenmeye hevesli, kurnaz, oyuncu, aktif, maceracı ve bir şeylerle meşgul olmayı seven bir köpektir. Kazma alışkanlıkları vardır ve uygun bir imkan bulduklarında kazma eylemini gerçekleştirmek için can atarlar. Terrier köpeklerin özelliklerini taşır ve zaman zaman bağımsız davranışlar sergilerler. Ancak bu durum çok uzun sürmez, çünkü sevdiklerine olan bağlılığı daha baskın gelir. Anlayışlı, özverili davranışları ile efendisine sadık ve iyi bir arkadaştır.

Ailesi, sevdiklerine çok düşkündür. Aile üyelerinden bir kişiyle herkese göre daha iyi anlaşması mümkündür. Sevdiği kişiyle birlikte uyumak, onunla vakit geçirmek Manchester Terrier’ı için çok kıymetlidir. Manchester hassas bir köpektir, ailesinden uzak kalmayı ve yalnız olmayı hiç sevmezler. Manchester Teriyeri sahibiyle, sevdikleriyle birlikte olmaktan keyif alır. Bütün gün yalnız kalabilecek bir köpek değildir. Onlar için en önemli şey sevdiği kişilerle vakit geçirmektir. Kedi gibi bir köpektir ve sevilmek, ilgi görmek onları çok mutlu eder.

Doğru eğitim ve sosyalleştirme etkinlikleriyle çocuklarla ve evcil hayvanlarla olan iletişimlerini güçlendirebilirsiniz. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar ve birlikte oyun oynamaktan zevk alırlar. Hem sevdiklerin düşkün olması hem de çocuklarla iletişiminin iyi olması Manchester Teriyeri köpek cinsini aileler için ideal bir köpek yapar. Yabancı insanlara karşı çekingen davranırlar. Hassas bir köpek cinsi olduğu için yavruluk döneminde sosyalleştirilmesi ve insanlarla, hayvanlarla iletişimini gelişmesi gerekir. İyi huylu ve karakterli bir yetişkin köpek olması için bu detay çok önemlidir.

Manchester Teriyeri hızlı, çevik ve atletik yapısıyla öne çıkan bir köpektir. Karakterlerinde bir tazının akıcı zarafetini taşıdığı gibi korkusuz haşere avcısı terriyerin içgüdülerinin birlikteliği vardır. Manchester Teriyeri’nin ilk olarak yetiştirilme amacı küçük hayvanları, haşereleri avlamasıdır. Bu yüzden kendinden küçük hayvanlara karşı içgüdüsel olarak avlanma ve yakalama isteği vardır. Yaşadığı ortamda, kendinden küçük hamster veya tavşan gibi evcil hayvanlara birlikte yaşaması iyi bir fikir olmayacaktır. Ne kadar iyi yetiştirilse yetiştirilsin içgüdüsel olarak davranışlarını, sahibinin ilgisini kıskanmasını ve köpeklerin duygu dünyasını her zaman tam anlamıyla bilemezsiniz. Tedbirli olmanız her zaman köpeğiniz ve sizin için iyi olacaktır.

Manchester Teriyeri’nin kasıtlı olarak saldırgan davranışlar sergilemediği bilinir. Diğer Terrier ırklarına göre eğitime ve sosyalleşmeye daha uysal yaklaşıyor. Ancak teriyer kanına sahipler ve bu yüzden zaman zaman dünyaya hükmettiği ve yöneticinin o olduğu insancına kapılabilirler. Manchester Teriyeri köpek sahibi olmadan önce Teriyer ırklarının davranışları ve karakteri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Her ne kadar iyi eğitim alsalar da atalarından gelen ve içgüdüsel davranışlarından tamamen uzaklaşamazlar.  Canlı, sportif, tetikte davranışları vardır.

Zeki bir köpek olan Manchester Terrier, eğitim süreci kolaydır. Sahibini memnun etme isteğinin yüksek olmasıyla verilen komutları çabuk öğrenirler. Çeviklik, aktif ve hızlı bir köpek olduğu içi çeviklik becerileri, yakalama ve itaat denemelerinde gibi aktivitelerde başarılı olabilirler. Köpek sporlarına katılarak hem eğlenmelerini, hem egzersiz yapmalarını hem de karakter gelişimlerini sağlayabilirsiniz. Manchester Terrier köpekleri apartman için uygun bir ırktır. Ev içinde küçük etkinliklerle aktif olurlar ve günlük ihtiyaçları karşılandığı sürece bahçesiz bir evde de yaşayabilirler. Manchester Terrier cinsi daha çok sıcak iklim bölgesinde bakılmaktadır. Soğuk havalara hassasiyetleri yüksektir. Bahçede, kulübede hem hava koşullarından hem de yalnız kalmaktan hoşlanmadıkları için yaşaması beklenmemelidir.

Manchester Terrier köpek ırkının iyi huylu, iyi karakterli bir köpek olması için iyi eğitilmesi ve yetiştirilmesi gerekir. Liderin tutarlı, sabırlı ve sevgiyle köpeğine vereceği eğitim onların karakterini belirleyecektir. İnsan liderliği eksik olduğunda köpeğinizin dik başlı, koruyucu ve saldırgan davranışlara yönelmesine mümkündür. Bu yüzden köpeğinize yavru iken eğitim vermeye, sosyalleştirmeye ve ona ihtiyacı olan sevgiyi vermeye özen gösterin. Manchester Terrier sevilmeyi, ilgi görmeyi çok sever. Şımartmadan ona bu duyguları yaşatırsanız, sahibini memnun etmek için elinden gelini yapacak ve mükemmel bir dost olacaktır.

Tarih

Manchester büyük futbol takımıyla ünlü olmadan çok önce, İngiltere’nin gelişmekte olan tekstil ticaretinin merkeziydi. Manchester Terrier köpekleri de ismini ilk yetiştirildiği İngiltere’nin Manchester şehrinden almıştı. İngiltere’nin en popüler ve başarılı Terrier köpeklerinden biri olarak, 16.yüzyılın başlarında bahsedilmeye başlanan Siyah ve Tan Terrier’idi. Black and Tan Teriyeri, yetenekli bir fare yakalayıcısıydı.

Manchester Terrier’in Doberman Pinscher ırkının küçük versiyonu olduğunu düşünür. Oysa durum bunu tersidir ve Louis Dobermann, Doberman köpek ırkını yaratabilmek için Manchester Terrier cinsi köpeklerini kullanmıştır. Minyatür Pinscher köpek uzmanları da Manchester Terrier ırkı ile Minyatür Pinscher arasında herhangi bir kalıtsal bağın olmadığını ifade eder. Manchester Terrier çoğu köpek yetiştiricisi ve uzman tarafından Terrier ırkları arasında en eskisi türlerden birisi olarak kabul edilir. Bu köpeklerden 16. yüzyılın başlarındaki kitaplarda, eserlerde bahsedilmiştir.

Manchester Terrier köpekleri İngiltere’de önemli bir rolü vardı. 1800’lerin başında İngiltere sağlık, koruma ve arındırma bakımından fakirdi. Sıçanlar ciddi biçimde insanlar için sağlık tehdidi oluşturuyordu. Bu ortam sebebiyle dönem içerisinde sıçan öldürmek oldukça popüler bir hale geldi. Sanayileşmenin gelişiyle, İngiltere’nin kasabalarındaki yerel değirmen işçileri ve diğer işçi sınıfların 1800’lerin ortalarında spor olarak yaptıkları belirgin iki etkinlik ortaya çıktı. Küçük tazı köpekleriyle tavşan avlamak ve bir Terrier köpeğini fare çukuruna salarak, fare öldürmesi üzerine bahse girmek üzerine gelişen favori eğlencelerdi (!).

Siyah ve Taba rengi Terrier köpekleri ile fare yakalamak ve Whippet tazı köpekleri ile yarıştırmak için seçmişlerdi. Ancak her iki alanda da başarılı olması için bir köpek yaratmak istediler. Bunu sonucunda çalışmalar yapıldı ve bu iki ırkın çaprazlanması düşünüldü.  John Hulme adında bir İngiliz, Whippet Tazı köpeği ile siyah-taba rengi Teriyeri melezleyerek farelerin yarattığı tehlikenin üstesinden gelebilecek bir köpek geliştirdiğini duyurdu. Whippet Tazı türü ile Siyah ve Tan Teriyer çaprazlanması sonucunda, Manchester Teriyer köpeği gelişti. Ülkenin çeşitli hanlarında sıçanları avlamak için bu köpekler kullanıldı. Her hanın kendine ait teriyer çiftliği bulunuyor ve han kapandıktan sonra sıçan avcıları köpekler, küçük hayvanları yakalaması için salınıyordu.

Yapılan Çaprazlanma sonrasında ortaya çıkan köpeğin, hafif kavisli bir sırt, zarif yapısı ve siyah-ten rengi kürkü olan Terrier ırkına benzeyen bir tür olduğu belirtildi. Benzer köpek çaprazlamaları diğer bölgelerde de yapıldı ve bu yeni türe benzeyen diğer köpekler nadir bulunmadı. Yeni türün popülerliği Manchester çevresinde gelişim gösterdi. Manchester Terrier ırkı, kendinde büyükte olsa herhangi bir düşmanla karşılaştığında cesur tavırlar ve kararlı bir duruş sergilemesi sayesinde ün kazanmıştır. 1820’li yıllarda “Billy” adındaki Manchester Terrier 12 dakikada 100 fareyi yakalayıp, öldürerek tarihe geçmiştir. Avlanma sırasında Manchester Terrier’in kulaklarının yırtılma ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla yavruluk döneminde kulak kırpma uygulaması bu dönemden itibaren başlamıştır.

1860 yılında, cins resmi olarak Manchester Terrier adını aldı. Bu adlandırma başlangıçta tutmalı ve Siyah ve Tan Teriyer adıyla anılması gündeme geldi ancak gelişme olmadı. 1923’te bu ırka olan ilgi tekrar canlandırıldı. Manchester Terrier zaman içerisinde küçük ırk köpeklerin belirli popülerliğe erişmesi sonucunda küçük yapılı, oyuncak köpekler olarak da geliştirildi. 1937 yılında İngiliz Manchester Terrier Kulübü kuruldu. II. Dünya Savaşı sonrasında Manchester Terrier nesli tükenme tehlikesi yaşamış ve kurulan bu kulüp soyu tükenmekte olan bu ırkın kurtarılmasında etkili olmuştur.

1959 yılına kadar Standard ve Toy Manchesters iki ayrı cins olarak gösterildi. 1959’da, iki çeşidi olan bir cins olarak yeniden sınıflandırıldılar. 1959 yılına kadar Standard Manchester ve Toy Manchester birbirinden farklı iki ayrı cins olarak gösteriliyordu. Toy Manchester Terrier melezlemesine izin verilmesine rağmen gelişen bu süreç Manchester Terrier ayrı ırklar olarak tescil edildi.  1959 yılından sonra iki Manchester Terrier, cinsi birleşerek tek bir cins ve Toy ve Standard olarak iki çeşidiyle kabul edildi. Ancak AKC, Toy Manchester Terrier ve Standard Manchester Terrier adıyla iki çeşidi ayrı ayrı gruplandırdı. AKC’ye göre Standart Manchester Terrier Grubuna ve Toy Manchester Terrier ise Oyuncak (Toy) Grubuna ait olarak kabul edildi.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Manchester Terrier'in ırkının vücudu pürüzsüz, kompakt ve kaslı yapıdadır. Bu ırk kendi içerisinde boyut farklılığından kaynaklı Oyuncak (Toy) ve Standart olarak ikiye ayrılır. İki köpek ırkı, sadece büyüklük olarak birbirlerinden farklıdır ve vücut tipi ve atletik yapıları birbirlerine benzerler. Atalarından birisi olan Whippet Tazısının hafif kavisli sırt yapısı görülür. Bir tazının akıcı zarafeti ve Terrier ırkının güçlü, dayanıklılığı, hızı ve korkusuzluğunu bedenlerinde birleştirirler. Boyundan biraz daha uzun gövdesi ve hafif kavisli üst çizgisi ile Terrier ırkları arasında yer alan en şık yapıya sahip köpeklerde biridir. Manchester' ırkı canlı, parlak ve atletik bir köpek cinsidir.

Kafa

Manchester Terrier köpek cinsinin kafası uzun, dar ve sivridir. Baş uzun ve yapısı sebebiyle kama şekline benzetilir. Kafaya yandan bakıldığında hafifi bir duruşu vardır ve neredeyse düz yapıdadır. Kafa derisi sıkı, alnından hafif bir girinti vardır. Uzun ve uca doğru sivrilen burnu siyah renktedir. Dişleri makas ısırığında ya da düz ısırıkta kapanmaktadır.

Kulaklar

Manchester Terrier cinsinin kulakları doğal haline bırakıldığında ve kırpma işlemi uygulanmadığında V şeklinde, yarı dik, öne doğru kıvrık ve katlanan ön kanatlarının olduğu bir yapıya sahiptir. Bunun yanında kulaklarının kesik olması, kırpılma işleminin yapılması da mümkündür. Genellikle Toy Manchester Terrier (oyuncak) çeşidinde kulaklar diktir ve kırpıldıkları zaman uzun, büyük ve sivri oldukları görülür. Avrupa’nın köpek kulağı kırpmanın yasak olduğu yerlerde bu işlem uygulanmamaktadır. Genel olarak Standart Manchester'ın öne doğru düşük kulakları ile Toy Manchester Terrier'in uzun, sivri kulakları birbirinden farklıdır.

Gözler

Manchester Terrier köpek cinsinin küçük, badem şeklinde koyu renkli gözleri vardır. Göze rengi neredeyse simsiyahtır. İki gözünün de üzerinde bulunan ten rengi noktaların dikkatli bir ifadeye işaret ettiği söylenmektedir. Uyanık, kendinden emin ifadesi hem beden dillerinde hem de gözlerine yansımıştır.

Bacaklar ve Ayaklar

Manchester Terrier’ın özgür, kendinden emin ve zahmetsiz yürüyüşü vardır. Manchester ırkının ön bacakları yere düz basar, kaslıdır ve iyi bir erişim sahiptir. Arka bacakları da ön bacakları destekleyecek itici güce sahiptir. Hızlı, çevik hareketleri olan atletik bir köpektir.

Kuyruk

Manchester Terrier köpeklerinin kuyruk yapısı, tabandan kalın başlayarak uç kısımda belir bir noktaya doğru incelir. Kısa, kamçıya benzeyen ve uç kısmı sivrilen kuyruğa sahiptir.

Tüy

Manchester Teriyer köpek ırkı tek katmanlı kısa, düz, pürüzsüz, yoğun, sıkı ve parlak kürke sahiptir. Zarif, gösterişli ve şık kürkü minimum bakıma ihtiyaç duyar.

Renk

Manchester Terrier’ın köpeklerinin kürkünde siyah ve ten rengi olarak sadece iki ana renk görülür. Siyah ve ten rengi birbirine karışmış değildir. Her iki renginde farklı başlangıç ve bitiş noktaları vardır. Bacak, ayak, namlu, yüz ve kulak bölgesinde görülebilecek ten renkleri dışında kürkü ağırlıklı siyah renktedir. Zengin maun ten rengi ve simsiyah kürk renginden oluşan sıkı, parlak kürkü ile Manchester Terrier köpekleri kolaylıkla tanınırlar. Tazı ve Terrier türünün kürk özellikleri ve eşsiz zarif, şık hatlarına sahiptir.

Sıkça sorulan sorular

Manchester Terrier köpek cinsinin yaşam süresi 15- 17 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Manchester Terrier Standard olarak sınıflandırılan köpeklerin yükseklikleri 38-41 cm, ağırlıkları ise 5 – 10 kg arasında değişiklik göstermektedir. Manchester Terrier Toy grubunda yer alan süs köpekleri ise daha küçük boyuttadır.

Manchester Terrier, kısa ve parlak tüyleri çok az dökülür. Haftada 1- 2 kez tarayarak dökülmeleri kontrol altına alabilirsiniz. Yıl içerisinde ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde tüy dökülmelerinde artış görülebilir. Bu dönemlerde tarama ve fırçalama sıklığını arttırabilirsiniz.

Manchester Teriyeri, veteriner ve köpek yetiştiricilerinin önerisi olan Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markalar arasından köpeğinize uygun yüksek kaliteli içeriğe sahip ürünlerini tercih ederek beslenmesini sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin beslenmesinde yaşı, alerjen yapısı, sağlık durumu ve sevdiği yiyeceklere göre mama seçimi yapılmalıdır. Tükettiği mamaların, günlük ihtiyaçlarını karşılayacak besin değerine sahip olmasına dikkat edilmelidir.

  • Evet ev yemeği yiyebilirler. Ancak evde hazırlanan insan gıdaları ve sofra atıkları günlük alması gereken besin değerini, kalori miktarını ve protein, mineral desteğini sağlamaya yetmez. Her insan gıdasını da yemeleri uygun değildir. Köpeklerin tüketmesi uygun olan evde hazırlanan yiyecekleri yemesi sağlanmalıdır.
  • Köpeklerin tüketmesi sağlıklı olan besinler araştırılmalı ve daha çok gerektiğinde o ürünler verilmelidir. Fazla yağlı ve pişmiş kemikli ürünler kesinlikle yemesi için verilmemelidir. Aksi halde sindirim sorunu yaşamaları ve olası sağlık sorunlarının ortaya çıkması mümkündür.

Manchester Terrier köpek cinsi gelişimini tamamladığı ve herhangi bir sağlık sorunu olmadığı zaman çiftleştirilmelidir. İlk kez çiftleştirilmesi için en doğru zaman 18 ay sonrası ve 2 yaş arasıdır. Erken aşamada, gelişimleri tamamlanmadan yapılan çiftleşmelerde dişinin ve yavrularının sağlığı olumsuz etkilenebilir.

Manchester Terrier çok az tüy dökmesi, çok sık banyo ihtiyacının olmamasıyla bakımı kolay köpek ırkları arasında yer alır. Bakım ihtiyaçları oldukça az olan Manchester Terrier haftada 1-2 kez taranması ve fırçalanması yeterli olacaktır. Zeki, uyanık bir köpek olduğu için eğitimi kolaydır. Ancak Terrier köpek özelliklerini taşıdığı ve bağımsız yanlarının olduğu da unutulmamalıdır. Manchester Terrier ırkını sahiplenmeyi düşünen kişinin Terrier köpeklerinin özelliklerine dair fikir sahibi olması önerilir.

Manchester Terrier köpek cinsinin fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine ve şecere durumuna göre değişiklik göstermektedir. Manchester Terrier yavrusunun fiyatı 900 TL ile 10.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu fiyat aralığı köpeğin satıldığı yere, satan kişiye ve daha farklı etkenlere göre artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi yetişkin Manchester Terrier köpeğinin tek bir doğumda 3 – 6 adet yavru dünyaya getirebilir. Doğan yavru sayısının dişinin sağlık durumuna, kaçıncı doğumu olduğuna, yaşına ve erkek köpeğin sağlığına göre farklılık gösterdiği görülür.

Manchester Terrier’ın köpeklerinin kürkünde siyah ve ten rengi olarak sadece iki ana renk görülür.   . Her iki renginde farklı başlangıç ve bitiş noktaları vardır. Bacak, ayak, namlu, yüz ve kulak bölgesinde görülebilecek ten renkleri dışında kürkü ağırlıklı siyah renktedir. Zengin maun ten rengi ve simsiyah kürk renginden oluşan sıkı, parlak kürkü ile Manchester Terrier köpekleri kolaylıkla tanınırlar. Tazı ve Terrier türünün kürk özellikleri ve eşsiz zarif, şık hatlarına sahiptir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.