Greyhound Köpek Cinsi Özellikleri ve Bakımı

Greyhound Resimleri
Greyhound köpeği uzun bacaklarıyla hız için tasarlanmıştır. Tazı, English Greyhound isimleriyle de tanınmaktadır. Uzun bacakları, kavisli sırtı ve çift süspansiyonu dörtnala koşarken maksimum seviyede büzülmesini ve gerilmesini sağlamaktadır. Kas kütlesi yüksek bedeni, hafif bacakları vardır bu da onların hızını daha da arttırmaktadır. Ayaklar uzun, dar yapısıyla koşmalarını destekler. Uzun kuyruğu, hızlandıkları zaman bir dümen yavaşlarken ise fren görevi görür. Kısa ve pürüzsüz kürkü vardır. Kayıtlara göre Greyhound gösteri ve yarış köpeği olarak iki çeşittedir. Hareket eden bir şeyi kovalamak isteyen, Dünyanın en hızlı köpekleri arasında yer alan ancak bir o kadar da tembel olabilen bir cinstir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı, Av Köpeği
Ağırlık
27- 32 Kg
Yükseklik
66- 76 Cm
Aile
Sighthound, Gezgin Köpek
Menşei
Büyük Britanya
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
10- 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Greyhound sadık, zeki, nazik, zarif ruhlu, hassas, bazen de inatçı ve bağımsız karakterli köpek olarak karşımıza çıkmaktadır. Greyhound köpek ırkı genel olarak iyi huylu bir mizaca sahiptir ve erken aşamada eğitildiğinde ve sosyalleştirildiğinde daha iyi huylu bir köpek olarak yaşam sürerler.

Sahibine sadıktır ve sevdikleriyle zaman geçirmekten hoşlanırlar. Bir yanlarının bağımsız karakterde olmasına rağmen güvendikleri kişilerin ilgisine ihtiyaç duyarlar. Sevdiklerini memnun etmeye hevesli olurlar. Genellikle arkadaşça yaklaşırlar ve gerginlikten uzak dururlar. Ancak yabancı kişilere karşı ilk yaklaşımları tedirgin, gergin ve mesafelidir. Soğuk tutum sergiledikleri kişilerin, köpeğe bir ödül vermesi ilişkinin olumlu yönde ilerlemesini sağlayabilir. Greyhound kendisine ödül veren, ilgi gösteren kişilerle ömür boyu arkadaşlık sürdürebilecek bir köpektir. Yani onların öncelikle değer görmesi ve bunu hissetmesi gerekir.

Diğer köpekler, evcil hayvanlarla birlikte aynı ortamda yetiştirildiği sürece ilişkisi iyidir. Bazı köpeklerin kedilere karşı hassasiyeti ve av dürtüsü yüksektir. Bu yüzden kedileri ya da kendinden küçük evcil hayvanları öldürmesi mümkündür. Greyhound ırkının bazılarının ne kadar iyi eğitilirse eğitilsin uslanmaz bir avcı, bazılarının da iyi bir eğitimle tüm hayvanlarla iyi bir dost olduğu bilinmektedir. Hayvanlarla bazen iyi bazen kötü anlaşıp, değişken ilişkileri olsa da Greyhound yaşadığı evdeki insanlarla ve hayvanlarla nadiren sorun yaşar. Çocuklarda dahil olmak üzere tanıdığı herkesle zaman içerisinde çok iyi anlaşır.

Greyhound akıllı, zeki ve komutları kolay öğrenebilen bir köpektir. Bağımsız ve inatçı karakter özelliklerinin kontrol altına alınabilmesi ve iyi huylara sahip bir köpek olarak gelişebilmesi için erken eğitim gerekir. Kendi kararlarını düşünerek alma ve uygulamaya çalışmasının önüne ancak eğitimle geçebilirsiniz. Hassas karaktere de sahip oldukları için yaşadığı ortamda, eğitimlerdeki olumsuz davranışlarınızda gelişimlerinde gerileme görülebilir. Kötü, sert davranışlar ve fiziksel şiddet uyguladığınız zaman Greyhound köpeğinin daha utangaç, çekingen ve içine kapanık karakter özelliklerinde artış görülebilir. Çekingenlik karakter özelliği henüz yavru iken eğitim almaya başlamasıyla önüne geçebileceğiniz bir özellikleridir. Karakterini çok fazla etkilemeden bu özelliği düzeltmeli ve daha sıcak, uyumlu bir köpek olması için çaba göstermelisiniz.

Greyhound gün içerisinde yeterli seviyede egzersiz yaptıkları sürece apartman hayatına sessiz ve sakin yapısıyla uyum sağlarlar. Dışarıda uzun süre egzersiz yaptığı zaman ev içerisinde, çok aktif değildir. Küçük bir bahçede egzersiz yapması yeterli olacaktır. Soğuğa karşı hassasiyetleri olduğu için, soğuk iklim bölgelerinde uzun süre dışarıda kalmamalıdır. Çok fazla havlamazlar. Ev içerisinde de neredeyse tembel denecek kadar sakin bir köpek oldukları için mükemmel aile köpeği olarak sınıflandırıldıkları görülür.

İster yarışma/ show isterse de iş/yarış köpeği soyundan gelsin, Greyhound köpekleri binlerce yıldır insanların öncelikle hızı için ürettiği sevgi dolu, nazik, duyarlı ve kibar bir köpektir. Bu özelliklerini av ve av takip yeteneği takip etmektedir. Show köpeklerinin soyundan gelenlerin, yarış tazılarına göre daha uyumlu olduğu belirtilse de ikisinin de ideal ev köpekleri olduğu görülür.

Hızlı hareket ederler ve hareket eden şeyleri takip etmekten çok hoşlanırlar. İçgüdüsel olarak hareket eden şeylerin peşinden koşma eğilimlerine karşı da sahibinin tetikte olması gerekir. Dışarıda hızlı hareket eden Greyhound köpeğinizi iyi eğitmiş olsanız bile içgüdüsel hareket etme ihtimalinden dolayı tasmasız gezdirmeniz önerilmez.  Güvenli bir alanın dışında tasmanın çıkartılmaması gerekir. Tavşan, tazı ve bir araba dahi onların harekete geçmesi için yeterli olacaktır.

Tarih

Greyhound, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ortaya çıkan ve birçok farklı kültürün ilgisini kazanan eski bir köpek ırkıdır. Tazı benzeri bu köpekler Antik Yunanistan’ın bahsettiği ve Antik Mısır döneminde çizimlerde tasvir edildiği, Romalılar döneminde de şiirler aracılığıyla övüldüğü ve yabancı kaynaklara göre İncil’de ismi geçen tek köpek ırkı olduğu bilinmektedir. Greyhound adı, Yunanca anlamda olan Graius’tan ya da yüksek dereceyi ifade eden Latince gradus’tan anlamından gelebilir.

Greyhound köpeklerinin hikayesi Mısır’da yaklaşık 5.000 yıl öncesinden başlamaktadır. Firavunlar, tazıları, Mısır çöllerinde vahşi hayatın ayak izlerini aramak, kovalamak, tespit etmek ve takip sonucunda da yakalamak için tasarlanmıştı. Görevlerinin ve çalışkanlığının yanında Firavunlar bu mükemmel güzelliği ve kibirli halleri olan tazıların hükümdarlarının ilahi görkeminin uzantısı olduğuna inanıyordu. Hükümdarın görkeminin yansıması olduğu düşüncesinden dolayı Büyük İskender’in Makedonya’sından, Çarların Moskova’sına kadar soylular yanlarında zarif bir tazı ile geziyorlar ve biraz daha asil göründüklerini düşünüyorlardı.

Greyhound Karanlık Çağ’dan sonra Avrupa’ya doğru yol aldı. Greyhound köpeklerinin avlanma becerilerine çok güveniliyor ve saygı duyuluyordu. Köpeklerin bağımsız hareket etme ihtimallerine karşı zamanın yasalarına göre kralın ormanının 15 km çevresinde yaşayan insanların Greyhound sahibi olmasına izin verilmiyordu. 1014’te Orman Kanunları, soylular dışında kalan herkesin Tazıları “topal” olmadığı sürece kraliyet ormanlarının yakınında bakılması ve tutulmasını yasakladı. Bu kanun 400 yıl yürürlükte kaldı. Yüzyıllar sonra iptal edildiğinde bile, Tazılar asaletin ve zarifliğin köpekleri olarak tanındılar. Çünkü tarımın ve evcil hayvanların gıda kaynaklarındaki artan önemi ile bu hızlı koşan köpekler ekonomik olarak pek avantajlı değildi. Bunun yerine Tazılar, sportif etkinlikler ve tavşanları yönlendirmek için kullanıldı. 1800’lerde bu köpekler, üst sınıfın eğlencesi haline geldi.

Greyhound ırkının popülaritesi, av peşinde koşma, takip etme ve yarış becerisi nedeniyle zaman içerisinde İngiltere’de büyümeye devam etti. İspanyol kâşifler ve İngiliz yerleşimcileri bu köpekleri Amerika’ya götürdüler. Amerika’da da av yeteneğinden faydalanıldı ve açık alanlarda çakal ve yaban tavşanı avlamak için kullandılar. Bu köpekler saatte 65 kilometre hızla koşabilen ve av konusundaki yetenekleriyle ilgi çeken bir ırk oldu. İlk Amerikalı göçmenler Greyhound’ları New World’a getirdiler. Açık alanlarda ilerlemekte usta olduklarını ve kolay yorulmadıklarını kanıtladılar. Önce kapalı parklarda, sonra mekanik bir yemle raylarda hızlı hareketleri gözlemlendi ve kitlelere sunuldu.

1926’da başlayan pist yarışları kısa süre içerisinde popüler oldu. Greyhound köpekleri de kısa süre içerisinde hızlanmaları ve hızlı koşmaları için yetiştirildi. Bunun sonucunda en hızlı köpek türü ortaya çıktı. Tazılar 1870’lerden beri yapılan köpek gösterilerinde yarışmaya ve yer almaya devam ettiler.

1885 yılında Greyhound AKC tarafından tanındı. Cins kendi içerisinde gösteri ve yarış türü olarak ayrıldı ancak bu cinslerin nadiren iç içe geçtiği de gözlemlendi. Amerika’da, Greyhound AKC gösteri köpek stok kayıtlarına göre en az popüler olan köpek ırklardan biridir. Ulusal Tazı Derneği (NGA) yıl içerisinde binlerce Tazı kaydedilir. Ancak yakın zaman içerisinde NGA içerisinden ayrılan ve emekli olan yarışçılar ise evcil hayvan olarak popüler hale gelmiştir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Greyhound, uzun boylu ve ince yapılı bir köpektir. Hafif kemerli, uzun bir boyna ve geniş, derin göğse sahiptir. Derin göğsü hafifçe kıvrılarak sıkıca kıvrık duran bele oluşturduğu ters s şeklinin ince güzelliği ile eşsiz görünüm vardır. Sırtı hafif kavisli ve çift süspansiyonu dörtnala koşarken maksimum seviyede büzülmesini ve gerilmesini sağlamaktadır. Kas kütlesi yüksek ve omurgası çok esnektir. İyi bir koşucu olan tazıların bu özelliklerini destekleyen ve hızlanmasını kolaylaştıran bir vücut yapısı vardır.

Kafa

Greyhound köpeğin uzun, dar kafası ve neredeyse hiç belli olmayan bir alın çıkıntısı vardır. Namlu uzun, geniş ve sivridir. Kulakların arasında oldukça uzun ve ince yapısıyla dikkat çeken namlu oldukça güçlüdür.

Kulaklar

Greyhound köpeğinin küçük kulakları birbirine mesafelidir. Geniş mesafesi bulunan kulaklar, geriye doğru katlanmıştır. Küçük gül kulak şekliyle de bilinirler. Heyecanlandıklarında, sevindiklerinde dikleştikleri görülür.

Gözler

Greyhound uzun ve ince namlusunun bulunduğu kafası, koyu renkli gözleriyle de dikkat çekmektedir. Gözlerinin belirgin ve hafif çekin olduğu görülür. Alt kısımlarında siyah sürmeler hakimdir.

Bacaklar ve Ayaklar

Greyhound ırkının en belirgin ve öne çıkan ayırt edici özelliği uzun, güçlü ve adaleli bacaklarıdır. Ön bacakları yere dik ve düz basmaktadır. Arka bacaklar ise adaleli, çok güçlü ve kavisli sırtı ile mükemmel bir uyuma sahiptir. Kas kütlesi yüksek, hafif bacakları bu köpeklerin hızını daha da arttırmaktadır. Ayaklarının uzun, dar yapısı koşmalarını destekler.

Kuyruk

Greyhound cinsinin uzun, ince aşağıdan konumlanmış ancak hafif yukarıya eğrisi olan ve ucu hafif kıvrık kuyruğu vardır. Kuyruk kısa tüylerden oluşur. Uzun kuyruğu, hızlandıkları zaman bir dümen yavaşlarken ise fren görevi görür.

Tüy

Greyhound köpek ırkının bakılması kolay kısa, ince ve düz tüylerden oluşan bir kürkü vardır. Kısa kürkü olmasına rağmen tüy dökerler ancak düzenli tarama ve fırçalama ile dökülmeler kontrol edilmektedir. Zarif ve gösterişli köpeklerin daha iyi gözükmesi için tüylerinin de bakımlı olması gerekir.

Renk

Greyhound tazı köpekeği ismindeki grey/gri anlamından dolayı kürkünün sadece gri olmasını beklememelisiniz. Greyhound köpeklerinin kürkü açık kahverengi, siyah, kırmızı, mavi, gri veya beyaz renk ve tonları olmak üzere herhangi bir renk olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı ve bakımları yapılan Greyhound yaşam süresi 10-13 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Greyhound sağlıklı, atletik ve formda bir köpektir. Kullanım ve yetiştirilme amacına göre boyutları farklılık göstererek ikiye ayrılır. Yarış için kullanılan Greyhound köpeğinin boyları omuza kadar 63 – 74 cm, gösteriler de kullanılan Greyhound’un boyları omuza kadar  66 – 76 cm’dir. Her iki çalışmada da yer alan erkek köpeklerin ağırlığı 29 – 32 kg, dişilerin ağırlığı 27- 29 kg’dır.

Greyhound köpeğinin kısa, pürüzsüz kürkünün bakımı son derece kolaydır. Orta seviyede tüy dökerler ve düzenli olarak haftada 1- 2 kez taranma ve fırçalama ile dökülmeleri kontrol altında tutabilirsiniz. Ölü tüyleri çıkarmak, etrafa dökülen tüyleri azaltmak ve daha sağlıklı bir görünüme ulaşmak için taramak tazı eldiveni kullanmak gereklidir. Kısa tüylere sahip olsalar da orta seviyede tüy dökerler. Bu yüzden bakım rutinleri düzen ve plan içerisinde yapılmalıdır.

Sağlıklı ve yeterli beslenmeleri için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli ve büyük ırklar için üretilen köpek mamalarını tüketmesi gerekir. Köpeğinizin yaşına, sağlık durumuna ve egzersiz seviyesine göre mama miktarını ayarlamalısınız.

Evet ev yemeği tüketebilirler. Ancak mide ve sindirim sorunları gibi rahatsızlıkları yaşama ihtimallerinin yüksek olduğu için tükettiği gıdalara dikkat edilmesi gerekir. Pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler sindirim ve sağlık sorunlarına yol açacağı için tüketmesine izin vermeyiniz. Sağlıkları için hangi ev yemeklerinin köpekler için uygun olduğunu araştırmalısınız. Yüksek vitamin ve protein içerikli köpek maması tüketiyorsa, köpeğinize vereceğiniz ev yemekleri konusunda daha da seçici olmalısınız.

Greyhound yetişkinliğe adım attıktan sonra çiftleştirilmesi gerekir. 18. Ayı tamamladıktan sonra yani 1.5 yaşından itibaren gelişimlerine ve sağlık durumlarına göre çiftleştirebilirsiniz. Daha erken dönemde çiftleştirdiğiniz zaman hem annenin hem de doğacak yavruların sağlığını olumsuz etkileyebilirsiniz.

Greyhound köpeğinin kısa, pürüzsüz kürkünün bakımı zor değildir. Tüylerinin düzenli olarak haftada 1- 2 kez taranması ve fırçalanması gerekir. Ölü tüyleri çıkarmak, etrafa dökülen tüyleri azaltmak ve daha sağlıklı bir görünüme ulaşmak için taramak tazı eldiveni kullanmak önerilir. Kısa tüylere sahip olsalar da orta seviyede tüy dökerler. Bu yüzden bakım rutinleri düzen ve plan içerisinde yapılmalıdır. Banyo ihtiyacı çok sık değildir. Sahibiyle ilişkisi iyi olduğu sürece eğitimleri kısa sürede tamamlanır.

Greyhound köpek ırkının fiyatı cinsiyetine, yaşına, kürk rengine, eğitimine, sağlık durumuna ve şeceresine göre değişiklik gösterecektir. Greyhound yavrusunun fiyatı 1.500 TL ile 15.000 TL arasında sahibini bulmaktadır. Fiyatları birbirinden farklı olması satan kişiye, satıldığı yere göre artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Greyhound köpekleri tek bir doğumda 1 ila 12 yavru dünyaya getirebilir. Ortalama olarak 8 yavru doğurdukları görülür. Doğan yavru sayısının farklılık göstermesinin sebebi dişinin sağlığına, kaçıncı doğumu olduğuna ve çiftleştiği erkek köpeğin sağlık durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Greyhound tazı köpekeği ismindeki grey/gri anlamından dolayı kürkünün sadece gri olmasını beklememelisiniz. Greyhound köpeklerinin kürkü açık kahverengi, siyah, kırmızı, mavi, gri veya beyaz renk ve tonları olmak üzere herhangi bir renk olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.