Great Dane Özellikleri ve Bakımı

Great Dane Resimleri
Great Dane büyük köpekler arasında yer alan, sağlam yapısı, gücü ve zarafetiyle insanları etkileyen bir cinstir. Vücudu kare orantılı ve genel olarak dengelidir. Danua, Deutsche Dogge, İri Danimarkalı, Dane, Gentle Giant, German Mastiff, Alman Mastiff adlarıyla da bilinirler. Uzun bacaklarıyla, güçlü, kolay ve zahmetsiz yürüyüşe sahiptir. Kalın, kısa, parlak, dayanıklı kürk yapısıyla ve görkemli görünümleriyle dikkat çekerler. Köpeklerin Apollon’u sıfatını taşıyan Great Dane ile birlikte bir yaşam sürmenin oldukça zevkli olduğu da ifade edilir. Danua büyük köpek ırkları arasından yer almasına rağmen sıcak, sevgi dolu, arkadaş canlısıdır ve aldıkları iyi eğitimle birlikte iyi huylu bir aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, Av Köpeği, Koruma Köpeği
Ağırlık
45- 91 Kg
Yükseklik
71- 81 Cm
Aile
Mastiff, Çiftlik köpeği
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
Orta Çağlar
Yaşam Süresi
7-10 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Danua heybetli, büyük ve güçlü yapılı bir köpek olmasına rağmen sevdiklerine karşı çok sıcak ve sevgi dolu bir ırktır. Cesur, güvenilir, sahibine ve sevdiklerine sadık arkadaş canlısı karakter özelliklerine sahiptir. İyi yetiştirildiği zaman, en iyi huylu köpekler arasında yer alırlar. Oyun oynamayı seven, yabancı insanlar ve çocuklarla iyi anlaşan bir cinstir. Great Dane’nın sevdiklerinin savunmaya ihtiyacı olduğunu hissetmediği ve düşünmediği sürece herkesle iyi anlaştığı görülür. Sevdiklerinin tehlikede olduğunu sezerse, koruyucu ve bekçi köpek olurlar.

Great Dane köpeği ailesine ve sevdiklerine bağlı ve koruyucudur. Sevimli, tatlı ve sevgi dolu olmalarına rağmen uyanık, tetikte yapılarıyla evlerini çok iyi korurlar. Büyük görünümü ve uyanık yapısıyla eve gelen davetsiz misafirleri korkutmaya yetecektir. Her ne kadar sıcak, nazik olsalar da yumuşak değillerdir ve yeri geldiğinde cesur, güçlü yanlarıyla düşmanlarını korkutmayı çok iyi başarırlar.

Great Dane, çocuklarla çok iyi anlaşır ve iyi arkadaşlık kurar. Çocuklara karşı sevgisi ve sabrı çok yüksektir. Hatta zaman zaman çocuklara olan yaklaşımı, çocukları bunaltıp kaçırır. Genel olarak Danua kolay arkadaşlık kurar. Ev köpekleriyle, diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşır. Ancak kuracağı her arkadaşlık ortamı ve farklı yerlerde bulunduğu zamanlar denetlenmelidir. Karşısındaki köpeğinin ya da insanın vereceği tepkilere göre ne zaman ne hamle yapacağını hiçi bir köpeğin bilinemez. Bu yüzden gözetiminiz altında sosyalleşmesi sağlanmalıdır. Erken aşamada farklı yerlerde ve farklı insanlar, hayvanlarla sosyalleşmek gelişimlerini olumlu etkileyecektir.

Eğitimle köpeğiniz Great Dane daha iyi huylu, nazik ve sevecen karakter özelliklerine sahip bir köpek olacaktır. Akıllı, sahibine sadık ve sahibini memnun etmeye istekli olan yapısı eğim süreçlerine olumlu olarak yansıyacaktır. Ancak eğitimlerde sert davranışlara maruz kalmaması gerekir. Övgü, ödül ve oyun gibi yöntemler eğitim sürecinde pozitif pekiştirmelere olarak uygulanmalıdır. Bu şekilde daha iyi eğitim alıp, olumlu davranışları ve karakteri olan bir köpeğe sahip olursunuz. Sert davranışlara başvurursanız ise eğitimde gerileme, ilgisizlik ve olumsuz davranışlara sahip olan bir köpekle karşı karşıya kalabilirsiniz. Köpeğinize sevgi dolu, tutarlı ve sabırlı yaklaştığınız sürece mükemmel bir aile köpeği olara yetiştirebilirsiniz.

Great Dane günlük olarak fiziksel ve zihinsel egzersiz yapması gereken aktif bir köpektir. Egzersiz ihtiyacı günlük karşılandığı sürece apartman yaşamına uyum sağlayabilir. Büyük ve heybetli olsalar da bu ırk için geniş, bahçeli bir ev şart değildir.  Gündüzleri egzersiz yaptırarak, ev içerisinde daha sakin olması sağlanabilir. Eğer yeterli egzersiz yapmazsa hareketli ve evde de aktif olmaları mümkündür. İmkânınız var ise büyük bahçeli, avlusunda özgürce koşup oynayacağı bir alanda da yaşamasını sağlayabilirsiniz ve onları mutlu edebilirsiniz. Ancak bahçede, avluda yalnız kalacağını veya yaşayacağını düşünmeyiniz. Danua sevdiklerinden ayrı kalmayı sevmez ve ayrılık korkusu yaşayabilir. Bu yüzden yaşadığınız ev içerisinde ona bir yer vermeniz ve aile bireylerinden birisi olduğunu ona hissettirmeniz gerekir.

Danua her ne kadar büyük köpekler arasında yer alsa da davranışlarıyla tıpkı bir kucak köpeğidir. Hatta kucak köpeği olduklarına inanırlar ve sahibinin kucağına çıkmak, orada yatmak için çabalarlar. Siz kucağınıza almamak için çabaladıkça, köpeğinizde ulaşmak için çabalar. Avcı, koruyucu, bekçi köpeği olarak farklı görevlerde de yer alırlar. Ancak günümüzde neşeli, sevgi dolu, sahibine sadık, akıllı ve eğitilebilen gelişmiş karakter özellikleriyle iyi huylu, mükemmel bir aile köpeği olarak yaşam sürerler.

Tarih

Great Danua, Köpeklerin Apollon’u olarak adlandırılan, tahminen eski Molossus savaş köpeği ve Greyhound’un ürünüdür. Atalarından gelen korkusuz yapıları, büyük oyun avcısı yeteneğine sahiplerdir. 14. yüzyılda bu köpekler, sert yaban domuzunu başarıyla yenmesiyle hız, dayanıklılık, güç ve cesaretin bir araya geldiği yetenekli bir avcı olduklarını Almanya’da kanıtladılar. Danua, yalnızca avlanma yetenekleriyle değil, aynı zamanda heybetli ama zarif görüntüleri nedeniyle toprak sahibi olan soylular ve zenginler arasında popüler oldu.

16. yüzyılın ortalarına doğru İngiltere’den güçlü, uzun bacaklı, heybetli ve iri köpekler getirildi. Getirilen köpekler çoğunlukla İrlanda Kurt Köpeği ile İngiliz Mastiff’lerin çaprazlanması ile yeni cinsler ortaya çıktığı ifade edildi. Ortaya çıkan köpek cinslerinden birisi de Great Dane (Danua) olmuştur. Bu asil ve zarif köpekler geliştirilirken yeni özellikleri de ortaya çıkmıştır. İngilizler, ilk olarak bu köpeklere Alman Boarhounds adını vermişlerdir ancak daha sonra Danimarkalı olarak adlandırılması tam bir gizemdir.

Menşei Almanya olan, Alman ırklı Great Dane, Büyük Danimarkalılar adı ile de bilinir. Ancak Danimarka’yla nasıl ve neden ilişkilendirildiği hakkında kimse tam olarak net bilgiye sahip değildir. Çünkü bu köpekler Damimarkalı değildir. Almanya’da Deutsche Dog veya “Alman köpeği” ismiyle de bilinirler. İlk zamanlarını Alman soyluların vahşi yaban domuzları avlaması için kullandığı ve sonrasında evlerin, sahibinin ve sevdiklerinin koruyucusu olarak ünlendikleri görülür.

1800’lerin sonlarında, zengin Alman yetiştiriciler, cinsi iyileştirmeye devam etti. Dikkatlerini köpeğin mizacına çevirdiler, çünkü Büyük Danimarkalılar, özellikle vahşi bir canavar olan yaban domuzunu avlamak için yetiştirildikleri gerçeğinden dolayı saldırgan, vahşi mizaçlara sahipti. Bu yetiştiriciler daha yumuşak hayvanlar üretmeye çalıştılar ve -neyse ki bugün bizim için- başarılı oldular.

Bir Alman cinsi olan Great Dane 1876’da Almanya’nın Ulusal Köpeği olarak ilan edilmiştir. 1880’de Alman yetiştiricileri ve yetkililer Berlin’de bir araya gelerek toplantı yaparlar. Köpeğin İngiliz Mastiff’ten farklı olduğunu ve ona kendi kullandıkları adın verilmesinin uygun olduğunu ifade ederler. Almanya’da kullanılan ve geçerli olan Deutsche Dogge adını kullanılması gerektiğini açıklar. Almanya’nın Deutscher Doggen-Kulübünü kurarlar. Diğer birçok Avrupa ülkesi bu ismi kabul eder ve kullanır. Ancak İtalyanlar ve İngilizce konuşulan ülkeler Almanya’nın bu kararını ve isimlendirmesini kabul etmediler. Günümüzde bile İtalyanlar bu köpek cinsine Mastiff anlamına gelen Alano demektedirler. İngilizce konuşulan ülkelerde Great Dane yani Büyük Danimarkalılar ismini kullanmaya devam ederler ve dünyaya da bu isimle yayılır.

1800’lerin sonunda, Büyük Danimarkalı olarak da bilinen Great Dane Amerika’ya getirilir. Burada da kısa sürede dikkatleri üzerine çeker ve ilgiyle karşılanır. Heybetli ve dev bir köpeğe sahip olmanın bazı zorlukları olsa da, Danua cinsi büyük bir popülerlik kazanır. 1889 yılında Amerika’da Great Dana Kulübü kurulur. Amerikan Kennel Kulübüne katılmasına izin verilir ve ırk standartları belirlenir. AKC’ye katılan dördüncü köpek cins kulübü olarak yerini alır. Dünyanın en uzun köpeği rekoruna sahip birkaç Great Dane, diğer adıyla Danimarkalı köpeğinin olduğu da bilinmektedir. Günümüzde avcılık, bekçilik, koruma yeteneklerinin yanında iyi bir aile köpeği olarak yaşam sürerler.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Danua, büyük köpek ırkları arasında yer alan güçlü, heybetli, asalet ve zarafetin bir bütün olduğu dev bir ırktır. Vücutları kare orantılıdır. Dişilerin gövdesinin daha uzun olması da mümkündür. Kavisli boynu yüksek konumlanmış, kaslı ve sağlamdır. Boyuna v e heybetine bakıldığı zaman hafife alınmayacak bir yapıya sahiptir. Ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar, yumuşak karakterin, gücün ve cesaretin dengeli bir birleşimine sahip oldukları görülür.

Kafa

Great Dane uzun, dar ve dikdörtgen kafa şekline sahiptir. Belirgin bir alın çıkıntısı, derin namlusu ve iri burun delikleri vardır. Burun rengi siyah, mavi veya alacalı renkli, benekli kürkü olanlarda siyahtır. Çenesi güçlüdür, beyaz renkteki dişleri iyi gelişmiştir ve makas ısırığında kapanır.

Kulaklar

Danua cinsinin kulakları orta boyutta ve yüksekte ayarlanmıştır. Kulaklarının kırpıldığı veya doğal haline bırakıldığı görülür. Doğal halindeki uzun, geniş kulakları öne doğru katlanır ve yanaklarına doğru sarkar. Kulakları kırpıldığında ise başın büyüklüğüyle orantılı büyüklükte, dik şekilde dururlar. Kulak kesme işlemi Avrupa’nın birçok bölgesinde yasak olduğu için uygulanmamaktadır.

Gözler

Great Dane köpeğinin gözleri orta büyüklükte, yuvarlak ve genellikle koyu renklidir. Derin konumlanan gözleriyle, bakışlarıyla insanları etkiler. Zeki, neşeli ve canlı ifadesini hareketlerinin dışında bakışlarıyla da çok iyi ifade ederler.

Bacaklar ve Ayaklar

Danua’nın ön bacakları tamamen düzdür ve yere dik basarlar. Birçok köpek ırkına göre bacak uzunlukları oldukça yüksektir. Arka ayaklarının üzerinde durduklarında, insanlardan daha uzun oldukları görülür. Bacakları sağlam, baldırları adalelidir. Yuvarlak ayakları ve koyu renkli kısa tırnaklarıyla zarif, zahmetsiz ve kendinden emin güçlü bir yürüyüşe sahiptir.

Kuyruk

Danua orta uzunlukta, yüksekte konumlanmış ve tabandan kalın başlayarak belli bir noktaya kadar incelen kuyruğa sahiptir. Uzun kuyrukları sırtlarında aşağı doğru genellikle sarkıktır. Ancak bazen uç kısmından itibaren kaldırdıkları da görülür.

Tüy

Great Dane köpek cinsinin tek katmanlı, kısa, yumuşak, kalın, düz ve parlak yapılı kürke sahiptir. Derisi vücuda yapışık şekildedir. Vücuda yapışık bir derisi vardır. O yüzden kaslı, formada veya cılız bedeni ince derisiyle gözle görülür özelliktedir.

Renk

Danua ısa, kalın ve parlak çeşitli renkte kürke sahiptir. Great Dane köpek cinsinin en bilinen ve gözde açık kahverengi, siyah, çizgili, siyah beyaz, brindle, mavimsi gri, manto alacalı ve bazen de merle renk ve tonlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Bilinen ve tercih edilen renklerden birisi olan çikolata rengi, genel olarak çekinik gende meydana gelir. Merle ise alacalı rengi yetiştirmenin bir sonucudur ve günümüzde tanınan bir renk değildir. Siyah kürke sahip olan Danua daha parlak siyah tüylere ve koyu renk gözlere sahip olur. Ancak siyah beyaz kürkü olanların siyahlıklarının ve gözlerinin daha açık renkte olduğu görülür. Açık kahverengi kürkte yüz bölgesinde siyah maskenin yer alması da aranan bir özelliktir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlığına, egzersizine ve beslenmesine dikkat edilen Great Dane köpeğinin yaşam süresi 7 – 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir.  Malesef birçok köpek cinsine göre kısa bir yaşam sürerler.

Yetişkin bir Danua 45- 91 kg, yükseklikleri ise 71-81 cm aralığındadır. 18 aylık iken bile erkek Grear Dane’nin en az 54 kg, dişilerinin ise 45 kg olması gereklidir. Alt sınırlar cinsin belirlenmesi için oluşturulmuştur, ideal olan her zaman alt sınırın üzerinde kiloda olmalarıdır. Erkek ve dişinin kilo aralıkları ortaktır. Kilolarına bakarak erkek ve dişi olarak ayırmak zordur. Ancak yükseklikleri ile birleşince cinsiyetlerini bile anlayan yetiştiriciler vardır.

Yüksekliklerine bakıldığında yetişkin erkeklerin en az 81 cm, dişilerin ise 71 cm aralığında olduğu görülür. Bu bir ortalamadır. Her ne kadar belli üst sınır olsa da bunu geçen Danua köpekleri de vardır.

  • Great Dane, Dünyanın en büyük köpeği olarak Guiness Rekorlar Kitabı’nda 111 cm boyuyla yer almıştır. Buna ek olarak 100 cm civarında yükseklikte olan birçok Danua cinsi vardır.

Great Dane yıl genelinde çok fazla tüy dökmez. Ancak büyük bir köpek olduğu için ne kadar az tüy döken yapıda olsa da, bedeninden toplanan tüy miktarı birçok köpeğe göre fazla olabilir. Düzenli tarama ve fırçalama ile dökülen tüyleri kontrol edebilir ve azaltabilirsiniz. Yılda bir ya da iki kez mevsim geçişlerinde dökülmeler artabilir. Bu dönemde günlük tarama yaparak süreci yönetmelisiniz.

Sağlıklı bir yaşam sürmesi için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli köpek mamalarını üreten markaların ürünlerini tüketmeleri önerilir. Yüksek yağ içeren mamalar kesinlikle bu köpeklere uygun değildir. Yüksek, yaralı ve kaliteli karbonhidrat, protein, kalsiyum içeren mama çeşitleri tercih edilmelidir. Yavru, yetişkin ve yaşlı Danua köpeklerine uygun içerikte, porsiyonda ve öğün sayısında uygun mama yemeleri sağlanmalıdır. Çok hızlı büyüyebilen bir ırk olduğu için büyümeleri ve kemik gelişimlerinin kontrollü ilerlemesini sağlamak için beslenme planı yapılmalıdır.

Evet ev yemeği tüketebilirler. Ancak bu yemeklerin kesinlikle yağlı olmaması, pişmiş kemiklerden oluşmaması ve köpeklerin yemesi uygun olmayan gıdalar olmaması gereklidir. Ev yemeklerinden daha çok Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli köpek mamalarını üreten markaların ürünlerini tüketmeleri önerilir. Günlük ihtiyacı olan besin ihtiyacını en iyi karşılayacak gıdalar, hazır mamalarda bir araya getirilmiştir. Ev yemekleri verirken günlük kalori miktarının üzerine çıkmamaya dikkat etmelisiniz. Günlük 2-3 öğün beslenmesi ve ihtiyacı olduğu ölçüde mama tüketmesi gelişimleri ve sağlıkları için en doğru olanıdır.

Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleşmeleri gerekir. Dişilerin 18. Aydan sonra eklem ve kemik sağlığına bakarak kontrolleri yapılması ve eğer gelişimi tamamlandıysa kızan döneminde çiftleştirilmelidir. Ancak 18. Ay kontrolünde yavru olduğu düşünülürse 2 yaşına kadar gelişimleri takip edilmelidir. Eklem ve kemik gelişimleri 2 yaşına kadar devam edeceği için erken yapılan çiftleştirmeler sonrasında anne köpeğin ve yavruların sağlık sorunları yaşaması mümkündür.

Great Dane kısa, pürüzsüz ve az dökülen tüyleriyle bakımı çok zor olmayan bir ırktır. Banyo ihtiyaçları tüyleri düzenli tarandığında oldukça azdır. Eğitimi kolay ve yetiştirmesi zevkli bir köpektir. Ancak büyük bir vücudu olduğu için bakım işlemleri ne kadar kolay olsa da zaman ve özveri ister. Bu yüzden bakımının kolay ancak vakit alacağını bilmeniz gerekmektedir.

Bedensel özellikleri sebebiyle küçük evlerde bakılmaya uygun bir cins değildir. Büyük köpekler arasında yer aldığını ve gelişimlerini tamamladığında ortalama olarak max. 81 cm’e kadar ulaşabileceğini düşünerek, ona uygun yaşam şartlarını sağlayabilecekseniz sahiplenmelisiniz. Aksi halde bakımı, yaşam şartları sizi zorlayabilir. Eğer tüm bu imkanlarınız varsa mükemmel bir dost, iyi bir aile köpeği sahibi olursunuz.

Danua köpek fiyatları Türkiye sınırlarında diğer köpek ırklarına göre, daha az talep edilen ve üretimi daha az olan bir köpektir. Üretimin az olması ve cinsin fiyatlarını da arttırmaktadır. Great Dane yavrusunun fiyatı kürk rengine, cinsiyetine, eğitimine, boyuna, ebeveyn geçmişine ve şecere durumuna göre belirlenmektedir. Türkiye sınırlarında Great Dane yavrusunun fiyatı 3.500 TL ile 8.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu fiyatlandırma köpeğin satıldığı yere, satan kişiye daha daha farklı sebeplere göre değişiklik gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dünyanın en büyük köpek cinsleri arasında yer alan Great Dane bir doğumda oldukça çok yavru doğurması beklenir. Dişi Dauna tek bir doğumda ortalama 10 – 15 sağlıklı yavru dünyaya getirebilir. Yavru sayısının bazı durumlarda 20’ye ulaştığı da görülmektedir. Doğan yavru sayısındaki değişkenlik annenin sağlığına, kaçıncı doğumu olduğuna, boyuna, fiziksel özelliğine, çiftleştiği erkeği sağlık ve sperm kalitesi gibi birbirinden farklı birçok sebebe bağlıdır.

Deutsche Dogge ısa, kalın ve parlak çeşitli renkte kürke sahiptir. Great Dane köpek cinsinin en bilinen ve gözde açık kahverengi, siyah, çizgili, siyah beyaz, brindle, mavimsi gri, manto alacalı ve bazen de merle renk ve tonlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Bilinen ve tercih edilen renklerden birisi olan çikolata rengi, genel olarak çekinik gende meydana gelir.

Merle ise alacalı rengi yetiştirmenin bir sonucudur ve günümüzde tanınan bir renk değildir. Siyah kürke sahip olan Danua daha parlak siyah tüylere ve koyu renk gözlere sahip olur. Ancak siyah beyaz kürkü olanların siyahlıklarının ve gözlerinin daha açık renkte olduğu görülür. Açık kahverengi kürkte yüz bölgesinde siyah maskenin yer alması da aranan bir özelliktir.

Farklı renkte ve desenlerde kürkleriyle karşımıza çıkan Great Dane’nin en bilinen ceketi harlequin olarak tanınan, vücuttaki siyah-beyaz patchwork desenidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.