Shih Tzu Özellikleri ve Bakımı

Shih Tzu Resimleri
Shih Tzu, parlak ve yoğun tüylerinin altında kompakt ve boylarına göre biraz daha uzun olan güçlü gövdeye sahiptir. Chrysanthemum Dog, Lhasa Lion Dog, ve Krizantem Köpeği adlarıyla da bilen sevimli bir kucak köpeği olarak hayatımızda yer alırlar. Güçlü, zahmetsiz yürüyüşleri, kendinden emin halleriyle iyi bir yürüyüş ve ev arkadaşıdır. Yüzlerindeki tatlı ifade, sıcak ve sevgi dolu davranışlarıyla samimi bir köpektir. Cana yakın davranışları, ev hayatına uyumu ve oyuncu halleriyle Shih Tzu köpek ırkları arasında tercih edilebileceğiniz en iyi arkadaş canlısı köpek olacaktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak
Ağırlık
4- 8 kg
Yükseklik
20- 28 cm
Aile
Oriental, Arkadaş, Süs Köpeği
Menşei
Çin, Tibet
Menşei Tarihi
Eki Çağlar
Yaşam Süresi
10- 18 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Büyük siyah gözleriyle, sevimli bakışlarıyla sevgisini belli eden tatlı ve asil bir ırktır. Shih Tzu (Şitsu) hayat dolu, arkadaş canlısı ve samimi bir köpektir. Genel olarak herkese karşı sıcakkanlıdır, oyun oynamayı ve eğlenmeyi severler. Aile bireyleriyle, çocuklarıyla çok iyi anlaşırlar. Küçük çocukların ve Shih Tzu Şitsu’nun birbirlerine zarar verme ihtimaline karşı dikkatli olunması önemlidir. İyimser davranışların yanında tehlike sezdikleri durumlarda beklenilmeyecek kadar sert, inatçı olurlar ve olumsuz davranışlar sergileyebilirler. Bu kadar sevimli olmanın yanında yaramazlıklarıyla da meşhurdurlar.

Shih Tzu popüler bir süs köpeğidir ve sahipleri tarafından kucak köpeği olmaya alıştırılmışlardır. Onların en büyük beklentisi sahibi tarafından sevilmek ve kucağında oturmaktır. Shih Tzu’nun avlanması, yaşadığı ortamda bekçilik yapması çok fazla beklenmemelidir. Çok aktif yaşamı olmayan, biraz miskin ve sevgi arsızı bir köpektir.

Sahibiyle vakit geçirmekten, oyunlar oynamaktan çok hoşlanırlar. Gün içindeki ihtiyaçlarını karşılamanız ve her gün yürüyüş, egzersiz yapmanız onlar için önemlidir. Bu şekilde zihinsel ve fiziksel enerjisini dışarıya atacak, daha iyi hissedecek ve formda kalacaklardır. Ancak bir yanları da biraz miskindir. Bu yüzden sahibi televizyon izlerken kucağında pineklemek, ayakucuna kıvrılmak gibi davranışlarda tam onların işidir. O yüzden zaman zaman bu miskin hallerden çıkarılıp egzersiz yapması için teşvik etmeniz gerekecektir. Shih Tzu daha çok sahibiyle birlikte oturmayı, televizyon izlemeyi, zaman geçirmeyi ve sahibine yoldaşlık yapmayı ister.

Apartmanda, bahçeli bir evde yaşaması ve ailesiyle birlikte yaşaması uygundur. Dışarıda oyunlar oynamayı gezmeyi sevse de kulübe de bir geceyi geçiremezler ve fazla sıcak, soğuk hava koşullarında yaşam sürdürmeleri güçtür. Çok fazla egzersiz ihtiyaçları yoktur. Fazla da havladıkları görülmez. Bu sebeplerle küçük bedeniyle orta büyüklükte bir evde yaşayabilirler. Evin bekçisi olabilecek bir köpek değildir. O yüzden bekçi köpeği davranışlarını Shih Tzu’dan beklememelisiniz. Bazen kapıya gelen kişilere havladıkları görülse de, bu kişiler eve girdiği zaman Shih Tzu bu davranışını sürdürmez ve hemen arkadaş olur.

Akıllı, uyanık ve cesur bir köpektir. Orta seviyede eğitim kolaylığına sahiptir. Köpeğinizin isteklerini her zaman yerine getirir, aşırı üstüne düşer ve ilgilenirseniz Shih Tzu’yu şımartmış olursunuz. Şımartıldığı zamanda, köpeğinizi eğitmeniz zorlaşır. Shih Tzu ırkını, tutarlı davranışlarla sabırlı bir şekilde eğitmelisiniz. Bu şekilde eğitim aldıklarında iyi huylu ve güzel karakterli bir köpek olacaktır. Sahibine eğitimler veya normal zamanlarda kibirli ve saldırgan davranışlar sergilemezler. Ancak şımarık yetiştirilirse sahibine karşı, isteklerini yaptırmak için inatçı, kibirli ve sert davranmaya çalışabilir. Bu davranışlarının başında havlama, hırlama ve ısırma gibi davranışlar gelebilir.

Genel olarak herkesle iyi anlaşırlar. Ancak küçük çocuklarla daha iyi ilişki kurmaları için erken aşamada sosyalleştirilmeleri önemlidir. Sosyalleştirildiği sürece olumlu davranışları daha da artacak ve küçük çocuklara, diğer hayvanlara ve yabancı kişilere daha ılımlı yaklaşacaktır. Köpek parklarında ya da dışarıda gezerken, karşısındaki evcil hayvanlar saldırgan davranış sergilemediği sürece Shih Tzu kavgacı davranmaz. Onun diğer evcil hayvanlar ve köpeklerle olan ilişkisinde karşı taraftaki hayvanın davranışları belirleyici rol oynar.

Köpeğinizi iyi eğittiğiniz, sosyalleştirdiğiniz ve iyi bir lider olduğunuz sürece iyi huylu bir köpek yetiştirmemeniz için hiçbir sebep yoktur. Shih Tzu sabırlı, tutarlı ve mutlu bir ortamda yetiştirildiği sürece liderinin verdiği eğitimlere kısa sürece olumlu yanıt verecektir. Mutlu, eğlenceli ve sevimli Shih Tzu ırkının karakter ve kişilik özelliklerini son olarak yaşadığı ortam şekillendirecektir.

Tarih

Shih Tzu ya da Shih Tzu Kou, Çin’deki en saygın hayvanlar arasında yer alır. Shih Tzu Çincede “Aslan köpek” anlamına gelir. Bu ırk ayrıca Budizm ile ilişkilendirilmiştir ve bu yüzden kutsal bir köpek olarak da görülmüştür. Shih Tzu en çok Çin’le ilişkilendirilse de ırkın kökeni gizemli bir yere sahiptir. Yapılan son çalışmalara göre en eski 14 köpek ırkından birisi olduğu öngörülüyor ve M.Ö. 8000 gibi çok eski yıllarda da var oldukları ifade ediliyor.

Çin’le olan bağlantısının yanında bazı tarihçilere göre de; 17. Yüzyılın başında, Shih Tzu Tibet’te ortaya çıktı ve kutsal köpekler olarak insanların hayatında yer aldı. Tibet keşişlerinin geliştirdiği bu köpekler Çin kraliyet ailesine hediye olarak verilmiştir. Bu bilgilerin yanı sıra Shih Tzu cinsinin Çin imparatorluğu tarafından yetiştirildiği ve Lhasa Apso ve Pekingese ırklarıyla melezlenmesi sonucu elde edildiğine dair bilgiler bulunmaktadır.

Shih Tzu, Çin’de Dowager İmparatoriçe Cixi (Tz’u-shi, 1861–1908) döneminde en iyi şekilde gelişmiştir. Shih Tzu ve Pekingese köpekleri benzer geçmişleri ve görünüşleri paylaşırlar. Shih Tzu, Pekingese köpeklerinden genellikle başının üst kısmındaki yoğun ve toplu saçlarıyla veya pien-ji’yi ifade eden tümseğinin varlığı ile ayırt edilir. Shih Tzu, Ming hanedanlığı döneminden çok tercih edilen evcil hayvanların başındaydı. Kraliyet ailesi bu köpeklere çok değer veriyordu. Kucak köpeği, kucak ısıtıcıları olarak biline bu köpekler aileleri tarafından çok sevildi ve şımartıldı.

İmparatorlar ve soylu aileler tarafından çok sevilen bu köpekler, 1930’lu yıllara kadar saray duvarlarının arasında yaşam sürdü. Dış dünya tarafından neredeyse bilinmeyen köpek türüydüler. Ancak İngilizlerin İmparatorluk Sarayını yağmalamasıyla birlikte Shih Tzu ırkı köpeklerin çoğu kayboldu, saraydan dışarı götürüldü ve cins zarar gördü. Sonrasında Shih Tzu cinsini korumak ve geliştirmek için kulüpler kuruldu.

Shih Tzu ilk olarak Çin’de, Lhassa Terrier veya Tibet Kanişi olarak tanıtıldı, sergilendi. Sonrasında, saray duvarları içerisinde saklı durmaktan çıkarak İngiltere ve Amerika’da yaygınlaştılar.1935’te Lhassa Aslan Köpeği olarak tanıtıldılar. Popülerlikleri her geçen gün daha da artıyordu. Ancak benzer tüy yapısına sahip farklı iki köpek türü vardı.

İngiltere’de görülen ve sevilen bu köpekler benzer tüy yapısıyla aslında iki çeşitti. Lhasa Apso ve Shih Tzu cinsleri birbirne benzeyen tüyleri sebebiyle aynı adla anılıyordu. Ancak tüy yapıları dışında belli farklılıkları vardır. 1934 yılında Pekinez cinsinden daha küçük, daha geniş kafalı ve daha kısa burunlu köpeklerle iki ayrı ırka ayrıldılar. Birisi halk dilindeki Çince adı Shih Tzu olan Aslan Köpeği olarak adlandırıldı. Diğer ırk çeşidi de Lhasa Apso adıyla günümüze ulaştı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, cins 1960’larda popülerlik kazanmaya başladı. Kazandığı popülerlik ve ilgiyle AKC tarafından 1969 yılında Shih Tzu resmen tanındı ve kabul edildi. Irkın standartları belirlendi ve yayınlandı. Shih Tzu günümüzde de popülerliğini koruyan, oyuncak ırkları arasında yer alan ve sahibine düşkün bir kucak köpeği olarak hayatımızda yer almaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Shih Tzu, boyundan uzun gövdeye sahip küçük, sağlam ve çevik bir köpektir. Minyatür bir ırktır. Gelişimleri 10 ay içerisinde tamamlanır ve yetişkin bir Shih Tzu boyutunu alır. Sağlam gövdesi, gösterişli kürkü ve sevimli yüzüyle genel olarak orantılı bir bedene sahiptir. Küçük yapısına rağmen oldukça dayanıklı bir köpektir. İyi bakıldığında 15 yaşına kadar yaşadıkları görülür.

Kafa

Kafa yapısını geniş ve yuvarlaktır. Gözleri belirgin ve birbirine uzaklıkları orantılıdır. Kısa ve kare namluya sahiptir. Burnu kısa olduğu için sıcak ve nemli havalardan olumsuz etkilenirler. Dişler makas ısırığında buluşmaktadır. Ağız yapıları kısadır, bu yüzden büyük yiyecekleri tüketmekte zorlanabilirler. Burun, dudak ve göz kenarları genellikle siyahtır. Ancak karaciğer tüy renkli köpeklerde karaciğer, mavi köpeklerde ise mavi olduğu da görülür.

Kulaklar

Shih Tzu köpeğinin kulakları büyük, geniş ve aşağı doğru sarkık şekildedir. Kulakları tüylerle kaplıdır ve temizliğine bu sebeple özen gösterilmelidir.

Gözler

Tatlı bir ifadeyle bakan yuvarlak, büyük gözleri vardır. Gözlerinin birbirine olan uzaklığı orantılıdır. Genellikle siyah ve kahverengi göz renklerine sahiptirler. Ancak mavi ve karaciğer renkli köpeklerin gözleri daha açık ve mavi renkli olabilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacakları kaslı, güçlü ve kemiklidir. Arkadan baktığınızda yere düz basarlar. Minyatür köpekler arasında olmalarına rağmen uzun adım atıp, hızlı yürüyebilirler.

Kuyruk

Shih Tzu kuyruğu sırt üzerinde oldukça yüksek konumlanmış, dik ya da kıvrık durabilen ve bol saçlarla kaplanmış şekildedir. Kuyruğunun uç kısmında, her kürk renginde görülen beyazlığa sahiptir.

Tüy

Çift katmanlı yoğun ve uzun tüyleri vardır. Tüy yapısı gür, uzun ve kesinlikle düz şekildedir. Bu ırkı uzun ve kısa tüyleriyle görebilirsiniz. Uzun bırakıldığında tüyleri yere kadar uzayacaktır. Ancak bu uzun tüylerin bakımı düzenli ve sık yapılması gerekeceği için zor olabilir. Bu yüzden daha çok kısa tüylü tercih edilmektedir. Shih Tzu köpeklerin tüyleri gözlerinin üzerinde yoğun şekildedir. Bu kısımdaki saçlar genellikle toka ile toplanır. Namludaki tüyleri kısadır ve sakal bıyıkları vardır. Tüylerini burun ve yüz bölgesinde her yöne serbest şekilde uzadığı için krizantem köpekleri olarak da adlandırılmışlardır.

Renk

Shih Tzu köpek cinsinin uzun, ipeksi ve muhteşem renklerde kürkü vardır. Genel olarak kürk renginde beyaz ağırlığı vardır. Beyaz, siyah, kırmızı, karaciğer ara renklerdir. Bunun yanında siyah ve beyaz, gri ve beyaz, mavi ve beyaz, brindle ve beyaz, kırmızı ve beyaz, karaciğer ve beyaz, altın ve beyaz veya siyah maskesi altın renginde kürke de sahip olabilir. Göz çevresi ve burunda koyu renk geçişleri vardır. Shih Tzu ırkının kuyruğunun uç kısmında ve alnında bulunan beyaz renk geçişi de cinsin ayırt edici özelliklerindendir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sevgiyle büyütülen ve sağlıklı olan Shih Tzu ırkının yaşam süresi ortalama 10- 18 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Shih Tzu erkekleri ve dişileri arasında boy ve kilo farkı belli belirsiz seviyelerdedir. Dişi ve erkek Shih Tzu ideal kilo aralığı 4 – 8 kg, yükseklikleri ise 20 – 28 cm aralığında değişiklik gösterir. Vücut kitle endeksi hesaplanarak boy ve kilosuna göre ideal aralıkta olması sağlanmalıdır. Küçük ırklar arasında oldukları için aldıkları her bir kilo onlar için önemlidir.

İdeal kilonun hesaplanmasında yüksekliğe mutlaka bakılması gerekir. Küçük yapıları sebebiyle aldıkları her bir kilo onların sağlığı için önemlidir.

Uzun ve kısa iki çeşit tüy yapısıyla karşınıza çıkan Shih Tzu birçok köpek ırkına göre yoğun şekilde tüy dökerler. Uzun tüylü Shih Tzu sahibi iseniz bu dökülmeler daha da fazladır. Her gün köpeğinizi taramanız gerekir.  Kısa tüylü olanların bakımı biraz daha kolaydır. Bu yoğun tüy dökülmeleri sebebiyle köpeklerin tıraş edildiği görülür.

Ayrıca Shih Tzu bir yaşına geldiğinde dökülme seviyesi çok daha artar. Bu yoğun dökülme 3 hafta kadar sürer. 3 haftalık süreci atlattıktan ve bir yaşını tamamladıktan sonra dökülmeler azalır. Ancak bu süreye gelene kadar köpeklerin resmen kürk değiştirecek kadar tüy döktükleri görülür.

Sağlıklı olmaları ve gelişimleri için iyi beslenmeleri önemlidir. Bu yüzden veterinerlerin ve yetiştiricilerin önerdiği Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi kaliteli köpek maması markalarını tercih edebilirsiniz. Köpeğinize uygun olan, yaş ve kuru mama çeşitlerinden seçebilirsiniz. Köpek mamaları içerik olarak günlük ihtiyaç duydukları besin değerini karşılayacak şekilde ayarlanmıştır.

Evet ev yemekleri yiyebilirler. Ancak ne yedikleri çok önemlidir. Sağlıkları için her gıdayı tüketmemeleri gerekir. Bu yüzden köpeklerin yemesi uygun olan, yasak olmayan yiyecekleri vermelisiniz. Sadece ev yemeği ile de beslemeniz önerilmez. Günlük alması gereken besin değerlerini ev yiyecekleri ile karşılaması güçtür. Veteriner önerisiyle, kuru mamanın dışında ödül ya da haftada bir kez ana yemek olacak şekilde tüketebilirler.

Bu ırk ilk 10 ay içerisinde yetişkin bir Shih Tzu görünümüne ulaşır. Gelişimini tamamlayıp, kızgınlık dönemine girebilirler. Ancak sağlıkları için 15 aydan sonra çiftleştirilmesi daha uygun olacaktır. Erken çiftleştirmede hem dişi de hem de yavrularda sağlık sorunları görülebilir.

Shih Tzu cinsinin uzun tüylü olanlarının kürk bakımı zordur. Kısa tüylü Shih Tzu’nun bakımı, uzun tüylülere göre daha kolaydır. Genellikle her gün taramanız ve kürküne bakım yapmanız gereklidir. Tüylerinin dolaşmaması, sağlıklı olması ve güzel durması için Shih Tzu cinsine vakit ayırmanız önemlidir. Haftalık olarak banyo ve 6 ila 8 hafta arasında değişen sürelerde tıraş yaptırmalısınız. Bunun anında eğitimleri de iyi bir lider olduğunuz sürece kolay geçecektir. Sahibine çok sadık bir köpek olduğu için itaat etmeye meyillidir.

Shih Tzu yavrusunun fiyat aralığı oldukça geniştir. Rengine, cinsiyetine, eğitim durumuna ve şeceresine göre ortalama olarak 2.000 TL ila 10.000 TL aralığında fiyatlarda sahibini bulmaktadır..

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yetişkin dişi Shih Tzu 2 ila 9 arasında yavru dünyaya getirebilir. Genellikle süs köpekleri küçük yapıları sebebiyle 3 yavru dünyaya getirirken, Shih Tzu geniş ve büyük rahim yapısıyla daha fazla yavru doğurabilmektedir. Bir doğumda ortalama 3 yavru doğurması da normaldir, illa daha fazla yavru doğuracak beklentisi olmamalıdır. Çok sık gebe kalmaması ve doğum yapmaması sağlıkları için önemlidir

Shih Tzu köpek cinsini çeşit çeşit kürkler ile görebilirsiniz. Genellikle kürk renginde beyaz ve krem ağırlıklıdır. Ara renkler; siyah, kırmızı, karaciğer, krem şeklindedir. Beyaz renk ile bu ara renkler uyum içerisinde kürklerinde birleşir.

Shih Tzu renkleri siyah ve beyaz, gri ve beyaz, mavi ve beyaz, brindle ve beyaz, kırmızı ve beyaz, karaciğer ve beyaz, altın ve beyaz veya siyah maskesi altın renginde kürk çeşitleriyle karşımıza çıkar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Veli
Oca 7, 2024 / 22:25

Bu hayvanların tuvalet alışkanlıkları ve düzenleri nasıldır?


Vet. Sıtkı AK
Oca 9, 2024 / 02:08

Shih Tzu’lar genellikle eğitilmeye açık köpeklerdir. Tuvalet eğitimi, köpek yavrusuyla erken yaşlarda başlamak önemlidir. Sabır, tutarlılık ve olumlu pekiştirmeler kullanarak köpeğinizi tuvalet alışkanlıkları konusunda eğitebilirsiniz.