Yaş alan kedilerinizin hem yetenekleri hem ihtiyaçları hem de istekleri değişebilir. 10 yaşını aşmış bir kedi daha fazla veteriner hekimi ziyareti yapar. Temel bakım ihtiyaçları değişir ve hatta onunla kurduğunuz iletişim şeklini tekrardan ayarlamanız bile gerekir. Yaşlı bir kediye sahipseniz, onun hayatındaki bu değişimler sizin kontrolnüz altında olmalıdır. Göstereceğiniz çaba ile beraber kedinizin yaşlılık evresinde epey bir yol kaydetmesini sağlayabilirsiniz.
Evinizi Yaşlı Kediniz İçin Düzenleyin
- Yaşlı kedilerin bazıları doğal olarak işitme ve görme yetilerinde azalma yaşarlar. Bu durumda kediniz eski reflekslere sahip olmadığı için evdeki bazı eşyalara çarpabilir. Bu riski ortadan kaldırmak için evinizin düzenini değiştirerek kediniz için rahat bir ortam yaratabilirsiniz.
- Kedinizin yemek ve uykusu için belirlediğiniz alanların aynı noktada olmasına özen gösterin. Yaşlı kedinizin onları kolay bulmasına yardımcı olacaktır. Hele ki, kediniz görme engelli ise oldukça önem arz eden bir konudur! Dolayısı ile evinizde kedinize zarar vermeyecek eşya bulundurmak, görme engeline sahip olan kedinin çarpmadan hareket etmesi için yararlı olacaktır. Kedinizin evin içerisinde yolu bulabilmesi adına geceleri ışığı açık bırakmalısınız. Zira görme yeteneği azalan bir kedi, eskiden olduğu gibi karanlıkta iyi görüş sağlayamaz.
- Kedinizin ihtiyacı olan malzemeleri kolaylıkla erişebilecekleri noktalara koyun. Yetişkin bir kedi istediği şeyleri almak için atlar, zıplar ve hatta tırmanır ancak unutmayın ki, yaşlı bir kedi bunları yaparken zorlanabilir hatta yapamayabilir. Örnek vermek gerekirse; tuvalet kabı, su kabı ve yatağının kedinizin zorlanmayacağı yerlerde olması gerekir.
- Kedinizin tuvalet kabının olduğu bölgeyi bir düzene sokun. Aksi halde yaşlı kedilerin tuvalet kabını kullanırken ıskalama olasılığı oldukça yüksektir. Plastik bir örtü sererek tuvalet kabını üzerine koyarsanız, bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Böylelikle olası bir durumda kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
Yaşlı Kedinizin Temel İhtiyaçları
- Kedinizin beslenmesini ayarlayın. Sağlık açısından iyi ise fakat yaşlanıyorsa, veteriner hekiminizden yaşlı kediler için üretilmiş olan mamalar hakkında bilgi edinin. Buna ek olarak kediniz zayıflıyorsa ya da fazla kiloya sahipse, veteriner hekiminiz kedinizin diyetinde kademeli olarak bir düzenleme yapabilir.
- Kedinize yumuşak yapıda yiyecekler verin. Yaşlandıkça dişleri zayıflayabilir, diş ya da diş eti hastalığı beraberinde gelebilir. Yaşlı kedinize sert mamalar verirseniz onu yerken dişini kırabilir veya ağrı oluşabilir. En rahatı bunu önlemek için yaş mama tercih etmek olacaktır. Böylelikle susuz kalan kediniz için ayrı bir takviye de olacaktır. Diş sağlığı adına yapmanız gereken gıda değişimleri için veteriner hekiminize danışın.
- Kediniz için su kabını her daim ulaşabilecekleri alanda tutun. Yaşlı kedilerin erişkin kedilere kıyasla suya daha çok ihtiyaçları olabilir. Suyu her gün değiştirip, kaseyi temizlemeyi unutmayın! Eğer kediniz yaz aylarında dışarı çıkıyorsa, dışarıya da bir kap su koyun. Kabın dar ve derin olmasına dikkat ederek, gölgeye koyun. İsterseniz içerisine biraz buz ekleyerek suyu soğutabilirsiniz. Bu kedinizin suya karşı olan ilgisini arttırabilir.
Yaşlı Kedinizin Bakımı
- Kedinizde meydana gelen değişimleri yakından inceleyin. Davranışından kişiliğine kadar tüm sağlık problemlerine ya da sadece küçük değişimleri size gösterecektir. Kolaylıkla anlamak için kedinizin günlük olarak yaptığı rutinini ya da sevdiği aktiviteleri değiştirirse onu bir veteriner hekimine götürmeniz gerekebilir. Yaşlı bir kedi alıştığı mamadan artık hoşlanmayabilir ya da yemek istemeyebilir. Buna bağlı olarak da kilo kaybı yaşayabilir. Böyle bir durumda ise kedinize mutlaka veteriner hekiminizin bakması gerekir. Kedinizin sizi devamlı olarak ısırması ve tırmalaması anormal bir olay ise bu davranış sorunları karşısında da bir tıbbi problem yaşayabileceği için veteriner hekimine gitmelisiniz.
- Sık görülen sağlık problemlerine karşı gözünüz açık olsun. Yaşlı kedilerde görülebilecek sorunlara karşı uyanık olmak önemli. Bu hastalıklardan bazıları aşağıdaki gibidir:
-İdrar yolu problemleri
-İştah ya da kilo kaybı
–İşitmede zayıflık
-Karaciğer hastalığı
-Hipertiroid
-Böbrek yetmezliği
-Kanser
-Artrit
- Aşı ve ilaçlar hususunda takipçi olun. Yaşlanan kedinizin bağışıklığının düşmesiyle birlikte hastalanması oldukça yüksek olasılıktadır. Ayrıca bu hastalıkları atlatması da bir o kadar zordur. Riskli hastalıklardan kaçınmak adına aşı ve ilaçlara dikkat edin. Yaşlı kedilerin bağışıklık sistemleri zayıfladığından enfeksiyonlara karşı dirençli değildirler. Kronik hastalık durumlarında ilaç tedavisi gereklidir. Artiriti olan bir kedi vitaminlerin yanında ağrı kesici almaya gereksinim duyar.
- Yaşlı kedinizi sıklıkla veteriner hekimi kontrolüne getirin. Yılda bir kez götürüyorsanız ikiye çıkarmanın vakti gelmiş demektir. Yaşlı kedilerde görülebilmesi olası olan sağlık problemlerine karşı hızlı bir tanı ve tedavi için önemli bir adımdır.
- Devamlı olarak diş bakımını yapmalısınız. Dişlerde plak oluşumuna ve diş hastalıklarına yatkındırlar. Veteriner hekiminiz tarafından da diş temizliği yapılabilir fakat kediler için özel olarak tasarlanmış olan diş macunu ile günlük olarak fırçalanması, oluşabilecek çoğu sorunun önüne geçecektir. Diş eti ağrısı ya da hastalığı yaşayan kediler yemek yemeyebilir ve yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalınabilir. Kediniz yemek yemeyi bırakıyor ve kilo veriyor ise bunun kaynağı diş sorunları olabilir.
Yaşlı Kedinizin Hayatını Keyiflendirin
- Kedinizin rahat etmesini sağlayın. Kediniz daha rahat hissedebileceği özel bakıma gereksinim duyacaktır. Yılların geçmesiyle vücut yaşlanır ve çeşitli ağrılar ortaya çıkar. Yumuşak battaniyeleri ve yastıkları kullanın.
- Kedinizi sıcak tutun. Yaşlı kediler gün boyunca sıcak kalmak isteyecekleri gibi geceleri de insan vücudunun sıcaklığını özlerler. Bu sebepten ötürü kedinizin sıcak bir ortama kolaylıkla erişebilmesini sağlayın. Evin ısısını artırabilir ya da ısıtmalı yatak kullanabilirsiniz. Böylelikle kediniz sıcak kalacaktır.
- Kedinizin eğlenmesini sağlayın. Yaşlı bir kedinin vücudu eskisine oranla fazla hareket etmese de zihinsel olarak bir uyarıya ihtiyaç duyar. Buna bağlı olarak oynayabileceği kolay oyuncaklar ve onların zihnini canlandıracak eşyalar kullanın.
- Son olarak kedinizi bolca sevin. Her gün ona vakit ayırarak, kucağınıza alın, onu okşayın ve oyun oynayın. Yaşlı bir kedinin mutlu olması için en büyük etkenler bunlardır.
Sıkça Sorulan Sorular
Yaşlı kedilerin özel bakıma ihtiyacı var mı?
Yaşlı kedilerin ihtiyaç durumları yıllar içerisinde değişim gösterebilir. Fakat sosyal çevreleri de dahil olmak üzere tüm bakımları ile ilgili temel bakıma ihtiyaç duyarlar. Vücut ve zihinlerini aktif halde tutmak için onlara oyun ve uyarıcı ortamlar gereklidir.
Yaşlı kedilerin neye ihtiyacı var?
Yaşlı kediler mama, su ve tuvalet kaplarına kolay şekilde ulaşmalıdırlar. Merdivenle çıkabilecekleri yerler hariç, evin birkaç noktasına bunlardan yerleştirebilirsiniz.
Yaşlı kedimi ne zaman veteriner hekimine götürmeliyim?
Kediler insanlara oranla daha hızlı yaşlandıkları için sağlık bakımı ve hastalıkların teşhisi için 10-15 yaş aralığında 6 ayda bir veteriner hekimi kontrolüne götürülmesi gerekirken, 15 yaşından büyük kediler ise 4 ayda bir götürülmesi önerilmektedir.
Yaşlı kediler için en iyi mama hangisidir?
Yaşlı kedinizin aktivitesine ve sağlık durumuna göre kullanacağı dengeli bir besin kaynağı olan herhangi bir mama kediniz için uygundur.
Yaşlı bir kedi için normal davranış nedir?
Nasıl ki insanlarda yaşlanmanın bir sonucu olarak hafıza kaybı ve kişilik değişimleri söz konusu olabiliyorsa aynı durum kedilerde de görülmektedir. Başıboş şekilde dolaşmaları, miyavlamaları, sosyal aktivitelerden uzaklaşmaları ve oryantasyon bozuklukları bu davranışlardan bazılarıdır.
Yaş mama yaşlı kediler için daha mı iyi?
Yaşlı kediler için yaş mama oldukça iyidir. İçindeki su oranının fazla olması sebebiyle özellikle az su içen kediler için güzel bir seçimdir. Ancak kullanacağınız yaş mamanın kalitesi oldukça önemlidir.
Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir;
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar