Chinchilla (Çinçila) Özellikleri ve Bakımı

Chinchilla Resimleri
Chinchilla Türkiye'de ism, şinşila ve çinçila olarak biliniyor :), son yıllarda kedi meraklıları tarafından ilgiyle takip edilen ve oldukça da fazla hayran kitlesine sahip olan evcil kedilerden biridir. İran kedilerinin melezlenmiş bir türü olarak karşımıza çıkan Chinchilla kedileri bembeyaz tüyleri ve etkileyici bakışları ile henüz ilk görüşte kendisine hayran bırakacak bir güzelliğe sahiptirler. Günümüzde tam olarak farklı bir ırkmış gibi kabul edilmeseler de Uluslararası Kedi Meraklıları Derneği tarafından kayıt altına alınmışlardır. Genel olarak uysal ve çocuklarla da arasının iyi olduğu bilinen bu cins kedileri biraz da yakından tanıyalım.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Chinchilla cinsi kediler genel itibariyle çok sevecen, arkadaş canlısı ve iletişim kurulabilen mizaca sahip birer kedilerdir. Çevresi ile fazlasıyla uyumludurlar. Yabancı bir ortama girdiklerine ya da güvenli alanına yabancı birisi geldiği zaman düşman olarak görme eğiliminde olmazlar. Aksine sevecen bir yaklaşımda bulunarak onları tanımaya çalışırlar. Chinchilla’lar oldukça zeki kedilerdir ve sahiplerine bir kere alıştıkları zaman onlardan kopamazlar ve onlara asla yabancılaşmazlar. Bununla beraber sahiplerine duygusal bir bağ ile bağlanan bu kediler onlardan fazlasıyla ilgi beklerler. Kucakta uyumaya bayılan Chinchilla’lar çok uysaldırlar ve fazla hareketli yaşamları yoktur.

Evdeki diğer insanlarla çok iyi anlaşırlar. Çocuklarla da arası oldukça iyi olan Chinchilla cinsi kediler oyun oynamayı severler fakat çok hareketli bir yaşamları yoktur. Bu yüzden çocuklarla çok fazla vakit geçirdiği zaman kendisini yorgun ve sıkılmış hissedebilirler. Üstüne fazla gidilmeden güzelce vakit geçirebileceğiniz Chinchilla kedileri, gürültülü ve kalabalık ortamlardan da pek fazla hoşlanmazlar. İran kedilerinin uysal özelliklerini almış bu tatlı kediler, kalabalık bir yere girdikleri zaman o yerden kaçmanın yollarını da hemen aramaya başlarlar. Bu yüzden onunla geçirilen vakti yalnız olarak geçirmesine müsaade edildiğinde daha mutlu olacağına emin olabilirsiniz.

Chinchilla kedileri bağlandıkları kişilerden çok fazla ilgi beklerler. Bu yüzden de eğer sahibi olacaksanız mutlaka onunla günde en az 30 dakika – 1 saat arası vakit geçirdiğinize emin olmanız gerekir. Genellikle Chinchilla kedileri tek bir kişiye bağlanma eğilimi gösterirler. En çok sahibine bağlanan Chinchilla cinsi kediler, sahibinin yanında gezinmeye bayılırlar. Kucakta oturmayı da fazlasıyla seven bu kediler gün içerisinde çok yoğun olan aileler için pek uygun olmayabilir. Sahibine fazlasıyla bağlandığı için onunla uzun süreler evde vakit geçirmek iyi olacaktır. Eğer evde çok fazla vakit geçiren biriyseniz Chinchilla cinsi kediler sizler için oldukça iyi birer ev arkadaşı olacaklardır.

Sevgisini göstermeyi sahiplerinden asla esirgemeyen Chinchilla kedileri aynı ilgi ve sevgiyi de sahiplerinden bekler ve kendilerine de aynı şekilde davranılmasını beklerler. Bu nedenle eğer bir Chinchilla kedi sahibi olacaksanız, sizin de ona karşı çok ilgili ve şefkatli biri olmanız gerekir. Onun başını okşamanız, gerektiği zaman gıdıklamanız gerekir. Bu da onun en hoşuna giden hareketlerden bir tanesi olacaktır. Chinchilla’lar sevgiyi fazlaca hisseden kedidirler. Sürekli sahiplerine dokunmak ister ve yanlarında dururlar. Sahiplerinin kucağında dakikalarca vakit geçirebilecek olan Chinchilla kedileri bu özellikleri ile dünyadaki en naif en duygusal hayvanlardan bir tanesi olmaya adaydır.

Çok zeki bir kedi türü olan Chinchilla’lar, neredeyse hemen her şeyi ve bütün olayları çok iyi bir şekilde kavrarlar. Bu kavrayışları onları diğer kedilere kıyasla çok da başarılı birer avcı yapar. Sessiz karakteri İran kedisi ile oldukça paralellik gösterir. Fazla hareketli bir yaşamları yoktur. Genellikle günün çok belli zamanlarını oyuna ayıran Chinchilla’lar, hareketsiz yaşantılarına rağmen fit bir vücuda sahiptirler. İnsanlarla ve diğer canlılarla arası oldukça iyi olan Chinchilla kedileri için tek yapmanız gereken şey onu çok iyi tanımaya çalışmaktır olacaktır.

Eğer onun yanında olursanız, Chinchilla cinsi kediniz de her daim sizin yanınızda olacaktır. Ömürlük bir yol arkadaşı olamayacak olsalar da hayatınızın en güzel dönemlerini yaşamanıza yardımcı olabilecek olan bu tatlı cins sayesinde evinize adeta neşe gelecek. Sevgiyi en çok hak eden cinslerden bir tanesi olan bu kediler, evde hareketlilik olduğu zaman kendini geri çekebilir. Böyle durumlarda sizin sahibi olarak yapmanız gereken şey onunla tek başınıza vakit geçirdikten sonra biraz yalnız kalmasını sağlamaktır. Fakat yalnız bırakma zamanı da dikkatle belirlenmelidir. Aksi takdirde yalnız kaldığı süre boyunca depresif bir ruh haline girebilecektir.

Tarih

Chinchilla cinsinin tarihçesi ile ilgili aslında çok da fazla bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Hatta bazı kaynakların, Chinchilla’ların insanlar tarafından üretildiğini bile söylemektedir. İran kedisi ile çok büyük benzerlikler gösteren Chinchilla’lar, ilk olarak 1882 senesinde İranlı bir kedi üreticisi tarafından kayıtlara geçmiştir. Bu ilk kez görülen kedi, mavi bir İran kedisi ile başka bir kedinin çiftleşmesi sonucunda oluşmuştu. Fakat bu çiftleşme konusunda bir problem vardı çünkü üreyen kedilerin renkleri çok farklıydı.

Sonraki doğumlarda renk sorunu çözülmüş ve çiftleşmeler devam etikçe dış görünüş ve mizaç yapıları iyice oturmaya başlamıştı. 1900 senesinin başından günümüze kadar uzanan bir popülerliğe sahip olan Chinchilla cinsi kediler resmi olarak tanınmaya başlamış ve evlerin en sevilen cins kedilerinden biri olmuştur.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

İran kedilerinin melezlenmiş bir türü olan Chinchilla cinsi kedilerin vücudu da tıpkı onlarınkine benzer. Genel olarak çok kaslı bir yapıya sahip değillerdir. Uzun tüylü ve orta büyüklüğe sahip bir vücuda sahiptirler. Tüyler yoğunluklu olarak vücudunu sarmıştır. Yumuşacık bir kürk yapısına sahip olan Chinchilla kedilerinin vücudunun bazı kısımları farklı renkte de olabilmektedir. Bu özellik kedinin yaşına ve boyuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kafa

Yüzü basıktır ve gözler/burun/ağız tam merkezde toplanmıştır. İran kedileri ile melezlenen Chinchilla’lar onlardan de bazı benzerlikler taşır. Kafa yapıları oldukça benzerdir. Burun tam merkezdedir. Ağız göreceli olarak diğer kedilerinkine göre üçgen biçimindedir. Gözleri ise kafa yapısına göre oldukça büyüktür. Burnun ortasında ufak bir kızarıklık olan Chinchilla kedileri çok tatlı bir gülüşe sahiptirler.

Kulaklar

Chinchilla kedilerinin kulakları İran kedilerinin kulaklarına hafif bir benzerlik gösterir. Kafanın tam üzerinde yer alan kulaklar yuvarlak değildir. Üçgen biçiminde keskin kulaklara sahip olan Chinchilla’ların kulakları da vücudu gibi bembeyazdır. Göreceli olarak küçük bir kulağa sahip diyebileceğimiz bu cins kedilerin kulakları arasındaki mesafe de oldukça fazladır. Çok iyi duyarlar ve oldukça iyi birer avcıdırlar. Bu yüzden de kulaklarını çok efektif bir şekilde kullanabilirler.

Gözler

Chinchilla kedileri İran kedisine çok benzeyen bir kedi cinsidir. Bu yüzden de onun devamı ya da onun bir varyasyonu olarak da bilinirler. Gözleri İran kedisine oranla çok daha büyüktür ve iki göz arasındaki mesafe çok daha fazladır. Göz renkleri mavi ve yeşil olabilirken sadece zümrüt yeşili de olabilmektedir. Chinchilla kedilerinin ilk bakışta dikkatinizi çekeceği ilk şey ise gözlerinin çevresindeki sürmedir. Sürmeli bir göz yapısına sahip olan Chinchilla’lar büyüleyici bir güzellikte olmaktadırlar ve ihtişamlı bir bakışlara sahiplerdir.

Bacaklar ve Ayaklar

Chinchilla kedilerinin bacakları ve patileri çok tatlı durmaktadır. Patileri oldukça geniş ve yumuşak olan Chinchilla’ların bacakları da vücuduna göre uzundur. Fakat çok kaslı olmayan bacakları harekete alışıktır. Bazı Chinchilla cinsi kedilerin ayak ve bacakları vücuda göre daha farklı bir renkte olabilmektedir.

Kuyruk

Chinchilla cinsi kedilerin kuyrukları gürdür. Tüylerin en sık olduğu yerlerden bir tanesi de aslında kuyruklardır. Aynı zamanda vücuduna oranla kısa da bir kuyruğa sahip olan bu kediler, kuyruklarını salladığı zaman dünyanın en tatlı canlıları haline dönüşebilmektedirler.

Tüy

Chinchilla kedileri sık ve uzun tüylere sahiptir. Ayrıca en yumuşak tüyleri vücudun alt kısmında bulunmaktadır. Chinchilla kedilerinin tüy rengi genellikle beyaz ya da krem tonlarında olmaktadır. Çoğu Chinchilla kedisi büyük ve olgun yaşlarda tek renk olur. Tek renk olmayan türleri de tabii ki olabilir. Fakat tüylerin arasında griye yakın olan farklı renkler de görülebilmektedir. Chinchilla kedilerinin tüyleri küçük yaşlardayken daha koyudur. Olgunlaştıkça tüy renkleri açılmaya başlar.

Renk

Chinchilla cinsi kediler hakkındaki en ilginç özelliklerden bir tanesi de yavruları ve büyük olanları arasındaki renk farklılığıdır. Chinchilla kedileri doğdukları zaman tüyleri çok daha koyu renktedir. Büyüdüklerinde ise tüy renkleri açılır, krem ve beyaz renk arasındaki bir rengi alır. Bu yüzden en ilginç karakteristik özelliklerden bir tanesi de tüy renginin yaşa göre değişiklik göstermesidir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Chinchilla kedileri eğitime açık hayvanlardır. Özellikle de diğer bazı kedilere oranla biraz daha hareketli bir yaşama sahip oldukları için onların ilgisini çekmek ve meraklarını gidermek çok zor olmayacaktır. Meraklı gözlerle geldiği evi direkt olarak süzecek olan Chinchilla cinsleri, öğrenmeyi de çok severler. İlk aşamada onunla fazla ilgilendiğiniz zaman kendisini size alıştıracaktır ve size yabancılık çekmeyecektir. Ayrıca bağ kuracağı ya da kurduğu kişi siz sahibi olacağı için onun eğitimi ile de sizin ilgilenmeniz gerekir. Eğitim için bazı oyuncakları kullanmanızda hiçbir problem yoktur. Ayrıca onu eğittiniz süre boyunca ödül maması da kullanabilirsiniz.

Chinchilla kedileri yaşadığı ortama, beslenme ve düzenli sağlık kontrollerine bağlı olarak ortalama 12 ila 15 sene yaşarlar. Fakat bulunduğu ortam bu süreyi aşağı çekebilirken yukarı da çıkarabilir. Eğer şartları güzel bir evde hayat sürüyor ve sahibi onunla her an ilgileniyorsa 15 senenin üzerine çıkan bir yaşamı bile olabilir. Fakat sağlıksız ve ilgisiz bir hayat yaşadığı zaman 12 sene ve aşağısına doğru düşebilme olasılığı da bulunmaktadır. Bu yüzden ortalama yaşam süresi tamamen sahibe göre değişiklik gösterir. Diğer tüm kedilerde olduğu gibi Chinchilla cinsi kedilere karşı da ilgili, sevgi dolu olmak, kaliteli mamalarla beslemek, egzersize dayalı aktivitelerde bulunmak ve sağlık kontrollerini yaptırmak onunla geçirilecek süreyi arttıracaktır.

İri ve sağlam bir vücut yapısına sahip olan Chinchilla kedisi genel olarak sağlıklı bir kedidir. Yemek yemeyi çok sevdikleri için ve kolay kolay doymadıkları için obeziteye yakalanma oranları çok yüksektir. Bu nedenle de veteriner kontrolünde özel bir beslenme programı uygulanmalıdır. Her ne kadar sağlıklı bir cins olsa da karşılaştığı bazı kalıtsal hastalıklar vardır. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Böbreklerin düzgün çalışmasını engelleyen kistlerin oluşmasına yol açan polikistik böbrek hastalıkları,
  • Kulak enfeksiyonu,
  • Deride çok ciddi kaşıntılara ve kaşınan yerlerde tüy dökülmesine neden olan deri iritasyonu,
  • Kalp kapağının kalınlaşması sonucu ortaya çıkan hipertrofik kardiyomiyopati,
  • Korneada şekillenen ve ileri aşamalarında görme bozukluklarına neden olan korneal sekestrasyon,
  • Çok yaygın bir kedi hastalığı olan kedi nezlesi,
  • Göz kapağının içe doğru kıvrılmasına neden olan entropion,
  • İyi huylu deri tümörleri olarak adlandırılan ve genellikle baş ve boyun bölgesinde bulunan bazal hücreli tümör,
  • Depresyon.

Chinchilla kedileri de diğer tüm kediler gibi kızgınlık dönemine girerler. Genellikle Mart ayında başlayan ve Eylül ayına kadar sürebilen bu kızgınlık süresi cinsten cinse göre çok değişkenlik gösterir. Kızgınlık döneminde çiftleşebilecek olan kedinize, veteriner tavsiyesi ile kısırlaştırma işlemi de uygulayabilirsiniz.

Chinchilla kedisi erken kızgınlık dönemine giren kedi ırklarından biridir. Dişi kediler ortalama 6 aylıkken kızgınlık dönemine girer. Bu sayı bazı kedilerde 4 aya kadar gerileyebilir. Ancak çiftleştirilmesi için fiziksel gelişimlerinin tamamlanması beklenmelidir. Bu da yaklaşık 1 yaş civarıdır. Hamile kalan bir kedi yaklaşık 62 – 65 gün süren hamilelik döneminin ardından yavrularını dünyaya getirir. Eğer belirlenen tarihte doğum gerçekleşmezse mutlaka bir veterinerden yardım alınmalıdır. Chinchilla kedisi bir doğumda ortalama 4 yavru dünyaya getirir. Yavru sayısı dişi kedinin yaşına, sağlık durumuna ve kaçıncı doğumu olduğuna, erkek kedinin sağlık durumuna göre 1 veya 6 olabilir.

Chinchilla kedisi genel olarak iri gövdeli kedilerdir. Bacaklarının kısa olmasından dolayı boyları kısa olsa da geniş omuzları ve derin göğsü nedeniyle orta büyüklükteki kedilerden daha iri görünür. Ortalama ağırlıkları yaklaşık 4,5 – 5 kg civarındadır. Dişi kediler erkek kedilerden daha az ağırlığa sahiptir. Dişi kedilerin ortalama ağırlığı 3 – 4,5 kg, erkek kedilerin ortalama ağırlığı ise 3,5 – 7 kg arasındadır. Obeziteye yatkın olan bu kedilerin beslenmelerine dikkat edilmezse daha yüksek ağırlıklara ulaşabilirler.

Chinchilla kedileri de diğer bazı cins kediler gibi özel bir diyete ihtiyaç duymazlar. Herhangi bir markanın zengin içerikli bir mamasını kullanabilirsiniz. Fakat bizim tavsiyemiz, Pro Plan ve Royal Canin gibi oldukça kaliteli ve kendisini kanıtlamış mamalara yönelmeniz olacaktır. Gerek zengin protein içeriği gerekse kedinizi düşünerek hazırlanmış formül ile hem kedinize ihtiyacı olacak enerjiyi verecek hem de besleyici bir öğün olacak mamalar sağlığı için çok daha iyi bir seçim olacaktır.

Hem uzun tüylü hem de iri bir kedi olan Chinchilla kedisinin beslenmesine diğer kedi cinslerinden daha çok dikkat edilmelidir. Her ne kadar hareketli bir cins olmasa da iri cüssesi nedeniyle yüksek protein ağırlıklı diyete ihtiyaç duyar. Kalıtsal böbrek hastalıklarına yakalanma risklerinin fazla olmasından dolayı veteriner kontrolünde düzenli bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Mama içerikleri tüy sağlığını destekleyen kaliteli kuru ve yaş mamalar olmalı, mama ve su dışında ev yemekleri verilmemelidir.

Çok büyük bir uyum ve uysallık içerisinde yaşamlarını sürdüren Chinchilla cinsi kedilerin bakımı aslında hiç de zor değildir. Yalnızca tüy uzunluğu konusunda sahibine bazı zamanlar zorluk çıkarabilmektedirler. Özellikle diğer kedilere oranla Chinchilla cinsleri günlük olarak taranmalıdır. Bazı kediler haftalarca taranmasa bile tüyleri zarar görmemesine rağmen Chinchilla cinslerinin tüyleri hassastır. Bu yüzden de her hafta her gün mutlak suretle taranmalıdır. Mevsim geçişlerinde tüylerinde azalma ya da tekrar canlanma olabilir. Bunları bilerek ve dökülmeler karşısında paniğe kapılmayarak bakımına devam etmeniz gerekir. Bununla birlikte veteriner kontrollerini aksatmayıp göz, ağız ve diş üçlüsünün sağlığı ile de yakından ilgilenmeniz gerekir.

En dikkat çekici özelliği uzun tüyleri olan Chinchilla kedisi, çok tüy döken bir kedidir. Yumuşacık tüyleri çok fazla birbirine karışıp düğüm olabileceği için her gün düzenli olarak taranmalıdır. Tüy dökme mevsiminde ise daha çok tüy dökecekleri için tüylerinin etrafa saçılması kaçınılmaz olur. Böylece hem tüyleri parlaklığını korumuş olur hem de derileri daha sağlıklı olur.

Çok özel bir cins olan Chinchilla kedilerinin fiyatı pet shop ve İnternet üzerinden yapılan satışlar ile farklılık gösterir. Sağlıklı bir Chinchilla yavru kedinin ortalama fiyatı ise 1.000 ila 4.500 TL arasıdır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Bu cinsler özel olduğu için başka cinslerle çiftleştirilmesi uygun değildir, genetik hastalıklar yeni doğanlara geçebilir  onun için kendi cinsleri ile eşleştirmek her zaman daha sağlıklı ve doğru olacaktir.

Aktif ve oyuncudurlar ve genç yaştan itibaren nazikliği severler çoğu chincilla oldukça evcilleşir ve sahipleriyle yakın bağ kurabilir. Ama onların köpekler ve kediler gibi kucaklanmayı ve kucaklanmayı sevmelerini beklemeyin.

Chinchilla haftada birkaç kez toz banyosu yapacaktır. Toz banyosu yaklaşık 5-10 dakika sürebilir ve genellikle en aktif oldukları akşamları en iyisidir.

Chinchillalarin beladan kaçmak için uyarlanmış uzun arka bacakları vardır.  Şaşırtıcı bir şekilde, yerden  yüksekliği 1.83 cm üzerine atlayabilirler !

Bir Chinchilla saatte 24.5 km  hız ile koşabilir.

Chinchilla kedisi hipoalerjenik değildir .
Chinchilla, tatlı huylu, sevecen ve sevecen bir kedidir . Genelde sakin ve sessizdirler.

Chinchilla yılda iki kez yoğun şekilde tüy döker ve tüm yıl boyunca biraz saç döker . Yılda 3 kez petibom’un uzman pet kedi kuaförüne bakım için getirmenizde fayda var.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ercan Kaya
Eyl 30, 2021 / 15:36

Kendini yastık zanneden bir kedi türüdür. Sabah bir bakarsınız halının üstüne serilmiş uyuklar, seslenirsiniz hiç oralı bile olmaz, arada pis bir bakış fırlatır çekil git başımdan diye. Gidersiniz, bir saat sonra gelip bakarsınız ki hala orada şekil değiştirmeden yatıyor. Arada canı sıkılır ve kalkar, bütün kaslarını gerer, beş adım atıp oraya kıvrılır. İş yemeğe gelince huy değiştirir tabi. Buzdolabının kapısını açar açmaz başında biter, şaşırırsınız bu uyuşuk kedi nasıl oldu da bu kadar çabuk geldi diye. Kendi mamasını bırakıp sizin yemeğe sulanır. En sevimli bakışını atıp karşınızda dikilir, normalde kendini sevdirmeyen kedi bacaklarınıza sürtünmeye başlar. Masanın üstünde yemek varsa ve siz masayı görmüyorsanız yandınız, çünkü anında masanın üstüne çıkıp kabak bile olsa üstündeki yemeği yemeye başlar. Öyle her mamayı yemeyen, burun kıvıran ukala hayvanlardan değildir. En azından bizimki öyle değil.


Selin kopuz
Eki 3, 2021 / 00:33

Chinchilla Beslemeyi düşünüyorsanız size 1 / 2 önerim olacak En çok zaman alan temizlemek olacaktir 🙂 Nitelikli bir evcil hayvan veterineri bulmanın nasıl zor olduğunu bildirmek isterim her veteriner bu kedilerden anlamıyor.

Bir chinchilla sahiplenmeden önce Yaşadığınız Semt veya mahallede uygun bir veteriner veya petshop bulmanız ve bu kediler hakkında ne kadar bilgiye sahip olduklarını yoklamanızı tavsiye ediyorum. muhtemelen iyi bir fikir olacaktır. Bir tavşan veterineri ile kedi veterineri aynı değildir.


chinchilla babasi
Mar 7, 2022 / 23:57

Chinchilla besleyenler arasında ben ben ben evin içinde gezinip funny(köpeem)yi arada bir üzerine atlayıp oyuna davet eden…dışarda gezip geldikten sonra onu kucaklayarak karşılayıp sinir eden…mırklayan ,aşırı gırlayan burnunu kırıştırmış gibi bi yüz ifadesi olan iri iri gözlü kafasının tepesinde pembe tüyden noktacıı olan hanımımın bebemin, kediciimin türü.