Burmilla (Silver Burmese) ve Bakımı

Burmilla Resimleri
Dışa dönük kişiliği ve her zaman dost canlısı olmasıyla bilinen Burmilla kediler, birlikte yaşamak için en uygun kedi türlerindendir. Sessiz, sevecen ve nazik tavırlarıyla sahiplerine huzur veren Burmilla kediler, konforuna ve rahatına son derece düşkündürler. Oyuncu kediler olarak nitelendirilen Burmilla kediler sürekli aktif bir şekilde oyun oynamaktan hoşlanırlar. Sürekli ilgi ister, yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Gördükleri ilginin karşılığını ise fazlasıyla verirler. Devamlı ilgi ve oyun oynamak isteyen Burmilla kediler, yoğun çalışan ve zamanı olmayan kişiler için çok da uygun değildir. Ancak boş vakti olanlar için ise oldukça iyi birer arkadaştırlar. Yalnız kalmaktan çok hoşlanmayan ve sürekli aile fertleriyle birlikte olmak isteyen Burmilla kediler, çocuklar ve diğer evcil hayvanlarla da çok iyi anlaşır. Yavruluk döneminden itibaren birlikte olurlarsa köpeklerle de yakın dostluklar kurabilirler.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Sevimli, ilgili ve sevgi odaklı bir kedi cinsi Burmilla’lar, oyun oynamayı çok seven sosyal canlılardır. Bu cins kediler oyun oynamayı çok severler ve hem insanlara hem de evcil hayvanlara kolay adapte olma yetenekleriyle ön plana çıkarlar. Eğer çok yoğun çalışıyorsanız bu kedi türünü tercih etmeyin çünkü yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Etrafında sürekli insanların ve farklı canlıların olmasını ve onlarla oyun oynayıp eğlenmek isterler. En az oyun oynamak kadar sevilmekten, okşanmaktan ve sarılmaktan da hoşlanırlar. Onlara ne kadar ilgi gösterirseniz gösterin aynı şekilde karşılığını alırsınız.

Burmilla kedileri öne çıkaran önemli özelliklerinden biri de en az enerji seviyeleri kadar yüksek olan zekâ seviyeleridir. Çok hareketli olsalar da hiç agresif değillerdir. Ancak dikkat edilmelidir. Zira aşırı sevgiden biraz tırmalayabilir. Sürekli hareket etmek isterler ve diğer kediler gibi tembellikten hiç hoşlanmazlar. Diğer kediler kadar da uyumazlar… Sahip olduğu zekâyı, vermiş olduğunuz komutları almakta, sizinle ve aile bireyleriyle iletişime geçmekte kullanırlar.

Burmilla kediler tüm kişilik özellikleriyle bir evcil hayvanda olması gereken tüm özeliklere sahiptir. Yeni bir patili dostunuz olsun istiyorsanız, onunla eğlenmek, oyunlar oynamak istiyor; ancak bakımı çok zor olmasın diyorsanız Burmilla kediler tam size göre… Diğer kediler gibi bağımsız ve özgürce takılan bir kedi olmayan Burmilla’lar, sevgi dolu, sahibine sadık tam bir ev kedisidirler. Bir kedi olmasına rağmen bir köpeğin en önemli özelliğine yani sadakatine sahip olan Burmilla’lar her zaman sahiplerinin en iyi arkadaşıdırlar.

Dönen tüyler, lazer ışıklı oyuncaklar, yuvarlak oyuncaklar Burmilla kedilerinin oynamaktan en çok zevk aldığı oyuncaklardan olsa da; sevdikleri insanlarla ve arkadaşlarıyla oynamaktan daha çok zevk alırlar. Yani onunla oyun oynamak için özel oyuncaklara ihtiyacınız yok… Bir parça yumak ve kâğıt bile onu eğlendirmeye yeterli. Oyunlar sırasında zekâsını da kullanırlar. Eğer bir dolaba bir şey sakladıysanız ve bunu oyun oynamak için yaptığınızı fark ederse sakladığınız şeyi bulmak için her yolu deneyecektir. Eğer özel bir eşyanız varsa asla açıkta bırakmamalısınız çünkü ulaşabildiği her şey onun oyuncağıdır. Anahtarlar, çoraplar, kalemler, telefonlar, özellikle de çantalarla oynamaktan çok hoşlanırlar. Zeki, sevecen ve büyüleyici kişilikleriyle ön plana çıkan Burmilla kediler, aşırı oyundan yorulduktan sonra yanınıza veya kucağınıza kıvrılıp onu sevmenizi bekleyecektir. Siz sırtını okşadıkça yüksek olmayan dinlendirici bir ses tonuyla mırıldanır veya miyavlar. Elinizi ipeksi sırtında gezdirdiğinizde sizi de rahatlatır.

Uslu bir oyuncu olmaları onları diğer kedilerden ayıran en önemli özelliktir. Bu nedenle çocuklarla oldukça iyi iletişim kurarlar ve sıkı dost olurlar. Üstelik oyun oynarken çocuklara asla zarar vermezler. Yalnız kalmaktan hoşlanmayan bu kedilerle sürekli oyun oynamak isteyen çocuklar birbirleriyle harika arkadaşlık kurabilirler. En az çocuklar kadar evcil hayvanlarla da iyi anlaştıklarını daha önce belirtmiştik. Böylece evde hem kedi hem de köpek besleyebilirsiniz.

Burmilla kedilerin aşırı hareketli olduğundan ve dost canlısı olmasından daha önce bahsetmiştik. Bu özellikler dikkate alındığında ev kedisi olmaya en uygun kedi cinslerinden birinin Burmilla olduğundan söz edebiliriz. Oyunlarıyla, sevimli yaramazlıklarıyla, meraklı ve sadık oluşlarıyla kısa sürede kendilerini aile üyelerine sevdirirler ve onları memnun etmek için ellerinden geleni yaparlar. Sahibinin söylediklerine son derece duyarlıdırlar ve özünden çıkmamaya çaba gösterirler. Bu nedenle de kolaylıkla eğitilebilirler. Sahibiyle duygusal iletişim halinde olan ve sürekli onlarla zaman geçirmek isteyen Burmilla kediler her koşulda yanınızda olan sevimli ve ilgili bir dosttur.

Tarih

Anavatanı İngiltere olan Burmilla, Birleşik Krallık mensubu bir kedi cinsidir. Tesadüf eseri ortaya çıkan bir tür olan Burmilla, 1981 yılında iki farklı türün çiftleştirilmesi sonucu oluşmuştur. Miranda Bickford- Smith isminde bir kadın kocasına evcil hayvan olarak erkek bir Chinchilla alır. Bu erkek kedi ve bir European Burmese arasında kazara bir çiftleşme meydana gelir. Anlatılan hikâyeye göre; iki kedi ayrı odalarda tutulurken temizlikçi kapıyı açık unutur ve bu iki tür arasında çiftleşme meydana gelir. Bu çiftleşme sonucunda leylak dişi Burmese kedi, dört kısa tüylü ve siyah gölgeli gümüş renklerde dişi yavru dünyaya getirir. Bu kusursuz görünümdeki kedilerden oldukça etkilenen Smith, onların incelenmesi için Therese Clarke adlı bir arkadaşına kedileri gönderir. Arkadaşı da tıpkı onun gibi bu yavrulardan oldukça etkilenir ve türün çoğaltılması gerektiğini düşünerek bu melez türü için bir üretim programı başlatmak için anlaşırlar.

Smith bu dört etkileyici yavruya Galatea, Gemma, Gabriela ve Gisella isimlerini koydu. Bu kediler arasında Gemma ve Galatea, üretim programında kullanılacak kediler olarak seçildi ve böylece bu yeni türün temelini atmak için çalışmalar başlatıldı. Uzun tüylü Chincilla ve kısa tüylü Burmese arasındaki melezleme sonucunda her zaman kısa tüylü yavrular üreyecektir. Çünkü kedilerin uzun tüylü olabilmesi için her iki ebeveynden de uzun tüylü çekinik genin kopyasının alınması gerekir. Bunun sonucu olarak Gemma ve Galatea’nın her ikisi de kısa tüylüydü. Bu süreçte Clarke, kısa tüylü olan Burmese kedisinin genlerini korumaya yönelik çalışmalar yaparken, Smith, tüy uzunluklarına odaklanarak çalışmalarını sürdürdü.

Yapılan çalışmalar sonucunda kısa tüylü yavruların uzun tüylü bir Chinchilla Persian ile çiftleştirilmesi sonucu uzun tüylü Burmilla’ların da oluştuğu görüldü. Böylece kısa tüylü Burmilla’ların yanında Burmilla Longhair cinsi de ortaya çıkarak Burmilla cinsi olarak kabul gördü. Yeni keşfedilen bu türün adının nereden geldiğine gelecek olursak; Burmese’den “Burm” ve Chinchilla’dan “illa” sözcüklerinin birleşimi bu yeni ve kusursuz cinsin ismini ortaya çıkardı.

Dünya Kedi Irkları Derneği (WCF) ve Kedi Meraklıları Derneği (CFA) gibi birçok kuruluş tarafından kabul gören Burmilla, 1984 yılında Burmilla standardı ve 1990 yılında da Britanya’da şampiyonluk kazanmıştır. 1995 yılında ise ünü ülke sınırlarını aşarak Atlantik’i geçti ve Kuzey Amerika’da da tanınır bir tür haline geldi. Amerika’da Burmilla Meraklıları ve Burmilla Kedi Derneği gibi örgütler bu ırkı tanıtmak ve ilerletmek için kuruldu. Bu çalışmalar sayesinde Burmilla Amerika’da da tanınan ve yetişen bir tür haline geldi.

Doğduğundan bu yana Burmilla hayvan yetiştiricilerinin ilgi odağı olmuş ve yetiştirmek adına ellerinden gelen her şeyi yapmışlardır. Cinsin hayatta kalmasını sağlamak için her doğumda elde edilen yavruların hem fiziksel hem de genetik olarak en sağlıklı olanları kullanılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda da mükemmel kedi Burmilla elde edilmiştir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Çekici görünen tüyleri, kocaman çekik gözleri ve zarif duruşuyla dikkat çeken Burmilla, güçlü bir kas yapısına sahiptir. Genetik bir hastalığa yatkınlığı olmadığı için “kusursuz kedi” olarak adlandırılır. Orta boylu kediler arasında yer alan Burmilla kediler ince ve uzun bacak yapısına sahiptir. Sırtları düz, göğüsleri yuvarlaktır. Kuyruk ucu yuvarlaktır ve kuyruğu kuyruk sokumundan kuyruk ucuna doğru git gide incelir. Bu türlerin tüyleri uzun ve kısa olarak görülebilir ancak hepsinde kuyruğun başladığı nokta geniş ve çok fazla tüyle kaplıdır. Parlak yumuşak ve gümüş rengi tüyleriyle oldukça çekici olan Burmilla kediler sevmekten kendinizi alamayacağınız kedi türlerindendir.

Kafa

Hafif yuvarlak kafası ve iri gözleriyle oldukça sağlıklı bir görünüme sahip olan Burmilla, kendine has bir görünüme sahiptir. Başının üst kısmı geniş ve aşağı doğru daralan üçgen şeklindedir. Kulakları dik ve kulak uçları daireseldir. Derin ve sağlam görünümlü çeneleri ne kadar güçlü olduklarını kanıtlar niteliktedir.

Kulaklar

Tabanda geniş, uçları hafif yuvarlak kulakları hafif öne eğik bir görünüme sahiptir. Önden bakıldığında yüz yapısıyla orantılı kulakları Burmilla kedilerin kendine has görünümlerine zariflik katar. Kulak dış çizgisi yüz çizgisinin devamı gibi görülür ve bu görünüm Burmilla kedilerin ayırt edici özelliklerinden biridir.

Gözler

İri gözleriyle ilk bakışta etkileyen bir görünüme sahip olan Burmilla, genellikle yeşil göz rengine sahiptir. Yeşil göz rengi ardındaki siyah göz bebekleri hoş bir görünümdedir. Temelde gözler yeşil renkli olsa da 2 yaşından küçük yavru kedilerde sarı göz rengi de görülebilir. Renk yeşilin hangi tonu olursa olsun ardındaki simsiyah göz bebekleri oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir. Kalem çekilmiş gibi duran gözlerinin ucu yukarı doğru eğik, alt hat üst hattan daha dolgun ve kavislidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Kaslı bir vücut yapısına sahip olan Burmilla kedilerin bacakları ince ve uzundur. Bacakları ince olsa da kemik yapıları oldukça güçlüdür. Bu özellikleri onlara çeviklik katar. Ön bacakların arka bacaklardan daha kısa olması Burmilla’nın kendine has özellikleri arasındadır. Yetişkin Burmilla kediler 7 kiloya kadar çıkabilir. Ancak güçlü bacak kasları onları rahatlıkla taşıyabilir.

Kuyruk

Kuyruk rengi karın bölgesindeki tüylerden daha koyu renklidir. Kuyruğu orta kalınlıkta ve yuvarlaktır. Kuyruk uca doğru hafifçe incelir. Kuyruk ucu ise sivri değil yuvarlaktır.

Tüy

Bu ırkı temsil eden kedilerin büyük bir kısmı kısa tüylü olsa da bazı türlerde daha uzun tüy yapıları da görülebilir. Dokunulduğunda ipeksi bir his uyandırır. Kısa tüylü olanlar taranmaya ihtiyaç duymaz ancak uzun tüylü Burmilla kedileri zaman zaman taramak gerekir. Bu işlem için özel kedi tarağı veya fırça kullanmak gerekir. Kürke zarar vermemek için sert olmayan yumuşak bir tarak tercih edilmelidir. Haftada iki veya üç kez tüyleri taranarak ölü tüylerden arındırılmalı ya da tüy toplama eldiveniyle kürkündeki dökülmüş tüyler toplanmalıdır. Böylece tüylerin eve saçılması engellenmiş olur.

Renk

En belirgin özelliği parlak gümüş renkli tüyleri olan Burmilla kediler, beyaz, fildişi gibi renklere de sahip olabilir. Alt astarları ise siyah, mavi, çikolata, leylak, kırmızı, karamel, kayısı, krem, siyah tortie, mavi tortie, çikolata tortie, lila tortie veya karamel renklerde olabilir. Uluslararası standartları denetleyen kurumlar tarafından koyu gölgelerin olduğu altın ve gümüş renkli tüylere sahip oldukları tescillenmiş olsa da bazı genlerin çiftleşmesi sonucu turuncu ve krem rengi tüyler de görülebilir. Genel olarak tüyleri tek ton olsa da bazı kediler desenli ve gölgeli de olabilir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Zekâ seviyelerinin yüksek olmasıyla bilinen Burmilla kedilerin eğitilebilme seviyeleri oldukça yüksektir. Düzenli bir şekilde verilen komutlarla ve iyi bir eğitim programıyla kısa sürede tam bir evcil kedi olurlar. Oyun oynamayı çok sevmesi ile ön plana çıkan Burmilla kedileri onunla oynayarak da eğitebilmek mümkündür. Sürekli oynamak isteyen ve sahibini memnun etmeye çalışan bu kedi cinsi yine sahibini memnun etmek için kolayca öğretilenleri kavrama yeteneğine sahiptir.

Genel olarak sağlıklı bir kedi türü olan Burmilla kediler doğru beslenme ve güzel bir bakımla ortalama 20 yıl kadar yaşayabilirler. Çoğu kedi türünden farklı olarak genetik bir hastalığının olmaması uzun ömürlü olmasının en önemli nedenidir. Aşılarının düzenli yaptırılması, düzenli olarak veteriner kontrolünden geçmesi ve gerektiği gibi beslenildiği takdirde uzun ve sağlıklı bir ömür yaşayabilir.

Ortalama 7 ila 12 yıl arası bir ömre sahip olan Burmilla kedileri genel olarak sağlıklı bir cinstir. Ancak diğer kedi ırkları gibi bazı sağlık sorunlarıyla da ister istemez karşılayabilmektedirler. Bu sorunlar arasında alerjiler ve polikistik böbrek sorunları yer almaktadır. Burmilla cinsi kediler yaşlandıkça böbrek hastalıkları ortaya çıkabilmektedir.

Burmilla kediler 6-9 aylık süreçte kızışma dönemine girerler. Bu dönemde erkek kediler ve dişi kediler farklı belirtiler gösterir. Dişi kediler bu dönemde yuvarlanma hareketleri yapar ve kuyruğunu yukarı kaldırır. İdeal çiftleşme döneminde çiftleşen kediler yaklaşık 60 günlük bir gebelik süresinin ardından doğumunu gerçekleştirir.

Burmilla cinsi dişi kediler sağlıklı ve tam erişkinliklerine ulaşıp gebe kaldıklarında ortalama 4 veya 5 tane yavru kedi doğurabilmektedirler. Bu sayı bazen 7 yavru sayısına da çıkmaktadır.

Girişken ve sosyal bir cins olan Burmilla’lar sahipleriyle de iyi geçinirler ve onlardan ilgi görüp kaliteli mamalarla beslendiği takdirde hem ortalama ömürlerinde bir yaşam sürerler hem de 6 kilograma kadar kilo alabilirler. Dişi ve erkek Burmilla cinsi kediler ortalama yaşamlarında yaklaşık 35 santime kadar büyümektedirler.

Burmilla kediler obeziteye yatkın kedi cinsi olduğu için beslenmesine ekstra özen göstermek gerekir. Tahıl içeriği az olan mamalar ilk tercih olmalıdır. Tüy sağlığını desteklemek için omega 3 ve omega 6 içeriği yüksek olan mamalar; görme ve kalp fonksiyonlarına katkı sağlamak için de taurin içeren mamalar tercih edilmelidir. Mama tercihi yapılırken besin değerlerine dikkat etmeli, kilo almasının önüne geçmek için yağ oranı düşük, protein oranı yüksek mamalar tercih edilmelidir. Yiyeceklerine dikkat etmenin yanı sıra gün içerisinde aktif olmasını sağlayarak kilo almasının önüne geçebilirsiniz. Kilo alımına eğilimli olan Burmilla kediler sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilmek için düzenli bir beslenme programına ihtiyaç duyarlar.

Burmilla cinsi kediler mama dışında ton balığı, uskumru, sığır eti, pişmiş kümes hayvanları eti, kalsiyum ve protein açısından zengin peynir, sağlıklı bir atıştırmalık olan muz, küçük birkaç dilim kavun, az pişmiş yumuşak havuç ve bol miktarda lif, demir ve protein içeren yulaf yiyebilir.

Burmilla kedilerin bakımı sanıldığı kadar zor değildir. Bakımındaki en önemli adım tüylerini düzenli bir şekilde taramaktır. Haftada iki ya da üç kez tarayarak ölü tüyleri temizlemek yeterli olacaktır. Her kedide olduğu gibi dişlerinin düzenli fırçalanması diş sağlığının uzun süre korunabilmesi için önemlidir. İki günde bir nemli bir bezle yüzünün silinmesi göz hastalıklarından korunması için önemlidir. Tuvalet kabını her gün temizlemek, kumunu birkaç günde bir değiştirmek kedinin bakterilerden uzak kalması için önemlidir.

Burmilla cinsi kediler kısa ve ipeksi bit tüy yapısına sahiptirler. Uzun tüylü kedilere kıyasla çok daha az tüy dökerler. Yalnızca haftalık taramayla tüy bakımları yapılabilir.

İnsanlara karşı aşırı hayranlık duyan, özellikle de çocuklarla çok iyi anlaşan Burmilla kediler, son derece sosyal kedilerdir. İnsanlarla eğlenceli vakit geçiren oyuncu kediler, sevecen karakterli olmaları ve çevreye kolay uyum sağlamalarıyla ön plana çıkarlar. Yüksek adaptasyon becerileri ve zekâları sayesinde kolay eğitilebilir olan Burmilla kediler evcilleştirilmek için son derece uygundurlar. Dünya genelinde ev kedisi olarak tercih edilen Burmilla’lar, ülkemizde yaygın olarak bulunmadığı için ne yazık ki aktif satışı yapılmamaktadır. Bu nedenle de net bir fiyat bilgisi yoktur.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.