Burmese Özellikleri ve Bakımı

Burmese Resimleri
Yaramazlıkları ve zekâlarıyla ön plana çıkan Burmese kediler oyuncu ve zeki kedi ırkında sınıflandırılırlar. Hatta bu kediler en yaramaz kediler listesi yapılırsa mutlaka ilk sırada yer alırlar. Eğer evinizde bu kedi ile yaşayacaksanız değerli eşyalarınızı ondan uzak tutmalısınız çünkü istemeden de olsa zarar vereceklerdir. Zeki olmaları nedeniyle oyunlara ve aktivitelere kısa sürede adapte olan Burmalar, kendisi gibi oyuncu olan çocuklarla çok iyi anlaşır ve sıkı bağ kurarlar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Eğitilmesi en kolay kedilerden biri olan Burma kedileri, eğitim ve zekâ oyunlarına bayılırlar. Evdeki her eşyayı kendilerine oyuncak yapabilecekleri gibi, özellikle kendi oyuncaklarıyla harikalar yaratırlar. Eğitirken yaptıkları karşında büyük keyif alacağınız kedinizin yaramazlıklarına hazırlıklı olmanızı belirtmeliyiz.

Kişilik itibariyle oldukça zeki olan Burmalar, kedi türleri arasında “çıkarcı kedi” olarak nitelendirilir. Oldukça enerjik bir tür olan Burma, sürekli onunla ilgilenmenizi ve aktif oyunlar oynamanızı isteyecektir. Enerjisi hiç bitmediği için eğer onunla her zaman meşgul olma imkânınız yoksa daha sakin kedi türlerine yönelmelisiniz. Onunla ilgilenemediğiniz zamanlarda ise kaliteli kedi oyuncaklarıyla vakit geçirmesini sağlamalısınız.

Oldukça sosyal ve evcilleştirilmesi kolay olan Burma kediler, açık havada yeni şeyler keşfetmekten de çok hoşlanırlar. Bu konuda son derece başarılıdırlar. Doğası gereği açık havaya alışıktırlar ve evlerinden çok uzaklaşmadan dolaşmak isterler. Diğer evcil kedilerden farklı olarak dışarıda oldukça akıllı ve dikkatli hareket ederler. Bazen onu dışarıda gezdirmek enerjisini atmasına da yardımcı olacaktır. Küçük de olsa bahçesi olan evler tam olarak bu kedilere hitap eder.

Doğaları gereği vahşi ve saldırgan bir mizaca sahip olan Burmalar, tam tersi sevecen, eğlenceli ve sevimli kişilikleriyle de bilinmektedir. Sahiplerine yoğun ilgi gösterirler ve aynı şekilde karşılık beklerler. Sahiplerinin kucağına tırmanır ve adeta onunla sohbet etmek isterler. Sahiplerinin anlattıklarına miyavlayarak cevap verirler. İnsan ilişkilerinde çok başarılıdırlar. Her zaman insanlarla iç içe olmak isterler ve çevresinde olup bitenlere müdahale etmekten kendilerini alıkoyamazlar.

Oldukça meraklı bir ırk olan Burmalar, sizi adım adım takip etmekten hoşlanır. Girdiğiniz odalara arkanızdan o da girmek isteyecek ve kapıyı açana kadar rahat durmayacaktır. Özellikle de girmesini engellediğiniz bir oda varsa onun için en cazip yer o odadır. Değerli eşyalarınız, oynamasına izin vermediğiniz eşyalarınız onun en çok ilgi gösterdiği oyuncaklardır. Bunun önüne geçmek için ona kaliteli ve ilgisini çekecek kedi oyuncakları almalısınız.

Burma kediler yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Oldukça zeki, anlayışlı ve dost canlısı olan bu kedi ırkı, insanlarla olduğu kadar diğer hayvanlarla da vakit geçirmekten hoşlanırlar. Hatta köpeklerle bile iyi anlaşabilirler. Evde yalnız bırakılmaya pek uygun olmadıkları için eğer yoğun çalışıyorsanız bu türü tercih etmemelisiniz. Evde yalnız bırakmanız gerekiyorsa da sevdiği oyuncakları ulaşabileceği bir yere bırakmalısınız.

Burma kediler asla büyümezler. Ne kadar yaşlansalar da her zaman sevimli yaramazlıkları devam eder. Sevimli yaramazlıklarıyla dikkat çekmekten çok hoşlanırlar. Evdeki kitaplık, dolap gibi eşyaların tepesine çıkarak cüretkâr sıçramalar yaparlar ve bunu yaparken de sizin onu seyredip seyretmediğinizi kontrol etmek için duraklarlar. Eğer onu fark etmediyseniz hemen karşınıza geçip gözlerini dikerek onu fark etmenizi beklerler. Son derece kararlı ve inatçı bir ırk olan Burmalar, sonunda mutlaka dikkatinizi çekecektir.

Yetişkin erkek ve dişi Burma kediler arasında mizaç farklılıkları olabilir. Erkek Burma kediler kendilerini tamamen insanlara adamıştır ve daha ılımlı bir mizaca sahiptir. Dişi Burma kediler ise son derece zeki, meraklı, aktif ve insanlarla duygusal ilişkileri kuvvetlidir. Dişi kediler erkek kedilere göre daha çok ilgi isterler. Hem erkek hem de dişi Burma kediler getirme ve saklambaç oyunlarından çok hoşlanırlar. Ancak bulmayı değil saklamayı tercih ederler. Dikkat edin evinizdeki değerli eşyalar hiç ummadığınız bir yerden karşınıza çıkabilir.

Tarih

Burma kökenli olan Burma kedileri “Myanmar’ın Kutsal Kedisi” olarak biliniyor. Burma kedi Güneydoğu Asya’daki Budist tapınaklarında yetişen ve kutsal sayılan bir soydan geliyor. Anavatanı bu bölge olan Burma kediler batılı kedi meraklıları tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar götürülmüş ve çeşitli yetiştirme programlarıyla bugünkü halini almıştır. Burma kedinin asıl kökeni 1930 yılında Joseph Thompson tarafından Amerika’ya getirilen Wong Mau isimli bir dişi kedidir. Bu cinsin ataları çok özel bir renk dokularına sahiptir ve anavatanı Tibet’te “bakır kedi” olarak adlandırılmıştır.

Siyam cinsi kedi grubunda yer alan Burmaların soy ağacında Siyam kedisinin önemli bir yeri vardır. Bir dönem “çikolata siyamı” olarak adlandırılan Burmalar 1943 yılından itibaren farklı bir ırk olarak tanınmaya başlanmıştır. Siyam ırkı, tarihi antik medeniyete kadar uzanan ve bu dönemde resimlerle tasvir edilmiş, neredeyse medeniyet tarihi kadar eski olan bir kedi cinsidir. Bu antik kedinin alt soyunda yer alan Burma kediler Myanmar olarak bilinen bölgedeki tapınaklarda kutsanan ve tanrının tezahürü olduğuna inanılan kedilerdir.

Antik dönem tapınaklarında önemli bir yeri olan bu kedilerin nasıl evcilleştirildiğinden bahsedelim birazda…

Burma kedinin nasıl keşfedildiği hakkında iki rivayet vardır. Bunlardan ilki; tapınak görevlilerinden biri tapınak kedilerinden birini Joseph Thompson’a satıyor. İkici rivayete göre ise kediyi Thompson’a hediye ediyor. Ne şekilde olursa olsun bu kedi Thompson’un eline geçiyor ve Burmaların tapınaklardan evimize olan yolculuğu da böylece başlamış oluyor. Kediye bir şekilde sahip olan Thompson, kediyi Amerika’ya taşıyor ve özel rengi ve yapısıyla bu kedinin soyunun devam etmesi gerektiğini düşünerek bir yetiştirme programı başlatmak üzere çalışmalara koyuluyor ve çalışmalar sırasında genetik bilimci Dr. Clyde E. Keeler olmak üzere birçok kişiden yardım alıyor.

Nihayetinde Wong Mau isimli dişi kedinin erkek bir Siyamla çiftleşmesinden bugün bildiğimiz Burma cinsi kediler doğuyor ve bu kediler Burmaların ataları olarak tarihe geçiyor. Bu çiftleşmenin sonucunda ortaya çıkan genetik dizilim ve çapraz gen alışverişi sonucunda Wong Mau’nun bir Siyam melezi olduğu ortaya çıktı. Bu bilgiler doğrultusunda uygun Siyamlar seçilip çiftleştirilerek bugünkü Burma görünümünü kazanmıştır.

Amerika’dan sonra Burma kediler Avrupa’ya taşınıyor ve orada yapılan yetiştirme programları sonucunda farklı özellikler kazanıyor. Avrupa’da geliştirilen bu kediler günümüzde “Europan Burmese” olarak anılıyor. 1936 yılında Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından kabul edilen Burma, 1940’ların başlarında Asya görünümüyle Amerika’da kısa sürede yoğun ilgiyle karşılaşmıştır. Günümüzde sıra dışı görünümleriyle, cana yakın ve rahat kişilikleriyle Burma kediler dünyanın her yerinde sevilen ve yetiştirilen bir kedi türü haline gelmiştir. Burmaların yetiştirme programı hakkındaki tüm ayrıntılar 1943 yılında bu cinsin yetiştirme programına katkıda bulunan Dr. Thompson, Virginia Cobb, Billie Gerst ve Dr. Clyde E. Keeler tarafından kaleme alınan makalede yer alıyor.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Burma kediler kaslı ve atletik bir vücut yapısına sahiptirler. Kaslı vücutları nedeniyle göründüğünden daha ağırdırlar. Vücudu düzgün, yuvarlak köşeli bir dikdörtgeni andırır. Yuvarlak göğsü nedeniyle vücut kas kütlesi göğüste toplanıyormuş gibi bir görüntü verir. Sırt çizgisi oldukça düzgün, karın boşluğu göğse doğru hafif eğimli ve kalçası vücudun geri kalanına göre biraz daha geniştir. Tüm bu vücut özellikleri bir araya geldiğinde iyi bir atlayıcı ve tırmanıcı olduklarını ispatlarlar. Erkek Burmalar dişi Burmalara göre biraz daha büyük boyutlu olabilir.

Kafa

Burma kedilerin kafa yapısı ilk bakışta ataları olan Siyam kedilerine benzer. Keskin hatları olmayan yuvarlak kafası kalın ve sağlam boynunun üzerine konumlanmıştır. Keskin bir hatla birleşen çenesinin en uç noktası hafifçe yuvarlatılmış gibi bir görüntü verir. Üst dudaklarının ortasındaki ayrım noktası kısa bir çizgiyle burnuna birleşir ve bu görüntü onların sürekli gülümser gibi görünmesine neden olur. Hafif tombul olan dudaklarının üzerindeki bıyık bölgesi, onlara sevimlilik katar. Burnu biraz öne çıkık, elmacık kemikleri normal yüksekliktedir. Burnu ve elmacık kemikleri arasındaki kontrast yüzünü olduğundan daha ince gösterir. Geniş burun kemeri ve açık alnı nedeniyle önden bakıldığında yüzü üçgen şekilde tasvir edilir.

Kulaklar

Burma kedilerin kulakları onlara uyanık bir görüntü verir. Kulakları ortadan büyüğe doğru değişken, birbirinden belirgin bir biçimde ayrıktır. Tabandan geniş olan kulaklar yukarı doğru hafifçe incelir ve fazla sivrilmeden yuvarlak bir hatla biter. Kulakların dış çizgisi iç çizgisinden daha uzundur. Dik, açık ve hafif öne eğik kulaklara sahip olan Burma kediler, bu görünümleri ile dış dünyaya açık ve olan bitenden haberdar bir görünüm verir.

Gözler

Burmaların geniş burun kemerinin ayırdığı gözleri onların en belirgin özelliklerindendir. Birbirinden uzak yuvarlak gözleri oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir. İnsan gözü gibi neredeyse dümdüz konumlanmış gözleri yatay eksende dar bir açıyla eğimlidir. Hafif çekik gözlerinin rengi genellikle altın sarısı ve bakır tonları arasında değişirken bazen yeşil de olabilir. Rengi ne olursa olsun gösterişli parlaklığa sahip olan gözleriyle oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Burma kedilerin bacakları ve vücutları son derece orantılıdır. Bacak yükseklikleri neredeyse vücut yüksekliği kadardır. Güçlü ve düzgün bacak kemikleri atlayıp zıplarken onlara çok yardımcı olur. Aşağı doğru zarifçe incelen bacak kemikleri narin bir görünüm katsa da bacaklarının üst kısmı kas dokusuyla kaplıdır. Bacak kaslarına bakıldığında Burmaların ne kadar atletik ve çevik bir kedi olduğu anlaşılır. Pençeleri yuvarlaktır. Ön ayaklarında beş, arka ayaklarında ise dört adet parmağı vardır.

Kuyruk

Burma kedilerin kuyrukları çoğunlukla vücutla ile aynı renk olsa da zaman zaman vücut renginden daha koyu kuyruk rengi de görülebilir. Bu durum tamamen kedinin renk-desen kombinasyonuna bağlıdır. Kuyrukları düz ve orta uzunluktadır. Kuyruk sokumundan itibaren kalın başlar ve normal kalınlığından çok sapmadan hafif incelerek uzanır. Kuyruk ucu sivri değil genellikle küt ve yuvarlaktır.

Tüy

Burma kediler kısa ve parlak bir tüy yapısına sahiptir. Güçlü ve atletik vücudu, sık ve yoğun tüylerle kaplıdır. Kısa tüyleri sayesinde atletik vücudu kendini gösterir. Bu kedilerin en büyük özelliği göz alıcı parlaklığa sahip, kusursuz görünümdeki tüyleridir. Adeta cilalanmış bir deri yapısına sahip olması onu diğer kedilerden ayırır. Burma kedilerin saten dokusuna benzer tüy yapılarını günümüzde başka kedi ırklarında bulmak son derece zordur. Çoğu kedi türü gibi tüy bakımını kendi yapmayı tercih etse de zaman zaman kedi tarağı ve fırçasıyla bakımını yapmak gerekir.

Renk

Burma kediler de farklı renk ve desenlerde görülebilir. Siyah bir ırktan türeyen Burma kediler sonradan farklı renklerle bezenen bir ırk haline gelmiştir ve günümüzde geniş bir renk skalasına ulaşmıştır. Yetiştirme programında çiftleştiği Siyam cinsi kedilerin genetik çeşitliliği nedeniyle Burma kediler tek renk veya alacalı olabilir. Burma kedilerin en büyük özelliği olan “sable” adı verilen benzersiz tüy renginin yanı sıra; lila, çikolata, leylak, mavi, kahverengi, krem, şampanya, platin ve gri tonları da görülebilir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

En zeki kedi türlerinden biri olan Burma kediler kolay eğitilebilir olmalarıyla ön plana çıkar. Bu nedenle de çoğu zaman özel bir eğitime ihtiyaç duymadan kendilerini geliştirebilirler. Çıkarcı kedi olarak adlandırılan Burma kediler sürekli sizden ilgi bekleyecek ve daima onunla meşgul olmanızı isteyecektir. Onunla ilgilenmediğiniz zamanlarda ise ona kaliteli bir kedi oyuncağı vermeniz gerekir. Burma kediler bu oyuncaklarla oynama konusunda doğuştan kabiliyetlidirler.

Özellikle tuvalet eğitimi konusunda özel bir çaba göstermeye gerek yoktur. Doğduğu andan itibaren annelerini gözlemleyerek tuvalet eğitimiyle ilgili metotları kolayca kavrarlar. Onunla oynamak istediğiniz oyunlar, yapmasını istediğiniz herhangi bir şey varsa kısa ancak düzenli bir eğitim programı yeterli olacaktır. Kolay eğitilebilir olmaları nedeniyle Burma kediler iyi birer evcil hayvandırlar.

Burma kediler ortalama 16 ila 18 yıl arasında bir yaşam sürerler. Göz rahatsızlıkları dışında herhangi bir genetik hastalığı olmayan Burma kediler gayet sağlıklı ve güçlü kedilerdir. Dayanıklı bir iskelet yapısına sahip olan Burma kediler düzenli aktivitelerle, sağlıklı besin programıyla ve rutin aşılarının düzenli yaptırılmasıyla uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilirler.

Her kedi türü gibi Burma kedilerin de yatkın olduğu bazı sağlık sorunları vardır. Daha önce de söylediğimiz gibi Burma kedilerde en sık görülen hastalık gözle ilgili hastalıklardır. Burma kedilerin göz bölgesi çok hassastır ve gözle ilgili kalıtsal rahatsızlıklar sıklıkla görülür. Bu durum kedilerin yaşam kalitelerini etkilese de yaşam süreleri üzerinde çok fazla etkisi yoktur. Bu durumun önüne geçmek için kedilerin bakımları düzenli olarak yaptırılmalı, herhangi bir semptom görüldüğünde veteriner hekime başvurulmalıdır.

Genetik hastalıklara yatkın olan Burma kedilerde; kas zayıflamasına neden olan Hipokalemik polimiyopati, baş deformasyonuna neden olan Orofasiyal ağrı sendromu, beslenme alışkanlığıyla ilgili bir bozukluk olan Pika sendromu, Nörolojik sorunlara yol açabilen Gangliosidosis, çeşitli beslenme, sindirim ve solunum sorunlarına yol açan düz göğüslülük gibi hastalıklar görülebilir.

İngiliz Burma kedisi 9-10 aylıkken yetişkin boyutuna ulaşırken, Amerikan Burma kedisi 12-13 aylıkken yetişkin büyüklüğüne ulaşır ve bu dönemlerde kızışma dönemine girerek çiftleşmeye hazır hale gelirler. Burma kedilerin hamilelik süreci 63-65 gün sürer ve bu sürecin sonunda yavrular dünyaya gelir.

Sağlıklı ve yetişkin bir dişi Burma kedi her hamileliğinde 6-8 arası yavru doğurur. Yavru sayısı ilk hamilelikte az olabilir. 3 yaş ve daha ileri yaşlarda hamile kalan Burma kedilerin yavru sayısı da artar.

Orta boyutlu olarak kategorize edilen Burma kediler kaslı ve atletik bir vücut yapısına sahiptir. Kemik yapısı ince olsa da kaslı olduğu için oldukça güçlüdür. Dışarıdan bakıldığında narin ve hafif gibi görülse de atletik ve kaslı vücut yapısı nedeniyle göründüğünden daha ağırdır. Yetişkin bir Burma kedi ortalama 4,5 – 5 kg ağırlığındadır. Obeziteye yatkın olmayan burma kediler hareketli olmalarının da etkisiyle bu vücut ağırlığının üzerine çıkmazlar.

Burma kediler yoğun kas kütlesi ve hareketli yapıları nedeniyle yüksek enerjili besinlere ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle de tükettiği besinlerin en az %40’ı et kaynaklı proteinlerden oluşmalıdır. Burma kedi diyetinde nişasta oranı yüksek besinler ve tahıllar yer almamalıdır. Burma kediler beslenme konusunda çok problem yaşamasalar da değişiklikten çok hoşlanmazlar ve alışkın oldukları besinleri tüketmek isterler. Kuru mamalar, yaş mamalar ve evde yapılan et ağırlıklı yemeklerle beslenebilirler. Kedi beslenmesinde yaş mamalar ve et yemekleri ana yemek olarak tüketilirken, kuru mama ek besin olarak tercih edilmelidir.

Burma kedilerin kaliteli mamalarla beslenmesi olası sağlık problemlerini önleme açısından oldukça önemlidir. Ancak burma kediler beslenme konusunda çok problem çıkarmazlar. Veterinerinizin önerisi doğrultusunda mama dışında evde pişen et yemeklerinden kedinize yedirebilirsiniz. Ancak Burma kedinize evde yemek yaparken nişastalı ürünler ve tahıllı ürünleri kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Burma kediler bakımı en kolay kedi türlerinden biridir. Tüyleri kısa olduğu için temizliği ve bakımı da oldukça zahmetsizdir. Sadece haftada bir ya da 10 günde bir tüylerini kedi tarağı ya da fırçayla tarayarak hem kusursuz tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir hem de tüylerinin etrafa dökülmesini önleyebilirsiniz. Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı ağır ve diş hastalıklarını önlemek için kediler için üretilen ağız sağlığı ürünleriyle bakımını yapmalısınız. Her kedi türü gibi Burma kediler de kendilerini temizleseler de göz çevresi ve kulak gibi ulaşamadıkları yerler özel olarak temizlenmelidir.

Burma kediler tüy dökme eğilimleri az olan kedilerdir. Özel kedi taraklarıyla tüyleri düzenli olarak tarandığı takdirde tüy dökülmesi en aza inecektir. Evcil olmasıyla, eğlenceli ve cana yakın kişiliğiyle, insanlarla olan iletişimiyle tam bir evcil kedi olan Burma kedi, bu özelliğiyle de evde beslemeye en uygun kedi türlerinden biridir.

Sosyal, oyuncu ve cana yakın kedi ırkı Burmalar, hem ev halkı hem de diğer evcil hayvanlarla çok iyi anlaşırlar. Bu nedenle de evde beslemek için en uygun kedi türlerinden biridir. Zekâlarıyla ön plana çıkan Burma kediler yaşadıkları eve kolayca adapte olurlar. Özellikle de yavruluktan itibaren eğitildiklerinde sadık ve eğlenceli bir dost olabilen Burma kediler evde beslemek için en çok tercih edilen kedi türlerinden biridir ve tüm dünyada olduğu kadar Türkiye’de de yoğun ilgi görür. Burma kedi yavrusunun fiyatı kedinin kaç aylık olduğuna, rengine ve eğitimlerini almış olup olmadığına göre değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.