Exotic Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Exotic Shorthair Resimleri
Yuvarlak bir kafa yapısına sahip olan Egzotik Shorthair kediler tatlı ve yumuşak yüz ifadesiyle dengeli ve uysal kedi izlenimi verirler. Yoğun kemikli ve yuvarlak kafa; iki yuvarlak göz, hafif sivri kulaklar ve nispeten basık bir burun ile tamamlanır. Yoğun ve kalın tüyler, Exotic Shorthair’lerin tüm iskelet yapısını yumuşatarak, görünümünde tıknaz bir izlenim verir.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

İran kedisi ve yakın soyağacındaki diğer kediler daha sakin bir mizaca sahipken, Exotic Shorthair kediler daha eğlenceli ve fiziksel aktivitelere daha istekli birer canlılardır. Şüphesiz Amerikan Shorthair kedilerin bu mizaca katkısı oldukça yüksektir. Uzun yıllar boyunca Amerikan Shorthair cinsi kediler ile çiftleştirilen Exotic cinsi kediler genlerinde değişikliğe uğrayarak mizaç olarak farklılaşmış ve aynı soyağacından olan İran kedilerinden farklılaşarak biraz daha hareketli bir türe evrilmişlerdir. Ancak diğer hemen her özellikleri neredeyse İran kedilerine çok benzerdir. Oldukça rahat, sahiplerine karşı sadık, görünüşleri itibariyle son derece tatlı ve sevecendirler. Exotic Shorthair’lerin belki de en sevdikleri aktivite sahiplerinin hayatlarına dâhil olmak ve ne yaptıklarını görmek için sessizce onları odadan odaya takip etmeleridir. Üstelik British Shorthair kedilerin aksine sarılmalardan ve kucağa alınmaktan da oldukça hoşlanırlar.

İran kedilerinin görünümünden hoşlanıyor ve bir İran kedisi sahibi olmayı hayal ediyor olabilirsiniz. Ancak uzun tüylerinin bakımı konusunda da içten içe endişeye kapılıyorsanız Exotic Shorthair cinsi kediler sizin için daha ideal olacaktır. İran kedisi kadar tatlı bu sevecen cins, kısa tüyleriyle yoğun kürküne rağmen bakımı son derece kolay olan bir türdür. Üstelik İran kedileri gibi geniş bir renk çeşitliliği ve desen yelpazesine de sahiptirler.

Dış görünüş itibari ile yuvarlak kafaları, yuvarlak gözleri ve yuvarlak vücutları olan orta boy bir cinstir. Kısa ama yoğun tüyleri yuvarlak vücuduna orantılı bir şekilde dağılmıştır. Harikulade renk çeşitliliği ve deseniyle zarif bir izlenim bırakır. Tüy rengine bağlı olarak gözleri mavi, mavi-yeşil veya bakır olabilir. İran kedileri gibi büyük patileri, kısa ve kalın kuyrukları ile dirençli bir görünüme sahiptirler.

Aktivite seviyesi yüksek Exotic Shorthair’ler bu özelliği ile akrabaları İran kedilerinden ayrışırlar. Sahipleriyle veya yalnız başına kaldıklarında kendi kendine oyunlar oynamayı seven bu cins için tam bir ev kedisi diyebiliriz. Kucağa alınmaktan ve çocuklarla olan dostluklarıyla da talep edilen bir kedi türüdür. Eve bir misafir gelse dahi tüm dikkatini ailesine verebilen Egzotik Shorthair’ler bu özelliği ile tam olarak sadır birer ırktırlar.

Sahiplerine olan bu bağlılıkları kimileri için dezavantaj sayılabilecek bir kişilik özelliğini de beraberinde getirmektedir. Exotic Shorthair’ler sosyal bir cinstir. Bu nedenle yalnız kalmayı pek sevmezler. Eğer çok sık seyahat eden veya işten eve gelip ardından gece dışarıya çıkan bekâr biriyseniz o halde minik dostunuza arkadaş edinmek iyi bir fikir olacaktır.

Son olarak çoğu kedi cinsinde olduğu gibi, Exotic Shorthair’ler de pencereden dışarıyı seyretmeye meraklı canlılardır. Onlara pencere önünde yastıklı bir köşe ayarlayabilirsiniz. Bununla birlikte onlara kendi yataklarını da hazırlayabilirsiniz, ancak sahiplerine karşı çok sadık olduklarından dolayı yanınızda uyuması da olasıdır.

Ve Exotic Shorthair kediler hakkında bilinmesi gereken diğer bazı birkaç kısa bilgiler;

Exotic Shorthair’ler İran kedilerinden biraz daha canlı bir mizaca sahip sevgi dolu bir kucak kedisidir.

Exotic Shorthair’ler İran kedileriyle aynı görünüme sahiptir, ancak tekir, siyah, beyaz ve gümüş renk dâhil olmak üzere birçok güzel renk ve desende olurlar.

Exotic Shorthair’lerin yuvarlak gövdeleri, yuvarlak kafaları ve yuvarlak gözleri vardır.

Sağlıklı bir Exotic Shorthair kedi 15 yıl ve üzeri yaşayabilir.

Tarih

Takvimler 1950’lerin sonlarını gösterdiğinde İran kedilerinin popülaritesi dünyada giderek artmıştı. Bunu fırsat bilen Amerikalılar American Shorthair cinsi kedileri o yıllar güzel ve tercih edilen gümüş renk İran kedileriyle çiftleştirmeye başlamışlardı. Bu çiftleşme sonucu doğan melez kedilerin kemikleri daha iri, başları yuvarlak, burnu kısa ve tüyleri daha yoğun ve kısa olmuştu. Bu yeni cinste meydana gelen değişikliklerden paniğe kapılan diğer American Shorthair yetiştiricileri, melezleşme belirtileri gösteren hiçbir kediyi çiftleştirmeme kararı almışlardı. Ancak bu iki türün çiftleşmesi sonucu elde edilen yeni yavrular büyümüş ve parlak renk ve desenleriyle herkesin ilgisini çekmeyi başarmıştı. Sonrasında kedi şovlarında tanıtılmaya başlanan melez kediler Amerikalı kedi yetiştiricilerinden birer birer tam not almaya başlamışlardı. Bu durumu kabullenemeyen American Shorthair yetiştiricileri ise gelişmelerden memnun kalmamaya devam ediyordu. 1966 yılına gelindiğinde ise American Shorthair yetiştiricisi Jane Martinke bu yeni melez kedinin rengine ve desenlerine hayran kalmış ondaki potansiyele inanarak Kedi meraklıları Derneği’ne (CFA) kaydının sunulmasını teklif etmişti. İşte o yıllar Exotic Shorthair’ler tıknaz vücutları, yuvarlak kafa, kulak ve gözleri, kısa ama yoğun parlak tüyleri ve göz alıcı desenleriyle herkesin kabul ettiği ve sahiplenmek istediği yeni bir tür olmayı başarmıştı. Bugün ise dünyanın pek çok noktasında başta kedi yetiştiricileri olmak üzere kendine ev arkadaşı arayan pek çok insanın ilgisini çeken ve sahiplenmek istediği bir türdür.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Geniş göğüs yapıları, kısa bacakları, yuvarlak kafa, kulak ve gözleri ile tıknaz bir görünüme sahip olan Exotic Shorthair kediler ortalama 4-5 kilo ağırlığında olurlar. Vücut yapısıyla İran kedilerine çok benzerlik gösterirler. İskelet yapısı ve yoğun tüyleri ile kilolu gibi bir izlenim verirler. Ancak bu görünümün arkasında güçlü ve kaslı bir yapıya sahiptirler.

Kafa

Exotic Shorthair’lerin kafa yapıları tıpkı İran kedilerininkine benzer. Büyük bir kafatası genişliğinde yuvarlak bir baş ve onu tamamlayan yuvarlak gözler, yuvarlak kulaklar, kısa ve basık bir burun ve enli yanaklar ile iyi gelişmiş dolgun bir çeneden ibarettir.

Kulaklar

Exotic Shorthair’lerin kulakları küçük, yuvarlak uçlu, kısmen öne eğik ve tabanda çok da fazla geniş olmayan bir yapıdadırlar. Yuvarlak kafa yapılarına orantılı küçük oval görünümüyle fazlasıyla sevecenlik katar.

Gözler

Exotic Shorthair’lerin gözleri, yüzlerine tatlı bir ifade verecek kadar parlak renkte, büyük ve yuvarlak bir yapıya sahiptir. Göz renkleri tüy renklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Çoğunlukla mavi, mavi-yeşil veya bakır olabilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Exotic Shorthair’ler geniş gövde yapıları nedeniyle tıknaz bir görünüme sahip olsalar da o cüsseli vücudu taşıyan bacaklar kısa ancak kalın ve güçlü bir yapıya sahiptir. Patiler ayaklarına oranla eşit, yuvarlak ve sağlamdır.

Kuyruk

Kısa fakat vücut uzunluğuyla orantılıdır. Gövde üzerindeki desenler kuyrukta da görülebilir.

Tüy

Exotic Shorthair’lerin tüyleri ince dokulu, parlak ve kısadır. Çok çeşitli renk ve desenlerde mevcuttur. Haftada mutlaka bir defa tüy bakımı yapılarak tüy yumağı oluşmasının önüne geçilmesi gerekir.

Renk

Exotic Shorthair cinsi kediler çeşitli renklere sahip olmasıyla bilinir ve diğer kedi cinslerinden bu özelliği ile ayrışırlar. Bu renk çeşitliliğini tamamlayan harikulade desenler de Exotic Shorthair’leri kedi severler tarafından albenisi yüksek olarak bir adım öne çıkarır. Exotic Shorthair kediler çikolata, kahverengi, samur, tarçın, lavanta, gümüş, mavi-gri, siyah, abanoz, krem, bej, ten rengi, leylak, beyaz ve kırmızı portakal renklerde olabilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Exotic Shorthair kedilerin sakin ve arkadaş canlısı bir mizaçları vardır. Kısmen uysal olan yapıları onları iyi bir ev kedisi yapmaktadır. Çocuklar ve yetişkinlerle olan uyumu onları sahiplerine karşı zamanla sadık kılar. Aktivite seviyesi düşük olsa da oyun oynamayı seven Exotic Shorthair’ler sahipleriyle veya kendi oyuncaklarıyla oyunlar oynamayı sever. Günlük sistemli bir eğitim programı ile 10 ila 15 dakikalık periyodlar eşliğinde Exotic Shorthair’leri eğitmek mümkündür. Tuvalet kabı eğitimi gibi ev içerisinde sorun sayılabilecek eğitimleri onlara zamanla verebilirsiniz.

Her kedi ırkında genetik sağlık sorunları olabilmektedir. İçeriğimizde Exotic Shorthair’lerin de genetik bazı sağlık sorunlarına değinmiştik. Özellikle aşırı kiloya meyilli olan bu türden bir kedi için düzenli ve orantılı bir beslenme programı şarttır. Bununla birlikte günlük düzenli aktiviteler ile egzersizleri ve düzenli aşılarının yapılması British Shorthair’leri uzun yıllar boyunca sağlıklı bir kedi yapacaktır. Sağlıklı bir Exotic Shorthair’in yaşam ömrü ise 10 ila 15 yıldır. Bu süre yukarıda saydığımız kriterlerin sağlanıp sağlanmadığına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Tüm safkan kedilerde olduğu gibi Exotic Shorthair cinsi kediler de birçok genetik hastalığa yatkındırlar. En çok görülen genetik hastalık ise böbrek hastalıklarıdır. Böbreklerdeki kalsiyumların kristalleşmesiyle birlikte böbreklerde taş oluşabilir. Bu hastalığı önlemenin en etkili yolu dişi kedileri sağlıklı erkeklerle çiftleştirmektir. Böylece yavruların bu hastalığa yakalanma oranı düşmüş olur.

Gözleri ve burnu birbirine yakın olan ve burnu basık olan brakisefalli olarak bilinen bu cinslerde solunum sorunlarına da sıklıkla rastlanır. Bu hastalık nedeniyle kediler nefes almakta zorlanır. Eğer fazla kiloya sahiplerse kalp krizine bağlı ölümler gerçekleşebilir. Exotic Shorthair’in kısa çenesine bağlı olarak diş ve diş eti problemlerine de sıklıkla rastlanır. Genetik yatkınlıkları sonucu oluşan bu hastalıkların erken teşhis edilmesi için sık aralıklarla veteriner hekimler ziyaret edilmelidir.

Exotic Shorthair kediler yaklaşık iki yaşında olgunluğa tam olarak erişirler. Olgunluğa olan bu geç erişimleri yaşlanmalarını geciktirir ve yavaş yavaş yaşlanmaya başlarlar. Dişi bir Exotic Shorthair kedisi ilk 12 ila 15 aydan sonra kızgınlık dönemine girer ve çiftleşme dönemi yaklaşmış olur. Bu cins dişi kediler iyi de birer anne olurlar ve yavrulama konusunda da pek problem yaşamazlar. Doğum genellikle dört ila beş kedi yavrusundan oluşur.

Dişi Exotic Shorthair kedileri 6- 8 aylıkken kızgınlık dönemine girerken, erkek Exotic Shorthair kedileri için bu süre 1 yaşını bulabilir. Ancak dişi kedilerin hamile kalması için vücut gelişiminin tamamlaması yani 1 yaşına girmesi beklenmelidir. Sağlıklı bir dişi Exotic Shorthair kedisi ortalama 65 gün süren hamileliğin ardından bir doğumda ortalama 4 yavru dünyaya getirir. İlk doğumlarda yavru sayısı daha azken ilerleyen yaşlarda dişi Exotic Shorthair kedileri tek seferde 8 yavru dünyaya getirebilir.

Exotic Shorthair kedileri ortalama bir kedi ağırlığına sahiptir. Dişi kediler 3- 4 kilo ağırlığında olurken; erkek kedilerin ağırlıkları 6 kilograma kadar çıkabilmektedir. Kiloları çok yüksek olmasa da boyları oldukça kısa olduğu için olduğundan daha kilolu görünür. Kilolu görünmesinde yoğun tüylerinin de etkisi vardır. Belli bir noktadan sonra büyümesi duran Exotic Shorthair kedileri iyi bir bakım ve beslenmeyle 16 yıla kadar yaşayabilir.

Exotic Shorthair kediler aşırı kiloya karşı hassas türlerdir. Düzensiz bir beslenme programı ile günden güne aşırı kilolara maruz kalabilir ve bunun sonucunda da kilolara bağlı sağlık sorunlarıyla baş edebilir. Bu durum onların fiziksel aktivitelerini kısıtlayarak yaşam ömürlerinin de kısalmasına neden olur. İdeal olarak, British Shorthair cinsi bir kediye günde iki veya üç öğün mama verilmelidir, ancak içeriğimizin genelinde de bahsettiğimiz üzere bu öğünler her gün belli bir rutine sahip olmalıdır. Öğün veya mama miktarının arttırılması ile obez olmaktan kaçınmaları zordur. Exotic Shorthair kedileri de diğer birçok kedi türünde olduğu gibi çok sayıda ev yapımı yemeklerden yiyebilir. Ancak her gün düzenli protein de tüketmesi zorunludur. Tavuk, hindi, balık ve diğer deniz ürünlerini içeren kaliteli mamalar ile British Shorthair kedinizi beslemeyi düşünebilirsiniz.

Exotic Shorthair kedisinin beslenmesine anne sütünden ayrılır ayrılmaz dikkat edilmelidir. Yetişkinlik dönemine kadar yüksek protein ağırlıklı formül kedi mamalarıyla beslenmeli, ilerleyen yaşlarda beslenmesine yüksek proteinin yanı sıra vitamin ve mineral ağırlıklı mamalar eklenmelidir. Fiziksel yapısı itibariyle kilo almaya müsait olan Exotic Shorthair kedileri sadece kedi mamalarıyla beslenmeli, ev yemekleri kesinlikle verilmemelidir.

Kendine özgü görünümleriyle bilinen Exotic Shorthair kediler, çok sevilen İran kedilerinin yakın akrabalarıdırlar. Ancak, Exotic Shorthair’ler İran kedileri gibi çok fazla bakım isteyen türden kediler değildir. Exotic Shorthair cinsi kedilerin kısa, yoğun ve peluş tüylerinin bakımı son derece kolaydır. Sağlıklı bir tüy yapısı için en az haftada bir kez fırçalamak yeterli olacaktır.

Exotic Shorthair kedilerin dişleri genellikle sağlam yapıdadır. Diş sağlık sorunlarından kaçınmak için haftada en az iki defa düzenli olarak fırçalamak gerekir. Haftada bir kulak kiri ve enfeksiyon belirtilerine karşı kontrol edilmelidir. Obeziteye yatkın olan bu kedilerin düzenli olarak kilosunun izlenmesi gerekir. Kilosunu korumasına yardımcı olmak için fiziksel aktiviteye dayalı oyuncaklarla oynamasını sağlayarak düzenli egzersiz yapmasına yardımcı olunmalıdır.

Bakımı son derece kolay olan Exotic Shorthair kedisinin en sevilen özelliklerinden biri çok az tüy dökmesidir. Tüy dökme mevsiminde bile diğer kedilerle kıyaslandığında tüy dökme eğilimi artmaz. Belirli aralıklarla tüylerini fırçalayıp, tarayıp ölü tüylerden ve derilerden arındırdığınız takdirde evin hiçbir yerine tüy dökülmeyecektir. Haftada iki kere tüylerini tarayıp, kirlendikçe yıkamanız yeterli olacaktır.

Tıknaz vücutlarını saran harika desenli parlak tüyleri onları son derece sevimli göstermekte ve kedi severlerin ilgisini üzerine çekmektedir. Üstelik 15 yıla yakın ömürleri, uysal mizaçları ve sahiplerine olan bağlılığı bu cins kediyi tam bir ev kedisi yapmakla birlikte kendisine olan talebi de arttırmaktadır. Bununla beraber dişi Exotic Shorthair’ler iyi birer annedirler. Yavrulamada pek sorun yaşamazlar. Dişi safkan bir Exotic Shorthair kedinin ortalama fiyatı 2.000 ila 3.000 TL civarıdır. Bu cins bir kedi alırken mutlaka safkan olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

serpil duymaz
Eki 19, 2021 / 00:54

Kızım 14 yaşında böyle bi kedi için küçüklüğünden beri çıldırıyor, sorumluluk sahibi bi kızım var böyle bi kedi sahiplenmek için yeteri kadar büyümesini bekledik pet shop siteleri gerçekten bu kedileri çok pahalıya satiyor kızım için talibim eğer bizim olursa havalara uçacak acaba bunu ücretsiz nasıl sahiplenebiliriz