Ocicat Özellikleri ve Bakımı

Ocicat Resimleri
Ocicat, benekli kürk yapısı ile tıpkı vahşi bir kediyi andırsa da gen havuzunda vahşi DNA bulunmayan evcil bir kedi türüdür. Benekli kürk yapısı ile sanki yavru bir leopara benzer. Siyam ve Habeş kedilerinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmış bir türdür. Bu cins, atletik bir kedi görünümündedir; sağlam ve iyi kaslı, zarif ve son derece kıvraktır. Gövde ve göğüs dolgunluğu onu yeterince diri gösterir. Bu güçlü ve atletik Ocicat kedisi, özellikle kürkündeki benekler ile “vahşi” görünüme sahip olmasıyla dikkat çeker.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Ocicat’lar benekli kürk yapısı ile vahşi bir görünüme sahip olabilirler ancak son derece sevecen, uyumlu, meraklı ve oyun severdirler. Sahiplerine karşı güçlü bir bağları vardır. Onlarla olmaktan, oyunlar oynamaktan kısacası kaliteli vakit geçirmekten çok hoşlanırlar. Onlara karşı sevecendirler ve gördükleri ilgi karşısında son derece sadıktırlar. Uyumludurlar. Yalnızca sahipleriyle değil, eve gelen yabancılarla da kısa sürede yakınlaşabilirler. Bununla birlikte çocuklarla da iyi anlaşırlar. Yanı sıra, iyi tanıştırıldıkları takdirde diğer evcil hayvanlarla da iyi bir şekilde geçinip giderler. Meraklı olmaları onları yeterince özgüvenli ve buna bağlı olarak girişken bir kedi türü yapmaktadır. Eve gelen yabancılardan uzaklaşmadığı gibi, herhangi bir nesneyi tanımak için de gözleri ve patilerini kullanarak cisimleri tanımaya çalışırlar. Oyun sever olmaları onları eğitebilme noktasında da cazip kılmaktadır. Yüksek zekâ seviyeleri ve sahiplerine karşı olan bağlılıkları, onlardan gelecek her türlü komutu yerine getirmede işleri fazlasıyla kolaylaştırır.

Son derece zeki, aktif ve sosyal bir cins olan Ocicat’lar, öğretildiği takdirde, kendilerine isimleri ile seslenildiğinde anında cevap verirler. Onları komuta etmek de dâhil olmak üzere çeşitli numaralar kolayca öğretilebilir. Zekâ seviyesinin yüksek olduğundan bahsetmiştik. Bu zekâlarını oyunlarda taktik ve hilelere karşı çalıştırır ve zorlu oyunların ve dolayısıyla eğitimlerin de kolayca üstesinden gelirler. Örneğin karınları aç olduğunda, sahiplerinden yemek istediklerinde mırıldanmanın yanı sıra farklı taktikler de deneyebilirler.

Ocicat kedilerinin kişiliği genel itibariyle sevecen ve sosyaldir. Çok çabuk bulundukları ortama ayak uydurabilirler. Ancak her zaman yalnızca bir kişiyle bağ kurma eğilimine olurlar. Çocuklu, kalabalık bir evde yaşıyor olsalar bile en çok kendisiyle ilgilenen kişiyle bağ kurarlar. Fakat elbette evdeki diğer kişilerle de yakınlaşırlar, onlara kendilerini sevdirirler ve vakit geçirirler. Diğer evcil hayvanlarla ve eve gelen yabancı insanlarla da gayet iyi geçinirler. Eğer iyi tanıştırılırlarsa farklı cinsten hayvanlarla bir arada yalnız başlarına uyumlu bir şekilde vakit geçirebilirler.

Ataları Habeş ve Siyamlar gibi, Ocicat’lar da zıplamayı, yüksek yerlere çıkmayı severler. Onları kimi zaman bir vitrinin üzerinde, kitaplıkta veya kapı üzerinde görebilmek mümkündür. Bu mizaç yapıları aktif bir cins olmalarından kaynaklanır. Dolayısıyla eğer bir Ocicat cinsi kedi sahiplenmek isterseniz ona mutlaka çok fazla alan, bol oyuncak ve farklı aktiviteler sunmanız gerekir. Siyam ataları gibi Ocicat’lar da sesli kedilerdir, ancak bu sesler kulak tırmalayıcı tonda ve süreklilikte değildir. Örneğin, işten eve geldiğinizde size gününün nasıl geçtiğini anlatmak isterler. Aynı şekilde sahiplerinin de kendisiyle ilgilenip sohbet edilmesinden hoşlanırlar. Vokal olmalarından dolayı ses tonlarına karşı aşırı hassastırlar ve bu nedenle özellikle de eğitim esnasında yüksek sesle bağırmalar karşısında etkilenebilir ve incinebilirler, hatta sevdikleri insanlara karşı başta sahipleri olmak üzere güvenleri sarsılabilir.

Dışa dönük kişiliğini ataları Siyam ve Habeş kedilerinden alırlar. Tasmalı yürüyüş, tut-getir oyunları ve genellikle de köpeklerle ilişkilendirilen komutları öğrenme yeteneğine sahiptirler. Bu eğlenceyi seven kediler aynı zaman da suyu da severler ve duşta sahiplerini takip etmekten, pençelerini suya sokmaktan keyif alırlar.

Siyam soyundan gelen diğer tüm ırklar gibi, Ocicat’lar da eğer sahipleri tarafından görmezden gelinir, ilgisiz ve sevgisiz bırakılırlarsa strese girebilir ve üzüntüye bağlı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler.

Benekli kürkleri ile egzotik bir görünümde olan Ocicat’lar, arkadaş canlısı kişiliğe sahip evcil kedi arayışında olanların tercih edebileceği bir türdür.

Tarih

Habeş ve Siyam karışımı Ocicat’lar, Virginia Daly adında Amerikalı bir kadın tarafından tesadüfen yaratılan yeni bir türdür. Ocicat adı, bu cinsin Oselot adı verilen benekli vahşi kediyi anımsatmasından dolayı ortaya çıkmıştır.

Virginia Daly, bir Habeş kedisi ile aynı renk noktalarına sahip Siyam geliştirmeye çalışıyordu. Bunun üzerine Virginia Daly, Dalai Deta adında bir Habeş erkek kedisi ile Dalai Tomboy Patter adında Siyam dişisini çiftleştirmiş ve Habeşlilere benzeyen yavru kediler elde etmişti. Bu çiftleşmeden doğan dişi bir kedi vardı ki Virginia Daly’nin tam da arzuladığı renk tonlarına sahipti. Adını “Dalai She” koyduğu bu dişi yavru kedinin üzerine tekrar tekrar iki türün çiftleştirmesine devam etmiş ve sürpriz bir şekilde altın benekli yeni bir yavru erkek kedi elde etmişti. Doğan bu erkek yavru kediye “Tonga” adı verilmişti, ancak Virginia Daly’nin kızı onun bir Oselot’a benzediğini ve adının da Ocicat olması gerektiğini söyleyince, doğan bu yeni yavru kediye Ocicat ismi verilmişti.

1966 yılında Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) Ocicat’ları kabul etti. 1980’lerde, bu yeni türün güzelliği ve mizaç yapılarının fark edilmesi ile ona olan ilgi arttı. Takvimler 1986’yı gösterdiğinde ise Ocicat’lar geçici CFA statüsüne kavuştu ve sadece bir yıl sonra kendisine şampiyonluk statüsü verildi. Uluslararası Kedi Birliği (TIKA) ise 1987’de Ocicat’ı yeni bir tür olarak kabul etti.

Bugün Ocicat’lar, başta tüm Amerika kedi dernekleri olmak üzere dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Bu tanınmayla birlikte artan popülaritesi onlara güçlü bir takipçi kitlesi kazandırmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Ocicat’lar sağlam kas yapılı, oldukça uzun gövdeli, dolgun ama asla kaba görünümde olmayan vücut hatlarına sahip bir türdür. İskelet yapısı son derece iyi gelişmiş ve kaslıdır. Atletik bir görünüme sahip olan Ocicat’lar orta ila büyük boy sınıfında yer alırlar. Boylarına göre pek de şaşırtıcı bir ağırlığa sahip değildirler. Genellikle göğüs kısmı kaburgalarında hafif bir derinlik vardır, arka bacak kalça seviyesi biraz yüksektir, yan kısımları ise tipik bir kedi gibi makul seviyededir. Ocicat’lar atletik, güçlü ve kıvraktırlar. Erkek Ocicat’lar dişi Ocicat kedilerinden biraz daha büyük olma eğilimindedir.

Kafa

Kafa, profilden yanağa doğru uzanan hafif bir eğri gösteren kama şeklini andırır. Çeneleri sağlam ve oldukça güçlüdür. Yetişkin erkeklerde gıdı görülebilmektedir.

Kulaklar

Orta büyüklükte kulaklar yeterince açık ve diktir. Kulakların bu orantılı ve açık hali onlara her zaman uyanık bir görünüm kazandırır. Kulak içlerinde az da olsa tüylenme görülür.

Gözler

Badem şeklindeki gözleri büyüktür ve kulaklara doğru hafifçe yukarı açılıdır. İki göz arasında bir göz genişliğinden daha az bir mesafe bulunur. Ocicat’ların gözleri mavi renk hariç neredeyse tüm renklerde görülebilir. Göz renkleri ile kürk renkleri arasında bir uyum ise görülmez.

Bacaklar ve Ayaklar

Ocicat’ların bacakları sağlam ve oldukça iyi kaslıdır. Orta uzunlukta bacaklar, güçlü ve vücutla orantılıdır. Patileri oval ve kompakttır. Ön patilerde beş, arka patilerde ise dört parmakları bulunur.

Kuyruk

Kuyruk, uzun ve incedir. Tabanda hafif kalın olup uçlara doğru hafif bir konik yapıya bürünür. Kuyruk uçları çoğunlukla koyu renklidir.

Tüy

Orta uzunlukta ve orta kalınlıktadır. Tüyler ipeksi yumuşaklığındadır ve bu da tüy bakımını kolaylaştırır. Benekli kürk yapısı ile diğer pek çok kedi ırkından ayrışırlar. Siyah renk benekler vücutlarının tamamında görülür.

Renk

Ocicat’lar koyu renkte benekleri ile diğer pek çok kedi ırkından ayrıdırlar. Bu desenleri onların en ayırt edici özellikleridir. Ancak çok çeşitli benekli renk desenleriyle de görülebilmektedirler. Ocicat kedileri benekli tarçın renk, çikolata renk ve açık kahverengi renklerinde görülür. Renkler genellikle açıktır. Beyaza çalan en açık renkleri genellikle yüzde, göz çevresinde, çenede ve alt çenede bulunur. Kuyruklarının en uç kısmı koyudur. Bununla beraber yüz ve bacaktaki koyuluklar gövdedekilerden daha koyu olabilir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Ocicat kedileri son derece çevik ve atletiktirler. Sahipleriyle kaliteli vakit geçirmekten hoşlanırlar. Tut-getir tarzı oyunlar oynamaya bayılırlar. Yüksek zekâlarıyla oyunlarında kendilerine has taktikler geliştirebilen Ocicat’lar koşullandırma ile kolayca eğitilebilir. Ödül mamaları ile oyunlara teşvik edilerek, sabırla ve ilgiyle çok fazla zorlanılmadan eğitim verilebilir.

Ocicat kedileri ortalama 12 ila 18 yıl arası bir yaşam sürerler. Yaşam koşulları, beslenme düzeni ve sağlık kontrolleri bu süreleri belirleyici unsurlardır. İyi koşullarda bakılmış bir Ocicat cinsi kedi neredeyse 20 yıla yakın bir yaşam sürebilir. Ancak ilgisiz kalmış, düzensiz beslenmiş ve bakımları aksatılmış dişi veya erkek Ocicat kedisi ne yazık ki bu sürelerin altında bir ömre sahip olacaktır.

Ocicat kediler genel itibariyle sağlıklı bir cinstir. Ancak her kedi ırkı gibi bazı hastalıklara yakalanma riskleri de ne yazık ki vardır. Ocicat cinsi kediler hipertrofik kardiyomiyopati, renal amiloidoz ve progresif retinal atrofi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedirler. Düzenli veteriner ziyaretleri ile bu sağlık problemlerinin izlenmesi önerilmektedir.

Ocicat kedileri de diğer birçok ırktan dişi kediler gibi 8 ila 12 aylık bir süreçte cinsel olgunluğa ulaşmaktadırlar. Bu süreç Ocicat’ların yaşam ve beslenme koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Bu süre zarfında 1 ila 3 haftalık kızgınlık dönemi içerisinde çiftleşmeye hazır hale gelen dişi Ocicat kedisi çiftleşebilmektedir. Kedilerde çiftleşme hakkında detaylı tüm bilgileri bu yazımızdan okuyabilirsiniz.

Habeş ve Siyam cinsi kedilerin melezlenmesinden ortaya çıkan Ocicat’lar genellikle sağlıklı bir cinstir. Atletik görünüme sahip aktif bir ırktırlar. Sağlıklı bir Ocicat dişisi ilk doğumda 3 tane yavru doğurabilirken, tam yetişkin bir Ocicat dişisi 6 ila 8 yavruya kadar doğurabilmektedir.

Ocicat kedileri orta büyüklükte bir cinstir. İyi koşullarda bakılmış ve düzenli beslenmiş bir Ocicat kedisi 3 ila 6,5 kilo ağırlığında olup, 23 ila 28 santim boya kadar büyümektedirler.

Her kedi benzersizdir ve ırka göre değişebilen beslenme şekilleri vardır. Ancak tamamı etoburdurlar. Her biri yüksek kaliteli bir besine ihtiyaç duyarlar. Özellikle de protein içerikli besinler. Dolayısıyla Ocicat kedileri de yüksek protein içeren kuru ve ıslak mama ile beslenmektedir. Mama kalitesi biraz daha arttırılmak istendiğinde protein içerikli haşlanmış yumurta ve haşlanmış sebzeler takviye edilebilir.

Fakat unutulmamalıdır ki, düzensiz bir beslenmede Ocicat’lar da obeziteyle karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle günlük diyetlerinde çok aşırıya kaçmadan onları beslemek doğru olacaktır. Bununla beraber her yemekten sonra egzersiz yapılması da onların sağlığı için önem arz etmektedir.

Kediler protein ve karbonhidrat içerikli besinlerle beslenebilmektedirler. Ancak obeziteye karşı karbonhidratta aşırıya kaçılmaması önemlidir. Özellikle ilk defa kedi besleyecek olan kişilerin merak ettiği sorulardan biri; kedilerin mama dışında neler yiyebildikleridir. Öncelikle kediler etçil hayvanlardır. Bu nedenle hayvansal proteinlere ihtiyaç duymaktadırlar. Onlara tavuk göğsü, sığır eti, ciğer, haşlanmış yumurta, sebzelerden bezelye, salatalık, pişmiş taze fasulye ve meyvelerden muz, soyulmuş elma ve çekirdekleri alınmış karpuz ve kavun verebilirsiniz.

Ocicat’lar benekli kürk yapısıyla göze hoş geldiği kadar, ipeksi yumuşaklığındaki tüy yapısıyla da sahiplerine bakım esnasında pek fazla zorluk çıkarmazlar. Haftada yalnızca bir defa tımarlamak tüylerinin bakımı için yeterli olacaktır.

Bununla birlikte rutin olarak ağız bakımı ve diş fırçalaması, göz ve kulak temizliği ve tırnak kesimini içeren bakımların aksatılmaması Ocicat’ların kendini iyi hissetmesi için gerekli bakımlardır.

Ocicat kedileri orta uzunlukta bir tüy yapısına sahiptirler. Üstelik ipeksi yumuşaklığındaki tüyler taranmayı da kolaylaştırır. Her kedi gibi Ocicat’lar da tüy dökerler. Ancak aşırı tüy dökülmesinin önüne geçmek için düzenli bakım da kaçınılmazdır. Haftada yalnızda bir kez fırçalama ile tüy dökülmesini büyük ölçüde azaltabilirsiniz.

Benekli kürk yapıları ile kedi meraklılarının ilgisini çeken ve ilk defa kedi sahiplenecek olan kişilerin radarına giren Ocicat kedileri, aktivite seviyesi yüksek oyuncu birer cinstir. Sahiplerine karşı olan bağlılıkları ve yüksek zekâ seviyesi ile verilen eğitimlere kolayca yanıt vermektedirler. Ocicat cinsi bir kedi ortalama 2.000 ila 4.500 TL arasında bir fiyata sahiptir. Bu rakamlar cinsin yaşı, kilosu, boyu ve rengi gibi özelliklerine göre değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.