Habeş Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Habeş Resimleri
Kedi familyasının en asil ve en aktif kedi ırkları arasında yer alan Habeş kedisi bir diğer adı ile Abyssinian kedisi, genellikle göze hoş gelen doygun rengi ve belirgin bir şekilde tüy yapısı ile muhteşem bir kedi türüdür. Son derece kıvrak, sert bakışlı ve kaslı bir iskelet yapısı vardır. Bununla beraber kafa yapısı hafif üçgen görünümündedir. Burun yapılarında hafif bir kırılma görülür. Burun ve çene hatlarına bakıldığında, düz dikey bir çizginin oluştuğu gözlemlenebilir. Kulak yapısı familyanın diğer cinslerine göre daha sivri ve nispeten daha büyüktür. Gözleri hafif büyük ve badem görünümündedir. Bacak yapısı ise görece ince, uzun ve yeteri kadar güçlüdür. Patileri oval, kuyruk yapısı ise uzun ve sivridir. Tün bu özellikleri onu, çevresine karşı aşırı hevesli bir aktivite kedisi yapar. Son olarak, doğası itibariyle ve fiziksel yapısıyla da genellikle dengeli bir kedi türüdür.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Habeş kedileri, kucağa gelmeyi sevmez. Dolayısıyla minik dostlarını kucaklarına alıp sevmekten hoşlanan kedi sahipleri için pek de uygun bir tür değildir. Genellikle meraklı, girişken ve yüksek bir fiziksel kabiliyete sahip oldukları için, kısıtlanmaya gelemezler. Kendilerini böyle bir ortam içerisinde kısıtlanmış hissettiklerinde hemen mücadele etmeye çalışır ve içinde bulunduğu koşulları lehine çevirme girişiminde bulunurlar.

Bu bağımsızlığı, Habeş kedilerinin insanlara karşı mesafeli veya soğuk olduğu anlamına gelmez. Zira genellikle sevecen, özverili ve sahiplerine karşı sevgi dolu hayvanlardır. Diğer kedi türlerine göre tipik olarak kucak kedisi olmasalar da, sahiplerinin yanına oturmaktan ve onlarla birlikte olmaktan son derece keyif alırlar. Ayrıca, ev içerisinde sahiplerinin yanından ayrılmayıp ne yaptıklarını izlemek üzere onları odadan odaya takip ederler.

Habeşliler kendi kendilerini eğlendirebilen kedilerdir. Kabiliyet özelliklerinde de bahsettiğimiz oyun kabiliyeti ve fiziksel aktivite becerileri oldukça yüksek canlılardır. Bir de sahiplenildiği zaman ev içerisinde mutlu bir şekilde kendi kendine oyunlar oynayabilirler. Özellikle kalabalık ev ortamlarından hoşlanır, tüm ilgiyi üzerine çekmesi için belirgin davranışlarda bulunabilirler. Sahiplerinin omuzlarına çıkabilir, yorganın altına girebilir, olmayan kelebeğe pati atmak veya kitaplık gibi en yükseğe uçan uçmak üzereyken sahiplerinin yanında bir o yana bir bu yana dönüp anlamsızca mırıldanabilirler.

Habeşliler aynı zamanda içgüdüleri gereği doğal bir sporcudurlar. Meraklı, girişken ve çevik… Hiçbir kapalı oda veya dolap, onların çevik pençeleri ve zekâ seviyeleri karşısında güvende değildir. Bu tür anlarda genel olarak sessiz olma eğilimindedirler. Ancak, ev kalabalıklaştığında veya özellikle akşam yemeği saatlerinde büyük bir coşkuyla mırıldanabilirler.

Eğer bütün gün evden uzak işte veya seyahatte olacaksanız, Habeş kedinizi yalnız bırakmamak için ona bir kedi arkadaşı almayı düşünebilirsiniz. Çünkü Habeşliler yalnız başına canları sıkılan ve bunun sonucunda da saldırgan tavılar gösteren bir kedi türüdür. Bütün gün çalışıyorsanız ve geceleri de dışarıda olan biriyseniz, bir Habeş kedisi ne yazık ki size göre değildir.

Habeş kedileri, diğer kedi türlerine kıyasla oldukça zeki de birer kedi türüdür. Farklı birçok kedi türüne kıyasla en yükseğe tırmanma ve zıplama gibi davranış eğiliminde bulunurlar. Evde, perdeler, dolaplar, kapı üstleri, kitaplık ve buna benzer yerlere çıkmaktan kendilerini alıkoyamazlar. Ayrıca avcılık özellikleri de hiç olmadığı kadar çok gelişmiş kedilerdir. Öyle ki, İngiltere’de pek çok sarayda fareleri yakalamak için Habeş kedileri kullanılırmış.

Tarih

Habeş kedisi (Abyssinian), kedi familyasının bilinen en eski ırklarından biridir. Ancak kimse tam olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktıkları hakkında net bir bilgiye sahip değildir. Kedi familyasının evrimi ile ilgilenen bazı bilim adamları Habeşlilerin atalarının bugün Etiyopya olarak anılan Habeşistan’dan geldiğini ve bu ülkenin ismini aldıklarını düşünmekteler. Kedigiller ile ilgilenen kimi araştırmacılar ise, Habeş türünün Hint Okyanusu kıyılarında ve Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde ortaya çıktığını düşünmektedir. Son yıllarda yapılan genetik araştırmalar ise gösteriyor ki, günümüz Habeşlilerin söz konusu bu bölgelerde bulunan bir kedi türünden türemiş olabileceğini göstermektedir.

Başa dönecek olursak; Habeş ırkında en iyi bilinen hikâye, bugünün Habeş kedilerinin yaklaşık 4.000 ila 6.000 yıl önce eski Mısırlıların tapınaklarında ve saraylarında tanrıların fiziksel tezahürleri olarak tapılan kutsal kedilerin soyundan geldiğidir. Bugün bile Habeşlilerin Mısır’da antik duvar resimlerinde ve heykellerinde tasvir edilen kedilere benziyor olması bu tezi güçlü kılmaktadır. Öte yandan, eski Mısırlılar tarafında mumyalandığı da bilinen ve kedi uzmanlarının tüm evcil kedilerin ortaya çıktığına inandıkları Afrika yaban kedisine de benzediği bir gerçek.

Bir başka kayda bakıldığında, 1868 yılı Habeş Savaşı’nın sonlarına doğru “Zula” adında ki bir kedi Habeşistan’dan İngiltere’ye götürülmüş ancak Zula adındaki bu kedinin Habeş olup olmadığı da hep bir tartışma konusu olmuştur. Zula’nın yapılan illüstrasyon çalışması da tipik bir Habeş kedisinden farklı olarak oldukça küçük kulak yapısı ve üçgen olmayan bir kediyi göstermekteydi. Zula’yı günümüz Habeş ırkıyla ilişkilendiren yazılı bir kanıt ise olmadığı için, bazıları orijinal Habeş ırkının yaşamadığını ve günümüz Habeş kedilerinin İngilizler tarafından Habeş benzeri kedi ırkı olan “Tavşan Kedi” ırkından türediklerini iddia etmektedir.

Viktoryen döneminde de karşımıza çıkan Habeş kedisi, takvimler 1871 yılını gösterdiğinde Crystal Palace Kedi Şovu’nda görücüye çıkmıştı. Bu gösteride yarışmayı üçüncü olarak tamamlayan Habeş kedisi tüm ilgiyi üzerine çekmiş ve namı tüm İngiltere’yi sarmıştır. Araştırmacılardan bazıları yukarıda verdiğimiz tarihsel bilgileri yok sayıp 1871 öncesi bu türe ait herhangi bir Habeş izine rastlanılmadığını iddia etmektedir. Bu yıllarda artan bilimsel çalışmalar neticesinde 1927 yılına gelindiğinde ilk olarak Fransa’ya daha sonra birçok dünya ülkesine götürülerek bilinirliği artmış ve safkan olarak çoğaltılmışlardır.

Habeşlilerin ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığı bir kenara dursun, genellikle canlı ve oyun kabiliyeti yüksek mizaçları ile tanınan sevimli kediler olması onları oldukça sempatik kılmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Habeşliler kıvrak, zarif ve orta uzunlukta bir boya sahiptirler. Genellikle ince bir vücut yapısına sahip olsalar da iskelet yapıları onlara asil bir görünüm kazandırır. Duruş ve bakışları ile görenleri kendine hayran bırakan Habeş kedilerinin vücut yapısı ne çok kilolu ne de çok zayıf görünümdedir.

Kafa

Habeş kedilerinin baş kısmı hafif derecede üçgen kama görünümündedir. Burunlarının uçlarına doğru hafif bir kırılma görülür. Karşıdan bakıldığında burun ve çenelerinin düz bir dikey çizgiye sahip olduğunu görebiliriz.

Kulaklar

Habeş kedilerinin kulak yapıları diğer cinslere göre sivri ve nispeten daha büyüktür. Büyük olmakla birlikte geniş ve tabanda kavisli kulakları, onları her zaman bir sese kulak kabartmış gibi tetikte bekliyor görünümü kazandırır. Kulaklarındaki tüyler ise çok kısadır.

Gözler

Habeşlilerin gözleri genellikle iri, parlak ve son derece etkileyicidir. Göz yapıları ne yuvarlak ne de küçüktür. Genellikle badem şeklindedir. Habeş kedilerinin açık renkli bir alanla çevrelenen gözleri ince ve koyu renk bir çizgi ile vurgulanır. Sıklıkla gözlemlenen göz renkleri ise altın, yeşil, bakır ve eladır.

Bacaklar ve Ayaklar

Habeş kedilerinin ayak ve bacakları birbirine orantılı bir şekilde ince ve kemiklidir. Sanki parmak uçlarında duruyormuş izlenimi verir. Pençeleri küçük, oval ve patilerine orantılıdır.

Kuyruk

Habeşlilerin kuyruk yapısı vücutlarına müthiş orantıdadır. Tabanda kalın kuyruk başlangıcı uzadıkça sivrilir ve onlara harikulade bir görünüm kazandırır.

Tüy

Habeşlilerin tüy yapıları ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Yoğun, ince dokulu tüyleri onları renk bakımından daha parlak ve dıştan dokunuşlara karşı daha dayanıklı kılmaktadır.

Renk

Habeş kedilerinin orijinal renk standardı, sıcak koyu kırmızımsı kahverengiye çalan bir tondur. Ayrıca tarçın rengini andıran hafif bir bakırımsı renk tonu da bu türün benzersiz bir rengi olduğunu gösterir. Bununla birlikte Birmanya ve diğer kısa tüylü türlerde açık kahverengi, Birleşik Krallık’ta saf gümüş beyazı olmak üzere çeşitli renk tonlarına sahip Habeş kedileri de görülmüştür.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Habeş kedileri diğer kedilere kıyasla oldukça zeki canlılardır. Bu zekâları onları gördüğü, işittiği her şeyi kolayca algılayabilme becerisine sahip kılar. Örneğin, tuvalet eğitimi Habeş kedilerinin kolayca kazanabilecekleri bir beceridir. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla olan dostluğu da Habeşlileri ortama kolay adapte olmalarını sağlar. Öte yandan, bulunduğu ortama ve sahibine düşkün olan Habeş kedileri bu bakımdan zorluk çıkarmayacak iyi bir arkadaş, iyi bir ev kedisidirler.

Habeş kedileri diğer kedi ırkları gibi ortalama 9 ila 15 yıl arası bir yaşam sürmektedir. Kaliteli ve düzenli besinler alan, tüm aşılarıyla birlikte düzenli sağlık kontrolleri yapılan ve ilgi, şefkat gören sağlıklı bir Habeş kedisi 15+ yıl yaşamaktadır.

Birçok kedi cinsi gibi Habeş kedisi de bazı kalıtımsal hastalıklara yatkındır. Bu cinste en çok görülen kalıtsal rahatsızlık diz kapaklarındaki çıkıklıktır. Her ne kadar görüntü itibariyle çok dikkat çekmese de bu durum kedinizin hareketlerini kısıtlar. Bu hastalığın kesin çözümü ameliyattır ancak farklı şekillerde de kedinizin konforlu bir yaşam sürmesini sağlamanız mümkündür.

Habeş kedisinin dişleriyle ilgili problemlere sıkça rastlanır. Bu yüzden ağız ve diş bakımı ihmal edilmemeli, dişleri düzenli olarak fırçalanmalıdır. Habeş kedilerinin genetik bir diğer özelliği de kendilerini diğer kedilerden çok daha fazla yalamalarıdır. Bu durum kedinizin çok tüy dökmesine neden olan Hiperestezi adı verilen bir hastalığa neden olur. Göz hastalıkları da Habeş kedisinde sık rastlanan hastalıklar arasındadır. Göz çevresi rahatsızlıklarını engellemek için göz bakımı ihmal edilmemelidir.

Kedi cinsleri arasında en sık tercih edilenlerden biri olan Habeş kedisinin soyu oldukça eskilere dayanır. Uzun kulakları, doygun renk tonları ve asil duruş ile kedi severlerin beğenisini kazanan Habeş kedileri kendine has özellikleri ile diğer kedi türlerinden öne çıkıyor. Habeş kedisi hangi cinsle çiftleşir sorununun en net yanıtı elbette kendi cinsiyle olmalıdır. Elbette çiftleşme dönemi erkek veya dişi bir Habeş kedisi bulmak zor olduğundan diğer cinslerle çiftleşmesinde büyük bir problem bulunmuyor. Habeş kedisi gibi Türkiye’de genleriyle oynanmış kedi türlerinde baskın genlerin bulunması sorunu yaşanmaktadır. Sizlere önerimiz Habeş kedinizi safkan bir Habeş kedisi ile çiftleştirmek yönünde olacaktır. Aksi takdirde farklı bir kedi ile çiftleşen Habeş kedisinin yavrularının bağışıklığı zayıf, görünümünde farklılıklar olabilir.

Dişi Habeş kedileri ortalama ilk 7 ila 8 aylarını doldurduktan sonra kızgınlık dönemine giriş yaparlar. Erkek Habeş kedilerinde ise bu dönem yaklaşık 12 ayı bulur. İlk kızışma döneminde dişi kedilerde rahmin gelişmesi ve erkek kedilerde ise sperm hücrelerinin güçlenmesi için birkaç ay daha beklemek doğru olacaktır.

Dişi Habeş kedisi 8 aylık olduğunda, erkek Habeş kedisi ise 1 yaşını doldurduğunda çiftleşmek için hazır hale gelir. Çiftleşme sonucunda hamile kalan Habeş kedisi, ortalama 65 gün sonra yavrularını dünyaya getirir. Bir doğumda ortalama 4 yavru dünyaya gelse de bazı Habeş kedilerinin 2-8 arasında yavruyu tek seferde dünyaya getirdiği de görülmüştür.

Asil duruşlarıyla ilk bakışta dikkat çeken Habeş kedisi, orta büyüklükteki kediler sınıfındadır. Dişi Habeş kedisi ortalama 4 – 4,5 kg ağırlığında olurken, erkek Habeş kedisi genellikle 5 kg ağırlığındadır. Bazı erkek Habeş kedisi ise 7 kg ağırlığına ulaşabilmektedir. Atletik bir vücut yapısına sahip olan Habeş kedisi, kilosundan daha hafif görünür ve çok hareketli oldukları için obeziteye yatkınlıkları yoktur.

Habeş kedilerini yaş veya kuru mamada kaliteli hayvansal protein ve yağlar içeren bir besin ile beslemek sağlıklı yaşam sürmeleri ve uzun ömürlü olmaları adına oldukça önemlidir. Bu kedi türü salam ve peynir yemeyi de çok ama çok sever.

Habeş kedisi beslenmelerine dikkat edilmesi gereken kedi ırklarından biridir. Gelişim sürecinde onlara uygun olan formül mamalarla, sonrasında ise yüksek kalitede protein ve yağ asitleri içeren kuru mamalarla beslenmelidir. Kuru mamaya ek olarak su ihtiyacını dengelemek için zaman zaman yaş mamalar da kullanılabilir. Onun için en uygun olan mamayı bulmak için yapılması gereken en doğru şey bir veterinere danışmaktır. Ev yemekleri Habeş kedisinin beslenme rutininde bulunmamalıdır. Böbrek hastalıklarına yatkın olan Habeşler sadece kendileri için uygun olan mamalarla beslenmeli, mama ve su dışında herhangi bir şey verilmemelidir.

Habeş kedileri genellikle sağlıklı, sürekli hareket halinde, oyun kabiliyeti yüksek ve fiziksel aktiviteye bağlı oyunlardan hoşlanan bir kedi türüdür. Diğer kedi türlerine kıyasla oldukça yüksek bir zekâya da sahip olan Habeşliler her zaman araştırma ve etraflarını keşfetme eğilimindedirler. Bu nedenle, bir Habeş kedisi sahibiyseniz minik dostunuzla oyunlar oynayabilir, ona yeni oyuncaklar alabilir, ilgi ve şefkatinizi her zaman gösterebilirsiniz. Bu oyun aktiviteleri ve ilgi karşısında Habeş kediniz kedini iyi hissedecektir.

Habeş kedileri az bakım gerektiren bir kedi türüdür. Ayrıca bakımı en kolay olan bir kedi türüdür de. Bu nedenle sahiplerini bakım konusunda pek zorlamazlar. Kısa ve yumuşak olan tüyleri sayesinde hafif bir tarama ile ölü tüyleri vücudundan uzaklaştırabilir ve böylece kıl yumağı oluşumunun da önüne geçebilirsiniz. Düzenli tüy bakımı için haftada bir Habeş kedinizi tarayabilirsiniz.

Habeş kedileri diğer kedi türleri gibi sudan ve dolayısıyla ıslanmaktan hiç hoşlanmazlar. Banyo yapmak onlar için bir işkenceye dönüşebilir.

Diş bakımı haftada birkaç kez yapılmalıdır. Habeş kedileri özellikle diş eti iltihabına karşı yatkın bir tür olması nedeniyle oluşabilecek diş eti iltihabını önlemek için düzenli olarak dişlerinin fırçalanması gerekir.

Tırnaklarının iki haftada bir kesilmesi, gözlerindeki çapakların haftada bir silinmesi, kulaklarının ise nemli bir pamuk yardımıyla haftada iki defa temizlenmesi Habeş kedinizin kendini iyi hissetmesini sağlayacaktır.

Kedilerde besin alerjileri nadir görülmektedir. Habeş kedilerinin güçlü bağışıklığı onları besinlerden gelebilecek olası alerji semptomlarına karşı korur. Ancak besin içerisinde yer alan protein bileşenlerindeki farklılıklar Habeş kedisinde farklı bir reaksiyona neden olabilir. Bununla birlikte bu kedi türü inek sütüne karşı aşırı bir hassasiyete sahiptir. Bu nedenle eğer bir Habeş kedisi sahibiyseniz minik dostunuzu sütten uzak tutmalısınız. Kaliteli hayvansal protein içeren mamalar ile Habeş kedinizi beslemeye özen göstermeli, kedinizin besin alerjisi olduğundan şüphelenmeniz durumunda derhal veteriner hekime başvurmalısınız.

Kısa tüylü Habeş kedisi az derecede tüy döker. Bu nedenle de bakımı sizi zorlamaz. Normal zamanda tüylerinin haftada iki kere taranması yeterlidir. Tüy dökme mevsiminde ise tüy dökme eğilimleri daha çok olduğu için tarama sıklığını arttırmak gerekir. Tüylerinin düzenli olarak taranması ölü tüylerden ve ölü derilerden kurtulmasını sağlayarak daha sağlıklı bir cilt ve tüy yapısına sahip olmasına yardımcı olur.

Zeki ve girişken bir tür olan Habeşliler, kedi familyasında öne çıkan özel bir ırktır. Türkiye’de çok nadir bulunan bir kedi türüdür. 2 aylık safkan secereli Habeş dişi yavru kedi ortalama 1.000 TL ila 7.000 TL, Habeş erkek yavru kedi ise ortalama 1.000 TL ila 4.000 TL arası satışı yapılmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Kenan durmaz
Eki 3, 2021 / 00:22

Merhaba

Barınakta safkan bir Habeş kedisi bulmak mümkün mü acaba?


irfan Akmehmet
Eki 3, 2021 / 00:25

mümkün olabilir, fakat herhangi bir barınakta safkan habeş kedisi bulmanız büyük ihtimal ile mümkün olmayacaktir.

Bir istisna diyelim bu tür ırk cins kedileri barınaklara bırakacaklarını sanmıyoruz.