Kedilerde obezite şişmanlık sorunu

16 Ağustos 2021
2219
Kedilerde obezite şişmanlık sorunu

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da görülebilen obezite, vücuttaki yağ oranının aşırı düzeyde olması ile ortaya çıkan klinik bir hastalıktır. Çok fazla yemek yiyen, egzersiz yapmayan ya da kolay bir şekilde kilo alma eğiliminde olan kedilerin obezite ile karşı karşıya kalması oldukça muhtemeldir. Obezite, hayat kalitesini düşürerek kedilerin ömrünü kısaltan ciddi bir hastalıktır. Aşırı yağ; eklemler, kemikler, sindirim organları ve akciğerde dahil olmak üzere vücuttaki birçok bölgeyi ciddi anlamda etkiler.

Obezite normalde orta yaş ve üstü kedilerde ortaya çıkar, yani 5 – 10 yaş arası kedilerde bu hastalığın belirtilerini görmeniz çok daha yüksektir. Kısırlaştırılmış evcil kediler ise obezite risk grubunun başındadır. Metabolizmalarındaki değişim ve egzersiz eksikliğinden dolayı bu şartlar altında yaşayan kediler, ne yazık ki obez olma eğilimindedir. Peki kedilerde obezite nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir, tedavisi nasıl olmalıdır? İşte hepsi ve daha fazlası…

Kedilerde Obezite Belirtileri

  • Fazla kilo alımı
  • Fazla beden yağı
  • Egzersiz yapamama
  • Hareket etmeye karşı isteksizlik
  • Vücut analizinde normun üzerinde değerlerin çıkması

Kedilerde Obezite Nedenleri

Kedilerde obezitenin ortaya çıkmasının pek çok nedeni vardır. Obezitenin en temel sebeplerinden biri, alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengesizliktir. Kedinizin harcayabileceğinden daha fazla kalori alması, obezitenin habercisidir diyebiliriz. Aynı zamanda yaşı ilerleyen kedilerde obezitenin ortaya çıkma riskinin de oldukça yüksek olduğunu belirtelim. Normalde harcadığı enerjiyi yaşı ilerledikçe harcayamayacak olması ve aynı oranda mama tüketmeye devam etmesi sonucunda yaşlı kediniz ister istemez kilo alacaktır. Dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yüksek kalorili yiyecekler, sürekli değişen ve belirli olmayan bir diyet ve fazla ödül maması tüketimi obeziteyi sebep olan diğer etkenlerdir.

Kedilerde Obezite Nasıl Belirlenir?

Kedilerde vücut ağırlığına bakılarak obezitenin olup olmadığı kolayca belirlenebilir. Kediler için özel olarak hazırlanan vücut ağırlığı rehberlerine bakılarak kilo durumu ile ilgili bir karar verilir. İdeal vücut ağırlığının %10 – %20’si aralığında fazlalığı olan bir kedi, aşırı kilolu ya da şişman olarak kabul edilir. İdeal vücut ağırlığının %20’sinden daha fazla kiloya sahip olan kediler ise obez olarak kabul edilir.

Kedilerde Obezitenin Zararları

Kucaktaki obez kedi

Obezite her canlı için ciddi sonuçlar veren bir problemdir. İdeal kilosunda olan kediler ve obez kediler arasında yaşam süresi açısından fark olduğu gibi sağlık sorunları açısından da oldukça fark vardır. Obez kedilerin ölüm oranı, ideal kilodaki kedilerden neredeyse 3 kat daha fazladır. Çünkü kedilerde obezite nedeni ile pek çok sağlık sorunu da artış gösterir. Peki obez kedilerin karşılaşabilecekleri hastalıklar nelerdir?

Kedilerde Obezite Teşhisi

Obezite genel olarak kedinin kilosunun düzenli olarak ölçülmesi sonucunda ortaya çıkar. Kedinizi düzenli olarak veteriner hekimine götürüp muayene ettiriyorsanız, zaten kilosu da ölçüldüğü için ağırlığını takip etmeniz daha kolay olacaktır. Bunun dışında kedinizi gözlemleyerek kilo alıp almadığını fark edebilir ve emin olmak için de evdeki ölçüm mekanizmasından ağırlığını öğrenebilirsiniz. Obezite riski olan kedilerin düzenli olarak haftada bir kez kilosunu ölçmeli ve bir artış olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Eğer herhangi bir artış ile karşılaşırsanız en kısa süre içerisinde kedinizi veteriner kliniğine götürmelisiniz. Veteriner hekiminiz ise kedinizin cinsine ve kilo standartına göre kilo alımının ciddi olup olmadığını ve obeziteye yol açıp açmayacağını söyleyecektir. Eğer kedinize obezite teşhisi konursa, bu kedinizin vücut ağırlığının normalin %10 – %20’nin üstünde olduğuna işarettir. Kedilerde 9 üzerinden yapılan vücut endeksi testinde, kedinizin 7’in üzerinde çıkması obez olduğu anlamına gelir.

Kedilerde Obezite Tedavisi

Obezitenin tedavisinde ilk olarak kilo kaybına odaklanmak önemlidir. Kedinizin kilo alımı azaltılır, egzersiz rutinlerine bir güncelleme getirilir ve daha fazla hareket etmesini sağlayacak bir program oluşturulur. Veteriner hekiminiz bir beslenme programı hazırlayacak ve bu programa harfiyen uyulmasını isteyecektir. Bu uzun vadeli plana sadık kalmanız ve düzenli olarak uygulamanız, kedinizin bir an önce sağlığına kavuşmasını sağlayacaktır.

Protein ve lif bakımından zengin ancak yağ oranı düşük diyetleri tercih edebilirsiniz. Bu tip diyetler kedinizin metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlar, tokluk hissini körükler ve enerji tüketimini hızlandırır. Öte yandan kedinizin hareket etmesini sağlamalı ve fiziksel aktiviteyi artırmalısınız. Kediler Lazer ışıklar, interaktif ve hareketli oyuncaklar ve diğer kovalama oyunları ile kedinizin hem spor yapmasını hem de eğlenmesini sağlamalısınız.

Bir oyun tavsiyesi olarak kedinizin gün içerisinde yiyeceği mamanın bir kısmını evin çeşitli yerlerine saklayabilirsiniz. Kediniz sakladığınız mamaları bulmak için evin içinde bolca hareket edecek ve dolayısıyla egzersiz de yapmış olacak

Kedilerde Obezite ile Yaşam

Obezite tedavisi sırasında ya da sonrasında, veteriner hekimine düzenli olarak kontrole gitmeyi, düzenli kilo ölçümü yaptırmayı ve gösterilen gelişimi devam ettirmeyi unutmamalısınız. Kediniz istenen kiloya ulaşsa bile, ayda bir kilo ölçümü yaptırmalı, yeme alışkanlıklarını yakından kontrol etmeli, gerektiği yerde müdahale etmeli ve egzersiz rutinini canlı ve aktif tutmalısınız. İdeal kilosuna ulaşan kediler, kendilerini daha iyi, daha mutlu ve daha sağlıklı hisseder.

Obez Kediler Nasıl Zayıflatılır?

Oturan obez kedi

Kedinizin obez olduğunu fark ettiğiniz anda vakit kaybetmeden bir an önce harekete geçmek gerekmektedir. Obez bir kedinin sağlıklı ve kontrollü bir şekilde kilo vermesi için mutlaka veteriner hekim tarafından hazırlanmış bir diyet programına ihtiyaç vardır. Veteriner hekim kedinin ihtiyaç duyduğu beslenme şekli ve kalori miktarını belirlediği için bilimsel olarak hazırlanmış özel bir diyet ile kedinin kilosunu kontrol altına alacaktır.

Veteriner hekiminiz ile ilk olarak kedinizin beslenmesinde kullandığınız mamanın markasını ve mamayı hangi miktarda ve ne sıklıkta tükettiğinizi paylaşmalısınız. Hatta ödül maması gibi verilen ekstra besinleri de mutlaka veteriner hekiminize söylemelisiniz. Kedilerde obezite tedavisinde yukarıda da bahsettiğimiz gibi genellikle yağ oranı düşük ancak protein ve lif bakımından zengin diyetler tercih edilir. Bu tarzdaki diyetler kedilerin metabolizmasını uyarır ve harcadıkları enerji miktarının artmasını sağlar. Üstelik diyet lifler düşük enerjiye sahiptir ve boşaltım sistemini uyararak enerji harcanmasını hızlandırırlar.

Bu süreçte düzenli veteriner hekim kontrolleri oldukça önemlidir ve aylık olarak kedinizin kilosunun takip edilmesi gerekmektedir. Bu kontroller sonucunda ise diyet programına ömür boyu uymak gerekebilir. Öte yandan obez kedilerin kilo vermesinde en az kediler kadar kedi sahiplerine de büyük iş düşmektedir. Eğer obez bir kediniz varsa, veteriner kliniklerinde satılan kaliteli kedi mamalarını satın alarak kedinizi bu mamalar ile beslemelisiniz. Kalitesiz mamaların fazla katkı maddesi içerdiğini ve biyoyararlanımı düşürdüklerini bilmelisiniz. Kediler bu tür mamaların çoğunu henüz sindirmeden dışkı olarak atarlar. Mamayı kedinize belirli öğünlerde ve belli aralıklar ile vermeye özen göstermelisiniz. Hatta mama paketinde yazan ölçülere uymanız daha faydalı olacaktır. Ancak bu ölçüleri asla aşmamalısınız! Unutmadan, kediniz normal bir kiloya ulaşana kadar ona ödül maması da vermemelisiniz!

Bu süreçte beslenme düzenlemesi dışında egzersizin de büyük rolü vardır. Kedilerin doğada avlanma, alan koruma, üreme ve eş bulma gibi nedenlerden dolayı aktif olduğunu hepimiz biliyoruz. Evde yaşayan kedilerin de hareketli olmaları adına kedi topu, kedi oltası ve lazer gibi birbirinden farklı kedi oyuncaklarını satın almalısınız. Bir kedi tırmalama ağacı satın alabilir ve üzerine biraz çim ya da kedi otu koyabilirsiniz. Kediniz bunları ararken aynı zamanda hareket etmişte olacak. Kediniz fazla kilolarından kurtulduğunda ve zorlanmadan hareket etmeye başladığında hemen rehavete kapılmamalısınız.

Uygulanan programa devam etmelisiniz. Beslenme ve bakımları konusunda bilinçli davranırsanız, kedinizin ömrünü ve yaşam kalitesini artırırsınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Biri fazla kiloluyken iki kediyi nasıl beslersiniz?

Özel mama kaplarını kullanarak kedilerinizin ne kadar mama yemesi gerektiğini kolayca ayarlayabilirsiniz. Birbirlerinden yiyecek çalmalarını önlemek adına kedilerinizi ayrı odalarda ya da önce birini sonra ötekini besleyebilirsiniz. Daha küçük bir kedinizin gün boyunca beslenmesi gerekiyorsa, eliniz ile ayrı ayrı beslemeniz gerekebilir.

Kilolu kedimi ne kadar beslemeliyim? 

Kediniz aşırı derecede kilolu ise, onu gerçek ağırlığına göre değil ideal kilosuna göre önerilen miktarda beslemeniz gerekmektedir. Kediniz 5 kg ancak ideal ağırlığı 3,5 kg ise, onu 3,5 kg kediler için önerilen miktarda beslemelisiniz. Eğer kedinizi yanlışlıkla beklenilenden fazla beslediyseniz endişelenmeyin! Birkaç hafta içerisinde yemek boyutlarını yavaşça azaltmanız yeterli olacaktır. İdeal olarak kedinizi gün boyunca oyalamalı, hareket ettirmeli ve yemeğini en az iki öğüne bölmelisiniz.

Kediler obez olursa ne olur?

Kilolu olan kediler kendi bakımlarını yapmakta zorlanırlar ve bu durum da deride sorunlara neden olabilir. Ayrıca fazla kilolar kedinizin eklemlerine ek baskı uygular ve artrit geliştirebilir. Dahası kalp damar ve solunum sistemlerinin etkilenmesi ile nefessizlik ve kalp problemleri görülür.

Kedi kısırlaştırıldıktan sonra kilo alır mı?

Kısırlaştırma ameliyatı doğrudan kilo aldırmaz ancak kediniz işlemden önce ve sonra aynı günlük kalorileri yerse ekstra kilo almaya başlar. Bu durumu önlemek için kediniz kısırlaştırıldıktan sonra yavaş yavaş kısır kedi mamasına geçmeniz önerilmektedir.

Obez kediler ne kadar yaşar?

Obez kedilerin ömrü, normal kilosunda olan kedilere göre 10 yıl kadar daha az olabilir.

Sağlıklı bir kedinin diyeti nasıl olmalıdır?

Kedinize kuru ve ıslak kedi mamasını dengeli bir biçimde vermeli, porsiyonları kontrol ederek kedinizi günde iki kez beslemeli, birden fazla kediniz varsa bir plan oluşturmalı ve sütü es geçmelisiniz.

Kilolu kedinizin zayıflamasına nasıl yardımcı olmalısınız?

Kedinizin etkinlik seviyelerini arttırmak için onunla sık sık oynamalı, yemeklerini bulmaları için mücadele etmelerini sağlamalı, kendi oyuncakları ile oynamalarını sağlamalı ve ödül mamalarını sınırlandırmalısınız.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.