Kedinizi sağlıklı kiloda nasıl tutarsınız?

29 Temmuz 2021
1191
Kedinizi sağlıklı kiloda nasıl tutarsınız?

Yaygın bilinen bir konu varki o da, kedilerin kısırlaştırıldıkları zaman kilo almalarıdır. Ancak bu durum tam olarak doğru değildir. Yaşam döngüleri içerisinde tembelleşen kedilerde kilo alma eyleminin gerçekleştiği görülmektedir. Küçük dostunuz ne kadar az hareket ederse o kadar kilo almaya meyilli olur. Verilere bakıldığında evcil kedilerin % 50’sinin şişman ve % 24’nün ise obez olduğuna işaret etmektedir. Fazla kiloya sahip olan kedilerin pek çok sağlık problemine yatkın olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında; diyabet, yağlı karaciğer hastalığı (hepatik lipidoz), idrar yolu rahatsızlıkları ve bununla beraber cilt sorunları da görülebilir.

Şişman olarak adlandırılan bir kedi yer, içer ve uyur. Buna bağlı olarak depresyon meydana gelebilir. Kilo kontrolünde en önemli şey iyi bir diyet uygulamaktır. Mamasın özenle seçmek, enerji seviyelerini belirli noktada tutmak ve kilo almaya meyilli genetik yapılarının olup olmadığına dair tüm faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Eğer kedinizin yüksek kalitede ve mutlu bir yaşam sürmesini istiyorsanız, onu gerekli olan sağlıklı kiloda tutmalısınız!

Vücut Kondisyonu

Kedinizin gereken vücut kondisyonunu ne kadar korumasına yardımcı olursanız, o kadar sağlıklı yıllar geçirmesini sağlamış olursunuz. Eğer kediniz henüz bir yavru ise, sağlıklı bir yaşama adapte ederek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Ancak kediniz yetişkin ise onu yakından incelemek ile işe başlayın. Dikkat etmeniz hususlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Kedinizin kaburgalarını hissedebiliyor musunuz?
  • Kedinize tepede baktığınızda kum saati şeklini görebiliyor musunuz?
  • Yandan baktığınız zaman kaburgalarının arkasına sıkışmış bir bel görüyor musunuz?

Eğer bu soruların cevabı hayır ise, kedinizin kilosu fazla olabilir. Bunun altında yatan bir tıbbi sorun olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekimi kontrolüne götürmeniz gerekmektedir. Fakat tüm sorulara cevabınız evet ise, kediniz olması gereken ideal kiloda demektir. Bu doğrultuda yapmanız gereken şey, kedinizin düzenli şekilde beslenmesini ve aktivite düzeyini korumasına yardım etmektir.

Beslenme

İştahla Mama Yiyen Kedi

Tam ve dengeli bir beslenme ile doğru bir şekilde beslediğinizde mutlu bir yaşamın kapılarını aralamış olursunuz. Kediniz için el verdiğince en iyi beslenmeyi sağlayın. Yavru kediniz için onların vücut yapılarına iyi gelecek şey, kuşkusuz onlar için özel olarak formüle edilmiş olan mamalardır. Yetişkin bir kediye sahipseniz, kilosunu korumasına destek olacak bir mamayı seçmeniz doğru adım olacaktır. Eğer kediniz fazla kilolu ise veterineriniz tarafından kilo kontrolü sağlayan mamalar önerilecektir.

Buna yönelik olarak tasarlanan mamalar, sağlıklı kilo, kilo yönetimi etiketleri ile satılır. Kedinize ne kadar mama vermeniz gerektiği konusunda bilgi sahibi değilseniz, mama torbalarının üzerinde yazan yönergeleri takip edin. En sık yapılan hatalardan birisi mama kabı boşaldıkça yeni mamanın eklenmesidir. Kedinizin mamasını her gün belli ölçülerde ve belli öğünlere bölerek koymalısınız. Mümkünse kedinizin mamasını koyduktan belli bir süre sonra önünden alarak belirli beslenme saatleri oluşturmalısınız. Her an ulaşılabilecek sürekli olarak dolu bir mama kabı kedinizin kilo almasında ciddi bir handikap oluşturmaktadır. Eğer kedinizin kilo vermesi gerekiyorsa, ideal kiloya ulaşana dek günlük olarak vermeniz gereken mama miktarını azaltmanız gerekecektir. Ancak bu azaltmanın ani bir şekilde yapılması daha farklı sorunlara yol açabileceğinden kontrollü bir program oluşturulmalıdır. Bu konuda kedinizin kilosunu düzenli olarak takip ederek, kilo alması durumunda tekrar bir düzenleme yapmanız veya veteriner hekimine başvurmanız gerekmektedir.

Kedilerin enerji alımlarının yaşam süresince değişim gösterdiğini unutmayarak, gıda alımlarının düzenli şekilde ayarlanması gerektiğini unutmamalısınız. Kedilerin 7-12 yaş aralığında fazla kilo alma durumları oldukça fazladır. Kediniz hangi kiloda olursa olsun, gün içerisinde birden fazla öğün ile beslenmelidir. Eğer kilosu fazla ise öğünlerin miktarı veterinerinizin önerdiği biçimde azaltılmalıdır. Birden kilo vermenin beraberinde getireceği sağlık sorunlarının önlenmesi için daha yavaş ve kademeli olarak kilo vermeleri gerekir. Eğer kedinizin iştahı fazla açıksa, yavaşlatmak amacıyla öğünlerini küçük miktarlara bölerek evin farklı noktalarına yerleştirebilirsiniz.

Doğru Zamanda Doğru Beslenme

Farklı yaş ve yaşam tarzına sahip olan kedilerin sağlıklı kilolarını korumaları için farklı beslenmeye gereksinim duyarlar. Bu durum büyüyüp gelişmeleri ve diyet gereksinimlerine göre ayarlanması anlamına gelmektedir. İlk dört hafta yavru kedilerin büyümeleri çok hızlı olduğu için oldukça fazla ölçüde enerji almaları gerekir. Alınan besinleri çok hızlı sindirdiklerinden ve sindirim sistemleri henüz gelişmemiş olduğundan dolayı besinlerden yeterince faydalanamazlar. Bu yüzden sık sık ve yüksek oranda sindirilebilir besinlerle beslenmeleri gerekir. Ağırlıklarını devamlı olarak kontrol edin ve veterinerinizin önerileri doğrultusunda kilo aldıklarından emin olmak adına porsiyonlarını ayarlayın.

Kısırlaştırma işlemi kedinizin kilo almasında başlı başına rol oynamasa da, yapılan işlemden sonra vücutta gerçekleşen hormonal değişimler sonucunda enerji gereksinimleri % 30 düşerken iştahları % 26’ya kadar artabilmektedir. Dolayısıyla kısırlaştırılmış kediler operasyondan kısa zaman sonra kilo almaya meyilli hale gelirler. Ancak bu her kısırlaştırılan kedinin kilo alacağı anlamına gelmemektedir. Bunu etkileyen bir çok bireysel faktörle birlikte beslenmenin önemi büyüktür. Özel mamalar, enerji seviyelerini, değiştirilen ölçülerde besin miktarı ve sağlıklarına yarar sağlar. Eğer kediniz hamile ise, enerji ihtiyacı daha da artacaktır. Hamileliğin sona ermesi ile  % 70 oranında tüketim daha da artacaktır. Hamile ve emziren kedilere özel olarak üretilmiş olan mamalar, yağ bakımından zengin olduğundan yavru kediler için süt üretimini destekleyecektir. Hamile olan kedinizi doğru besinler ile beslediğinize emin olmak için veteriner hekiminizin vereceği programa uymanız en doğrusu olacaktır.

Kediler hangi sıklıkla beslenmelidir?

Egzersiz Yapmak

sahibiyle oyun oynayan kedi

Egzersizin yararlarını bilmeyen yoktur! Kedinizin fazla enerjisini atmasını sağlamak için birebirdir.  Bu sebeple kedinizin oyun zamanlarına dahil olmanız oldukça yarar sağlar. Kediler genel olarak sabah ve akşam saatlerinde aktif oldukları için onlar ile oynamak için zaman yaratın. İçlerindeki avcı ruhunu ortaya çıkarmak için çeşitli oyun ve oyuncaklardan yararlanabilirsiniz. Yararlanacağınız bu oyuncaklar sayesinde kedinizin kovalama ve zıplama eylemlerinde bulunmasını sağlayabilirsiniz. Etkileşim kurabileceğiniz oyunlar sayesinde zihinsel ve aerobik aktivitede bulunmalarını teşvik ederken, onların yalnız avcılar olduğunu es geçmeyerek yalnız başlarına oyun oynamalarına müsaade ettiğinizden emin olun. Avlanmaları için oyuncak top ve fareleri evin farklı noktalarına koyun. Özellikle kısırlaştırılmış ve/veya hareket etmeye karşı pek istekli olmayan kediniz için çevresel zenginleştirme yaparak onu hareket etmeye teşvik etmeniz kilo kontrolü açısından büyük önem taşımaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir kedi için en sağlıklı ağırlık nedir?

Sağlıklı bir evcil kedinin ideal olan ağırlığı yaklaşık olarak 4-5,5 kg’dır. Fakat bu rakam kedinin ırkına ve vücut tipine göre değişim gösterebilir.

12 kilo bir kedi için fazla mı?

Bazı ırklar daha fazla kilo aralığına sahip olmasına karşın pek çok kedi 4 ila 6 kg aralığında olmalıdır. Mesela, İran ve Siyam kedileri 3,5 ila 5 kg arasında değişim gösterirken,  Maine Coon kedileri için 8-9 kg normal olarak sayılmaktadır.

Kedinizin sağlıklı bir kiloda olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Kedinizin kaburgalarının azıcık yağ tabakası ile beraber rahatça hissedebiliyorsanız, bu onun sağlıklı kiloda olduğuna işaret eder. Fakat rahatlıkla hissedemiyorsanız, kedinizin fazla kilolu olduğu söylenebilir.

Bir kedi için sağlıklı bir kiloyu korumak neden önemlidir?

Kedi ne kadar sağlıklı ise o kadar hastalıktan uzak bir yaşam sürer. Fazla kilolu ise yaşıtlarına kıyasla daha kısa bir yaşam sürebileceği gibi eklem problemleri sebebi ile egzersiz ve oyundan çok daha az keyif aldıkları görülür. Aşırı kilolu kedilerde görülen bazı hastalıklar:

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir;

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.