Kediler lazer ışığını neden takip eder?

10 Ağustos 2021
1673
Kediler lazer ışığını neden takip eder?

Kediler lazer ışığını neden takip eder sorusu sevimli dostunuzun neredeyse saatlerce peşinde koşturduğu ışıkları gördüğünüzde aklınıza takılmış olabilir. Çoğunlukla tüm kedi sahipleri mutlaka en az bir kere bile olsa minik dostlarının lazer ışığının peşinde yorulmak bilmeden koştuğuna şahit olmuşlardır. Kedilerin neden lazer ışığını kovaladığını, bunun ne anlama geldiğini ve en önemlisi de bu durumun kedilere herhangi bir zarar verip vermeyeceğini öğrenmek kedi sahipleri için yararlı olacaktır…

Sizlere bu yazımızda, kedilerin lazer ışığını neden takip ettiklerini ve bu durumun onlar için zararlı olup olmadığı hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

Kediler İçin Lazer Işığının Çekiciliği

Kedilerin lazer ışığını kovalamasındaki en önemli neden lazer ışığının kendi cazibesidir. Lazer olarak adlandırılan ışık, hız ve hareketli özelliği ile kediler için bir tür av olarak algılanır. Kediler, içgüdüleri gereği birer avcı olduklarından dolayı potansiyel av olarak gördükleri bir nesneyi veya bir ışığı dahi ele geçirmek ister.

Kediler için lazer ışığı tam olarak kendisinden kaçan bir av anlamı taşır. Kediler avı takip etme, avı yakalama ve öldürme konusunda içgüdülerine bağlı olduklarından dolayı lazer ışığı onlar için çok cezbedici gelmektedir.

Kedilerin av içgüdüsü incelendiğinde ortalama olarak bir kedi günlük 10’a yakın av gezisine çıkmaktadır. Av gezisi ifadesinden kasıt kedinin kendi içgüdülerinin yönlendirmesi ile hareket etmesidir. Sokakta yaşayan kediler özellikle fare, serçe ve güvercin gibi hayvanlar için bu içgüdülerini kullanarak gerçek bir av deneyimi yaşamaktadır. Ev içerisinde yaşayan kediler de içgüdüleri gereği av gezisi yapma ihtiyacı duyar. Ancak ev ortamında av aramaları kısıtlı olacağından dolayı lazer gibi araçlar gördüklerinde çok daha fazla tepki verirler ve çok uzun süre lazer ışığının peşinden koşabilirler.

Lazer Işığını Takip Eden Kedi

Lazer Işığı Kedilere Nasıl Görünür?

Kedilerin lazer ışığını takip etme konusunun daha iyi anlaşılması için onların lazer ışığını nasıl gördükleri üzerinde durmak gerekir…

Retina olarak adlandırılan kısım, gözün ana yapılarından birisidir. Çubuk ve koniler olacak şekilde iki anahtar hücreden oluşmaktadır. Çubuk kısımları düşük ışık görüşünü ve hareket algılamayı sağlarken, koniler de gözün rengi ayırt etmesini sağlamaktadır. İnsanlarda çubuklardan çok koni bulunur ve bu yüzden çok çeşitli renkleri algılamak mümkün olur.

Kedilerin retina yapısında ise konilerden çok çubuklar bulunmaktadır. Bu yüzden de en ufak hareketleri bile çok daha iyi şekilde algılayabilirler. Lazer ışığını gören kediler bu yüzden ışığı sorunsuz şekilde takip eder ve bu görüntü yüzünden avcı içgüdüleri de hemen harekete geçer.

Lazer Işığı Kediler İçin Zararlı mıdır?

Kedilerin lazer ışığını izlemesi hakkında pek çok tartışma ve pek çok yazı bulunmaktadır. Çoğu kedi sahibi lazer ışığını kovalamanın kediler için eğlenceli olduğunu düşünmektedir. Karşı cephede yer alanlar ise lazer ışığının kediler için zararlı olduğunu iddia etmektedir.

Konuya önce lazer karşıtları tarafından bakılacak olursa, bu noktadaki temel argüman kedinin lazer ışığı ile aldatılmasıdır. Kedinin beyni lazer ışığını basit bir ışık değil de bir av olarak algıladığı için beyni tarafından sürekli uyarılmaktadır. Kedi bu durumu eğlence amaçlı yapmayıp avcılık güdülerini karşılamak için yapmaktadır.

Ancak yapısı gereği lazer ulaşılmaz olduğundan kedinin avcılık becerileri ne kadar iyi olursa olsun asla avlanamayacağı için yırtıcı döngüsünden kurtulamayacaktır. Bu durum ise yapılan araştırmalar kapsamında kedinin bir tür hayal kırıklığı yaşamasına ve saldırgan olmasına yol açtığını göstermektedir. Kedinizle birlikte lazer ışığıyla oynuyorsanız bu durumda oyunu nerede ve ne zaman sonlandıracağınızı çok iyi bilmeniz gerekmektedir.

Konuyla ilgili bir diğer durum ise kedilerin dokunsal varlıklar olmalarıdır. Başka bir ifade ile avlarına saldırı yaptıklarında pençelerinin altında yakalamış oldukları avlarını hissetmekten haz almalarıdır. Lazer ışığının üzerine pençesini koyan kedide yaşanan hayal kırıklığı oldukça yüksek olacaktır.

Kedilerin lazer ışığıyla oynamasının zararları hakkında bir diğer konu da lazer ışığının hareketlerine bağlı olarak kedinin istemsiz şekilde hareket etmeye başlamasıdır. Hedefini ele geçirmek için süre geçtikçe daha çok hızlanacak ve istemsizce hareket edecek olan kediniz bu bakımdan etraftaki eşyalara da zarar verecektir. Kedinizi lazer ışığını yakalamaya çalışırken kontrol etmek çok zor olacağından eşyalarınızın kırılması ya da hasar görmesi de mümkün olacaktır. Bknz: Kedilerin eşyaları devirme nedenleri ve çözüm önerileri

Lazer ışığının zararları ve/veya kedilerde etki edeceği durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Tatminsizlik: Kediler içgüdüsel olarak yırtıcı hayvanlardır ve avlanmaları sonucunda ödüllerini almak isterler. Ancak lazer ışığı sonrasında ödül alamayacakları için kendilerini kötü hissederler.
  • Endişe hali: Sürekli olarak ışığın peşinde koşmak ve bunun devamında da herhangi bir av elde edememek endişe haline yol açabilir. Aynı durum kedi sahipleri için de geçerlidir. Kedinizin istemsizce hareket etmesi eşyaların devrilmemesi için endişe duymanıza yol açabilir.

Lazer Işığı Kediler İçin Zararlı mıdır?

Kedilerin Lazer Işığı ile Oynamasının Yararları Nelerdir?

Kedilerin lazer ışığıyla oynamasının yararları da pekala bulunmaktadır. Söz konusu bu yararlar, lazer ışığı ile geçen sürenin kontrollü yani sınırlı tutulduğu anlarda etkisini gösteriyor olmasıdır. Kedilerin lazer ışığıyla oynamasının yararları şu şekilde sıralanabilir;

  • Önemli bir fiziksel egzersiz: Ev kedileri için yaşam oldukça sıradan ve hareketsiz geçer. Sokaktaki kediler gün içerisinde pek çok hareket yapmak zorunda kalırken ev içerisindeki kediler hareketsiz bir yaşama alışır ve bu durum canlarının sıkılmasına yol açabilir. Bu yüzden lazer ışığı ile belirli aralıklarla kedinizi hareket ettirmek önemli bir egzersiz yapmasını sağlayacaktır.
  • Zihinsel hatırlama: Kedilerin yaklaşık olarak 5000 yıl önce evcil hale getirildiği bilinmektedir. Bu durum içgüdüleri için önemli kayıpların yaşanmasına da yol açmıştır. Ancak kediler ne de olsa doğaya aittir ve onların doğal iç güdülerinin tatmin edilmesi zihinsel hatırlatma için önemli olmaktadır. Lazer ışığını av olarak algılayacakları için bu oyun ilkel dürtülerini korumaları için yararlı olur.
  • Oyun ve eğlence: Kediler her ne kadar soğukkanlı canlılarmış gibi görünseler de oyun oynamaktan hoşlanırlar. Oyun onlar için özellikle yavru kedilerde temel becerileri geliştirmek ve daha dinç bir yapıda olmak için etkilidir. Kedilerin lazer ile oynamasının yararları arasında temel motor becerilerini geliştirmek de önemli bir yer tutar. Özellikle yavru kedinizin daha iyi hareket kabiliyeti kazanması için lazer ile oynaması yararlı olacaktır.
  • Güçlü bağlar: Kediniz ile daha sıkı ve güçlü bağlar kurmak için lazer ile oynamak yararlı olabilir. Onun doğal güdülerini harekete geçirerek daha fazla vakit geçireceğiniz için bu durum kedinizin çok hoşuna gidecektir. Aynı zamanda kendinizi yorgun hissettiğiniz anlarda başka oyunlar oynamak için yeterince enerjik bulamadığınızda lazer ışığı ile çok fazla yorulmadan oyun oynamanız da mümkündür.

Lazer Işığını Takip Eden Kedi

Bahsedilen yararların etkili olması için ise kedinizin lazer ile oynamasında belirli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. En önemli güvenlik önlemi mutlaka lazer ışığını kedinizin gözüne tutmaktan kaçınmanızdır. Eğer lazer ışığı çok uzun süreli kedinizin gözüne gelirse bu durum onda kısa süreli görme bozukluklarına neden olabilir. Bu durum her oyun esnasında sürekli hale gelirse kalıcı görme bozukluklarına bile neden olabilir. Lazer ışığını en iyi şekilde tutmanın yolu mesafeyi doğru ayarlamak ve kediniz hareket ettikçe lazer ışığını uzaklaştırmaktır.

Kedinizle birlikte lazer ışığıyla vakit geçirmenin bir diğer önemli noktası da ışık ile geçirilen sürelerin sınırlı olmasıdır. Eğer kedinizle birlikte lazer ile oynadığınız süreleri kısa tutmazsanız bu durum hem kedinizi çok yoracak hem de onda tatminsizlik duygusunu arttıracaktır. Bu da saldırgan davranışlar gösterme eğilimine doğru evrilecektir.

Lazer oyunu sonrasında kedinizin mutlu olması için onu ödül maması ile ödüllendirebilir ya da sevdiği yiyeceklerden verebilirsiniz. Bu sayede kendisini çok daha fazla mutlu hissedecektir.

Bize, kedinizle lazer ışığı eşliğinde geçirdiğiniz keyifli anlardan bahseder misiniz?

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.