Kedilerin kilo çizelgesi – Kedi kaç kilo olmalı?

15 Ağustos 2021
10465
Kedilerin kilo çizelgesi – Kedi kaç kilo olmalı?

Kediler en kolay bakım gerektiren evcil hayvanlardan biridir ancak beslenmeleri de bir o kadar zor ve dikkat isteyen bir unsurdur. Özellikle beslenme konusunda en dikkat edilmeyen ve en çok göz ardı edilen unsurlardan biri de obezitedir. Kediler obeziteye oldukça yatkındır ve her 5 kediden biri obezite ile savaşmaktadır. Kedilerin kilolu olması insana her ne kadar sempatik gelse de, aynı durum kediler için geçerli değildir. Normalden daha fazla kilolu olan kediler, hareket etmekte zorlandıkları gibi genel olarak mutsuz bir ruh haline bürünürler. Tüm bunların dışında kedilerin fazla kilolu olması beraberinde birçok hastalıkları da getirir. Aşırı kiloya sahip olan kediler, eklem ağrısı, dermatolojik sorunlar, diyabet ve kalp-damar hastalıkları gibi hastalıklara maruz kalabilir.

Öte yandan ev kedilerinin daha kilolu olmasının sebepleri, normale göre daha az enerji harcamaları ve beslenme biçiminden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla evde yaşayan kediler, günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Örnek verecek olursak, bir sokak kedisi günlük 300 kaloriye ihtiyaç duyarken, bir ev kedisi ise 100 kaloriye ihtiyaç duyar. Kedilerin kilolu olması ya da gerektiğinden daha zayıf olması, bazı durumlarda anlaşılamayabilir. Özellikle uzun tüylere sahip olan kedilerde aşırı kilo ya da zayıflık fark edilemeyebilir. Başka bir deyişle tüyleri kilolarını kamufle eder. Peki kedilerin kilo çizelgesi nedir? ve Bir kedi kaç kilo olmalı? İşte hepsi ve daha fazlası…

Zayıf Kedi Nasıl Anlaşılır?

Zayıf yavru kedi

Kedilerde obezite nasıl sorunsa, zayıflıkta bir o kadar sorundur. Kedinizin yaşam kalitesinin normal bir şekilde ilerlemesi için ne zayıf ne de kilolu olması gerekir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedilerde kilo, fazlasıyla önemlidir ve dikkat edilmediği sürece ciddi sonuçlar verebilir. Peki kedilerin zayıf olup olmadığı nasıl anlaşılır? Genel olarak eliniz ve gözünüz ile yaptığınız kontroller sonucunda bir fikir elde edebilirsiniz. Daha detaylı bahsedecek olursak; eğer kediniz kısa tüylü bir ırk ve zayıf bir kedi ise kaburgalarını kolaylıkla görebilirsiniz.

Kedinize yan profilden baktığınızda karnı belirgin bir şekilde içeriye doğru çökükse, olması gerekenden daha zayıftır. Ayrıca eliniz ile kedinizin omurlarını, kalça kemiklerini ve kaburga kemiklerini -çok bastırmadan- rahatça hissedebiliyorsanız kedinizin zayıf kategorisinde olduğunu bilmelisiniz. Eğer kediniz ani ve hızlı bir şekilde kilo vermeye başladıysa, bunun hastalık belirtisi olma ihtimali oldukça yüksektir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, en kısa süre içerisinde veterinere gitmeniz gerekmektedir.

Olması Gerekenden Zayıf Kediler İçin Ne Yapılabilir?

Eğer kediniz olması gerekenden daha zayıfsa doğrudan kilo alması gerekmektedir. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, hemen tavsiye verelim. Kullandığınız mama kalitesiz ve besin değeri düşük olabilir. Bu yüzden besin değeri yüksek ve daha kaliteli bir mamaya geçiş yapmalısınız. Bunun dışında kedinize ödül maması ve vitamin vererek beslenmesini çeşitlendirebilirsiniz. Aynı zamanda yaş mama tüketimini artırmalı ve kedinizin ek besin almasını sağlamalısınız. Dolayısıyla kediniz normal besinlerinden daha fazla mama tüketmiş olacak. Ancak bunu yaparken kedinizin diş bakımlarını da atlamamalısınız. Bu tavsiyelerin yanı sıra kedinizin zayıf olmasının nedeninin, bir hastalıktan kaynaklı olabileceğini söylemiştik. Yani kedinizin beslenmesinde bir sorun olmayabilir. Bu nedenle kediniz zayıfsa ve hızlı bir şekilde kilo veriyorsa, öncelikle veterinere gitmelisiniz.

Şişman Kedi Nasıl Anlaşılır?

Şişman gri kedi

Kedilerin %20’si obezite durumundadır ve onların yaşam kalitelerinin artması ve daha sağlıklı olmaları için bu sorunu hızlı bir şekilde çözmeniz gerekmektedir. Peki kedilerin şişman olup olmadığı nasıl anlaşılır? Eğer kedinizin kaburgasının üzerinde kalın bir yağ tabakası varsa, yandan bakıldığında karın kısmı dizlerinin aşağısına doğru sarkmışsa, yukarıdan bakıldığı takdirde orta kısmında kalınlaşma ve şişkinlik varsa ve eliniz ile kontrol ettiğiniz halde kaburgaları hissedilmiyorsa kediniz olması gerekenden daha fazla bir kilodadır.

Olması Gerekenden Şişman Kediler İçin Ne Yapılabilir?

Kediniz hızlı bir şekilde kilo almaya başladıysa ya da aşırı derecede kiloluysa bir an önce zayıflamasını sağlamalısınız. Öncelikle kedinizin mama miktarını kontrol altına almanız gerekmektedir. Bunun için aldığınız mamaların arkasında bulunan kedinizin kilosuna uygun miktarları aşmamanız gerekmektedir. Bireysel faktörlere göre günlük ihtiyaç duyulan enerji miktarı değiştiğinden dolayı vermeniz gereken miktardan ufak oynamalar yapabilirsiniz. Örneğin kediniz çok hareketliyse gerekli olan mama miktarından birkaç gram daha fazla verebilirsiniz. Ancak kediniz çok miskin ise ve mümkün oldukça hareket etmekten kaçınıyorsa mama miktarında birkaç gram azaltmaya gitmeniz fayda olabilir.

Aynı zamanda mamanın besin değerlerini incelemeli ve içeriğini kontrol etmelisiniz. Gerektiği takdirde kediniz için diyete uygun bir mama da seçebilirsiniz. Mama kabını yalnızca yemek yemesi gereken saatlerde doldurmalı ve miktarını kontrol altında tutmalısınız. En sık yapılan hatalardan birisi, kedinin her istediğinde gidip yiyebileceği şekilde mama kabının sürekli dolu olmasıdır. Bu hem yenilen mama miktarının kontrolü sağlamak açısından zorluk yaratır hem de kedinizin beslenme düzenini kötü yönde etkileyebilmektedir. Belli yemek saatleri düzenleyerek kedinizin günlük ihtiyacı olan miktarı bu saatlere bölmekte fayda var!

Bunun dışında kedinizin çok daha fazla su içmesini sağlamalısınız. Eğer kedinize fazla bir şekilde ödül maması veriyorsanız, bunu azaltmalısınız. Kedinize günlük minimum 20 dakika kadar egzersiz yaptırmalısınız. Hatta kediniz bu egzersizleri yaparken onunla oyun oynayabilir veya tek başına oynayabileceği aksesuar ya da oyuncaklar alabilirsiniz. Tabii ki tüm bunları yapmadan önce veterinere gitmeniz daha faydalı olacaktır. Veteriner hekiminiz kediniz için en doğru mama tercihini ve egzersizleri size söyleyecektir.

İdeal Kedi Kilosu Nasıl Olmalıdır?

Kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi adına ideal kiloda olması oldukça önemlidir. Bu nedenle kediniz dengeli beslenmeli ve gün içerisinde egzersiz yapmalıdır. Peki kedilerin ideal kiloda olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kedinizin kaburgalarının üzerinde hafif bir yağ tabakası varsa ve bakıldığında kaburgaları belli olmuyorsa, yukarıdan bakıldığında beliyle kaburgaları arasında oyuntu varsa, karnı hafif içeriye doğru çökükse ve vücudu orantılı hatlara sahipse kediniz ideal bir kiloya sahiptir.

Kediler Kaç Kilo Olmalıdır?

Kedilerin kaç kilo olması gerektiği cinsine ve cinsiyetine göre değişmektedir. Örneğin Maine Coon gibi büyük kedi cinslerinin erkeklerinin ideal kilosu 8 kg olurken, küçük bir cins ve dişi bir kedinin ideal kilosu 3 kg olabilir. Ortalama sağlıklı bir sokak kedisinin kilosu ise 3,5 veya 5,5 kg arasında değişmektedir. Kediniz için en uygun kilo hangisi diye merak ediyorsanız, veterinere gitmenizi tavsiye ederiz. Öte yandan dişi kediler ile erkek kediler arasında ciddi bir kilo farkı vardır ve aralarında 1 – 2 kg kadar fark olması gayet normaldir.

Kedilerin Kilo Çizelgesi Nedir?

Tartı ve kedi

Dünya Küçük Hayvan Veterinerleri Birliği (WSAVA) tarafından kediler için kilo çizelgesi hazırlanmış ve zayıf, ideal ve şişman olmak üzere 3 ana gruba ayrılıp her grupta kendi içerisinde gruplara ayrılmıştır.

Zayıf Kedi Kilosu

  • 1. grup: Bu grupta yer alan kısa tüylü kedilerin kaburgaları gözlü görülebilir, karınları içeri doğru çöküktür ve elle tutulabilir bir yağ tabakaları yoktur. Bel omurları ve kalçaları çok net bir şekilde görülebilir.
  • 2. grup: Bu grupta yer alan kedilerin karnı içeri doğru yapışıktır ve bel omurları belirgindir. Yağ tabakaları bulunmaz ve kısa tüylü kedilerde kaburgalar görülebilir.
  • 3. grup: Bu grupta yer alan kedilerin kaburgaları gözle görülemese de, kolaylıkla hissedilebilir. Bel omurları belirgin olmakla beraber karınlarında hafif bir yağ tabakası vardır.
  • 4. Öner: Kediniz kilo almıyorsa mutlaka en iyi yüksek kalorili kilo aldırıcı kedi mama listesine göz atınız.

İdeal Kedi Kilosu

  • 4. grup: Bu grupta yer alan kedilerde kaburgaların üzerinde minimum bir yağ tabakası vardır ve dokunulduğunda kaburgaları hissedilebilir. Bel oyuntusu belirgindir, karınları hafif içeri doğrudur ve yağ yastığı bulunmaz.
  • 5. grup: Bu grupta yer alan kedilerde kaburgalarının arkasındaki bel oyuntusu görülebilir. Kaburgalarındaki yağ tabakası elle tutulabilir ve minimal bir karın yastığı bulunabilir.

Şişman Kedi Kilosu

  • 6. grup: Bu grupta yer alan kedilerin kaburgalarının üzerinde normalden biraz daha fazla yağ tabakası vardır. Bu yağ tabakası elle rahatlıkla tutulabilir. Bel ve karın yastığı ayırt edilebilse de, belirgin değildir. Ve karın kıvrımı yoktur.
  • 7. grup: Bu grupta yer alan kedilerin kaburgalarında orta derecede yağ kaplaması bulunur. Bel bölgesi şişkindir ve karın biraz daha yuvarlaktır.
  • 8. grup: Bu grupta yer alan kedilerin kaburgalarının üzerinde oldukça yoğun bir yağ tabakası vardır. Karınların yağ yastığı belirgin ve bel kısımları normalden daha fazla şişkindir. Bel bölgesinde de yağ birikintisi vardır.
  • 9. grup: Bu grupta yer alan kedilerin farklı bölgelerinde belirgin şekilde yağ birikintileri vardır. Yağ tabakasından dolayı bu kedilerin kaburgaları hissedilmez ve bel ile karın bölgeleri şişkindir.

Kedilerde İdeal Kilo Tespiti Nasıl Yapılır?

Kaburgalarını Kontrol Edin

Kedinizin dört ayak pozisyonunda durmasını sağlayın ve iki eliniz ile hem sağdan hem de soldan kavrayın. Boynundan karnına doğru yavaş bir şekilde çok fazla bastırmadan kedinizin kaburgalarını hissetmeye çalışın ve masaj yapar gibi ilerleyin. Bu bölümde kedinizin tüm kaburgalarını hissetmiş olmanız gerekir. Eğer kedinizin kaburgalarını hissetmek için gerektiğinden çok daha fazla bastırıyorsanız, kediniz ideal kilonun üzerindedir. Tam tersi olarak kedinizin kaburgalarını çok kolay bir şekilde hissediyorsanız, kediniz zayıf demektir. Ayrıca kedinizin kaburgalarını hissetmeye çalışırken yağlanma miktarına da dikkat etmeyi unutmayın!

Belini İnceleyin

Kedinizin kaburgalarını inceledikten sonra kalçasına doğru eliniz ile hafifçe okşamaya devam edin. Bu esnada bel oyuntusunu hissetmeniz gerekir. Kediniz bir kum saati biçiminde olmalı ve kaburgası ile kalçası arasında bir geçiş bölgesi olmalıdır. Ancak bu bel oyuntusunu hissetmiyorsanız ve kedinizin bu bölgesi şişkin görünüyorsa, kediniz aşırı kiloludur.

Karnını İnceleyin

Bu iki işlemden sonra yapmanız gereken şey kedinizin karnını incelemektir. Kediler karnına dokunulmasından hoşlanmasa da, bir şekilde bunu başarmanız gerekmektedir. Kaburgalarından aşağı doğru karın bölgesine indikten sonra, hafif içeriye doğru mu yoksa daha şişkin mi diye kontrol edin. Ardından karın yastığını kontrol edin. Karın yastığının bir miktar bulunması gayet normaldir. Ancak karın yastığı yürürken sağa sola sallanıyorsa, bu kedinizin aşırı kilolu olduğuna işarettir. Normal bir karın yastığının ise ortalama bir limon kadar olması gerektiğini söylemeden geçmeyelim.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir kedinin kilo çizelgesi ne kadar olmalıdır? 

  • Ev kedisi: 4 – 7 kg
  • Fars kedisi: 3,5 – 6 kg
  • Siyam kedisi: 3 – 8 kg
  • Maine Coon: 7 – 20 kg

Ev kedisi için sağlıklı kilo nedir?

Genellikle ortalama sağlıklı bir kedi için ideal kilonun 3,5-5,5 kilo olduğu söylenir, kediniz sağlıklı kiloda tutmak için ayrıca bilgi alabilirsiniz.

12 kilo bir kedi için fazla mı?

Çoğu evcil kedinin kilosu 4 – 7 kg arasında olması gerekir. Örneğin İran ve Siyam kedilerinin kilosu 3,5 – 6 kg arasında değişirken, Maine Coon 20 kg’a kadar çıkabilir. Ancak bunlar kesin kuraldan ziyade birer istisnadır.

Bir kedi için obez olarak kabul edilen nedir?

İdeal vücut ağırlığının %10 – %20 üzerinde olan kediler, kilolu olarak kabul edilir. İdeal vücut ağırlığının %20 ya da daha fazla üzerinde olan kediler ise obez olarak kabul edilir.

En kilolu kedi kaç kilo?

Dünyanın en şişman kedisi olan Elvis, 17,5 kilodur. Obezite hastası olan Elvis, bazı bilinçsiz yönlendirmeler ve yanlış beslenme sonucunda bu hastalığa yakalanmıştır.

Yeni doğan kedi kaç gram olur?

Doğum sırasında bir kedi yavrusunun ağırlığı 56 – 113 gram arasındadır. Yedi gün içerisinde ise beden ağırlığının iki katına çıkar.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Sıkça Sorulan Sorular

Kedinizin fazla kilolu olup olmadığını belirlemek için kendinize sorabileceğiniz sorular:

Köpek; köpekgiller familyasına mensup, görünüş ve büyüklükleri farklı 400’den fazla ırk olduğu bilinmektedir.

 

  • Genellikle yorgun ve tembel görünüyor mu?
  • Mobilyaların üzerine atlarken tereddüt ediyor mu?
  • Düzgün tımar etmekte zorlanıyor musunuz?
  • Sırt veya kuyruk bölgesinde keçeleşmiş tüyler mı var?
  • Oyun oynamaya direniyor mu?

Ayrıca, kedinizin aşırı kilolu olduğuna dair aşağıdakiler gibi fiziksel belirtileri de arayabilirsiniz:

  • Kaburgalarını veya omurgasını hissetmek zorsa
  • Belirgin bir bel görmek zorsa
  • Karınları sarkıyor ise.

Kedilerde kilo sorunları yaygın olsa da, evcil hayvanınızın doğru beslenmesini sağlayarak ve yeterince egzersiz yapmasını sağlayarak bu sağlık sorununu yönetmesine yardımcı olabilirsiniz. Yaş, cins ve altta yatan sağlık sorunları gibi kedilerin aşırı kilolu olmasına katkıda bulunan birçok faktör vardır. Fazla kilolu kediler, sağlıklı kiloda olanlara göre daha kısa yaşarlar.

Birkaç kilo fazla olması bile, kedinizin diyabet, osteoartrit ve kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıkları gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskinin arttığı anlamına gelebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

İsmail hakkı
Şub 6, 2022 / 18:14

Tekir kısır kedı var 14 aylık ideal kılodune kafar olmalı şu an 6 kg


...
Tem 9, 2022 / 11:46

Tekir kısır kedi 15 aylık, 4,5 kilo normal mi?


Veteriner Hekim
Tem 9, 2022 / 11:59

Yazımızda da belirtildiği gibi kedninizin kilosunun normal olup olmadığı sadece rakamsal olarak belirlenemez. Normal bir tekir kedi düşünüldüğünde özellikle erkek ise kediniz ortalama bir kiloya sahip ama bu kedinizin vücut yapısına göre fazla ya da az da olabilir.


Emel Atasoy
Eki 18, 2022 / 22:02

6 aylık bule point langhair kedim var 1.5 kilo zayifmi hangi kuru mama önerirsiniz ev yemekleri veriyim mi peki


Veteriner Hekim
Eki 19, 2022 / 15:18

Veteriner hekiminizden vücut kondüsyon skoru ölcümü için yardım alabilirsiniz. Genel olarak özellikle kediniz dişi ise 6 aylıkken 1,5 kilo minyon bir kedi için normal olabilir. ama bu durum bireysel farklılık gösterir. Bu süreçte süperpremium bir yavru kedi maması ile beslenmesini tavsiye ederiz.


Mustafa Ece
Oca 19, 2023 / 10:40

Merhaba. 5.5 yaşında kısırlaştırdığimız, sarman cinsi kedimiz,çok hareketli. Kısırlaştırılmış kedi maması ile besleniyor.4.800 den 4.300 gr.düştü.( 1 yılda) Bu bi sorun olur mu? Takviye mı yapılmalı?


Veteriner Hekim
Oca 27, 2023 / 11:22

Takviye yapılmasından ziyade artık kedinize düzenli check up yaptırma zamanınız gelmiş. Kilo kaybı bir çok hastalığın belirtisi olabileceğinden kedinizin genel muayenesi ve temel kan tahilleri( hemogram biyokimya) bu testlerin sonucuna göre de görüntüleme ve ek testler yapılarak sağlığının yerinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Umarım altından bir hastalık çıkmaz ama zaten kediniz hasta olmasa bile ileride yaşayabileceği hastalıkların erken tespiti için her yıl check up yaptırmanız çok önemlidir.


Ercan
Oca 20, 2023 / 23:36

3aylık kedim 1.120gr geldi sizce nasıl ideal mi


Veteriner Hekim
Oca 22, 2023 / 13:53

3 aylık bir kedi için iyi bir kilo ancak bunu değerlendirmek için kedinin boyutları, cinsi cinsiyeti gibi faktörleri de değerlendirmek gereklidir.


Havva
May 20, 2023 / 15:50

British baba ve scotish anneden 25 günlük 5 kedi yavrumuz 80 gr civarında doğdular ve emiyorlar. Çok sağlıklı ve hareketli gözüküyorlar ama 250 gr kiloları normal mi


Veteriner Hekim
May 21, 2023 / 15:46

Evet normal. 🙂


Rabia
Oca 30, 2024 / 01:40

Merhaba, kedim 4 ay önce ilk defa kilo almıştı fakat yine verdi. Tartıda 5,7 kg çıktı ama uzun boylu, çok hareketli, çok da iştahlı olmayan bir kedi. Kas yapısı iyi durumda fakat görüntü olarak epey zayıf. Veterinere de gitmek cep yakıyor ama bir yandan kontrol yaptirmadigima pisman olmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? 2 yaşında kısır erkek, sarman-tekir.


Veteriner Hekim
Şub 4, 2024 / 15:24

Merhaba aslında 5,7 kg bir kedi kolay kolay zayıf olarak nitelendirilmez. Ama iştahsızlık problemi yaşıyorsa ve sürekli kilo kaybediyorsa allta yatan bir hastalık olabileceğinden mutlaka veteriner hekim tarafından muayene edilmesini tavsiye ederiz. Geçmiş olsun


Tuba
Şub 29, 2024 / 12:09

Kedim biritis erkek ve 11 ayına girdi 4.600 kg normalmi aceba iştahı iyi hareketinde normal ama kaslı yapılı bir kedi .birde yetişkin mamaya gecebilirmiyiz Nisan’da yaşında olacak cevaplarsanız sevinirim.


Veteriner Hekim
Mar 5, 2024 / 16:33

Merhaba evet geçebilirsiniz. Erkek bir kedi için kedinizin kilosu normal. Ancak fazla kilolu olup olmadığını veteriner hekiminiz yapacağı fiziksel muayene sonrasında vücut kondüsyon skorunu belirleyerek yapabilir.