Kedilerin idrar kokusu hangi hastalığın belirtisidir?

15 Ağustos 2021
3060
Kedilerin idrar kokusu hangi hastalığın belirtisidir?

Kedinizin tuvalet kabından burnunuzun direğini sızlatacak kokular gelmeye başlıyor ise, bu işte bir terslik olduğunu düşünebilirsiniz. Genel olarak bu durum mesane enfeksiyonları, sistit ile ilişkilendirlebileceği gibi bu durum tümörler ve hormonal bozukluklarda da görülebilir. Eğer kedinizin tuvalet kabından şiddetli bir kötü koku geliyorsa, mutlaka veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Bu Hastalıklardan Bazıları:

  • Hormonal Değişimler: Kızgınlık dönemine giren kedilerde doğal olarak bir hormonal değişim görülür. Erkek kediler erişkinliğe erdiğinde kısırlaştırılmadıkları sürece sürekli olarak koku bırakma davranışı sergilerler. Bırakılan bu koku alışık olduğumuz idrar kokusundan farklıdır. Bunun yanı sıra hormon salgılayan bezlerde ortaya çıkan sorunlar da kedinizin idrarında kötü kokuya sebep olabilir.
  • Diyabet: Kedilerde sıkça görülebilen endokrin hastalıklardan biri olan diyabet, kedilerin idrarında kötü kokuya sebep olabilmektedir. Diyabet hastalarının idrarında bulunan glikoz bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturduğundan dolayı idrar yolu enfeksiyonları oluşabilmektedir. Bu gibi bir durumda kedinizi veteriner hekiminize götürmeniz yararlı olacaktır.
  • Böbrek Hastalıkları: Vücuttaki zararlı maddelerin süzülmesi ile işlevini yerine getiren böbrek, herhangi bir hastalık durumunda görevini tamamlayamadığı için kedinizin idrarında kötü koku oluşmasına yol açacaktır. Bununla beraber idrarda kan, çiş yapmada zorlanma gibi sorunlar da böbrek hastalıkları sonucunda oluşabilecek durumlardır. Kedinizin sağlıklı biçimde hayatını idame ettirebilmesi için böbrek sağlının iyi olması gerekir. Aksi halde böbrek hastalığı kedinizin ölümüne sebebiyet verebilir. Kötü kokan idrardan şüphe ederek, veteriner hekiminize muayene için randevu almalısınız!
  • Karaciğer Yetmezliği: Karaciğer yetmezliği yine kedinizin idrarında kötü kokuya neden olabilir. Tedavi edilmediği sürece kediniz için yaşam tehlikesi oluşturur.
  • Mesane Enfeksiyonları: Kedinizin idrar kesesinde olan enfeksiyonlar idrar kokusunda değişkliğe sebep olabilir. Altta yatan sebebe bağlı olarak farklı renklerde idrar yapma, idrar yaparken zorlanma, farklı bölgelere idrar yapma, penisini/vulvasını yalama, idrarını yapamama gibi problemler mesane enfeksiyonlarına işaret edebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

İdrar kokusu hastalığa işaret edebilir mi?

Evet. Kedilerde kötü idrar kokusu birçok hastalığa işaret edebilir.

Kedimin idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını nasıl anlarım?

Belli başlı belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • İdrar yaparken zorlanma
  • Az miktarda sık sık idrar yapma
  • İdrar yaparken miyavlama
  • Genital bölgeyi sürekli yalama
  • Tuvalet kabı dışına idrar yapma
  • İdrarda kan olması (idrarda renk değişikliği)

Kötü kedi idrar kokusundan nasıl kurtulursunuz?

Güçlü bir kokuya sahip olan sirke ile, kedi idrarının olduğu noktaları su ile karıştırarak temizlemek sorununuzun çözümüne yardımcı olabilir. Bunun yanında özellikle koku bırakma davranışı sergileyen kedilerin idrar kokularıyla mücadele için üretilmiş bazı koku giderici parfümler de kullanabilirsiniz. Bu ürünleri kullanırken kendi sağlığınıza ve kedinizin sağlığına zarar vermemek için mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Sıkca Sorulan Sorular

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.