Amerikan Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Amerikan Shorthair Resimleri
Amerikan Shorthair kedisi gelişmiş avcı yetenekleri ile bir döneme damgasını vurmuş ve bu nedenle Kuzey Amerika’da sıklıkla aranılan kedi türlerinden biri olmuştur. Tam anlamıyla gerçek bir çalışan kedi olarak tanımlanan Amerikan Shorthair’lar, güçlü, dayanıklı ve çevik bir vücut yapısına sahiptirler. İskelet yapıları onları dengeli ve son derece simetrik kılar. Fare ve sıçanların korkulu rüyası olan Amerikan Shorthair’lar tatlı ve sevecen kişiliği ile yıldan yıla evcilleşmiş ve bugün popüler birer evcil kedi olmuşlardır.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Kedilerle içli dışlı olan kişilere veya ilgi duyan meraklılarına Amerikan Shorthair denildiğinde muhtemelen kendilerinden “tam bir avcı” kedi yanıtını alabiliriz. 17. yüzyıl Amerika’sında tahıl hasatlarını sıçanlardan ve farelerden koruma konusundaki üstün yetenekleri ile bilinen Amerikan Shorthair’lar bugün ise evcil kedi olarak karşımıza çıkıyorlar. Kökenleri hakkında detaylı bilgileri bir alt kısımda bulabilirsiniz. Biz şimdilik gelin onların karakter özelliklerine bir bakalım…

Amerikan Shorthair’lar ne çok cılız ne de çok tıknazdırlar. Onlar için orta büyüklükte bir ifade kullansak hata etmiş olmayız. Uysal bir mizaçları vardır. Diğer evcil hayvanlarla gayet iyi geçinebiliyorlar. Sahiplerine karşı da ne çok yapış yapış ne de çok uzaktırlar. Biraz başına buyruk ve az da olsa atalarından aldığı bir saldırganlık halleri vardır.

Amerikan Shorthair cinsi kediler sahiplerinin kucağında vakit geçirmekten hoşlanırlar. Ancak hemen paniğe kapılmayın, neyse ki yüze veya omuza çıkan türde kedilerden değildirler. Her ortama ve her canlıya gösterdikleri uyumlu mizaçları ve uysallıklarıyla tanınırlar. Sosyaldirler ve bu sayede kolayca eğitilirler. Üstelik çocuklarla da iyi bir uyum sağlarlar. Bağımsızdırlar çünkü İngiltere’yi, özgürlüğüne kavuşmak için terk eden atalarının izinden giderler. Geçmişi, sürekli hasatları fare ve sıçanlardan korumak için çalışmakla geçen Amerikan Shorthair’lar bu özellikleri ile sağlıklı, güçlü ve canlılık açısından harika bir yoldaştırlar.

Onlar, en sevdikleri insanlarla güçlü bir bağ kurarlar. Kendilerini sahiplenen kişilerle çok süre geçmeden kurdukları bağ ile evcil bir hayvandan beklenen tüm özellikleri sergilerler. Ancak gün olur kendi kendilerini de eğlendirecek bir şeyler bulurlar. Sahiplerine karşı yapış yapış değil demiştik. Ayrıca onları bir odadan diğerine de takip etmezler. Fakat bu demek değildir ki, sahiplerine karşı ilgisizdirler. İşten eve geldiğinizde kucağınıza gelip tüm stresinizi üzerinizden atmanıza yardımcı olurlar.

British Shorthair’lar yaşlılıklarına kadar aktif ve eğlenceli kalma eğilimindedirler. Avcı geçmişleri nedeniyle güçlü avlanma tekniklerine sahip olan British Shorthair’lar kedi nanesi farelerini yakalamaktan büyük zevk alırlar.

İlk zamanlar fareleri yakalamak için kullanılan Amerikan Shorthair’lar bugün popüler birer evcil kediye dönüşmüşlerdir. Tatlı ve sevecen mizaçları onları ev ortamında aile üyeleriyle birlikte kalmaktan son derece hoşnut kılar. Gördükleri ilgi karşısında sahiplerine uysal kişilikleriyle uzun yıllar iyi bir dost olurlar.

Tarih

Amerikan Shorthair cinsi yerli kedilerin Amerika’da ilk olarak ne zaman ortaya çıktığına dair kesin bir bilgi ne yazık ki bulunmuyor. Bununla beraber, Amerika’da evcil kedi olarak sahiplenilen yerli kedi türü de bulunmadığından dolayı, onların Avrupalı göçmenler tarafından geldiği ileri sürülmektedir. Zira Avrupa ülkelerinden Amerika’ya gelen kişiler, gemilerde tahıl ve diğer gıda maddelerini kemirgenlerden korumak için kedileri kullanırlardı. Söz konusu bu gemi seyahatleri ile birlikte kedilerin de Kuzey Amerika’da ortaya çıkması hiç de şaşırtıcı değildir.

Kuzey Amerika coğrafyası 1500’lere kadar evcil kedilerin sahiplenildiği yerli türlere sahip değildi. Ancak İngiliz kolonisi ile birlikte Jamestown’da evcil kediler yavaş yavaş artmaya başlamıştı. 1609’dan kalma yazılı bir kayıtta bu bölgede İngiliz kolonisine ait kedilerden de bahsedilmektedir. Takvimler 4 Temmuz 1776’yı gösterdiğinde, dönemin Kıtasal Kongre üyeleri, Bağımsızlık Bildirgesi’ni kabul etmek üzere Philadelphia’da toplandığında, Amerikan Shorthair cinsi kedilerin ataları da bu tarihi olaya tanık olmak için buradaydılar. O sıralar ahırları ve hasatları farelerden temizlemek için çok meşguldüler ancak yavaş yavaş insanların gözünde çok önemli bir mertebeye de ulaşıyorlardı. Zira kediler Amerikan toplumunun değerli birer çalışan üyeleri haline gelmişlerdi. Bu kusursuz hizmetleri, Amerikalı ailelerin hasatlarını ve gıdalarını kemirgenlerden korumalarına yardımcı olmak adına çok değerliydi. Tabi o dönemler Amerikalı aileler için kedilerin rengi, deseni pek de önemli değildi. Tek düşündükleri hasatlarını farelerden kurtarmaktı. Çünkü o yıllarda hayat koşulları hem insanlar hem de kediler için gerçekten çok ama çok zordu. Kediler üstlendikleri bu görev sayesinde zamanla güçlü kaslara ve güçlü çenelere sahip oldular. Dayanıklı ve sağlıklı da birer tür haline dönüştüler. Zamanla hayat daha kolaylaştı ve insanlar, kedilere daha fazla ilgi duymaya başladı. Bu ilgi arttıkça kedilerdeki güzelliği fark ettiler ve onların yalnızca birer fare avcısı olmadıklarının farkına vardılar.

Amerikan Shorthair’lar ilk olarak 1800’lerin sonlarında yeni kurulan Kedi Meraklıları Derneği’nde tanıtılmaya başlanmıştı. Tabi o zamanlar cins yalnızca Shorthair olarak adlandırılıyordu. Daha sonra yerli bir cins olarak kabul edilip adı Amerikan Shorthair olarak değiştirildi. Amerika’da tescil edilen ilk Shorthair ise 1900’lerin başında İngiltere’den ithal edilen “Belle” adındaki turuncu renkte bir erkek kediydi. İlk Amerika doğumlu Amerikan Shorthair kedi ise 1904 yılında Shorthair cinsi altında tescil edildi.

1900-1905 yılları arasında bir grup kedi meraklısı Amerikan Shorthair’ların doğal güzelliğini ve uysal mizaç yapılarını korumak için bir üreme programı başlattılar. Ancak doğan yeni Shorthair cinsi yavrular pek de kabul görmedi. 1950’lere kadar bu süreç devam ederken, bir grup ASH yetiştiricisi, cinsi iyileştirmeyi ve yeni renkler görmeyi umarak Shorthair’ları İran kedileri ile melezlemeye başladı. Bu çiftleştirme ile birlikte doğan yavruların vücut tipi ve kafa yapısı değişmeye başladı ve görünüm olarak İran kedilerine benzedi. Yüz hatları genişledi, gözleri yuvarlaklaştı ve kulakları kısaldı.

1965 yılının Eylül ayına gelindiğinde ise yetiştiriciler, ırkın adını “Amerikan Shorthair” olarak belirleyerek son kimliğini de kazandırmış oldular. Böylece Shorthair’lar yepyeni bir görünüm ve kimlik ile hak ettiği saygıyı görmeye başladı ve aradan geçen onlarca yıldan sonra bugün başta Amerika olmak üzere dünyanın en popüler kısa tüylü kedileri arasında yerini aldı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Amerikan Shorthair’lar sağlam bir vücut yapısına sahiptirler. Genel olarak orta boy bir kedidirler. Güçlü ve kaslı iskelet yapıları onlara iyi gelişmiş birer omuz, göğüs ve arka bacaklar kazandırmıştır. Sırtları geniş ve düzdür. Geniş bir göğüs, kaslı bir boyun ve iyi gelişmiş ağızları vardır. İyi birer avcı olan atalarının genlerini üzerinde taşıyan Shorthair’lar gelişmiş bir çene yapısına sahiptirler. Bacakları kalın ve güçlüdür. Kürkleri kalın ve yoğundur.

Kafa

Geniş, yuvarlak bir kafa yapısına sahip olan Amerikan Shorthair’lar, tatlı ve açık bir yüz ifadesi ile görünürler. Alın kısımları başın üstünden boyunlarına doğru düz, orta derecede bir eğri oluşturur. Kulakları arkasında çıkıntıları yoktur. Burunları orta uzunlukta ve genişliktedir. Burun köprüsünden alınlarına hafi bir kavisli yükseliş görülür.

Kulaklar

Amerikan Shorthair’lar orta boy kulaklara sahiptirler. Uçları hafif yuvarlak olan kulaklar tabanda çok fazla açık değildir. Nispeten küçük-orta boy kulaklar diyebiliriz. İki kulak arasındaki mesafe ise gözleri arasındaki mesafeden biraz daha fazladır. Tüylenme kulaklarda da görülür.

Gözler

Nispeten büyük ve geniş gözlere sahiptirler. Görünümleri yarım badem şeklindedir. Gözleri arasında en az bir göz genişliği bulunur. Dış köşeleri, iç köşelerden hafif yüksektedir. Parlak ve net bir bakışa sahip olan Amerikan Shorthair cinsi kedilerin göz renkleri ise genellikle mavi, bakır, yeşil, altın ve eladır.

Bacaklar ve Ayaklar

Orta uzunlukta, kalın ve güçlü bacaklara sahiptirler. Yoğun kaslı yapıları bacakların kemikli ve güçlü kılar. Arkadan bakıldığında, dört bacak da düz ve paraleldir. Patileri ileriye dönüktür. Pati tabanları dolgun ve yuvarlaktır. Önde beş, arkada ise dört tane parmakları bulunur.

Kuyruk

Tabanda kalın, uçlara doğru hafifçe sivrilen orta uzunlukta kuyrukları vardır. Gövde kürkündeki tüy yoğunluğu kuyrukta da görülür. Ayrıca renk ve desenler de kuyrukta kendini gösterir.

Tüy

Amerikan Shorthair’lar kısa, kalın ve yoğun bir tüy yapısına sahiptirler. Kürk yapıları onları nemden, soğuktan ve yüzeysel cilt yaralanmalarından korumak için yeterince kalındır. Kürkleri kış aylarında çok daha uzun ve kalın olabilir. Kalın dokuları, onlar için koruma anlamına geldiğinden dolayı diğer kedilere kıyasla nispeten daha serttir.

Renk

Amerikan Shorthair cinsi kediler birçok renk ve desende görülebilmektedir. Genellikle beyaz, gümüş gri, krem, turuncu, altın, kahverengi ve kaplumbağa kabuğu rengindedirler. Desenleri ise çoğunlukla düz renk, kaplumbağa kabuğu, Tekir ve duman renkleridir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Amerikan Shorthair cinsi kediler kendi bağımsızlıklarının tadını çıkarırken, evin diğer üyeleriyle de iyi geçinirler. Sahiplerinin kucaklarına yatmaktan keyif alırlar. Sevecendirler ve ilgiye aşırı derecede ihtiyaç duymazlar. Uysal mizaçları gereği çocuklar, yaşlılar ve diğer evcil hayvanlarla özellikle yavru dönemlerinde tanıştırıldıklarında son derece iyi geçinirler.

Bu kişilikleri onları iyi birer eğitilebilir kedi cinsi yapmaktadır. Sahiplerine karşı olan yakınlığı onlardan gelecek tüm komutları yerine getirmede son derece istekli yapmaktadır. Henüz yavruyken sahiplenilen Amerikan Shorthair’ların eğitilmeleri daha kolaydır. Tırnak kesimi, tımarlama ve diş fırçalama gibi düzenli bakımları içeren eğitimlerin yanı sıra tuvalet eğitimi gibi önemli süreçler de kolayca onlara öğretilebilir.

Amerikan Shorthair’lar sosyal bir cinstir. Ataları, hasatları kemirgenlerden koruyan güçlü birer avcı içgüdülerine sahipti. Bu güçlü geni bugün üzerinde barındıran Amerikan Shorthair’lar kaliteli mamalar içeren öğünlerle düzenli bir programda beslenmesi, bakımlarının düzenli yapılması ve sağlık kontrollerinin de aksatılmaması durumunda ortalama 13 ila 17 yıl arası bir yaşam sürmektedirler. Orta boy ve 3 ila 6 kilo ağırlığında olan Amerikan Shorthair’lar obeziteye meyilli kedilerdir. Beslenme programlarının yanı sıra egzersizlerinin de düzenli olarak yapılacak olması onlara sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkı sağlayacaktır.

Dişi kedilerde yavrulama kabiliyeti ancak yeterli olgunluğa erişmeleri ile kazanılmaktadır. Bu süre her kedi ırkında değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genellikle dişi kediler en erken 6 aydan sonra gebe kalabilmektedir. Fakat yine de bu süre dişi kedilerin gebe kalabilmesi adına çok erken olup, 15 ila 18 ay arası bir yaşa sahip dişi kedilerin yavru sayısı daha fazla olacaktır. Bununla birlikte yavrular sağlıklı da doğacaktır. Cinsel olgunluğa erişen dişi kediler mevsimsel geçişlerde sıcaklığın da etkisiyle kızgınlık dönemine girip çiftleşebilmektedir. Tipik olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında çiftleşme yaşanırken, ev ortamında yaşayan kediler ise 21 gün ara ile kızgınlık dönemine girebilmektedir. Bu fark evcil kedilerin yaşadığı ortam, düzenli kaliteli mamalarla besleniyor olmasıdır. Kedilerde hamilelik dönemi hakkında daha fazla bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Amerikan Shorthair’lar yemeklerini büyük bir iştahla yerler, bu nedenle kolayca kilo alabilirler. Kaslı ve yoğun kemik yapıları onları kilo almaya meyilli hale getirir. Amerikan Shorthair’larda obeziteyi önlemek için, beslenmeleri günlük bir program dâhilinde gerçekleşmeli ve öğünleri ölçülü verilmelidir.

Uzun ömürlü olmalarına ve 20 yıla yakın sağlıklı yaşayabilmelerine rağmen, aşırı kilo alımında ne yazık ki ömürleri daha kısa olabilmektedir. Bu sağlıksız yaşama yol açmadan yüksek kaliteli bir diyet ile beslemek doğru olacaktır. Pro Plan, N&D, Whiskas, Pro Line ve Royal Canin gibi markaların kaliteli kuru ve yaş mamalarından tercih ederek Amerikan Shorthair’lar beslenebilir. Yüksek protein oranı içeren mamalar minik dostunuza eksiksiz bir beslenme sunacaktır.

Amerikan Shorthair’lar kendilerini bakımlı tutmakta kendi kendilerine yetebilen kedidirler. Kısa tüyleri daha az bakım anlamına gelir ve her an tımarlanma ihtiyacına gereksinim duymazlar. Haftalık fırçalama ile minik dostunuzun tüylerinin parlak ve sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz. Gerisi ise temel bakımdır.

Ayda iki defa tırnak kesimi ve haftada bir defa da düzenli diş fırçalama ile minik dostunuz kendini iyi hissedecek ve kendini en iyi şekilde görmesini, hissetmesini sağlayacaktır. Düzenli kulak temizliğinin yanı sıra göz iltihaplarına karşı genellikle her on günde bir ila iki haftada bir gözlerini temizleyin. Bu bakımları kedilere henüz yavruyken alıştırmak ilerleyen yaşlarında bakım sırasında sakin kalmalarına faydası olacaktır.

Amerikan Shorthair’lar sevecen ve arkadaş canlısıdırlar. Her aile evine uygun birer uysal kedi türü olan Amerikan Shorthair’lar, yalnız yaşayan bekârlardan yaşlılara varıncaya kadar herkes için mükemmel bir arkadaştır. Sürekli bir ilgi talep etmeseler de, sahipleriyle vakit geçirmekten çok hoşlanırlar. Zekidirler ve bir şeyler öğrenmeye isteklidirler. Bu özellikleri onları piyasada çok aranılan bir kedi yapmaktadır. Amerikan Shorthair yavru kedi ortalama fiyatı 1.000 ila 3.000 TL arası değişiklik göstermektedir. Bu rakamlar kedinin rengi, kilosu, yaşı gibi etmenler nedeniyle farklılık gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.