Kedinizin Patilerine Genel Bakım Yapma

4 Ağustos 2021
3641
Kedinizin Patilerine Genel Bakım Yapma

Her ne kadar el ve ayaklarımızın bakımı bizler için önemliyse, kedilerin patileri de bir o kadar önem arz ediyor. Bir kedi sahibi olarak, kedinizin patilerini sağlıklı şekilde koruyabilmeniz adına gerekli olan bakım önerilerini sizler için hazırladık!

Kedinizin Patilerine Genel Bakım Yapma

kedi tırnağını kesme

Kedinizin patilerine masaj yapmak için, ilk etapta patisini güzel şekilde tutarak rahat etmesini sağlayın. Bunun için yemek sonrası yaşadıkları rahat bir zamanı seçebilirsiniz. Kedinizi kucağınıza yerleştirerek uygulamaya başlayın. Yanınızda verebileceğiniz bir ödülün yer almasında fayda var. Böylelikle patilerine dokunduğunuz zaman uslu davrandıklarında bu şekilde ikramlar ile onu ödüllendirebilirsiniz.

Kedinizin patisini narin şekilde alarak ovalayın. Patilerin her birini sıkmadan 3 saniye boyunca tutun. Eğer patisini çekmek isterse, canını yakmadan tutmaya çalışın. Kendisini daha rahat hissettiği zaman tırnaklarını uzatmak adına tüm parmaklarının tabanına hafif şekilde baskı yapabilirsiniz. Bu sayede kedinizin tırnakları açığa çıkacaktır. Kedinizin patilerine ne kadar sıklıkla masaj yapacağınız sizin inisiyatifinize kalmış bir durum. Bu, küçük dostunuz ile aranızda bir bağ oluşturmak için harika bir ritüel olacaktır.

Kedinizin tırnaklarını her 10 gün ile 2 hafta arasında kesmelisiniz. Eğer kediniz rahat ise ve patilerine dokunmanıza izin veriyorsa kolunuzu vücuduna hafif biçimde bastırarak tutabilirsiniz. Fakat kedinizin ısırması yüksek olasılık ise önlem amaçlı bir korumalık (havlu) kullanabilirsiniz. Tırnakların hepsini bir kerede kesemeyeceğinizi belirtmeliyim. Eğer kedinizin tırmalama direğini sık olarak kullanıyorsa, tırnakları aşındığı için çok fazla kesmeniz gerekmez.

Kedilerin tırnakları nasıl kesilir? Kedi tırnak kesimi

Kedilerin tırnakları kesilirken parmaklarının kesilmemesine dikkat edilmelidir. Tırnak keserken pembe-kırmızı bölgeden uzak durmalısınız. Çünkü burası canlı dokunun bulunduğu alandır ve bu bölgeye çok yakın bir kesim işlemi yaparsanız kedinizin tırnağı kanayabilir. Kedinizin tırnaklarını keserken bir yanlışlık sonucu parmağını keserseniz, kanamayı durdurmak için evde  styptik toz (benzokain içeren ağrı kesici-kanama durdurucu toz) bulunması önemlidir. Ancak yoksa ve veteriner kliniğine götürene kadar müdahale etmeniz gerekiyorsa, temiz bir pamuk ile uzun süre tampon yapmak işe yarayabilir. Parmak kanamalarının durdurulması zor olduğundan ve uzun sürebildiğinden dolayı bir veteriner kliniğinden yardım almanız gerekebilir.

Kedinizin patilerini temiz tutmak için silmeniz oldukça önemli bir husustur. Böylelikle onları hasta edebilecek olan artık ya da ev kimyasallarını yalayarak yutmasına engel olabilirsiniz. Parmak aralarından tutun patisinin çevresine kadar her yerini sildiğinize emin olun. Silmek için her gün ılık nemli bir bez kullanabilirsiniz. Temizlik  işlemini yaparken herhangi bir kimyasal kullanmamaya özen gösterin. Kimyasallar kedinizin patisinde irritasyona yol açıp yalamasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra ev ortamını da temiz tutmak, direkt olarak kedinizin patilerinin temiz kalmasına yarar sağlar.

Patiye bakım uygularken, biraz incelemek için vakit ayırın. Kesik, çizik, kıymık batması ve şişlik gibi farklılıklar olup olmadığına göz atın. Küçük sıyrıklar, kıymık ve yüzeysel kesikler için evde tedavi uygulayabilecekken, derin kesik, apse ve kanamalar için acil olarak veteriner hekimine götürmeniz gerekmektedir. Patideki uzun tüyler kedinizi rahatsız edebileceğinden, parmak aralarındaki tüylerde dahil olmak üzere kesmeniz gerekmektedir. Bu tüyleri kesmek için yuvarlak makas kullanmanız tavsiye edilir.

Kedinizin patisinde bir kuruluk veya çatlama meydana geldiyse, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ya da yalaması durumunda herhangi bir zarara uğratmayacak gıda kalitesinde bir yağ sürebilirsiniz. Eğer daha yoğun kıvamda bir nemlendiriciye ihtiyaç duyuyorsanız, veteriner hekiminizden kediler için pati nemlendiricisi tavsiye etmesini isteyebilirsiniz. Unutmayın ki, kedinizin yalaması sonucunda zararlı olabilecek olan losyonlardan kaçınmalısınız.

Patilerin Yaz / Kış Bakımı

Kedinizin patilerini silin! Bu durum bilhassa dışarıda gezen kedinizin hijyeni için oldukça önemlidir. Sokakta veya evde gezen kedinizin patisine biriken birtakım kirleri yalaması sonucunda hastalanabilir. Kedinizin patilerini nemlendirin. Delinme, yaralanma gibi konular için önleyici olsa da, yoğun sıcaklıklara karşı iyi bir yalıtım sağlayamaz. Aşırı sıcak ve aşırı doğaya karşı hassas olan patiler, sıcak sebebiyle kuruyarak çatlayabilir. Dolayısıyla patileri yaz/kış nemlendirmek oldukça iyi olacaktır.

Kuruluk için vazelin sürebilirken bir diğer seçenek ise zeytinyağı olacaktır. Kış aylarında kedinizin patisinin çevresinde bulunan tüyleri kısaltın. Zira kar ve buz kristallerini toplayabileceği için yürümesini zorlaştırabilir. Ve hatta potansiyel olarak pati yastıklarına zararı dokunabilir. Kedinizi rahatsız edebilecek olan yüzeylerden uzak tutmaya özen gösterebilirsiniz. Örneğin beton, yazın çok sıcak ve kışında çok soğuk olacağından kedinizin hoşuna gitmeyeceği aşikar.

Küçük Pati Yaralanmalarının Tedavisi

yaralı pati

Hafif yaralanmaları tedavi etmek için evde ihtiyacınız olacak olan antiseptik bir solüsyon, temiz gazlı bez, havlu ve cımbızdır. Eğer evde yok ise en yakın eczaneden temin edebilirsiniz. Antiseptik solüsyon sayesinde enfeksiyon engellenecektir. Kedinizin patisini temizleyerek dezenfekte edin. Küçük kesikler için patisini antiseptik bir solüsyon ile nemlendirilmiş bir bez veya havlu ile silebilirsiniz. Bir gazlı bezin üzerine eser miktarda antiseptik solüsyon koyarak patiyi silin. Eğer kediniz size zorluk çıkartıyor ve kontrol altına alamıyorsanız, onu bir veteriner hekime götürmelisiniz.

Cımbız yardımı ile batan yabancı cisimleri çıkartabilirsiniz. İlk olarak cımbızı Betadine benzeri bir solüsyon ile dezenfekte ederek sterilize edin ve akabinde yabancı cismin girdiği patiyi temizleyerek, cımbız ile nesneyi tutun. Tuttuktan sonra, giriş açısına doğru aynı şekilde çıkartın. Cismi çıkartırken kedinizin patisini sıkı şekilde tutun. Çıkarttığınız zaman patiyi yeniden temizleyerek antiseptik solüsyon sürün.

Ancak bazı durumlarda yanlış uygulamalar var olan problemi daha da kötüye götürebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kedinizi bir veteriner kliniğine götürmeniz daha doğru olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedimin patilerini nemlendirmem gerekiyor mu?

Evet! Kedinizin kurumuş veya çatlamış olan patilerine zeytinyağı, hindistancevizi yağı veya zararsız nemlendiriciler sürebilirsiniz.

Kedimin patileri neden kuru ve çatlıyor?

Kedi patileri, fazla sıcak ve fazla soğuk olan hava koşulları sebebiyle kuruyup çatlayabilir.

Kedi patilerine vazelin sürer misin?

Vazelin yıpranmış kedi patisi için gayet güvenilir bir nemlendirme ürünüdür. Kedinizin patisine masaj yaparka uygulayabilirsiniz.

Kedilerin patileri soyuluyor mu?

Her ne kadar tüyler ile korunuyor olsa da mantar ve bakteri ile enfekte olan patilerde iltihap, şişme, kızarıklık ve soyulma gibi neticeler görülebilir.

Kedilerin patileri ne kadar kirli?

Kediler görüp görebileceğiniz en temiz hayvanlar olsalar da, yine de ister istemez patilerine belirli yerlerden bakteri bulaştırabiliyorlar. Bu durumda ise aldıkları mikrop ve bakterileri etrafa bulaştırma olasılıkları yüksek oluyor.

Kedimin patileri neden kötü kokar?

Kedi tuvalet kabının içerisindeki kalitesiz kum dışkıyı güzelce ememediği için kedinizin pati ve tüylerine yapışarak kedinizde pis bir koku oluşmasına sebep olur.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir;

Kedilerde göz temizliği: Kedilerin gözleri nasıl temizlenir?

Kedilerin kulakları nasıl temizlenir?

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

havva.pelit
Haz 16, 2023 / 23:14

Merhaba Kızımın kurumuş patilerine dudak balsamı sürdüm. Ancak huzursuz bir şekilde kaşıntı ve yalama meydana geldi bu durumda ne yapabilirim. Veteriner gözlemleyin dedi saadece


Veteriner Hekim
Haz 18, 2023 / 18:21

Patilerini cristalin ile temizleyebilirsiniz. Eğer alerjik bir reaksiyon gözlemlenirse veteriner hekiminizle kullanabileceğiniz antihistaminikler ve rahatlatacak pomadlar ile ilgili görüşebilirsiniz. Eğer yalama çok oluyorsa yakalık takmanız gerekebilir. Geçmiş olsun.