Hindistan cevizi yağı kediler için güvenilir mi?

20 Mayıs 2021
2460
Hindistan cevizi yağı kediler için güvenilir mi?

Hindistan cevizinden elde edilen yağ, uzun zamandır yemeklerin yapımında kullanılmaktadır. Özellikle de son dönemlere daha fazla kullanılmaya başlanmış olup pek çok sağlıksal yarar sağlar. Hatta öyle yararlı bulunuyor ki, insanlar artık kedilerine de bu yağdan vermeye başladılar. Peki hindistan cevizi yağını kedinize vermek yararlı mı yoksa zararlı mı? Cevabını yazımızın devamında açıklıyoruz.

Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

hindistan cevizi yağı

Olgun hindistan cevizinden elde edilen yağ, sağlık ve gıda sektörlerinde kullanılmaktadır. İçerisinde orta zincirli trigliseritleri barındıran hindistan cevizi yağını sindirmek, uzun zincirli trigliseritlere kıyasla çok daha kolaydır. Dolayısıyla çok daha iyi bir kaynak olarak ön plana çıkıyor olup vücutta yağa dönüşmesi düşük ihtimaldir. Yağ tam bir anti-fungal, ayrıca anti-bakteriyel ve anti-viral olma niteliği taşımaktadır.

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Neler?

Hindistan cevizi yağının sağlıksal açıdan birçok yararı olduğu söyleniyor olsa da herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Yapılan çalışmalar genel olarak bir neticeye bağlanamamıştır. Ancak yinede tam olarak yararlı ve zararlı denilebilecek kesinlik yoktur. Hele ki kediler üzerinde ne gibi bir etki yaratacağına dair hiç yoktur. Yağ içerisindeki antibakteriyel, antifungal, antiviral ve antienflamatuar niteliklerinin bazı sindirim sorunlarına iyi gelebileceği düşünülürken aynı zamanda  kedilerde tüy yumaklarını önüne geçilebileceği de varsayılıyor. Bir başka varsayım da yaşlı kedilerde beyin enerjisine yardımcı olduğudur.

Kimi kişiler, kedilere hindistan cevizi yağı verilmesinin tüylerini iyileştirebileceğini savunuyor olup bunun yanı sıra kuru veya kaşıntılı cildin iyileşmesi içinde bir etken olarak görülüyor. Ayrıca metabolik işlevlere yardımcı olabileceğini, kilo kaybına yardımcı olabileceğini ve artritten kaynaklanan ağrıyı azaltmanın yanı sıra kemik sağlığını iyileştirebileceğini konusunda da güçlü fikirler mevcut. Unutmayın ki, bunların hepsi birer varsayımdır. Kanıtlanmış herhangi bir bilimsel veri mevcut değildir.

  • Cildi Nemlendirme: İyi bir nemlendirici olarak kullanılan hindistan cevizi yağı, kediniz içinde yararlı olacaktır. Kuru ve kaşıntılı ciltler için büyük farklar yaratabilmektedir. Bunun için ağız yoluyla veya vücuduna sürerek durumu çözebilirsiniz. Kedinizin mamasının içine yarım çay kaşığı kadar koymanız yeterli olacaktır.
  • Kedi Dişeti İltihabı Tedavisi: Dişlerini fırçalamadığınız kedilerde sık görülen diş iltihabı sorunu için düzenli şekilde kullanırsanız üstesinden gelebilirsiniz. Direkt olarak diş etlerine bir parça sürmeniz yeterli olacaktır.
  • Böbrek Hastalığı ve Kanserini Yavaşlatmak İçin: Hindistan cevizi yağı içinde görülen omega-3 yağ asitleri, bozuk işleyen böbreklerin ilerlemesini yavaşlattığı söyleniyor. Hatta öyle ki bu asitler kanseri dahi yavaşlatabilmektedir. Güne yarım / bir çay kaşığı kadar kedinizin mamasına ekleyerek tedavi niyetinde kullanabilirsiniz.
  • Kabızlık: Hindistan cevizi yağı sindirim sisteminde rahatlıkla emilebildiği için kabızlık sorunu yaşayan kediler için iyi geldiği belirtilmektedir. Yağ asitleri ve nem bağırsaklarda sorun teşkil eden dışkıyı yumuşatarak vücuttan atılmasını sağlar. 10 kg ağırlığında bir kedi için yarım çay kaşığı vermek ile başlanabilir. Kaşık ile direkt yedirebileceğiniz gibi mamasının içerisine de katabilirsiniz.
  • Beyin Gücünü Geliştirmek: Yaş aldıkça zihinde bir yavaşlama meydana geliyor olup öğrenme ve hareket etme hızları eskisi kadar hızlı değildir. Hindistan cevizi yağı kullanarak beyin enerjisi metabolizması geliştirilebilir. Günde iki kere olmak üzere çay kaşığının çeyreği kadar direkt olarak veya mama ile karıştırarak verebilirsiniz.
  • Tüy Yumağı: Kendilerini devamlı olarak yalayarak temizleyen kedilerde tüy yumağı oluşması gayet normal bir durumdur. Fakat fazlası normal olmaktan çıkar. Her gün mamasına hindistan cevizi yağı ekleyebilirsiniz.
  • Yağsız Vücut Kitlesi: Kilolu kediler üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde günlük olarak yağ verilen kedilerde, verilmeyen kediler arasında kilo kaybının yaşandığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak metobolizmanın hızlanmasına yararı olduğunu söylemek mümkün. Gün içinde bir defa yarım çay kaşığı kadar mamasına katabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Kedim İçin Güvenli mi?

Yukarıda bahsini ettiğim olabilitesi yüksek yararlar sayesinde hindistan cevizi yağının önemli bir tedavi aracı olarak görülmesi sağlanmıştır. Bu yağı genel olarak evinizde kullanıyor ve kedinize de vermek istiyorsanız, ilk olarak veteriner hekimizin fikirlerini almanız gerekiyor. Kediniz için bir toksittir diyemiyorum ancak bu iyi olacağı anlamına da gelmiyor.

Hindistan Cevizi Yağını Nasıl Kullanabilirim?

Veteriner hekimiz ile konuşup, hangi ölçülerde kullanmanız gerektiğini öğrendiyseniz işiniz artık çok kolay olacak. Fazlasına kaçmadan belirlenen miktarı uygulamanız yeterlidır. Aksi takdirde ishal gibi bir sorun ile karşılaşma durumu oldukça yüksek ihtimal. Kediniz kilo almaya meğilli ise  pankreatit, irritabl bağırsak bozukluğu veya başka herhangi bir hastalık veya metabolik sorunlar mevcutsa hindistan cevizini ağız yolu ile vermenin tehlikeleri konusunda bilgilendirme yapacaklardır. Normal büyüklükteki bir kediye gün içerisinde bir ya da iki kez çay kaşığı ile verebilirsiniz. Yeni başlayanlar için çay kaşığının 1/8’i kadar vermeniz öneriliyor.

Cilt problemleri için kullanacaksanız bu size hiç kolay bir şey gibi gelmesin. Zira kedinize bu yağı sürdükten sonra kendilerini yaladıkları için yutacaklardır. Hem vücuduna yağı almış olacak hem de zaten hali hazırda tahriş olmuş olan cildine daha fazla zarar verecektir. Bunun yerine reçetesiz olarak satılan hindistan cevizi yağlarından satın alarak kediniz için kullanabilirsiniz. Fakat kediler için üretilmiş olmasına çok dikkat edin! Eğer veterineriniz onay verirse rafine edilmemiş olan hindistan cevizini kullanmaya özen gösterin. Soğuk ve kapalı şekile satışa sunulan yağlardan satın alabilirsiniz. Buna ek olarak her bir marka farklı tatlarda sahip olduğu için birkaç farklı hindistan cevizi yağı alarak hangisini daha çok sevdiklerini deneyip bulabilirsiniz.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.