Kedilerin nefret ettiği 13 şey!

26 Ekim 2021
4714
Kedilerin nefret ettiği 13 şey!

Kedinizin duygu durumunu, neleri sevip neleri sevmediğini öğrenmek istemez misiniz? Genel olarak kedilerin belli davranışlara, cisimlere ve olaylara tepki verdiğini görebilirsiniz. İşte bunların neler olduğunu, kedilerin sevdiği ya da sevmediği şeyleri genel olarak bir öğrensem diyorsanız doğru yerdesiniz.

Bu yazımızda aradığınız konulardan birisine değineceğiz. Kedilerin sevmediği ve nefret ettiği davranışlar nelerdir? Tüm kedi ırklarının aynı şeyden nefret etmesi ya da sevmesi beklenilemez. Sevilmeyen, nefret edilen şeyler kediden kediye değişiklik gösterebilir. Kediseverlerin, kedilerin genel olarak neleri sevmediklerini bilmesi aralarındaki ilişkiyi daha güçlü kılacaktır. İşte kedilerin genellikle nefret ettiği 13 şeyi birlikte inceleyelim.

Kediler Yalnız Kalmaktan ve İlgisizlikten Nefret Eder

Kediler İlgisizlikten Nefret Eder

Kediler sahibiyle birlikte zaman geçirmek ve sevilmek ister. Köpeklere göre evde daha uzun süre yalnız kalabilir ama bu durum onu huzursuz etmeye başladığında olumsuz davranışlar sergilemeye başlayabilirler. Kedinizi uzun süre yalnız bırakmak, onunla ilgilenmemek üzülmesine, terk edilme korkusu yaşamasına ve depresyona girmesine bile neden olur. Hayvanların da duyguları olduğunu her zaman hatırlamalı ve kedinize onu sevdiğinizi göstereceğiniz anlar yaratmalısınız.

Kediniz ile oyunlar oynamak, kucağınıza, yanınıza geldiğinde beklediği sevgiyi ve ilgiyi ona vermek onları çok mutlu edecektir. Yumuşak hareketlerle onun başını ve boyun bölgesini okşamanız bile onlar için önemlidir. Zaten uzun süre sevilmekten de hiç hoşlanmazlar. O yüzden kedinizle her gün ilgilenmeniz, onun istediği ve talep ettiği kadar sevmeniz, uzun süre yalnız bırakmamanız onlar için yeteli olacaktır.

Kediler Aşırı İlgiden ve Sert sevilmekten Nefret Eder

Kediler Aşırı İlgiden ve Sert sevilmekten Nefret Eder

Kedilerin yalnız kalmaktan ve ilgisizlikten nefret etiğini belirttikten sonra şunu da eklemeliyiz: Onlar aşırı ilgiden ve sert sevilmekten de nefret ederler. Kedileri çok sıkmadan diğer bir deyişle size izin verdikleri kadar onları sevmelisiniz. Yemeğini vermek, kucağınıza geldiğinde sevmek ve birlikte uyumak istediğinde buna izin vermek gibi bu şekilde kedinizi sevmenizin farklı yolları da vardır.

Kedinizi bir köpeği sevdiğiniz gibi sert şekilde, sıkarak ve sarsarak sevemeyebilirsiniz. Dokunmalara karşı hassas olan kediler, yanlış yere dokunur ve severseniz tıslayabilir, o bölgeyi kaşıyıp, yalayabilir ya da ısırma refleksi gösterebilir. Bu nedenle kedilere karşı hassas, yumuşak ve nazik bir sevme tarzınız olmalıdır.

Ev kedileri en çok kendisinin temizleyemediği baş ve boyun bölgesinden sevilmekten hoşlanır. Bu bölgeleri kediler kendi arasında temizler ve yalar, sizde kedinize yoğun sevginizi göstermek istiyorsanız sert sevmek yerine bu bölgelerini sevmeyi, taramayı deneyin. Her kedi birbirinden farklı olacağı için neyi sevip neyi sevmediğini de analiz ederek ona yaklaşın.

Kedilerin nefret ettiği sevilme tarzları da vardır. Bunların en önde gelenleri

  1. Kedinize bebek gibi davranmak:

    Bu aşırı sevme ve ilgilenme durumunda ortaya çıkar. Çoğu kedi bir bebek gibi sırt üstü yatırılmaya çalışılmaktan ve sevilmekten hoşlanmaz. Kendilerini bu pozisyonda savunmasız hissettikleri için kaçmaya çalışırlar.

  2. Kedinizin karnını okşamak:

    Kediler karın bölgelerinden okşanmaktan ve sırt üstü yatırılmaktan hoşlanmazlar. Bu şekilde sevilmeye çalışıldığında agresif davranışlar sergileyebilirler. Ancak eğer bir kedi size karın, göbek bölgesini sevdiriyorsa bilmelisiniz ki: kediniz size çok güveniyor ve seviyordur. Anın tadını çıkarın.

  3. Kedinizi zorla sevmek:

    Kedilerin istemedikleri şeyleri yapması çok zordur. Siz onu sevmek istiyor olsanız dahi, o bunu istemiyorsa zorlamayınız. Zorla tutulup sevilmek onları hırçınlaştırabilir, tıslama ve ısırma hareketinde bulunabilirler. Şöyle düşünün sizi birinin zorla sevmesinden hoşlanır mıydınız?

Kediler Kalabalık Ortamdan ve Yüksek Seslerden Nefret Eder

Kediler kargaşayı, kavgayı, gürültüyü ve kalabalık ortamları sevmez ve hoşlanmazlar. Eve misafir geldiğinde, ortam kalabalıklaştığında tedirgin olurlar. Televizyon, müzik ve sokaktan gelen seslerin dışında ev ortamında aile bireylerin birbirine sesini yükseltmesi bile onları etkileyebilir. Tıpkı bir çocuk gibi yüksek ses konusunda hassastırlar ve yanlarında sesli konuşulmasından olumsuz etkilenirler.

Sadece bununla sınırlı kalmayarak fırtına, gök gürültüsü gibi doğal olaylara karşı da ses hassasiyetine sahiptirler. Yüksek sesten etkilenmesi sonucu, stres, saldırgan davranışlar, iştah kesilmesi, depresyon ve tüy dökülmesi gibi sağlık sorunları görülebilir.

Kalabalık ortamdan ve yüksek seslerden nefret eden kediler için yapılması gereken basit iki şey vardır.

1-Yüksek sese karşı hassasiyetlerini bilerek, ev ortamındaki sesi ona göre ayarlamak.

2-Yüksek sesli kalabalık ortamlarda, doğal hava olaylarında kedinizi en sessiz yerde tutmak.

Kediler Kirli Kum Kabından Nefret Eder

Kediler Kirli Kum Kabından Nefret eder

Kediler oldukça temiz ve titiz hayvanlar olarak bilinir ve bu yüzden kirli kum kabından nefret ederler. Nasıl insanlar temiz tuvalet kullanmak isterlerse kedilerde bunu bekler ve kirli tuvalet kabına tuvaletlerini yapmak istemezler. O yüzden kedilerin kirli kumunu evde baktığınız kedi sayısına ve kedinizin tuvalet yapma sıklığına bağlı olarak temizlemelisiniz.

Kedilerin kirli kum kabını temizleme sıklığınız her gün ya da bir gün arayla olmalıdır. Hem kedinizin rahat etmesi hem de koku yapmaması için kabı temizlemelisiniz. Yoksa kötü sürprizlerle karşılaşabilirsiniz

Kediler Bozulmuş ve Taze Olmayan Yiyeceklerden Nefret Eder

Kediler yemek yemeyi seven ve yiyecekleri tatlarına göre beğenip beğenmeyen seçici bir ırktır. Bu yüzden kedinizin bozulmuş ve taze olmayan yiyeceklerden nefret etiğini, tatlarına bile bakmadan kokusundan bozuk olup olmadığını anladığını görebilirsiniz.

Fark edilmeden tüketilen bozulmuş ve tazeliğini kaybetmiş yiyecekler ya da mama kedinizi sağlık açısından olumsuz etkiler ve hasta olmasına neden olabilir. Bu durumun yaşanmaması için aldığınız ıslak, kuru ve konserve mamaların son tüketim tarihine dikkat ederek almalısınız. Yakın tarihli ve paketi hasar gören ürünleri de satın almamalısınız. Uzun süre bekleyen ürünlerin ambalaj kokusu ile yiyecek kokusu karışır ve paketi hasar gören ürünler de açılmadan bayatlar. Kediniz de hassas tat alma yeteneğiyle bu yiyeceklerde bunu kolaylıkla ayırt eder ve yemeyebilir.

Kedinizin mama kabına koyduğunuz yiyeceklerin ne kadar süre içerisinde tükettiğine ve kalan miktara bakarak da kedinizin bir öğünde yediği porsiyon miktarını anlayabilirsiniz. Böylece mama kabında fazladan yiyecek bırakmaz, mama saatlerinde taze şekilde yeni mama verebilirsiniz.

Kediler İlaç Almaktan Nefret Eder

Kediler İlaç Almaktan Nefret Eder

Kedilerin herhangi bir hastalıktan dolayı ilaç kullanmak zorunda kalması nefret ettiği bir durumdur. Soğuk algınlığı, enfeksiyon ya da kronik rahatsızlığa bağlı hastalandığında ne olursa olsun ilaçlara karşı tepkileri isteksizdir. Kedinizin bu süreci rahat geçirmesi için ilaçla birlikte ödüllendirme yöntemini izleyebilirsiniz.

İlaç alırken kedilerin ağızda ya da yemek borusunda tuttukları ve sonrada geri çıkardıkları görülür. İlaç içme süreciniz belli tekrarlar, aparatlar ve ilaç programıyla çözülecektir ve kediniz eninde sonunda ilaçlarını içecektir. Ancak kediler ilaçlarını düzenli kullansalar ve yutsalar bile genel olarak ilaç almaktan nefret ederler ve ellerine geçen ilk fırsatta kaçmaya çalışırlar.

Kediler Başka Kedilerle Yakın Olmaktan Nefret Eder

Kediler başka kedilerle yakın olmaktan nefret eder

Kedilerin genellikle ilgiyi, yiyeceği ve oyuncaklarını başka kedilerle paylaşmayı sevmedikleri görülür. Başka kedilerle yakın olmaktan ve rekabet etmekten nefret ederler ve birbirlerini kıskanırlar. Hafif bir kıskançlık duygusuyla saldırgan davranışlarda bulunabilirler.

Aynı evde yetiştirilen kedilerin birbirlerine alışma süreci sonrasında bu durum en az seviyeye indirilir. Ancak kedi sahibinin iki kedi arasındaki sevgi düzeyini, verdiği mama miktarını ve onlara ayırdığı oyun zamanını iyi ayarlaması ve kedilerin birbirlerini kıskanmamasını sağlaması gereklidir.

Kediler Banyo Yapmaktan Nefret Eder

Kediler Banyo yapmaktan Nefret Eder

Kedilerin banyo yapmaktan nefret etmesi genel bir yaklaşımdır. Bazı kedilerin suyu sevdiği ve banyo zamanından memnun olduğu görülse de bu sayı oldukça azdır. Gün içerisinde kendini sık sık yakalayarak temizleyen kedilerin, gerekmediği sürece banyo yapmaya ihtiyaçları olmaz. Kedilerin banyo yapmaktan nefret etmesinin sebeplerinden birisi de tüylerinin suyla temasında ağırlaşmasıdır. Bu kediler üzerinde kısıtlayıcı bir etki yapar. Hareketleri ağırlaşan kedi, kendini savunmasız hisseder ve endişe duyar. O yüzden banyo yapmaktan genel olarak çok hoşlanmazlar. Kedilerin banyo yapmasını istiyorsanız öncelikle suya alışmasını sağlamalı ve aranızdaki dokunma bağını etkili şekilde kurmalısınız.

Kediler Taranmaktan Nefret Eder

Kediler Taranmaktan Nefret Eder

Tıpkı banyo yapmaları gibi kedilerin taranma işlemine karşı verdikleri tavır da değişkenlik gösterebilir. Ancak genel kedi davranışlarına bakarsak, kediler taranmaktan nefret eder diyebiliriz. Taranma alışkanlığı erken aşamada yavruluk döneminde kazandırılırsa sevdirebilirsiniz ancak sonradan bu kazanım oldukça güçtür. Elinizdeki tarakla kedinize yaklaşmak istediğinizde sizden kaçması bu nefretin en büyük belirtisidir.

Ödül ve iyi bir eğitimle taranmaya alıştırabilirsiniz. Alışan kediler tarama işlemini bitene kadar sakince sizi bekleyebilir. Ancak bu durum genellikle kedilerin sahibine karşı gelmek istemedikleri için sadece katlandıkları bir andır. Genellikle diyoruz, çünkü bu olaydan çok memnun olan kediler de vardır 🙂

Kediler Tırnağının Kesilmesinden Nefret Eder

Kediler Tırnağının Kesilmesinden Nefret Eder

Ev kedilerinin sağlıkları için düzenli olarak tırnaklarının kesilmesi ve tırnak bakımının yapılması gerekir. Bu işlem kedilerin tırnağının kesilmesinden nefret etmesi sebebiyle genellikle oldukça zor şekilde yapılır.

Yavru iken kedinizi tırnak kesimine alıştırırsanız ilerleyen süreçte bir nebze işiniz kolaylaşabilir. Ancak çoğu zaman kedilerin tırnak kesim işlemine direndikleri ve büyük mücadele ile tırnakların kesilebildiği görülür.

Kediler Mama ve Su Kabının Yan Yana Olmasından Nefret Eder

Kediler Mama Ve Su Kabının Yan Yana Olmasından Nefret Eder

Kediler mama ve su kabının yan yana olmasından nefret ederler. Bu yüzden kedi sahiplerinin bu şekilde üretilmiş kedi mama ve suluklarını almaması önerilir. Bu kap şekli kedilerin doğasına aykırı bir yapıdadır. Suyun mamasına, mamasının da suyuna karışmasından kediler hiç hoşlanmaz. Kedinize alacağınız mama ve su kaplarının yan yana olmamasına dikkat ediniz. Aralıklı mesafede bulunan, iki ayrı kaptan ihtiyaçlarını karşılamak kedinizi daha çok mutlu edecektir.

Kediler Yolculuk Yapmaktan Nefret Eder

Kediler Yolculuk Yapmaktan Nefret Eder

Kediler yaşadıkları ortama bağlanır ve mekan değiştirmek istemezler. Hele bu değişim kapalı bir aracın içerisinde sallanarak ve gürültülü devam eden bir yolculuk ise hiç hoşlanmazlar. Çünkü bu hareketli yolculuk midesini bulandırır ve kendi yaşadığı ortamın dışına çıktığı için duyduğu stresle birlikte kusabilir. Kediler işte bu sebeplerden dolayı yolculuk yapmaktan nefret eder. Kedi sahiplerine, gerekmedikçe kedisiyle birlikte uzun yolculuğa çıkmaları önerilmez. Çok nadir de olsa sahibiyle sorunsuz şekilde seyahat eden kediler de vardır. Eğer böyle bir kediye sahipseniz düşük orandaki şanslı kişiler arasındasınız.

Kediler Temizlik Ürünlerinden ve Kokularından Nefret Eder

Kediler Temizlik Ürünlerinden Ve Kokularından Nefret Eder

Koku alma duyuları insanların kat kat üzerinde olan kediler, evde kullandığınız kokulu ürünlere karşı tepki gösterirler. Kediler temizlik ürünlerinden ve kokularından nefret ederler. Temizlik amaçlı kullandığınız narenciye, çam, nane ve okaliptüs gibi kokular kedilerin en sevmediği kokular arasındadır. Çoğu temizlik ürününün de içerisinde ortama verdiği temiz ve ferah hava sebebiyle bunlar bulunur.

Ev temizliğinde alacağınız ürünleri kedinizi düşünerek, içeriklerini inceledikten sonra seçmelisiniz. Oda kokuları, parfümler ve kokulu dezenfektanlar kedinizin ev ortamında duymak istemeyeceği kokulardır. Kedinizin eşyalarını, yaşadığı ortamı temizlerken sağlığı için kokusuz temizlik ürünleri kullanmaya çalışınız.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler:

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerin sevmediği ve nefret ettiği bazı kokular vardır. Sevmedikleri kokuların başında; bozulmuş balık, limon, portakal, sirke, nane, temizlik malzemeleri ve mentollü kokuları gelmektedir.

Kediler bu kokulara karşı çok hassastırlar. Kokuların olduğu ortama girmek istemezler. Girdikleri ortamda sonradan bu kokular oluşursa hemen oradan ayrılmayı tercih ederler.

 

 

Kedilerin korktukları şeyler hakkında uzun bir liste yapabiliriz. Genellikle en çok korktukları şeylerin başında; su, keskin kokular, yabancı insanlar, rutin değişiklikler, yüksek ses, ani hareketler, köpekler, cezalandırılmak ve veteriner kontrolleri gelmektedir.

Sayamadığımız ve detaylarını belirtemediğimiz diğer başlıklara: Kediler nelerden korkar? Kedilerin korktuğu 18 şey adlı makaleden ulaşabilirsiniz.

Kediler sevgilerini çeşitli davranışlar ve yöntemlerle gösterebilir. Her kedinin aynı davranışlarla sevgisini göstermesi beklenmemelidir.

Kısaca kedinizin sizi sevdiğini anlayabileceğiniz davranışları:

  • Sahibine karın bölgesini, göbeğini açması ve sevmesine izin vermesi
  • Başını, yüzünü, burnunu size sürtmesi ve yanınıza gelip kendini sevdirmesi
  • Siz onu severken miyavlaması, mırlaması ve hırıltılı sesler çıkarması
  • Gözlerinize dik dik baktıktan sonra, gözlerini kısıp açması (bu sizi seviyorum anlamı taşıyordur)
  • Kucağınıza bir bebek gibi yatması, uyuması
  • Size hediye getirmesi (oyuncağını, eşyasını)

Bunlar gibi daha birçok sessiz belirti kedinizin sizi sevdiğini göstermektedir.

Kediler en çok sahibi ve sevdikleri tarafından ihmal edilmekten, yalnız kalmaktan, üzerindeki ilginin azalmasından ve rutin değişiklikler yaşamaktan üzüntü duyarlar ve bu durumlardan hoşlanmazlar.

Kediler kendisinin ulaşamadığı yerlerinin sevilmesinden çok hoşlanır ve mutlu olurlar. Kediler iki kulağının arası, çene ve burnunun üst kısmı gibi yerlerden sevilmekten  çok hoşlanır.

Kedinizle aranızdaki sevgi bağı arttıkça en sevmedikleri yerlere dokunmanıza bile bir süre sonra ses çıkarmayabilirler. Kedilere nasıl yaklaşmanız ve sevmeniz gerektiği konusunda daha fazla bilgi almak için kediler nasıl sevilir makalesini inceleyebilirsiniz.

Kediler mutlu ve mutsuz olduğunu pek çok yöntemle gösterebilir. Kedinizin mutsuz olduğunu; gözleri, kulakları, kürkü ve vücut pozisyonundan rahatlıkla anlayabilirsiniz

Kulaklarını geride tutması, sıkışmış kuyruğu ve diken diken olan tüyleri gibi pek çok şey onların mutsuz olduğunun bir göstergesidir. Bu ve bunun gibi farklı vücut işaretleriyle kediler kendilerini sessiz ama belirgin şekilde ifade edebilirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

yarız
Eki 5, 2022 / 21:31

web site tasarımı çok güzel bilgilerde öyle


Nida
Nis 29, 2023 / 10:14

Çok iyi bilgi