Kediler ekmek yer mi? Kedilerin ekmek yemesi zararlı mı?

22 Ekim 2021
3569
Kediler ekmek yer mi?  Kedilerin ekmek yemesi zararlı mı?

Kedilerin sağlıkları için ne yedikleri, ne kadar yedikleri ve kaç öğün beslendikleri önemlidir. Kedilerin yemek konusunda da oldukça seçici oldukları bir gerçektir. Daha önce sevdikleri şeyleri reddettiğini, yemediğini ya da yememesi gereken şeylere ise koşa koşa gittiğini görebilirsiniz. İşte böyle durumlar için kedinizi gözlemleyip ne yediklerini takip etmeye çalışmalısınız. Tatlı ufaklıkların kaşla göz arasında mutfak tezgâhında, yemek masasında kendisine ait olmayan yemekleri yemesi mümkündür. Sağlıkları için faydalı şeyleri tüketmesini sağlarken, yememesi gereken yiyeceklere ulaşmasını da engellemeniz gerekecektir.

Ekmek de kedilerin zaman zaman kuru mamasının dışına çıkarak, yediği yiyeceklerdendir. Kediler ekmek yer mi ve sağlığı için ekmek yemesi uygun mudur diye sorarsanız, aslında pek uygun ve gerekli değildir. Ama yedi diye de yana yakıla üzüleceğiniz ve endişe edeceğiniz bir şey yoktur. Tabi bu durum kediniz için bir alışkanlık haline geldiyse, ekmek yemekten zevk alıp bunu talep ediyorsa, siz de kıyamayıp veriyorsanız ilerleyen aşamalarda sağlık sorunu yaşayabilir ve o zaman iş ciddiye binebilir.

Yedikleri küçük bir dilim ekmek olsa bile içerisinde çeşitli gıdaların, toksik maddelerin bulunmaması gerekir. İlla ekmek vermek istiyorsanız, kedinizin buğday ve beyaz ekmek alerjisi yoksa bu iki çeşit ekmekten verebilirsiniz. Kediler için ekmek; yemeleri gerekli olmayan bir yiyecektir. Beslenme düzenleri içerisinde ve yiyecek listesinde yer almasa da olacaktır.

Kediler Ekmek Sever mi?

Kedilerin siz yemek yerken yanınıza gelmesi, yediğiniz yiyeceklerden istemesi çok alışıldık bir durumdur. Yemek yerken, kahvaltı ederken kedinizin sevimli bakışlarına dayanamayarak ekmeğinizi ve diğer yiyeceklerinizi onunla paylaşmış olabilirsiniz. Ekmeği heyecan ve mutlulukla büyük bir iştahla yediğini de görebilirsiniz. Bu aklınızda kediler ekmek sever mi ve kedilere ekmek verilir mi sorusunu getirebilir. Bu sorunuzu hemen yanıtlamak isteriz.

Kediler genel olarak meraklı bir türdür. Zaman zaman bu meraklarının peşinde neler neler yememişlerdir ki. O yüzden ekmeğinizden bir parça vermeniz kedinizin ekmeği çok sevdiği ve her zaman yiyeceği anlamına gelmeyecektir. Kediler ekmek yiyebilir kimisi tadını sever kimisi sadece yemek için yer. Ama bu yiyeceğin kendileri için sağlıklı olup olmadığını onlar bilemezler. Kedi sahiplerinin burada devreye girmesi ve kedisine ekmek vermemesi gerekir. Bazı yiyecekleri kedinizin yemesi ya da yememesi gelişimleri ve bedenleri için bir fayda sağlamayacaktır. Ekmek de  bu yiyecekler arasındadır.

Kedinizin besin ihtiyacını en iyi karşılayacak olan yiyecekler cinsine, yaşına ve alerjen durumuna uygun hazırlanmış yüksek kaliteli hazır mamalar veya veteriner hekimlerin onayladığı hazır mamalara ek olarak porsiyon kontrolünde verilen belirli ev yapımı gıdalardır.

kediler hangi ekmek çeşidini kesinlikle yememeli

Ekmeğin Kedilere Zararı Nelerdir?

Kimi kedilerin meraktan kimisinin de tadını sevdiği için zaman zaman ekmek tükettiği görülüyor. Peki tükettikleri ekmeğin kedilere zararı nelerdir? Kedilerin ekmek sevgisi, her gün tüketeceği seviyeye gelirse bu durum uzun vadede sorun yaşatabilir. Ancak az tüketilen ekmeğin pek faydası ve zararı da yoktur.

Bu kısımda kedinizin neden ekmek tüketmesinin önerilmediğine ve ekmeğin kedilere zararının neler olduğuna değinelim. Ekmeğin içerisinde bulunan yüksek miktardaki karbonhidrat kediler için yararlı değildir. Kedilerin sindirim sistemi ekmekle beslenmeye uygun bir şekilde dizayn edilmemiştir. Yedikten sonra sindirebilmek için ekstra güç sarf eder ve sindirim sorunu yaşayabilirler. Kedinizin bu sağlık sorununu yaşamaması için ekmek ile beslenmesi önerilmez.

Ekmeğin her türlüsü fazla tüketildiğinde zararlıdır. Ancak bir de içeriği çeşitlendiğinde az veya çok fark etmeden kediniz için tehlike oluşturacak ürünler vardır. Kediniz her ekmek çeşidini yiyemez. Örneğin çikolatalı, tereyağlı, meyveli, üzümlü ve sarımsaklı ekmek çeşitleri kesinlikle tüketmemeleri gerekir. Belirttiğimiz bu yiyecekler zaten kedilerin başlı başına yasaklı yiyecekleri iken bir de böyle bir birleşimle ekstra sağlık sorunu oluşturabilir. Kedilerin yiyebileceği şeyleri ve yememesi gerekenleri onlara zarar vermemek ve sağlıklı büyümelerini sağlamak için sitemizde bulunan diğer yazılarımızdan da incelemenizi öneririz.

Kediler ekmek sever mi

Kedilere Ekmek Verilir mi?

Kedilerin günlük olarak besin değeri yüksek kaliteli gıdalar tüketmesi gerekir. Ekmek yemesi ise onların günlük alması gereken besin ihtiyacını karşılamaz. Bu yüzden kedilere ekmek vermenin sağlıklı bir beslenme ve doyurma yöntemi olmadığını söyleyebiliriz. Ekmek tüketmeleri kediler için bir gereklilik değildir. Az miktarda bir nevi ödül yiyeceği olarak, sevindirmek için verilebilir ancak hiçbir zaman alışkanlık kazandıracak bir yeme düzenine döndürülmemelidir.

Kedilerin protein, yağ, vitamin değerleri yüksek gıdalar tüketmesi gerekir. Oysa ki ekmek içerisinde düşük protein, yüksek karbonhidrat, şeker ve un barındırır. Ekmek içerik olarak onların günlük gıda ihtiyacını karşılamayacaktır. Ekmeğin içerisinde yeterli protein, yağ, mineral, vitaminin bulunmadığı gibi taurin de yoktur. Taurin eksikliğinde kedilerin tüy dökmelerini artabilir, ağız ve diş sağlığı yanı sıra kalp sağlığı da olumsuz etkilenebilir. Sağlıklı beslenmeleri için taurin içeren gıdalar tüketmeleri gerekir oysa insan gıdalarının, evde kedinize vereceğiniz yiyeceklerin içerisinde bu amino asit bulunmayacaktır.

Kedilerin hazır yaş ve kuru mamaları ihtiyaçları olan protein, mineral, vitamin vb. değerleri tek başına karşılarken; ekmek, peynir, yumurta ve et gibi gıdalar tek başına onların ihtiyacını karşılamayacaktır. Bu yüzden sadece ev yemekleri, ekmek tüketmeleri ile sağlıklı gelişmeleri beklenemez.

Kedilere ekmek verilmeli mi sorusunun cevabı, ekmeğin içerisindeki değerlerin kedinize yetmeyeceği için “hayır” dır. Kedilere ekmek vermemelisiniz. Beslenmelerinde değişiklik yapmak istiyorsanız hazır mamalardan kuru veya yaş çeşitlerini alabilir, tatlarını ve markalarını değiştirebilirsiniz. Ayrıca veteriner hekiminizin bilgisi dahilinde kedinize uygun olan, alerjisinin olmadığı gıdaları yemesi için evde hazırlayabileceğiniz yemek tariflerini keyifle yapabilirsiniz. Ancak bu yemekleri arada sırada değişiklik için yapmanız sağlıkları için en iyisi olacaktır. Keskin bir damak zevki olan kedilerin sevdikleri yiyeceklerin güzel kokusuna ve paket şıkırtısına bile gelişleri görülmeye değerdir.

Kediler Hangi Ekmek Çeşidini Kesinlikle Yememeli?

Kedilerin genel olarak ekmek tüketmesi önerilmese de verdiğiniz zaman, tercih edeceğiniz çeşit önemlidir. Kedinize sadece az miktarda buğday veya beyaz ekmek verebilirsiniz. Burada tekrar belirtiyoruz ekmek “az miktarda” olmalıdır. Bunun yanında bir de kedinize hiç vermemeniz, kaçınılması gereken ekmek çeşitleri de vardır.

Kedilerin kesinlikle yememesi gereken ekmek çeşitleri:

  • Çikolatalı ekmek
  • Sarımsaklı ekmek
  • Kuru üzümlü ekmek
  • Soğanlı ekmek
  • Tereyağlı ekmek
  • Meyveli ekmek
  • Ekşi mayalı ekmek
  • Fındıklı ekmekler
  • Ekmek hamuru (pişmemiş ekmek)

Şeklinde sıralayabiliriz. Çikolata, üzüm, kuru üzüm, soğan ve sarımsak gibi yiyecekler kediler için toksiktir. Bu yüzden bunların içerisinde bulunduğu her gıdadan kedinizi uzak tutmalısınız.

ekmeğin kedilere zararı nelerdir

Kediler Neden Ekmekle Beslenmemelidir?

Kedilerin ihtiyaç duyduğu, gıdalardan alması gereken besin değerleri ekmeğin içerisinde yoktur. Bu yüzden yaş ve kuru mama kediler için en ideal beslenme düzenidir. Kediler hazır mamalarla ihtiyacı olan ve alması gereken minerali, vitamini ve proteini kolaylıkla karşılar.

Ekmek de ise yağ, un, tuz, şeker ve yüksek oranda karbonhidrat bulunur. Bu içeriğiyle ekmek onların bir nevi ihtiyacı olmayan tüm değerleri barındırır. Kedilerin ekstra tuz ve şeker tüketmeleri gerekmez ve doğal yaşamlarında da tüketmezler. O yüzden insan yiyeceklerinden de bunu almalarına gerek yoktur.  Kedilere ekmek vererek gerek olmadığı halde bedenlerine şeker ve tuz yüklemelerini sağlamayınız. Ekmek tüm içerikleriyle birlikte sindirim sorununa, kedilerde fazla kiloya yani obeziteye, diyabete ve kan şekerinde artışa da yol açabilir.

Nedenlerini ve sonuçlarını açıkladığımız yazımızda; kedilerin neden ekmekle beslenmemesi gerektiğini ve sağlıklı bir ömür için olabildiğince bu besin değeri düşük gıdadan uzak kalması gerektiğini ifade etmeye çalıştık. Kedinizi doğasına uygun olacak şekilde etle, hazır kuru ve yaş mamayla zaman zaman da çeşitli meyveler ve sebzelerle kısaca sağlıklı gıdalarla besleyebilirsiniz.

kediler ekmek hamuru yer mi sağlıklı mı

Kediler Ekmek Hamuru Yer Mi?

Kediler için ekmeğin etkisinden daha kötü olan şey çiğ olan ekmek hamurunun bedendeki etkisidir. Pişmiş ekmekten biraz yemesine zaman zaman müsaade edilse bile, çiğ hamur vermeniz kesinlikle önerilmez. Böyle bir durumda karşılaşacağınız en büyük problem kedinizin sindirim sorunu yaşaması olacaktır.

Ekmek İçerisinde Kedilerin İhtiyacı Olan Besinleri İçerir Mi?

Ekmeğin içerisinde kedilerin ihtiyacı olan besinler mevcut değildir. Tuz, şeker, yağ, un ve yüksek karbonhidrat bulunur. Bunlar kedilerin ihtiyacı olmayan ya da az ihtiyacı olan besinlerdir. Oysa kedilerin ihtiyacı olan besinler; protein, A, B, C, D, E ve K gibi vitaminler, kalsiyum, demir, mineral ve Omega-3, Omega-6 gibi esansiyel yağ asitleridir. Kediler bu şekilde on bir tane farklı esansiyel amonioasidi alarak beslenme düzenlerini tamamlar. Kedilerin bu ihtiyacını da en iyi hazır mamalarla karşılar. Sonuç olarak da görülüyor ki ekmeğin içerisinde kedilerin ihtiyacı olan besinler mevcut değildir.

Kedilerin Ekmek Hamuru Tüketmesi

Pişmiş buğday ve beyaz ekmeğin kediler için bir nebze de olsa tüketilebilir olduğunu belirtsek de asla tüketmemesi gereken ekmek çeşitleri de vardır. Bunun yanında ekmeğin çiğ, pişmemiş hali de kediniz için ölümcül sonuçlara sebep olabilir. Pişmemiş ekmek hamurunun içindeki maya ile ekmek mayalanmaya ve kabarmaya devam eder. Eğer kediniz bu hamurdan bir parça tüketirse bu büyüme midesinde de devam edecektir.

Kedilerin ekmek hamuru tüketmesi sonucunda mayalanma midesinde de devam ederek, şişkinlik oluşturabilir. Mide şişkinliği belirtileri görüyorsanız veteriner hekiminizden destek almalısınız. Midedeki şişkinlik ilerleyerek kan akışı kesilebilir, doku ölümüne ve arkasından septisemiye yol açabilir.

Hamur ve maya etkileşimi, kediler tarafından tüketildiğinde kan dolaşımına etanol salarak alkol zehirlenmesine (toksisitesine) neden olabilir. Kedilerde ekmek mayasına bağlı alkol zehirlenmesi belirtileri yiyecek yenildikten 30-60 dakika sonra görülebilir. Kusma, ishal, titreme, hipotermi, şaşkın hallerde dengesiz yürüyüş, zor ve yavaş nefes alma başlıca zehirlenme belirtileridir. Kedinizde zehirlenme belirtilerden birini gördüğünüz an yapacağınız belli şeyler vardır. Ancak en kesin ve doğru çözüm kısa süre içerisinde veteriner hekiminize başvurmanızdır. Kedilerin ekmek hamuru tüketmesi sonucunda gösterdiği rahatsızlık belirtileri ihmal edilirse, kedinizin akıbeti koma ve ölümle son bulabilir.

Kedinizin sağlıklı olması için beslenmelerine, ne yiyip ne yiyemeyeceğine her zaman dikkat etmenizi öneririz. Kedinizin doğduğu andan itibaren iyi beslenmesi, yasaklı gıdalardan uzak durması ve yüksek kaliteli mamalar yemesi sağlıklı bir yetişkinlik dönemi geçirmesini sağlayacaktır. Kedinizin nasıl beslenmesi, yaşam kalitesini arttırmak için neler yapılması gerektiğini öğrenmek ve kedilere dair pek çok şey hakkında bilgi sahibi olmak için diğer yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Bu Makale İlginizi Çekebilir

Sıkça Sorulan Sorular

Sokak kedilerine de olağanüstü bir durum olmadığı sürece ekmek vermeyiniz. Ekmek ev ya da sokak kedisi fark etmeksizin kediler için faydalı olan bir yiyecek değildir.

Ekmek besleyici gıda olmadığı gibi içerisinde kedilerin ihtiyaç duymadığı tuz, şeker, karbonhidrat bulundurur. Bunlarda sindirimi zorlaştırır ve su içme ihtiyacını arttırır. Sokak kedilerin tatlı suya erişimi, ev kedilerine göre daha zor olacağı için vücutları ekmeği sindirebilmek amacıyla daha çok çalışacak, ekstra efor sarf edecektir. Karbonhidrata karşı hassas sindirim sistemini düşünerek, kedilere ekmek vermeyin.

Hayır, yavru kedilere ekmek verilmez. Gelişme çağında olan yavru kedilerin ihtiyaç duyduğu vitamin, protein ve mineraller ekmeğin içerisinde bulunmaz.

Yavru kedilerin besleyici gıdalar tüketmeleri gerekir. Besleyici gıda ihtiyacını da en iyi şekilde kuru ve yaş mama ile karşılarlar. O yüzden ekmek yerine tercihiniz kedinize uygun mamalar olmalıdır. 

Evet, ekmek kedilere zararlıdır. Karbonhidrat, şeker, tuz ve yağ içeren ekmek kedilerin beslenmesi için uygun değildir. Ekmek yerine gelişimlerini destekleyecek protein, mineral ve vitamin ağırlıklı gıdalar tüketmesi gereklidir.

Sağlıklı beslenmeleri için öncelikli tercihiniz kedilere özel üretilen kuru mama ve yaş mamalar olmalıdır. Hazır mamalar kedinizin alması gereken tüm besin değerini içerisinde barındırmaktadır.

Kedi zehirlenme belirtileri; ishal, kusma, halsizlik, titreme, baygınlık, nöbet ve fazla salya salgılama gibi göstergelerle ortaya çıkar. Kedinizin yediği gıdadan dolayı zehirlendiğini düşünüyorsanız en kısa sürede, hiç zaman kaybetmeden veterinere gitmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.