Kediler peynir yer mi? Kedilere zararlı mı?

8 Aralık 2021
3805
Kediler peynir yer mi? Kedilere zararlı mı?

Kediler peynir yer mi? Evet, kediler peynir yer. Hatta kediler peynire bayılır. Ancak bu onlar için peynirin sağlıklı olduğu anlamına gelmez.  Bu nedenle öncelikle kediye peynir verilir mi sorusunun yanıtını almak gerekir. Canlılar için bazı yiyecekler lezzetli ve çekici gelebilir. Çünkü kokuları, görüntüleri ya da tatları ile onların ilgisini çekerler. Keza çocuklarda sağlığa zararlı olan çok şekerli ya da çok yağlı yiyecekleri sever ve yemek ister. Ancak onların sağlığını korumak adına ne yediklerine dikkat etmek zorundayız. Aksi takdirde sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabiliriz. Kedileri de sahiplendiğimiz an itibari ile onların ebeveyni olduğumuz için, onların ne yiyip ne yiyemeyeceği hakkında net bilgilere ulaşmak isteriz.

Kedi sahiplenmek isteyenler, kedi bakımında tecrübeli değilse, birçok konuda araştırmaya ihtiyaç duyar. Bunların çoğu kedi beslenmesi hakkındadır. Çünkü sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri beslenmeleri ile doğrudan alakalıdır. Bugünkü yazımızda yavru ya da yetişkin kediler peynir yer mi, kediye peynir verilir mi ve peynir kediye zararlı mıdır, sorularını yanıtlıyoruz. Yazının derinliklerine doğru ilerleyerek detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Kediler Peynir yer mi?

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi kediler peynir yer. Çünkü bir kediye kaşar ya da normal bir parça peynir uzattığınızda koşarak yaklaşır, önce koklar ve ardından yerler. Çünkü peynirin tadını çok severler.

Peynir genel açıdan bakıldığında vitamin ve kalsiyum deposu bir besindir. Çocukluktan kalma alışkanlık ve beynimizde yer alan kedi ve süt görseli nedeniyle peynirin kediler için zararsız olduğunu düşünebiliriz. Çünkü dışarıda bir sokak kedisi gördüğümüzde, özellikle de bu kedi yavru ise, ona yaklaşır ve sokak kedisi ne yer , diye araştırma yapmaya gerek duymadan bir kase süt ile beslemeye çalışırız. Oysaki bu büyük bir yanlıştır.

Yavru kedinin süte yaklaşıp çok iştahlı bir şekilde onu içmesi bizi mutlu eder. Fakat kısa bir süre sonra kedi rahatsızlanır ve genellikle ishal olur. Küçük bir kedinin ishal olması da çok ciddi bir sağlık sorunudur. Bu nedenle peynir de sütten üretildiği için yavru ya da yetişkin kedilere verirken dikkatli olmamız gerekir.

yavru kediler peynir yer mi

Kediye peynir verilir mi?

Evet, kediye peynir verilir. Üstelik peynir kediler için faydalı bir besindir. Ancak kediye peynir verme konusunu abartmamak gerekir. Eğer kahvaltı yaptığınızda tabağınızdaki peyniri kediniz gözüne kestirdiyse, ona küçük bir parça peynir verebilirsiniz. Peyniri ara sıra ve az miktarda verirseniz, herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmazsanız. Bu nedenle her sabah ya da her gün gibi sık sık kediye peynir vermemeniz gerekir.

Yetişkin bir kediye sahipseniz küçük miktarda peyniri vermenizin herhangi bir sakıncası olmaz. Tüylü dostunuz peynirin faydalarından kazanım sağlayabilir. Peynir miktarını yüksek tutarsanız ve sık aralıklarla kediye peynir verirseniz bu onun için zararlı olabilir.

Yavru kediler peynir yer mi?

Yetişkin kedilere peynir verilir. Severek de tüketirler. Yavru kedilerin de aynı şekilde peyniri sevdiğini belirtmiştik. Fakat onlara peynir vermemek(!) en sağlıklısı olacaktır. İlk aylarda yavru kedinin anne sütünden faydalanabilmesi için laktaz sistemi daha hızlı çalışır. Ancak yavru kedi sütten kesilince bu sistem yavaşlar. Böylece süt ve süt ürünlerinden alacakları laktozu sindirmekte güçlük çekerler. Sütü sindirme kabiliyetleri onları terk ettiği için yetişkinlik dönemine kadar onlara peynir ya da süt vermek sağlıklarını tehlikeye atar.

Yavru kedilerin diyetleri yetişkin kedilerden farklıdır. Onların diyetlerine daha fazla özen göstermek gerekir. Çok hızlı büyürler ve bu hıza uygun şekilde beslenmeleri gerekir. Çünkü kedilerin beslenmeleri tüy parlaklığını bile etkileyebilir. Bu nedenle kaliteli mama markası tercih edip tüylü dostlarımıza iyi bakmalıyız.

Kediler için peynir zararlı mıdır?

Her şeyin fazlası zarar, diye çok güzel bir cümle kurulmuş zamanında. Bu cümleyi kullanarak anlatımlarımızı kolaylaştırıyoruz adeta. Çünkü bizler sevdiklerimiz için bazı şeyleri abartabiliyoruz. Sevdikleri besinleri daha sık ve daha fazla miktarda önlerine koyabiliyoruz. Bu da onların fayda kazanacağı yerde, zarara uğramalarına bile neden olabiliyor. Bu besinlerden biri de peynir oluyor.

Aslına bakarsanız, peynir yetişkin ya da yavru kedilerin sindirim sistemine uygun değildir. Çünkü miktar olarak fazla yediklerinde mide ve bağırsak sorunları ile karşı karşıya kalırlar. Konuşamadıkları için bunu çok geç anlayabiliriz. Bu da bizleri çok üzer. Bu nedenle daha önce belirttiğimiz gibi sadece yetişkin kedilere ve az miktarda peynir vermeliyiz.

Kedinizin süte alerjisi varsa, ona peynir ya da herhangi bir süt ürünü vermemeniz gerekir. Kediye peynir zararlı mı sorusunu burada net bir şekilde yanıtlayabiliriz. Çünkü süt alerjisi olanlar için bir parçası dahi çok zararlıdır. Eğer kedinin alerjisi olduğundan haberiniz yoksa ve ona peynir verdiyseniz,

  • gaz sancısı
  • ishal
  • kusma
  • cildinde oluşmuş lekeler
  • kaşıntı
  • gözle görülür tüy kaybı gibi belirtiler gösterecektir.

Eğer bu belirtilerden birkaçı tüylü dostunuzda varsa, hiç vakit kaybetmeden bir veterinere gitmelisiniz. Fark etmediğiniz bir anda masada duran peyniri yemiş olabilir. Bu nedenle canlılar ile yaşarken çok fazla dikkatli olmamız gerekir. Bu büyük bir sorumluluktur. Kedinize daha önce hiç vermediğiniz bir besini sunmadan önce araştırma yapmanızı ve veterinerinize danışmanızı tavsiye ederiz. Örneğin; kedilere havuç vermeden önce, kediler havuç yer mi, sorusunu net bir şekilde yanıtlayabilmek gerekir. Besinlerin yenilmesi sağlıklı olsa da kedilere vermeden önce haşlanması ya da farklı şekilde sunulması gerekebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler etobur canlılardır. Bu nedenle onlar en çok balığı severler. Ancak kedileri onlar için özel olarak üretilen mamalar ile beslemek en doğrusudur. Bunun haricinde atıştırmalık olan besin sunmak isterseniz, yeşil fasulye, muz, ıspanak ve karnabahar gibi kediler için sağlıklı sebzeler ve meyveler ile besleyebilirsiniz.

Kediler için bozuk peynir zararlıdır. Bu nedenle onlara bozuk olduğundan şüphelendiğiniz peynir çeşitlerini vermemelisiniz.

Yavru kedilere peynir vermek uzmanlar tarafından önerilmez. Ancak çok küçük miktarda ve sadece atıştırmalık olarak çok nadir sıklıkta vermenizi tavsiye ederiz. Büyük miktarda ve besleyici olarak sunarsanız, sağlığını tehlikeye atmış olursunuz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.