Kedinizi taşıyıcıya nasıl yerleştirirsiniz?

3 Eylül 2021
588
Kedinizi taşıyıcıya nasıl yerleştirirsiniz?

Kedinizi evcil hayvan taşıyıcısı ile bir gezintiye çıkarmanız gerekebilir ve kediniz bu fikre yanaşmayabilir. Kedinizi bir yere götürmek istediğinizde, bu durumun ölüm kalım meselesi gibi bir hal almaması adına yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Tüm bu süreci daha kolay hale getirmek için yapabileceklerinizi bu yazıda topladık. Kedinizi taşıyıcıya nasıl yerleştirirsiniz? İşte detaylar…

1. Yöntem

Kedinizi Evcil Hayvan Taşıyıcısına Koymak

Taşıyıcıdaki kedi

-Taşıyıcının içine fazladan bir gazete ya da havlu koyun. Kediler taşıyıcıda olmanın vermiş olduğu stresten dolayı idrarını yapabilirler. Bu nedenle taşıyıcının içerisine fazladan bir gazete ya da havlu koymak, kedinizin taşıyıcıdaki idrarını emmeye yardımcı olacak ve böylece kediniz idrarını hissetmeyecek. Kedinizin uyumadığı bir havlu kullanırsanız, kedi feromonları ile püskürtmesine yardımcı olabilirsiniz.

-Önden ya da üstten yüklemeli sert kenarlı taşıyıcılar, kedinizi bir taşıyıcıya nasıl yerleştireceğinizi öğrenmek için gayet idealdir. Önden yüklemeli bir taşıyıcınız varsa, açıklığı (giriş kısmı) tavana bakacak şekilde yere doğru dikleyin. Bu şekilde kedinizi daha güvenli ve daha kolay bir şekilde taşıyıcıya yerleştirebilirsiniz. Ayrıca kedinizi içine yerleştirmeye çalışırken, taşıyıcının geri düşmesini engellemek adına taşıyıcıyı duvara dayayabilirsiniz.

-Kedinizi kucağınıza doğru almanız, taşıyıcıya güvenli bir şekilde yerleştirmenin altın kuralıdır. Bir kolunuzu poposunun etrafına sarın ve diğer kolunuzu da göğsünün altına yerleştirin. Kedinizin poposunu tutmak için kolunuzu, arka bacaklarını tutmak için ise elinizi kullanın. Kedinizin poposu, vücudunun geri kalanı sizden uzağa bakacak şekilde göğsünüze doğru yaslanmalı. Eğer mücadeleyi seven ve kaşınmaya eğilimli bir kediniz varsa, havlu yardımı ile onu tutabilirsiniz.

-İlk olarak kedinizin poposunu yavaş bir şekilde taşıyıcıya koyun. Kedinizi bu şekilde içeriye koymak, onu zorunlu hissettirmeyecektir. Eğer kediniz mücadele etmeye çalışırsa, onu bırakın ve yeniden denemeden önce iyice sakinleşmesini bekleyin.

-Kedinizi taşıyıcıya güvenli bir şekilde koyduktan sonra, kapağını kapatın ve taşıyıcıyı alt kısmı yere gelecek şekilde konumlandırın. Taşıyıcıya yerleştirildiğinde kediniz ısırma, tırmalama ya da aşırı mücadele etme gibi davranışlarda bulunmayıp iyi davrandıysa onu ödüllendirin.

-Kedinizin daha rahat ve daha güvende hissetmesi için taşıyıcının üzerine bir havlu ya da yastık kılıfı yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde taşıyıcının daha rahat ve daha güvenli bir yer olduğunu düşenecektir. Özellikle arabada seyahat ederken taşıyıcı örtmek, araba hareket etmesine rağmen kedinizin hareket etmediğini sanmasına da yardımcı olabilir. Öte yandan araba yolculuğunda kedinizin denge duygusunun bozulabileceğini unutmayın ve son olarak taşıyıcıyı sıcak bir günde kapatmamanız gerektiğini hatırlatalım.

2. Yöntem

Kedinizi Evcil Hayvan Taşıyıcısına Alıştırma

Taşıyıcıya giren kedi

-Kediniz ne kadar erken bir sürede taşıyıcıda rahat etmeye alışırsa, o kadar iyidir. Yavru kediler, yetişkin ya da yaşlı kedilerden daha kolay uyum sağlama potansiyeline sahiptirler. Bu nedenle kediniz yavruyken alışma sürecini başlatmanız hem onun hem de sizin için daha iyi olacaktır. Eğer yaşça daha büyük bir kediye sahipseniz, o zaman alışma süreci biraz daha uzun sürebilir. Kediniz ile seyahat etmeden önce, yukarıdaki adımları izleyerek yavaş yavaş kedinizi taşıyıcısına alıştırmanız gerekmektedir. Taşıyıcı deneyiminde yaşanılan stresi mümkün olduğunca en aza indirmek, daha sonraki adımları kolaylaştırmanıza da yardımcı olacaktır. Eğer kedinizi uzun bir yolculuğa çıkarmayı planlıyorsanız, birkaç hafta hatta birkaç ay önceden bu alıştırma işlemine başlamalısınız.

-Kediler için evcil hayvan taşıyıcısına girmek, genellikle veteriner kliniğine gitmek gibi kötü bir şeyi çağrıştırır. Kedinizi bir yere götürmek istediğinizde taşıyıcıyı çıkarmanız, bu korkusunu yenmeyi öğretecektir. Bu yüzden taşıyıcıyı her daim dışarıda bir yerde bırakmanız tavsiye edilir. Hatta taşıyıcının kapısını açık bırakmanız çok daha faydalıdır. Bu kedinizin kapıyı kapatacağınızdan korkmadan, istediği şekilde girip çıkmasını sağlayacaktır.

-Sınırsız erişime sahip olsalar bile, taşıyıcı düzenli bir konumda değilse kediniz yine içine girmek isteyemeyecektir. Bu nedenle taşıyıcıyı bol güneş ışığı alan bir pencere kenarına özellikle de onun en sevdiği yerlerinden birine koyabilirsiniz.

-Kediniz taşıyıcı içinde olmaktan heyecan duymasa da, onun için rahatlık ve güvenlik yeri olduğunu hissetmesi gerekmektedir. Kedinizi taşıyıcıya çekmenin bir diğer yolu da ona tanıdık bir kokunun gelmesini sağlamaktır. Bunun için en sevdiği havluyu ya da battaniyeyi taşıyıcının içerisine yerleştirin. Ayriyeten taşıyıcıya kedi feromonları püskürtebilir, küçük mama taneleri, mamalar ve kedi nanesi gibi sevdiği yiyecekleri koyabilir ve en sevdiği oyuncakları yerleştirebilirsiniz.

-Eğer kediniz taşıyıcı içerisinde vakit geçirmekten keyifli görünüyorsa, onu taşıyıcının içerisindeyken beslemeyi deneyin. Başlangıçta taşıyıcının içerisinde yemek istemeyebilir. Bu nedenle yemeklerini taşıyıcının hemen yanına koyarak işe başlayabilirsiniz. Mama kabını taşıyıcıdan birkaç metre uzağa yerleştirin ve onu her beslediğinizde kabı yavaş yavaş taşıyıcıya doğru yaklaştırın. Eğer kabı yakınlaştırdığınızda yemek yemeği istemezse, kabı geri çekin ve bu işlemi daha sonra tekrar deneyin. Zamanla kediniz taşıyıcının içindeyken mama kabından yemeye alışacaktır. Eğer kediniz bunu yapmaya başlarsa, onu her gün taşıyıcısında besleyin. Öte yandan kediniz onu izlediğinizi fark ederse, kapıyı arkasından kapatacağınızı düşündüğü için, taşıyıcının içerisinde yemek yemek istemeyebilir. Bu nedenle yemek esnasında kedinizden yeterince uzakta olduğunuzdan emin olun.

-Kediniz taşıyıcının kapısını kapattıktan sonra içeride rahat olması gerekir. Çünkü taşıyıcının içinde olmak ona bir tuzak gibi gelebilir. Bu yüzden kediniz taşıyıcıya girdiğinde kapıyı hafifçe kapatın ve hemen ona bir ziyafet verin. Ardından kapıyı açın ve dışarı çıkmasına izin verin. Ancak kediniz yemek yerken kapıyı kapatma alıştırması yapmamaya dikkat edin. Kapıyı ilk etapta yalnızca birkaç saniye kapatarak başlayın. Bu işlemi tekrar yaptığınız zaman, ona bir ziyafet vermeden ve yeniden dışarı çıkmasına izin vermeden önce taşıyıcının kapısını kapalı bıraktığınız süreyi kademe kademe uzatın. Kediniz kapıyı kapattığınız zaman sinirlenmiyorsa ya da dışarı çıkmaya çalışmıyorsa onu ödüllendirin. Eğer kediniz bunlardan herhangi birini yapıyorsa, kapıyı kapalı tutma süresini azaltmayı deneyin.

İpuçları;

  • Kedilerin alışkanlıkları olduğunu hepimiz biliyoruz. Eğer bir kediye taşıyıcıya alışması için zaman tanınmazsa, bunu normal rutininde istenmeyen bir davranış olarak görür.
  • Veteriner ziyaretlerinden sonra taşıyıcının iç kısmında kedinizin sevmediği kokular kalabilir. Eve geldiğiniz zaman mutlaka taşıyıcıyı sıcak su ile yıkayın.
  • Üstten ya da yandan açılan yumuşak kenarlı taşıyıcıların taşınması çok daha kolaydır. Bunun dışında yanları katlanabilir bir taşıyıcının, uzun araba seyahatlerinde kullanışlı olmadığını belirtelim.
  • Evcil hayvan taşıyıcısı, kedinizin dönebileceği kadar büyük olmalıdır. Ayrıca kolayca açılabilir olmalıdır. Özellikle kediniz hasta ve yaralı olduğunda çok işe yarayan bir durumdur.
  • Kediniz için nasıl bir taşıyıcı alacağınızdan emin değilseniz, veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
  • Kedinize taşıyıcıya girmesi için sözlü komutlar verebilirsiniz. Örneğin taşıyıcıya bir ikram atın ve içeri girdiğinde ”İçeri girin” deyin. İçeri girince de ona övgü dolu sözler söyleyin. Siz başka bir muamele yapmadan önce, taşıyıcıya girene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Uyarılar;

  • Eğer kedinizi son anda taşıyıcıya koymaya çalışırsanız, bu onu strese sokacaktır ve sizi ısırmasına ve tırmalamasına neden olacaktır. Onu taşıyıcıya yerleştirmeniz gerekiyorsa, hareket saatinden önce ona bolca zaman tanıyın.
  • Kedinizi taşıyıcı yerine çamaşır sepeti ya da yastık kılıfı gibi geçici eşyalara koyarak taşımayın. Bu geçici taşıyıcılar onları yaralayabilir ve travmatize edebilir.
  • Kedinizi çekerek ya da sallayarak taşıyıcıdan çıkarmayın!

Sıkça Sorulan Sorular

Bir taşıyıcıya iki kedi koyabilir miyim?

Eğer kedileriniz anlaşıyorsa ve taşıyıcının her ikisinin de rahatça dönmesi ve uzanması için yeterli alanı varsa, iki kediyi bir taşıyıcıya koymanız mümkün.

Kedimi taşıyıcısında nasıl daha rahat ettiririm?

Kedinizin taşıyıcısının normal bir şey olduğunu anlaması adına taşıyıcının dışarıda kalması daha mantıklıdır. Ayrıca kedinizin mama kabını taşıyıcının içerisine yerleştirmekte taşıyıcı ile olumlu bir bağ kurmasını sağlar.

3 günlük yavru kedileri anneleri ile birlikte taşıyıcıya koyabilir miyim?

Evet, koyabilirsiniz. Ancak onları taşırken çok dikkatli olmalısınız. İlk olarak yavru kedileri koymalı ve ardından anne kediyi içeriye yerleştirmelisiniz.

Her şeyi denememe rağmen kedim taşıyıcıya girmemekte ısrar ediyor. Isırıp saldırganlaştıktan sonra saklanıyor, ne yapmalıyım?

Eğer kedinizin daha önce bir taşıyıcı ile travmatik deneyimi olduysa, bunu bir tehlike olarak hafızasına kaydetmiş olabilir. Kedinize daha dostça, daha güvenilir ve daha rahat yeni bir taşıyıcı almayı deneyebilirsiniz.

Dışarıdaki bir kediyi taşıyıcıya yerleştirmeye nasıl ikna edebilirim?

Yukarıdaki bahsettiğimiz adımlar, sokak ya da ev kedisi farketmeksizin hepsi için geçerlidir.

Kedim taşıyıcısına girmiyor, ne yapmalıyım?

Taşıyıcının içerisine bir battaniye ya da oyuncak ekleyerek onu rahatlatabilirsiniz. Aynı zamanda taşıyıcının yanına ikramlar yerleştirebilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra kedinizin bölgeye yaklaşmasını bekleyin. Mamayı aldığında ona övgü dolu sözler söyleyin. İkramları taşıyıcının daha yakınına koymaya devam edin ve yaklaştığında onu ödüllendirin. Son olarak da taşıyıcının içerisine ikramları yerleştirmeyi deneyin. Zaten bu sürecin sonunda taşıyıcıya girecektir.

Kediler sert mi yoksa yumuşak taşıyıcıları mı tercih eder?

Genel olarak seyahat ederken tırmalayan, ısıran ve saldırgan olan kediler için sert bir taşıyıcı daha iyi bir sonuç verir. Daha sakin kişiliğe sahip kediler için kumaş taşıyıcılar tercih edilebilir.

Bir kedi taşıyıcıda ne kadar kalabilir?

Çoğu kedi 8 saate kadar taşıyıcıda kalabilir. Bazıları biraz daha bakıma ihtiyaç duyabilir ve bunun için her 2 – 3 saatte bir mola vermeniz gerekebilir.

Kedi taşıyıcıma kedi nanesi koymalı mıyım?

Taşıyıcıya düzenli olarak kedi nanesi koyabilir ya da taşıyıcı içerisinde havlu veya battaniyeye biraz kedi nanesi yağı püskürtebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.