Kedilere aşı yapılmazsa ne olur? Gerekli mi?

7 Mart 2022
4870
Kedilere aşı yapılmazsa ne olur? Gerekli mi?

“Kedilere aşı yapılmazsa ne olur” sorusunu çok sık duyarız. Çünkü kedilerin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu ve sokakta yaşayarak hayatlarını devam ettirebildiklerini düşünürüz. Bu düşünce belli noktalarda doğru sayılabilir. Fakat bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak, hiçbir kediyi riske atmadan mümkün olduğunca hepsinin aşılarının yapılması gerekmektedir. Sokakta doğup büyüyenler doğal yollardan bağışıklık kazanırlar. Ayrıca ebeveynleri de sokak kedisi olduğu için ev kedilerine nazaran bazı hastalıklara karşı daha dirençli olabilirler.

Hastalıklara karşı savunmasız olurlar

Elbette hem sokak kedileri hem de evcil kedilere aşı yapılmazsa, hastalıklara karşı güçsüz olurlar. Ki belirttiğimiz gibi evcil kediler hastalıklara karşı çok daha savunmasızlar. Aşılar, kedilerin bağışıklık sistemini bir enfeksiyon türü ile tanıştırır. Böylece vücut antikor oluşturmaya başlar. Daha sonra antikorlar enfeksiyona yapışarak onu yok ederler. Virüs ve bakterilere karşı savaşmayı öğrenen ve nasıl yok edileceği hakkında bilgi sahibi olan patili dostlarımızın vücutları hastalıklara karşı daha güçlü olurlar.

Sokakta yaşayan kediler mikroplara karşı bağışıklık kazanırlar. Ancak evde beslenen kediler aşı olmazsa temiz bir ortamda bulundukları için etkenlerle karşılaştıkları zaman daha çabuk hastalanırlar. Aşı olmazlarsa, virüslere karşı savunmasız olurlar. Hem kolay hastalanırlar hem de hastalıkların aşıları yapılmazsa, daha ağır geçirirler.

Gözle görülmeyen virüsler evimizin her yerinde olabilir. Bir şekilde patili dostlarımıza da ulaşabilirler. Çünkü onlar, kendilerini yalayarak temizler. Her yerde yatıp uzanır ve yüksek alanlara da tırmanabilirler. Tüylere yapışan mikropları yaladıklarında hastalanabilirler. Bazı hastalıklar ciddi sorunlara ve ölüme de neden olabilir.

Kedilere aşı yapılmazsa, kuduz, lösemi, klamidya ve daha pek çok ne olduğunu bilmeyip adlarını yeni duyduğumuz hastalıklara maruz kalır ve ölümle sonuçlanabilir.

Onlara karşı beslediğimiz duygular öyle güçlü ki, bazen hata yapmamıza neden olabilir. Ancak ne olursa olsun bu hatalardan biri ihmal edilmiş aşılar olmamalıdır. Kedilerin aşıları ihmal edilmemeli ve tam zamanında yaptırılmalıdır. Bunun için veterinerinizden bir aşı takvimi isteyebilirsiniz. Makalelerimize göz atarak ayrıntılı bilgiye de ulaşabilirsiniz.

Tedavi yöntemleri olumlu sonuç vermeyebilir

kedilere karma aşı yapılmazsa ne olur

Virüslere maruz kalmış olan kedilere genellikle sekonder enfeksiyonlara karşı antibiyotikler, viral etkene yönelik spesifik etken madde, ağızdan özel sıvı beslemeleri, ağrılarının kesilmesi için çeşitli ağrı kesiciler verirler. Küçük dostlarımızın vücutları ilk defa ve büyük ölçüde yüksek oranda virüse maruz kalınca savaşı kolay kolay kazanamaz. Tedavi süreci uzun süreceği gibi olumlu olarak da sonuçlanmayabilir. Üstelik bazı hastalıkların aşıları yapılmadığında kedilere ne yapılırsa yapılsın sonucunda ciddi hasarlara sahip olur ya da ölebilirler. Bu hastalıklardan bazıları ise;

  • Feline Herpes Virus enfeksiyonu
  • Feline Calisi Virus enfeksiyonu
  • Feline Parvoviral Enteritis

Aileye katılan minik patiler öncelikle veteriner kontrolünden geçmelidir. Aşıları takip edilmeli ve atlanmadan düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır. Aksi takdirde balkon ya da bahçeye çıktığında bile hastalanabilirler. Sürekli hasta olmaları hem aile hem de kedi için oldukça zor olacağı için aşı takvimine dikkat edilmelidir.

Kedi Aşısı Çeşitleri

  1. Karma aşı
  2.  Lösemi aşısı
  3.  Kuduz aşısı

Yavru kedilerin belirli dönemlerde aşı olmaları gerekir. Viral hastalıklara karşı bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için kedi sahipleri aşı olmalarını sağlarlar. Kedilerin olması gereken aşılar üç adettir. Ancak karma aşı üç aşının bileşimidir bu üç etken; Herpes virus, Calisi virus ve Feline Parvo virus’tür. Üç temel aşıdan biri olan karma aşı kediler için yapılması gereken en önemli aşıdır. Yukarıda bahsettiğimiz üç aşının, veteriner hekiminizin önereceği aşı takvimine uygun düzende yapılması önem arz etmektedir. Bu aşılar kedilerin hayatları boyunca koruyucu bir önlem olarak kullanılması gereken aşılardır.

Kedilere karma aşı yapılmazsa ne olur?

İç ve dış parazit ilaçlarının uygulanmasından hemen sonra kedilere viral hastalıklara karşı aşı yapılır. Karma aşı kediler için çok faydalıdır. Kedilere karma aşı yapılmazsa, bu faydaları kaçırmış olur. Kediler de bizler gibi hasta olurlar ve aynı bizler gibi bu hastalıklardan korunabilmek için aşı olmaya ihtiyaçları vardır. Eğer aşı olmazlarsa karşılaşabilecekleri zorlu ve sonu ölümle bitebilen hastalıklara yakalanabilirler. Bu zor hastalıklardan birkaçı ise, kedi gribi, kedi nezlesi, kompleks üst solunum yolu enfeksiyonu ve gençlik hastalığıdır.

Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar kedilerde ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca ölebilirler. Bu ciddi hastalıkların kediler arasında bulaşıcılıkları oldukça yüksektir. Aşılar sayesinde kediler birbirlerine bu hastalıkları bulaştırmazlar. Çünkü karma aşı bunu önler.

Bazı aşılar veteriner hekimleri tarafından önerilmez. Henüz araştırmaları tamamlanmamış olduğu için patili dostlarımıza neler olacağını bilemeyiz. Ancak yapılması zorunlu olan önemli aşıların mutlaka yapılması gerekir. Yapılması zorunlu olmayan aşılar ise kedilerin yaşam koşulları, yaşadıkları ortam(ev veya dışarıyla ilişki içerisinde olmalarına bağlı olarak), bağışıklık sistemlerinin gücü ve hastalanma sıklığına göre veteriner hekim önerisine göre yapılırlar.

Zorunlu aşılar kuduz ve karma aşısı iken zorunlu olmayan aşılar ise, lösemi, FIV, klamidya ve bordetalla’dır. Bunlara ek olarak bir de yapılması önerilmeyen aşılar vardır. Bu gruba örnek olarak verilebilecek kedi aşısı ise Feline İnfeksiyöz Peritonit aşısıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Evcil kedilerin kuduz aşısı olmaları hem gerekli hem de zorunludur. Kuduz olma riskleri ne kadar düşük olursa olsun, olası virüslere karşı korunmaları için aşılarının tam zamanında yapılması gereklidir. Salgınların ne zaman başlayacağı ya da çoğalacağı belli olmaz.

Zorunlu olan kedi aşıları üç adettir. Kedilere bu aşıları yaptırmak şarttır. Çünkü hastalıklardan korunmalarını sağlarlar. Ayrıca bazı yönetmeliklerde kuduz aşısı gibi aşıların zorunlu olduğu belirtilmektedir. Çekirdek yani zorunlu aşılar, karma, kuduz ve lösemi aşılardır.

Ev kedileri için beş aşı çeşidi bulunur ve diğerlerinin yapılması önerilmez. Çünkü henüz kanıtlanmadıkları için kedilerin ne reaksiyon göstereceği bilinmiyor. Beş temel aşı içerisinde ilk üçü, kuduz, lösemi ve karma aşıdır. Karma aşıda adından belli olduğu gibi karışımdır. Ancak karma aşı olan kedilerin birçoğu yan etki görmez. Diğerleri de çabuk atlatır. Parazit aşıları ise düzenli olarak ve hayatları boyunca uygulanmalıdır.

Kedi kuduz aşısı ücretsizdir. Diğer kedi aşıları ise ücretlidir. Kedi aşı ücretlerine veteriner hekim sitelerinden göz atabilirsiniz. Her birinde farklı bir ücret olabiliyor.

Yavru ya da yetişkin olmaları hiç fark etmez. Çünkü tüm evcil kediler dış parazit aşısı olmalıdır. Oldukça bulaşıcı olan dış parazitlerin önüne geçmek için aşılarının yapılması gereklidir. Aksi takdirde pire gibi sorunlar ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Üstelik pireler insanları da ısırabilir ve eve yayılabilirler.

Kediler için grip, nezle, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklar oldukça ciddidir. Aşı olmayan kediler, hastalıklara yakalandıklarında tedaviye olumlu yanıt vermeyebilecekleri gibi hastalıkları uzun sürebilir ya da ölebilirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Meral dikici
Oca 12, 2023 / 13:57

Merhaba 3,5 aylık kedimin karma1 aşısı 17.12.2022 tarihinde yapıldı lösemi1 24.12.2022 tarihinde yapıldı
Kedim de halsizlik vardı hekimimiz kan tahlili yaptı değerleri yüksek olduğu için aşı yapamayacağımı söyledi antibiyotik tedavisi yapıldı hala aşı yapılmadı bir ay olmak üzere zamanı geçmişmidir yapıla bilir mi?
Yoksa baltan mı başlamamız gerekiyor


Veteriner Hekim
Oca 17, 2023 / 00:02

Merhaba antibiyotik tedavisi üzerinden 10 gün bir süre geçtiyse ve kediniz sağlıklı ise aşılara devam edebilirsiniz. Lösemi aşısı eğer kedinizde annesinden aldığı bir virüs varsa hastalığı aktif hale getirir. Lösemi aşısını yaptırmadan önce FIV/FelV testi yaptırmanızı öneririz. Sonuç negatif çıkarsa aşılara devam edebilir. Karma aşı için arada 1 ay olması büyük bir problem oluşturmaz ancak karma aşının son yapıldığı tarihin kedinizin 4 aylıktan büyük olduğu bir zamana denk gelmesi gerekmektedir. Bu sebeple sonrasında 21 gün sonra bir doz daha karma aşı yaptırmak kediniz için etkili bir bağışıklık sağlayacaktır. Aşılarla ilgili detaylı bilgi almak için https://blog.petibom.com/kedilerde-asilama-sorunu/ bu yazımızı inceleyebilirsiniz.