Kedilerde aşı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

1 Mart 2022
7706
Kedilerde aşı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Tıbbi konularda yapılan müdahaleler sayesinde dünyadaki tüm canlılar, birçok hastalıktan kurtulur, hastalıklardan korunur ve daha pek çok fayda kazanırlar. Korunma için yapılan aşılamalar, birçok hastalığın gelişmesine izin vermeyerek hayvanların yaşam kalitesine büyük katkılar sağlamaktadır. Zamanla gelişen teknoloji ve yapılan araştırmaların sonuçları modern aşıların daha etkili ve güvenli olmasına katkı sağlamaktadır. Ancak aşıların hafif yan etkileri de olabilmektedir. Yaptırdığımız bazı aşılar sonucunda kol şişmesi ya da ağrıması gibi şikâyetlerimiz evcil hayvanlarda da görülebilmektedir. Bu nedenle tüylü dostlarımız olan kedilerde aşı sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak olası aşı etkilerinin hafifletilmesine ve kedinin günlük rutinin bozulmamasına katkı sağlamaktadır.

Kedilerde aşı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Kedilerin karma, kuduz, lösemi (gerekli olan durumlarda) aşılarını ve iç parazitlere karşı ilaç uygulamalarını olmaları gerekiyor. Bu aşıların ve ilaç uygulamalarının ne zaman ve ne aralıklarla yapılması gerektiği veteriner hekimler tarafından belirtiliyor. Aşılamalar yapıldıktan kısa bir süre sonra bazen hafif bazen de ciddi yan etkiler oluşabiliyor. Ciddi sorunlar çok nadir görülse de bu konular hakkında bilgi almak kedilerin huzurlu bir şekilde günlerine devam etmelerine ve yan etkilerden kolay kurtulmalarına neden oluyor.

  1. Aşı sonrası kedi 24 saat gözlem altında olmalıdır. Gözünüzün önünde olması için yanınızda tutmaya çalışmalısınız. Salon kapısını kapayıp beraber dinlenebilirsiniz. Eğer çalışan biri iseniz, aşılamayı tatil günlerinize denk getirmeye çalışmalısınız. Aşı olduktan sonra yalnız kalması hem sizin endişelenmenize hem de kedinin kontrolünün sağlanamamasına yol açacaktır. Kusma ya da ishal gibi yan etkiler yaşayan kedilerde erken müdahale yapılması gerekmektedir. Veteriner hekimiz bu durum hakkında size daha iyi bilgi verecektir.
  2. Ateş ya da hâlsizlik yaşayan kediler için dinlenme en büyük ilaç olacaktır. Eğer ateş için veteriner hekiminiz bir ilaç verdiyse ya da öneri de bulunduysa yerine getirmelisiniz.
  3. Yemek yememe ve su içmeme bağışıklığın düşmesinin en büyük sebeplerinden veya sonuçlarındandır. Yeni aşı yapılmış kedinize sevdiği yiyeceklerden bu dönemde daha fazla vermeniz, güçten düşmemesinin önüne geçebilir. Böylece daha enerjik ve mutlu olabilirler. Kedinizin yemeyi sevdiği ancak ona zarar verebilecek ürünlerden kaçının! Bu konu hakkında veteriner hekiminizden mutlaka bilgi alın.
  4. Kedilerde özellikle karma aşı sonrası halsizlik sık görülüyor. Halsizliğin çoğunlukla geçici olduğunu unutmayın. Sıklıkla sonraki gün kedilerin eski keyfi yerine gelir ancak gözetim altında tutmakta fayda var.
  5. Kedilerde aşı sonrası iştahsızlık da aynı şekilde kısa süreli olacaktır. Bu nedenle sevdikleri bir yiyecek ile enerji toplamalarını sağlayabilirsiniz.
  6. Aşı sonrası klinikte bir saat kadar beklemenizi tavsiye ederiz.

Kedilerde aşı sonrası görülen yan etkiler (alerjik reaksiyonlar)

kedilerde aşı sonrası nelere dikkat edilmeli

Kedilerde aşı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında en temel faktörler olası yan etkilerdir. Bazıları çok sık görülürken bazıları çok nadir görülebiliyor. Ameliyat ya da bakım işlemi yapılan kedilerde görülen anestezi etkileri gibi bu etkiler kısa süre içerisinde geçiyor. Ancak kedi sahiplerinin bu süreç içerisinde dikkat etmesi ve tüylü dostlarını gözlem altına almaları gerekiyor.

Yaygın görülen yan etkiler

Kedinizin enjeksiyon ucu nedeni ile canının yanması çok normal. Sonuçta iğne yapılıyor ve tedirginlikleri nedeni ile stres yapıp bazen iğnenin daha fazla canlarını acıtmalarına neden olabiliyorlar. Veteriner hekimler bu durumu en iyi şekilde kontrol etmeye çalışıyorlar. Ancak aşı nedeni ile birkaç damla kanama olabiliyor. Bu nedenle kedinizin enjeksiyon yapılan bölgesinde çok küçük miktarda kanama oluşabilir. Kurumuş ve çok az miktarda olan kan sizi korkutmamalı. Nemli ve temiz bir bez ile kurumuş kanı temizleyerek tüylü dostunuzun yalamasını önleyebilirsiniz. Diğer görülen etkiler ise…

Ateş ve Hâlsizlik

Kedilerde aşı, bağışıklık sistemini harekete geçirmektedir. Bu nedenle vücutlarının hafif ateş belirtisi göstermesi oldukça doğaldır. Ki bu belirtiler de çoğu kedide görülmez. Ancak veteriner hekiminiz uyarı amaçlı size bu konuda hakkında mutlaka bir bilgilendirme yapacaktır. Kediniz 24 saat içerisinde hafif ateşli ve keyifsiz olabilir. Çoğu zaman siz hiç farketmeden bu dönemi atlatabilir. Hastalıklardan korunmaları ve geçirebileceklerinin de etkilerini en aza indirmesi aşı sayesinde olacağı için endişelenmenize gerek yok. Yapılan işlem onun için daha faydalı, diye düşünerek günün sona ermesini beklemeli ve tüylü dostunuzu gözlemleye devam etmelisiniz. Ancak şiddetli bir durum olduğundan şüpheleniyorsanız beklemeden veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Enjeksiyon bölgesinde şişlik

Şişlik ne yazık ki 24 saat içerisinde geçmeyebilir. Birkaç hafta içerisinde iner ve sonrasında tamamen yok olur. Üç haftadan uzun süre var olan şişlikler için veteriner hekime danışmak gerekmektedir. Aşılar içindeki adjuvan maddeler bazı durumlarda kedilerin alerjik reaksiyon göstermesine sebep olabilemektedir. Bazı kedilerde bu tür yan etkilere hiç rastlanmazken, bazı kedilerde ise sıklıkla görülebilmektedir. Bu tür bir yanıtın oluşmasında kedinizin bünyesi önemli bir faktör olabilmektedir. Aşının yapılması esnasındaki manipülasyon da önemlidir. Bazı durumlarda enjeksiyon bölgesindeki şişkinlik tümöral oluşumlardan da kaynaklanabilmektedir. Bu konu hakkında veteriner hekiminizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Eğer kediniz daha önce böyle bir reaksiyon göstermiş ise veteriner hekiminizi bu konu hakkında bilgilendirmeyi unutmayın.

Az görülen yan etkiler

Nadiren de olsa bazı kedileri aşı daha fazla zorlayabilir. Ne yazık ki yaşamlarını tehdit edebilecek olan anafilaksi de görülebilir. Çok nadir de olsa bu bir gerçek. Anafilaksi belirtileri ise;

  • İshal
  • Kusma
  • Nefes almada zorluk
  • Bayılma
  • Vücut üzerinde kızarıklıklar görülmesi
  • Geçmeyen şiddetli öksürük
  • Kaşıntı
  • Yüzde şişkinlik oluşmasıdır.

Bu belirtiler genellikle kedilerde aşı sonrası ilk bir saat içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle klinikte belli bir süre beklemek en iyisi. Klinikte bir saat kadar oyalanmak için yanınıza oyuncak ya kedinizin sevdiği bir nesneyi götürebilirsiniz. Bu durumun yaşanmasında maalesef kedinizin kişisel faktörleri büyük bir etkiye sahiptir. Yine böyle bir durumun yaşanması durumunda sonraki aşıları için veteriner hekiminizi bilgilendirmeniz oldukça önemlidir.

Kediler için aşıların tam zamanında yapılması oldukça önemlidir. Yaşamlarını uzun kılmak, sağlıklı ve mutlu olmalarını sağlamak için aşılarının yapılması gerekmektedir. Modern aşılar sayesinde hastalıklardan korunmalarını ve hafif atlatmalarını sağlamak mümkün. Az görülen etkiler için oran oldukça düşüktür. Ki sık görülenler de her kedide görülmez. Bu nedenle kedinizin aşı sonrası herhangi bir reaksiyon yaşamaması da büyük bir olasılık ve doğal bir durum.

Kedilerde aşı sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında SSS

Kedilerde aşı sonrası çoğunlukla bir yan etki görülmez. Ancak bazı kedilerde hafif ve çok az da olsa bazı kedilerde ise ciddi etkiler görülebilir. Hafif etkiler arasında ateş, halsizlik ve aşı bölgesinde şişlik görülür. Ciddi etkiler ise, nefes almada zorluk, kusma ve ishal gibi belirtiler yer alır. Bu nedenle aşı yapılan kedinin klinikte bir saat kadar kalması tavsiye edilir.

Kedilerde karma aşıların etkileri 24 saat içerisinde sona erer. Şişlik birkaç hafta sürebilir. Ancak kusma ve ishal gibi etkiler varsa veterinere gidilmesi gerekir.

Kedilere yapılan aşıların yan etkileri aşıya göre değişebilir. Özellikle karma aşı sonrasında hafif ateş ve halsizlik görülebilir. Bu belirtiler birkaç saat sonra ortaya çıkarken ciddi belirtiler kısa süre içerisinde görülebilir. Bu nedenle klinikte bir süre beklemek, en iyisidir. Birçok kedi hiçbir belirti göstermez.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.