Kediler için FIV aşısı konusundaki tartışmalar

14 Mayıs 2021
1745
Kediler için FIV aşısı konusundaki tartışmalar

FIV (feline immunodeficiency virus, kedi immunyetmezlik virüsü) için evcil hayvan aşısı 2002 yılında açıklandığında, hem kediler için hem de insan AIDS’ine karşı bir aşı üzerinde araştırmaya teşvik ettiğinden dolayı tıp dünyasında büyük bir sevinç ile karşılanmıştı. FIV aşısının patentlerinin Kaliforniya Üniversitesi ve Florida Üniversitesi’ne ait olduğunu söyleyerek, 2015 yılında FIV aşısının piyasadan çekildiğini ve ABD ve Kanada gibi ülkelerde kullanım için lisanslı olmadığını ekleyelim. Bu nedenle FIV aşısının tartışma konusu olduğunu ve aşı üzerindeki endişelerin hala devam ettiğini belirtmeliyiz.

FIV Aşısının Tarihçesi

FIV, 1986 yılında immünolog Janet Yamamoto ve Niels Pedersen tarafından ilk olarak kedilerde izole edildiğini söylemeliyiz. Janet Yamamoto, FIV için aşı üzerinde çalışmaya başlayıp, ardından Fort Dodge Animal Health’deki araştırmacılar ile birlikte Florida Üniversitesi’nde bu çalışmalarını sürdürmüştü. Center for Companion Animal Health’in müdürü, küçük hayvanların immünoloji bozuklukları alanında uzman olarak kabul edilse de, FIV aşısının onayını 10 yıldır projeye bağlı olmasından dolayı Dr. Yamamoto’ya devretmişti.

Olası Endişeler

Avusturalya’da yapılan bir çalışma aşının koruyuculuk oranını %56 olarak tespit etmiştir. Birleşik Krallık’ta yapılan bir başka çalışma ise deneysel olarak enfekte edilmiş kedileri korumada aşının yetersiz olduğunu göstermiştir. FIV aşısı ile aşılanmış hastaların incelendiği bir çalışmada, etkene karşı geniş ölçüde nötralize edici antikorların bulunmadığını ve ülkedeki diğer bazı virülant suşlara karşı aşının yeterince koruma sağlayamadığını göstermiştir.

FIV aşısı hakkında bir başka endişe ise FIV aşısı ile aşılanmış kedilerin FIV ile enfekte olmuş ve aktif enfeksiyona sahip kedilerden FIV testi ile ayrımının yapılamamasıdır.

Bu sebeplerden dolayı FIV aşısı non-core (yapılması zorunlu olmayan) aşı sınıfında yer almaktadır. Özellikle dışarıyla etkileşimi olmayan ve bu nedenle diğer hayvanlardan virüsü alamayacak olan hayvanlar için aşının gereksiz olduğu düşünülmektedir. Ancak dışarıyla teması olan hayvanların risk altında bulunması sebebiyle veteriner hekimi kararı ile FIV aşısı yapılabilmektedir.

FIV Hastalığı ve Aşılama

ABD’deki düşük vakalara rağmen, FIV çok ciddi bir hastalıktır. Kediler yıllar boyunca iyi bir yaşam kalitesi sürerken, hastalık bu durumu ölümcül bir hale getirebilir. Ancak çok sayıda çalışma, uygun bakım ve hastalık yönetimi ile FIV ile enfekte olmuş kedilerin düşük ölüm seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir. Riskli grupta yer almayan hayvanlar için opsiyonel olarak kontrol testlerinin yapılması ve FIV’ne karşı antikor geliştirip geliştirmediğinin belirlenmesi yeterlidir. Ancak riskli grupta (birçok kediyle bir arada bulunan kediler, dışarıyla ilişkisi olan kediler) yer alan kediler için kontrol testlerinin yapılması önerilmektedir.

FIV aşısı, bilim dünyasında büyük bir adım ve aynı zamanda potansiyeli olan bir tedavi olmasına rağmen, kediler için çok fazla ön planda olmayıp, tercih edilmemektedir.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.