Kedileri mutlu etmenin yolları – 22 önemli ipucu

15 Nisan 2022
2419
Kedileri mutlu etmenin yolları – 22 önemli ipucu

Kedileri mutlu etmenin yolları hep aynı yöne çıkar. Çünkü hangi yolu denerseniz deneyin koşulsuz sevgi seline kapılırsınız. Kedinizi mutlu etmek için yapabileceğiniz pek çok şeye sahipsiniz. Gücünüzün yeteceği ve karşılığında bolca sevgi göreceğiniz ipuçlarını uygulamak öyle basit ki birçoğunu zaten uyguladığınız için kedinizin neden bu kadar mutlu olduğunu fark edebileceksiniz. Ayrıca daha fazla mutluluk için biraz bilgi almak hiç de fena olmaz, değil mi? Yaşamımıza renk katan patili dostlar için ne yapsak az. Ki onların bizden beklentileri çok yüksek değildir. Sevgi, ilgi, dengeli beslenme ve sağlık kontrolü gibi onlara sunduklarımız dışında ufak ayrıntılara dikkat ederek kedimizin mutluluğunu ikiye katlayabiliriz.

Sevmediği davranışları öğrenin

Kedilerin de bizler gibi hoşlanmadığı şeyler vardır. Bunlar arasında davranışlarımız da yer alır. Örneğin; kediler el ve kol hareketlerinden hoşlanmazlar. Onlara karşı hareket eden el ve parmaklar sinir bozucudur. Kedinize parmağınızı kaldırarak konuşmayı denerseniz, parmağınızı ısırmayı dahi deneyebilir.

Ceza vermeyin

Evcil bir hayvana sahip olmanın sorumlulukları ve zorlukları vardır. Hayvanlar kendilerine özgü yeteneklere ve karakterlere sahiptir. Bu nedenle aileye alışmaları için onlara zaman tanımak gerekir. Bunların yanı sıra eğitim almaları da şarttır. Çünkü yavru kedilerde ısırma gibi saldırgan hareketler görülebilir. Hiç beklenmedik bir anda agresif hareketler sergileyebilir. Kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır. ki onlara ceza verdiğinizde sizi anlamazlar ve yanlış yaptığı hareketleri terk etmezler. Aksine daha fazla yanlışa sürüklenirler. Bir diğer açıdan size karşı sevgileri de azalabilir.

Hoşlanmadığı sesler konusunda özen gösterin

Kedilerin duyu yetileri çok kuvvetlidir. Bizim duyamadığımız frekansları çok rahat bir şekilde duyarlar. Ancak bu yetiler, onlara sadece avantaj sunmaz. İçgüdüleri ve duydukları birleştiğinde ortaya sorunlar çıkabilir. Örneğin; kediler kağıt çevirme sesini sevmezler. Tarak dişlerinin oynatıldığında çıkan sesi duyduklarında öğürür ve hatta kusarlar. Çünkü kediler için tarak sesi   avlarının birbirleri ile iletişim kurarken çıkan seslere benzer. Bu da kusmalarına yol açar. Elbette bu kanıtlanmış bir araştırma sonucu değildir. Ancak pek uzman bu konuda hemfikir. Kedilerin hoşlanmadığı diğer sesler ise, kahve değirmeni, alüminyum folyo ve camın çatlamasıdır.

Kediniz ile geçirdiğiniz süreç içerisinde pek çok konuda bilgi sahibi olursunuz. Onlar bizlerin hayatlarına uyum sağlarken bizler de onların hoşlanmadığı sesler gibi konularda özenli olmaya çalışırız.

Sevginizi hissettirin

kedi sevgisi

Kedileri mutlu etmenin yolları hep aynı yöne çıkar, diye belirtmiştik. Onlar bizleri koşulsuz sever. Ancak bu, onları daha fazla mutlu etmemiz gerektiği gerçeğini değiştirmez. Bu nedenle bizden ne zaman sevgi isterlerse fazlasını vermeliyiz. Başlarını okşamamız onlar için yeterlidir birçok zaman. Ne kadar meşgul olsak da yanımızda oldukları süre içerisinde sevgimizi hissettirmek için onların başlarını okşayabiliriz.

Avcılık oyunları oynayın

Kediler avcıdır. Sokak kedileri avcılık konusundaki dürtülerini avları ile oynayarak dengelerler. Evcil canlılar için hayat dışarısı kadar eğlenceli değildir. Elbette evde yaşıyor olmaları, onlar açısından çok avantajlıdır. Daha kaliteli yaşar ve sevgi görürler. Fakat avcılık gibi konularda eksik kalırlar. Neyse ki bu eksiklikleri gidermek için gerçek bir ava ihtiyaç duymayız.

Kediler için avcılık oyunları yapabiliriz. Üstelik sadece pahalı oyuncaklar ile değil, kendi oyuncaklarımızı yaparak da av oyunları kurabiliriz. Bir ip ucuna bağlanan herhangi bir nesne ile av oyunu oynayabilirsiniz. Kediniz size yaklaştıkça ipi çekin ve daha fazla heyecanlanmasını sağlayın.

Temizliğe dikkat edin

Kedilerin ne kadar titiz olduklarını herkes bilir. Bu nedenle kediler ile yaşamak köpeklerden çok daha kolaydır. Hiç kedi dili gördünüz mü? Ne kadar da değişik, değil mi? Tırtıklı bir yapısı var. Üstelik sahip olduğu sıvı ile temizliğin etkisi artar. Vücutlarının her yerine ulaşır ve temizlerler. Doğum yapan kediler hem kendini hem de yavrularını temizler.

Kediler sevdikleri her canlıyı temizlemeyi sever. Sahiplerini, eşlerini, yavrularını ve hatta eşyalarını yalamayı çok severler. Ancak mama ve su kabı gibi sahip oldukları eşyaların bizler tarafından temizlenmesi gerekir. Koku ve kirlilik nedeni ile mutsuz olabilir ve yemek yemeyebilir ya da su içmeyebilirler. Tuvalet kapları için de aynı şey geçerlidir. Tuvalet kapları düzenli bir şekilde temizlenmezse, tuvalet ihtiyaçlarını farklı yerlere yapabilirler. Ki bu da protesto amaçlıdır.

Tırmalama tahtası alın ya da yapın

Kedilerin sokakta yaşarken tırnaklarına ihtiyaçları vardır. Bu nedenle ağaçlara ve çevrelerinde uygun gördükleri alanlara tırnaklarını sürterek törpülerler. Evcil kediler ise bu ihtiyaçlarını gideremezler. Uzamış tırnaklar etrafa takılır ve hayat kalitelerini olumsuz olarak etkiler.

Olumsuzlukları önlemek için kedi tırmalama tahtası satın alabilirsiniz. Ayrıca kendiniz de yapabilirsiniz. Yapımı oldukça kolay olan kedi tırmalama tahtası, kedilerin sadece tırnaklarını törpülemesine olanak tanımaz. Bir diğer yandan oyun oynamalarını, meşgul olmalarını, rahatça uyumalarını, enerjilerini atmalarını ve daha pek çok konudan yararlanmalarını sağlar.

Veteriner kontrollerini ihmal etmeyin

Evcil bir hayvan sahibi olunca ilk yapılacak iş, veteriner hizmeti almaktır. Sağlık durumlarını kontrol altına almak ve birçok konuda tavsiye almak için veteriner kontrolleri oldukça önemlidir. Aşılarının tam zamanında yapılması gerekir. Ayrıca kısırlaştırılma, tırnak kesimi ve genel muayene için veterinerinizden her zaman randevu isteyin. Sağlıklı bir kedi elbette mutlu bir kedidir. Kedileri mutlu etmenin yolları arasında sağlıklı bir hayat sürmeleri için destek olmak yer alır.

Uyku saatlerine dikkat edin

Yavru ve yaşlı kediler günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Yetişkin kediler için 14 saat uyku gerekir. Bu nedenle onları şekerleme yaparken görmek, büyük bir ihtimaldir. Kedinizin günde kaç saat uyuduğuna dikkat etmeniz gerekir. Uyku saatlerini düzenli olarak uyuyarak geçiren kediler sağlıklı ve dolayısıyla da mutludur.

Yavru kediler çok hızlı bir şekilde büyür. Bu nedenle uykularını almaları gerekir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmaları için uyku beslenmeden sonra gelen ilk şeydir. Yaşlı kedilerde de durum aynı şekilde geçerlidir. Onlar elbette daha fazla büyümez. Ancak yaşlılık ile birlikte gelebilecek olası sağlık sorunlarını önlemek için yeterli şekilde uyumaları gerekir.

Özel bir alan sunun

kedileri mutlu etmek

Kedinizi mutlu etmek için ona özel bir alan sunabilirsiniz. Aile üyelerinden biri olduğunu böylece çok daha iyi anlayacaktır. Kendine ait bir alan içerisinde özgürlüğün tadını çıkarabilirler. Huzurlu bir şekilde uyuyabilirler. Onlar için uyku oldukça önemlidir. Kediler uykularını rahat bir şekilde uyuyamazlarsa, sağlık durumları da tehlikeye girer. Mutlu bir kedi elbette sağlıklıdır da. Özel alanları içerisine oyuncaklar da koyabilirsiniz. Özellikle rahat bir minder en çok ihtiyaç duydukları ve hoşlandıkları eşyadır.

Özgürlük tanıyın

Kedi sahipleri dediğimizde kulağımıza tuhaf gelebilir. Aslında, evcil canlılar sahipli değildir. Aile bireylerimizden biri olurlar. Ancak pek çok ihtiyaçlarını karşılama konusunda zorluk çektikleri için kendimizi sahipleri gibi görebiliriz. Elbette onların ne kadar özgür bir ruha sahip olduğunun farkındayız.

Kediler, köpeklere benzemez. Onlar için özgürlük önemlidir. Diledikleri saatte kendi alanlarına çekilir ve diledikleri saatte yanımıza gelebilirler. Bazen oyun oynar bazen de uyurlar. İstemedikleri hiçbir şeyi onlara yaptıramayız. Ayrıca özgür olmak istedikleri zamanlarda onlara sunduğumuz özel alanlarında takılabilirler. Böylece bizlerde kendi işlerimize dönebiliriz. Ancak bu, onları ihmal edebileceğimiz anlamına gelmez.

Misafirlere dikkat edin

Kedilerin birçoğu misafir sevmez. Çünkü misafir demek, tanımadıkları kişiler tarafından sürekli ellenmek ve rahatsız edilmek, demektir. Bazı kedi cinsleri uzaktan sevilmek ister. Örneğin; British Shorthair kucak sevmez. Kedilerin çoğu sadece sahiplerine bağlıdır. Bazıları evin diğer üyeleri ilgilenir. Bazı kedi cinsleri ise oldukça sosyaldir. Bu nedenle kedinizin sosyallik durumuna göre misafir konusuna dikkat etmeniz gerekir. Misafir sevmeyen kediler için kalabalık ortamlarda sessiz bir odaya alınmaları çok daha mantıklı olacaktır.

Beslenmesine dikkat edin

Mutluluk elbette beslenme ile doğrudan bağlantılıdır. Bizler nasıl ki aç iken mutsuz ve bitkin isek kediler de açken mutsuz olurlar. Bu nedenle kedilerin beslenmelerine dikkat etmek gerekir. Dengeli ve kaliteli mamalar ile beslenen kediler hem sağlıklı hem de mutludur. Kuru ya da yaş mama olarak seçimi kedinizin damak zevkine göre yapmalısınız. Kediler kendi ihtiyaçlarına göre doğru mamayı seçerler. Bazı kediler mama konusunda seçicidir. Bununla birlikte her kedi değişiklik konusunda aynı fikre sahiptir. Asla değişimi sevmezler. Bu nedenle kedinizin mama değişimi için kademeli olarak geçiş yapmanız gerekir. Beslenme konusunda yapılan hatalar kedilerin mutsuz olmasına neden olur. Mutlu bir patili dost için kaliteli ve taze mamanın yanı sıra düzenli ve dengeli beslenme gerekir.

Merak duygularını uyandırın

Kediler, zeki, avcı ve meraklı canlılardır. Merakları nedeni ile başlarına gelmeyen kalmaz. Bizler de güvenlikleri arttırır ve daha neler yapabilirler, diye merak ederiz. Aslında, meraklı olmaları kedilerin mutlu olduklarını da bildirir. Herhangi bir sağlık problemine sahip olduklarında hiçbir şey umurlarında olmaz. Çünkü keyifsiz ve mutsuzdurlar.

Kedilerin merak duygularını uyandırarak mutluluklarını arttırabiliriz. Bunun için sevdikleri eşyaları onların ilgilerini çekerek bir yerlere saklayabiliriz. Kediler bizleri takip etmeyi çok sever. Bu nedenle ne yaptığınızı merak edip sizi takip edecektir. Sonucunda saklanan nesneyi bulacak ve bir daha aynı oyunu oynamaktan memnuniyet duyacaktır.

Şaka yapmayın

Kediler şakalardan ve onlara bakarak gülünmesinden hoşlanmazlar. Bunu denemenizi dahi tavsiye etmeyiz. Kedi videoları yazınca karşımıza çıkan şakalar bizlere komik görünür. Ki hepimiz gülmeden edemeyiz. Ancak kediler için aynı durum söz konusu değildir. Bu durumdan hoşnut olmazlar. Birçok kedi yapılan şakalar sonucunda sahiplerine karşı soğuk davranabilir. Onlar asla nankör değildir. Fakat bu haklarına saygı duymamız gerektiği gerçeğini bize unutturmamalıdır. Örnek vermek gerekirse, kedilerin salatalıktan korkması, bir şaka çeşididir. Arkalarına sinsice konulan salatalıktan korkar ve kaçarlar.

Doğayı izleme izni verin

Kedilerin dört duvar arasına yaşaması güvenlikleri ve sağlıkları açısından en idealidir. Ancak sokağı ve mümkünse doğayı seyretmeleri mutlu olmalarını destekler. Bizler işlerimizde meşgul iken onlar uyur, uyanır, beslenir ve oyun oynamaya çalışırlar. Evde olduğumuz zaman içerisinde de bize yakın olmak mutlu olmalarını sağlar. Fakat bazen bu da yetmez. En azından camdan dışarıyı seyretmeleri için onlara izin verebiliriz.

Uygun bir ortam oluşturarak kedinize en güvenli şekilde camdan dışarı bakmasına izin verebilirsiniz. Ki kediler pencereden dışarı bakmaya bayılır. Elbette güvenlik kontrolleri daima yapılmalıdır.

Yeşil bir alan oluşturun

mutlu kedi

Yeşil, her canlının içini açar ve ruhlarına huzuru ulaştırır. Bu nedenle ilkbahar geldiğinde sebepsiz bir mutluluk sarar etrafımızı. Kediler için de geçerlidir bu durum. Yeşilliği çok severler. Bu nedenle kedinize yapay çim ya da yeşil renkli bir minder alarak bir alan oluşturabilirsiniz. Balkonunuz kapalıysa kedinize kedi nanesi gibi bitkiler yetiştirebilirsiniz. Kediler için zararlı olmayan bitkileri seçerek onların da daha fazla oksijene sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Yeşillik kedinizi mutlu etmeye yeter de artar.

Zaman Ayırın

Kedileri mutlu etmenin yolları arasında zaman ayırmak yer alır. Hatta ilk sıralardadır kendisi. Çünkü sağlık ile doğrudan alakalıdır. İlgi ve alakayı bolca gören kediler sevildiğini hisseder. Sevgi karşılıklıdır ve mutluluğun anahtarıdır. Sevgi karşılığında siz de bolca sevgi dolu miyavlama alırsınız. Yanınızda mutluluktan mırıldanan bir kedi yatıyorsa, sırtını okşayın ve anın tadını çıkartın. sevilmek kadar güzel bir şey yoktur.

Kendinizle kıyaslamayın

Bazen kedimizi öyle benimseriz ki onun bir hayvan olduğunu unuturuz. Bu da bizleri yanlışlara doğru sürükler Oysaki onların ihtiyaçları, fiziksel ve karakter yapıları bizden çok farklıdır. Her zaman bizi anlayamazlar. Ne istediğimizi ya da düşündüğümüzü bilemezler. Sahip oldukları yetilerin gücü ile birçok yaramazlık yapabilirler. Kedinizi mutlu etmek için asla onu kendinizle kıyaslamayın.

Ödül atıştırmalıkları verin

Dengeli bir diyet, sağlıklı sebze meyve, kaliteli mama ve elbette ödül atıştırmalıkları! Kedileri mutlu etmenin beslenme ile ilgili olan ipuçlarını bir cümleye sığdırdık. Kediler mamalarını, ihtiyaçlarını karşıladığı sürece bıkmadan yerler. Bunların yanı sıra ek olarak vitaminler almaları için meyve ve sebzeler de sunarız önlerine. Bir diğer açıdan ise kediler için özel üretilen ödül mamalarını da unutmamalıyız. Bizler için tatlı ne ise onlar için ödül maması da aynı şeydir. Kedinizi mutlu etmek için ödül mamalarından destek alabilirsiniz.

Israr etmeyin

Kediler ısrar edilmekten hoşlanmazlar. Özellikle eğitim verirken yapmanızı istediği bir şeyi yapmıyorlarsa, ısrar etmemeli ve kısa bir mola verip daha sonra tekrar denemeliyiz. Bazen de bizlere yaklaşmak istemezler. Uykuları olabilir ya da farklı bir neden ile bizden uzak durmak isteyebilirler. Bu nedenle istemedikleri zamanlarda onları sevmeye çalışmamalıyız. Israrlarımız onları mutsuz eder.

Sevmediği kokuları onlardan uzak tutun

Kedilerin sevmediği kokuların var olduğunu çok fazla kişi bilmez. Bu konuyu araştıranlar genellikle kedileri balkonlarından ya da evlerinin etrafından uzaklaştırmak isteyenlerdir. Ancak biz kedi severler için patili dostlarımızın hoşlanmadığı kokuları sadece onların güvenliği ve sağlığı için kullanırız. Tuvalet eğitimi verirken kum kabı dışına yaptıklarında sirke gibi sevmedikleri kokuları gerekli alanlara dökebiliriz. Çünkü kediler tuvalet kokusun takip ederek aynı yere ihtiyaçlarını gidermeye devam edebilirler. Sevmedikleri kokular da bu durumu engeller.

Kedinizi sevmediği kokulardan uzaklaştırarak onu mutlu edebilirsiniz. Sirke, narenciye, muz, çöp kutusu, hardal ve uçucu yağ kokuları gibi uzun bir liste her zaman aklınızda olmalı. Unutmamak için ilgili makalemize göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediyi en çok sahibinin eve gelmesi mutlu eder. Camda sizi bekleyen gözler ya da kapıda karşılamalar hep bu yüzdendir. Ayrıca acıkan kediyi elbette en çok mamalar mutlu eder. Acıktığımızda moralimiz bozulur. Kediler için de aynı şey geçerlidir. İlgi, sevgi ve kedilerle ile oyun oynamak onları mutlu eder.

Kedinizi mutlu etmek için onunla oyunlar oynamalısınız. Kediler avcılık oyunlarına bayılır. Meşgul olduğunuz zamanlar için kedinize oyalanacağını oyuncaklar almalı ve evde huzur ve özgürlük yaşamak istediğinde kaçıp saklanabileceği özel bir alana sahip olmalı.

Kedinizin mutlu olduğunu size karşı olan davranışlarından anlayabilirsiniz. Yanınıza gelip sizinle oynamak istiyorsa, size kendini sevdiriyor ve sürtünüyorsa sizi sevdiğinin belirtisidir. Kediler sahiplerini seviyorsa elbette mutludur. Evde yalnız kalıyorsa, oyalanması için bir şeyler düşünmeniz gerekir. Uzun saatler yalnız kalmaları onları mutsuz edebilir.

Kedi mutlu olunca oyun oynamak ister. Sahiplerine yaklaşmak ve yanlarında olmak, onların mutlu olduğunu gösterir. Kuyruğunu kıvıran, sahiplerinin yanına gelip kendini sevdirmek isteyen ve sahiplerinin kucağında uyuyan kediler çok mutlu demektir. Kediler sevdikleri insana yaklaşırlar.

Kediler hem evde hem de sokakta mutlu olabilir. Bu sorunun yanıtı görecelidir. Elbette evde bakılan kediler çok daha şanslıdır. Ki bilinçli ve sevgi dolu sahipler ile birliktelerse. Bunların yanı sıra sokakta doğmuş ve büyümüş kedileri eve alsanız da mutlu olmayabilirler. Onlar için mutluluk sokaktadır ve sizin yanınıza sadece karnını doyurmak için geliyordur. Kedilerin nerede mutlu olduğunu anlamak için yaşayarak görmek gerekir.

Kediler oyun oynayarak, yeterli uykuyu alarak ve dengeli beslenerek mutlu olurlar. İlgi gören ve sevilen kediler kolayca mutlu olur. Sevginin sıcaklığını her canlı hisseder. Kedinizi mutlu etmek isterseniz, onunla ilgilenmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.