Kuru ve yaş mama arasındaki farklar nelerdir?

28 Mart 2022
1067
Kuru ve yaş mama arasındaki farklar nelerdir?

Kuru ve yaş mama arasındaki farklar bizler için büyük değildir. Ancak patili dostlarımız aynı fikirde olmayabilir. Onların damak zevki, ihtiyaçları ve bizim yaşam tarzımız dahi mama seçimini etkileyebilir. Evcil hayvanlarımızı en iyi şekilde beslemenin yanı sıra kendi yaşam kalitemizi de düşünürüz. Bu nedenle kuru ve yaş mama arasında seçim yapmak zorunda kalabiliriz.

Evcil Hayvanlarda Beslenme ve Mama Seçimi

Patili dostlarımız bizleri karşılıksız olarak sever. Onlara en iyi şekilde bakmanın bir ödülüdür adeta. Ancak bazı evcil hayvan ihtiyaçlarını karşılamak oldukça basit olsa da seçimleri için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Bunlardan biri de mama seçimidir. Fiyatlar, köpek mamaaı içeriği, evcil hayvanımızın damak zevki gibi pek çok neden seçimi zorlaştırır. Ki bir de yaş ve kuru mama gibi formlarda olmaları bizleri düşündürür. Bu nedenle yazımızda kuru köpek maması ve köpek konserve yaş maması arasındaki farklar konusunu ele alıyoruz.

Kuru Mama mı Yaş Mama mı?

kuru mama mı yaş mama mı

Mama çeşitliliğin geniş olması başımızı döndürebilir. Patili dostlarımızın en uygun şekilde beslenmesi için bazen seçim yapmakta zorluk çekeriz. Çünkü veterinerler mama tercihini genellikle hayvan sahiplerine bırakır. Özellikle kuru mama çeşitlerinin arasında çok fazla farklılık bulunmaz. Her birinin besin değerleri ölçülür, kontrol edilir ve üretilir. Elbette bunun için Petibom gibi güvenilir firmalardan alışveriş etmek gerekir. Orijinal, taze ve en kaliteli mama markalarını önünüze sunan bir firmayı tercih etmek ilk adımı atmanızda yardımcı olur. İkinci adımı atmak için kuru mama mı yaş mama mı sorusunu rahat bir şekilde yanıtlamak için her ikisinin de avantaj ve dezavantajlarına göz atabilirsiniz.

Kuru Mama Faydaları

Kuru mama çeşitliliğinin zengin olması evcil hayvan sahiplerini sevindirir. Üstelik patili dostlarımız için oldukça faydalıdır. Örneğin; seyahat etmeyi seven ailelere büyük kolaylıklar sağlar. Büyük bir paket kuru mama alarak hiçbir şekilde zorluk çekmezsiniz. Isıtmak zorunda kalmaz ve paketi açıp mama kabını doldurursunuz. Bunun yanı sıra kuru mama faydaları ise şunlardır…

Sağlıklı

Patili dostlarımız için bir mamanın en önemli özelliği dengeli beslenmelerine olanak vermesidir. Onların ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerali almalarını desteklerken doymalarını da sağlar. Kuru mama çeşitleri oldukça zengindir. Bu nedenle evcil hayvanların tıbbi geçmişi, kısırlaştırılmış olmaları, yaşları ve kiloları gibi özelliklerine bakılarak tercih edilebilirler.

Kolay hazırlanır

Paket açılır ve mama kabı doldurulur. İşte bu kadar! Yaş mama bozulmaması için dolapta saklanır, ısıtılması gerekebilir. Kuru mama, patili dostlar tarafından tamamen yenmediğinde kalanları bir dahaki menüsüne eklenebilir. Yaş mamanın süresi kısıtlı olduğu için yemedikleri kısımlar atık olur. Bu nedenle yaş mama tercih edecekseniz, evcil hayvanınızın beslenme saatlerine dikkat etmeniz gerekir.

Uzun ömürlü

Kuru mamanın paketi açılsa da tazeliğini uzun süre korur. İşe giderken kaba dökülen mama patili dostlar ne zaman acıkırsa acıksın taze oldukları için yenebilir. Kedilerin damak zevkini bozmadığı için beslenmelerinde bir problem oluşmasını engeller. Bunun yanı sıra büyük paketler ile ve toptan alınsa dahi uzun süre saklanabilir. Bir kez mama alışverişi yapıp birkaç ay kedinizin mama derdinden kurtulmuş olursunuz.

Etrafın dağılmasını önler

Hareketli bir kediye sahip olanlar kuru mama sayesinde panik yapmaz. Çünkü mama tabaklarını devirseler de etrafa mamaları saçsalar da ziyan olan bir tane bile mama olmaz. Özellikle mama kabı kullanma eğitimi verirken kuru mama çok faydalıdır. Etraf kirlenmez.

Ekonomik

Yaş mama ile aynı besin değerine sahip olmasına rağmen kuru mama çok daha ekonomiktir. Üstelik toptan olarak mama alımına da uygundur. Fazla fazla alarak hem mamanın bitmesi konusunda endişe yapmaz hem de bütçe tasarrufu yaparsınız.

Diş taşı oluşumunu önler

Kuru mamalar evcil hayvanların dişlerinde taş oluşumunu önler ve azaltır. Ayrıca plak birikimini de yavaşlatır. Bununla birlikte yapılan çalışmalar, kuru gıda diyetlerinin tartar oluşumunu azaltabildiğini veya plak birikimini yavaşlattığını göstermiştir, ancak bunun sadece bazı köpekler ve kediler için etkili olduğu söylenmektedir. Bugün, birçok patili dost sahibi yaş mamaları kuru mamalara tercih ediyor.

Kedi mamasını saklamak da kullanımı etkileyen bir faktördür. Kuru mamaları uygun şekilde saklayarak toplu olarak da satın alabilirsiniz. Böylece bütçe tasarrufu yapabilirsiniz.

Kuru mama dezavantajları

Kuru mamalar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda kuru mama tüketen evcil hayvanların obezite riski olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun nedenleri arasında patili dostlarımızın aşırı beslenmesi ilk sırada yer alır. Bu durum genellikle sahiplerinin evcil hayvanlarını düzensiz beslemesi ya da ne kadar tükettiğinden haberi olmamasıdır. Bazen unutup fazladan mama verildiğinde kediniz ya da köpeğiniz size ben tokum diyemez. Ki verilen mamayı da geri çevirmezler. Bu da kilo almalarına neden olur.

Obezitenin yanı sıra kilo kayıpları da görülebilir. Çünkü mama kaplarının yakınızda olmaması nedeni ile ne yediklerinden habersiz olabilirsiniz. Maması ile oynayıp dağıtıyor olabilir. Bunun yanı sıra ne kadar mamaya ihtiyacı olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Bu nedenle veteriner kontrollerini ihmal etmemek oldukça önemlidir. Bizlere mama seçimi ve dengeli bir diyet için öneride bulunurlar.

Diş problemi ya da sağlık sorunu yaşayan evcil hayvanlar için kuru mama tüketmek kolay değildir. Çiğnemekte güçlük çekebilirler.

Yaş mama faydaları

  • Bu bir gerçek ki yaş mama evcil hayvanlar için çok lezzetlidir. Bir çırpıda mamalarını yer ve bitirirler. Bu durumda sahiplerini mutlu eder.
  • Yaş mama evcil hayvanlar için çiğnenmesi kolay olan bir besindir. Diş konusunda rahatsız olanlar için önerilir.
  • Yaş mama patii dostlarımızın susuz kalmasını önler. Kıvamı nedeni ile su içmeyi sevmeyen evcil hayvanlara önerilir.
  • Evcil hayvanlarımız bazen beslenme konusunda zorluk yaşar. Tıbbi nedenler, mama konusunda seçici olmaları gibi pek çok sebep sahiplerinin yaş mamayı tercih etmelerine teşvik eder. Çünkü yaş mama ısıtılarak mama kabına koyulduğunda kokusu evcil dostlarımızın iştahını kabartır.
  • Yaşlı kedilerin daha rahat beslenmesi için yaş mama önerilebilir.

Yaş mama dezavantajları

  1. Yaş mamanın maliyeti genellikle kuru mamaya göre daha yüksektir, ancak kısıtlı bütçeye sahip patili dost sahipleri, mali nedenlerle evcil hayvanlarına mama vermeyi tercih edebilir.
  2. Diğer yiyeceklere mama kokusunun gitmemesi, açılan kutuları taze tutmak gibi nedenlerle kapalı tutulması gerekir. Kapaklı bir saklama kabı ayarlamanız gerekir.
  3. Yaş mamaları buzdolabında saklamak gerekir. Çünkü dört saatten uzun süre dışarıda kaldıklarında atılmaları gerekir. Bu nedenle çalışan kişiler için yaş mama tüketen evcil hayvan bakımı oldukça zordur. Bozuk mama ile kimse patili dostunuz beslemek istemez.

Kuru Mamalar ve Yaş Mamalar Arasındaki Farklar

Kuru ve yaş mama arasındaki farklar büyük değildir, diye belirtmiştik. Bunun yanı sıra veterinerlere danışılarak her iki beslenme şekli de tercih edilebilir. Sabah kuru ve akşam yaş mama ile beslemek mümkündür. Veterineriniz uygun gördüğü takdirde evcil hayvanınızı hem kuru hem de yaş mama ile besleyebilirsiniz. Sabah evden çıkarken kuru mamasını kabına koyarken akşamları yaş mama ile besleyebilirsiniz. Bu şekilde pek çok avantaj sahibi olursunuz. Kediniz ya da köpeğiniz de her iki lezzeti tatmış olur. Bunun yanı sıra yaş mamalar pahalı olduğu için ara sıra atıştırmalık olarak sunabilirsiniz. Her iki beslenme şeklini de tercih etmede dikkat edilmesi gereken nokta kedinin kilo durumu ve sağlığıdır. Ne kilo almalı ne de vermelidir. Veterinere danışılarak beslenme programı çıkarılması en etkili sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

Deneyimlerimiz, danıştığımız yetiştiriciler, veterinerler ve reklam kampanyaları sayesinde evcil hayvanlarımızı hangi mamalarla besleyeceğimize karar veriyoruz. Ancak kedimizin ne istediği de önemlidir. Mama damak tadına uymaz ve bu nedenle burun kıvırabilir. Mama seçimi yaparken kedinizin sevip sevmediğinden emin olmak da önemlidir. Küçük paketler ile deneme yapmanızı tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Güvenilir bir yerden alınan orijinal ve bilinçli şekilde seçilmiş olan kuru mama elbette sağlıklıdır. Bilinçli seçimin altını bir kere daha çizmek isteriz. Çünkü bir mama ne kadar sağlıklı olsa da evcil hayvanınızın ihtiyaçlarını tam olarak karşılamalıdır. Bu nedenle veterinere danışmak gerekir.

En sağlıklı kedi maması, kedinizin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilendir. Bir marka ya da çeşit belirtmek için kedinizin hangi ihtiyaçları olduğunu bilmeniz gerekir. Ayrıca tavsiye üzerine aldığınız ve herkes tarafından kullanılan en pahalı ya da kaliteli mama patili dostunuz için mükemmel olmayabilir. Onun damak zevki ve ihtiyaçları en sağlıklı mama seçimi için öncelikli dikkat edilmesi gereken iki şeydir.

Kedilere yaş mama da verilebilir kuru mama da. Yaş mamalar pahalı olsa da kuru mamalar ile içerikleri aynıdır, diyebiliriz. Yaş mama farklarından biri kolay çiğnenebilir olmasıdır. Ayrıca iştah kabartır. Bu nedenle hasta ya da mama yemeyen kedilere yaş mama önerilir. Ancak her kedi yaş mama sevmeyebilir. Kedinize hangi mamayı vereceğinize karar vermek için bütçe belirlemeli ardından mama seçimini ona bırakmalısınız. Küçük paketler alarak işe başlamanızı tavsiye ederiz.

Köpeklere yaş mama da kuru mama da verebiliriz. Bu seçim köpek sahipleri tarafından yapılmalıdır. Bütçe ele alınmalı ve seçimde patili dostlarımıza bırakılmalıdır. İhtiyaçlarını karşılayan ürün seçimi ile kuru mu yaş mı seveceklerini kendileri belirleyebilir. Bunun yanı sıra iki mama çeşidi ile de köpek beslemek mümkün.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.