Köpek beslenmesinde yaş mama etkileri – Faydaları ve Zararları

26 Temmuz 2022
1378
Köpek beslenmesinde yaş mama etkileri – Faydaları ve Zararları

Köpek beslenmesinde yaş mama etkileri her zaman merak edilmektedir. Bilindiği üzere yaş köpek mamaları patili dostlar tarafından çok sevilmektedir. Mama içeriğinin zenginliği, lezzeti ve sulu kıvamı gibi özellikler köpeklerin ağızlarını sulandırmaya yetiyor. Elbette köpek sahipleri de bu durumdan memnun kalıyor. Fakat bilinçli olan her köpek sever için bu yeterli değil. Mamanın etkilerinin ne olduğunu bilmek ve hangi ya da ne şekilde vermenin daha uygun ya da yanlış olduğunu öğrenmek de onlar için çok önemli.

Köpek beslenmesinde yaş mamanın olumlu ve olumsuz etkileri

Yaş köpek mamasının sayısız faydası vardır, ancak özellikle köpeğinizi her gün beslerseniz maliyetli olabilir.  Fakat burada önemli olan köpeğimizi seçimidir ve genel olarak seçici köpek sahipleri yaş mamaya yöneliyor. Bu nedenle buradan çıkaracağımız anlam mama seçiminde önemli olan köpeğimizin neyi seçeceğidir. Kaliteli ve oldukça pahalı olsa da bir mamayı sevmezlerse burun kıvırabilirler ve mutsuz olabilirler. Bunun olmasını da asla istemeyiz.

Yaş mama kuru mamaya göre kokuludur. Bazı köpekler için bu koku bir davet anlamına gelirken bazıları kokusu nedeni ile yaş mama istemezler. Ancak her yaş mama aynı kokuya sahip değildir. İçeriğindeki ürünlere dikkat edilmelidir.

Köpekler için tam ve dengeli bir diyet arayışında olanların tercihinde kuru mama da olabiliyor yaş mama da. Burada önemli olan düzenli kullanım için seçilecek olan mamanın besinsel değerleri içermesidir. Kuru mamalar kalorili ve bol proteinlidir. Bu nedenle etobur dostlarımızın ihtiyaçlarını karşılar. Ancak elbette kuru mamanın yaş mamaya göre dezavantajları bulunur. Aynı şekilde yaş mamanın da kuru mamaya göre… Bunları düşünenler için tavsiyemiz köpeklerin karışık beslenmesidir. Arada bir yaş mama vermek bir diğer açıdan ödül atıştırmalığı da olabilir.

Köpeğinizin beslenmesine bütçenizin elverdiği kadar yaş mama ekleyebilirsiniz. Veterinerinize danışarak karışık beslenme programı oluşturabilirsiniz. Daha fazla lezzet ve köpeğinizin hayatına girecek olan değişiklik onu da mutlu edebilir. Bunun için denemek gerekir.

Yaş mamanın olumlu yönleri

yaş mama faydaları

Yaş köpek mamasının köpeğiniz için birçok faydası vardır. Açık bir yaş mamayı  24 saat saklayabilirsiniz. Ayrıca yaş mamalar birçok köpeğe göre kuru mamalardan daha lezzetlidir. Bu nedenle, köpeğiniz seçici bir yiyiciyse, yaş mama sizin için en iyi seçim olabilir. Köpeğinizin sağlıklı bir bağışıklık sistemi için ihtiyaç duyduğu temel besinleri içerir.

Köpeğiniz için yaş mama kullanmak birkaç nedenden dolayı faydalı olabilir. Evcil hayvanınızın çiğnemesi daha kolaydır, bu özellikle daha aktif ve daha genç hayvanlar için faydalıdır. Ayrıca, yaş köpek maması saklamak için daha uygundur. Yüksek nem içeriği de idrar yollarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Son olarak, köpeğinizin ağırlığını yönetmenize yardımcı olabilecek daha büyük bir porsiyon boyutu sağlar.

Köpekler için yaş mamanın temel faydalarından biri, kuru mamaya göre daha fazla nem içermesidir. Köpeğinizin sağlık durumu varsa ve çok su içemiyorsa bu iyi bir şey olabilir. Ek olarak, konserve köpek maması genellikle kuru mamadan daha lezzetli ve aromatiktir, bu da hasta köpekleri yemeye ikna etmeye yardımcı olabilir. Ek olarak, köpeğinizin açgözlü bir iştahı varsa, artan lezzet kilo yönetimine yardımcı olabilir. Bunların yanı sıra faydaları saymakla bitmez. Her patili dost ve köpek sahibi farklı bir avantajını belirtebilir. Bunlar arasından en popüler olanları şöyledir:

Köpek beslenmesine çeşitlilik sağlar

Köpekler için yaş mamanın en büyük avantajlarından biri sağladığı çeşitliliktir. Kuru mamaların aksine yaş mamalar besinlerle doludur ve daha yüksek düzeyde lezzet ve aroma sağlar. Köpekler, iştah artışı ve hastalıktan kurtulma gibi çeşitli nedenlerle bu tür yiyecekleri tercih edebilir. Ayrıca çiğnenebilir bir yemeğe benzeyen dokusu nedeniyle de tadını çıkarabilirler.

Daha yüksek yağ ve protein içeriği, köpekler için yaş mamaları daha çekici hale getirir. Seçici köpeği ödüllendirmek için kullanabilir ve öğünler arasında ona küçük bir ödül verebilirsiniz. Ayrıca, evcil hayvanınızın yemek zamanını renkli bir hale hale getirecektir. Köpekler için yaş mama da kuru mama tanesinden çok daha küçüktür, bu nedenle tam anlamı ile doyurmaz ve erkenden acıkan köpeklerin beslenme saatine kadar dayanmalarına destek verir.

Tıbbi rahatsızlığı olan köpeklerin beslenmesine destek verir

Hastalık sahibi ya da operasyon geçirmiş olan köpeklerin beslenmeleri zorlaşır. Kuru mama yemekte zorlanabilirler. Ayrıca kuru köpek mamasına kıyasla, yaş köpek maması daha fazla su içerir ve bu nedenle daha fazla nemlendiricidir. İdrar yolu veya böbrek sorunları olan köpekler için de daha sağlıklıdır.

Bazı kuru köpek maması diş eti hastalığını önlemeye yardımcı olsa da, bir köpeğin onu çiğnemesi genellikle acı vericidir. Diş çürüğü olan köpekler, mama tanelerini çiğnemek için acı verici bulabilirler. Bu durumda, yaş mamalar daha iyi bir seçim olabilir. Köpeğiniz için en iyi mama, keyif alacağını bildiğiniz mamadır. Çoğunlukla kuru ve yaş mamaları karıştırarak onun zevk alacağı bir yapboz oluşturabilirsiniz.

Çiğnenmesi oldukça kolaydır

Köpekler için yaş mamanın diğer birkaç avantajı, çiğnemenin ve sindirmenin daha kolay olmasıdır. Ağrılı çeneleri ve dişleri olan bazı köpekler, yüksek yağ ve protein içeriği nedeniyle yaş mamaları tercih edecektir. Kuru köpek mamasını çiğnemekte zorlanan köpekler tadı daha hoş bulabilir.

Lezzetlidir

yaş köpek mamaları köpekler için daha çekici ve lezzetlidir. Sulu kıvamları, içeriğindeki gerçek et koku ve lezzeti nedeni ile köpeklerin iştahını kabartır.

Mama içeriği dengeli beslenmelerini sağlar

Dengeli beslenme demek köpeklerin ideal kiloya sahip olması ve sağlıklı bir yaşam sürmesi anlamlarını taşır. Kilo problemi yaşayan köpeklerin doymak bilmeyen iştahlarının kapanmasını sağlar. Tok olduklarını hisseden köpekler ideal kilolarına zamanla kavuşabilir. Elbette sadece beslenme yetmez. Ayrıca egzersiz yapmaları da gerekir.

Önerilen Mamalar

İlaç kullanımını kolaylaştırır

Veteriner kontrolünde ya da patili dostlarımız hasta olduklarında ilaç almaları gerekebilir. Bu ilaçlar genellikle yaş mama ile karıştırılarak verilebilir. Veterinerler bir parça yaş mama içerisine ilacı ekleyerek köpeğin kolayca yutmasına destek olur. Böylece alınması gereken ilacın ne şekilde ve nasıl verileceği gibi pek çok soru da ortadan kalkmış olur.

Nem içerir

Her şeyden önce, yaş köpek maması kuru mamaya göre daha fazla nem içerir. Çok su içen bir köpek daha sağlıklı kalacaktır. Ayrıca idrar yolu problemlerine veya şeker hastalığına da yardımcı olabilir. Köpeğinizin diyetini değiştirmeden önce, evcil hayvanınız için doğru kararı verdiğinizden emin olmak için daima bir veterinere danışmanız gerekir.

Yaş mamanın dezavantajları

yaş köpek maması zararlı mı

Yaş mamaların köpekler için birçok faydası vardır, ancak birkaç dezavantajı da vardır. Öncelikle çoğu nem bakımından yüksektir, bu nedenle ilk bileşen su veya et suyudur. Tahıllar ve karbonhidratlar, gıda alerjilerini tetikleyebildikleri için ilk bileşen için kötü bir fikirdir. Bunun dışında yaş mama kuru mamaya göre daha pahalıdır.

Köpekler yaş mamalardan çok fazla yağ ve sodyum alabilirler, bu nedenle içindekiler etiketini kontrol etmek iyi bir fikirdir. Birçok yaş mama üreticisi Pro plan, Hills, Acana ,Royal canin ,ND ,Brit care ,Pro Choice tariflerinde hayvansal yan ürünler kullanır, bu nedenle her ikisinin de dengeli seviyelerini içeren bir mama seçin. Köpek sahipleri de açılmış yaş mama kaplarının kısa raf ömründen şikayetçi. Ayrıca mamanın fazla olması nedeni ile israf edildiğinden şikayet ediyorlar. Yaş mamanın hazırlanması kuru mamaya göre daha pahalı ve daha zordur, bu nedenle bazı dezavantajları vardır.

  1. Pahalı
  2. Saklama alanına ihtiyaç duyulur.
  3. Temizliği zordur.
  4. Kalori bakımından yeterli olmayabilir.
  5. Soğuk bir alanda saklanmalıdır.
  6. Hazırlanması daha zor.

Yukarıdaki listede yaş mamanın kullanımında yaşanan olumsuzluklar yer almaktadır. Bu nedenle yaş ve mama kuru mama arasındaki seçimi yapmadan önce sadece avantajlar göz önünde bulundurulmamalıdır. İlk önce köpeğimizin neyi seveceğine ve neye ihtiyaç duyduğuna bakmalıyız. Elbette bütçemizi de unutmamalıyız.

Köpek mamaları patili dostlarımızın günlük besin ihtiyaçlarını tam ve dengeli şekilde karşılamak amacı ile özenle formüle edilirler. Ancak mama seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli ayrıntı vardır. Bunlar arasında tıbbi durum, köpeğin cinsi ve yaşı gibi özellikler yer alır. Bir diğer seçimi zorlayan etken ise kuru köpek maması ve yaş mama seçenekleridir. Veteriner önerilerini göz önünde bulundurarak bir mama seçiminde bulunsak da faydaları ve varsa zararları hakkında bilgi sahibi olmak isteriz

 

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeğinizin ihtiyacı olan besinleri içeren yaş mamayı kaliteli bir satıcıdan alarak doğru şekilde kullanmanız sonucunda yaş mama köpeğinize pek çok fayda sağlar. Hatta faydaları saymakla bitmez.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.