Köpeklerde mama değişimi nasıl yapılmalı? Zararlı mı?

3 Haziran 2022
749
Köpeklerde mama değişimi nasıl yapılmalı? Zararlı mı?

Köpeklerde mama değişimi için pek çok nedene sahip olunabilir. Özellikle yaşam evrelerinin değişimi beslenme planlarının da değişmesine neden olmaktadır. Yavruluktan yetişkinliğe ve yetişkinlikten yaşlılığa geçerken her köpeğin ihtiyaçları birçok şey ile birlikte değişir. Oldukça enerjik olan yavru köpekler yetişkinliğe ulaştıklarında hareketlilikleri azalır. Bu nedenle daha az enerji yakarlar. Yaşlılıkta ise sağlıklarını en iyi şekilde koruyabilmek adına farklı mamalara geçiş yapılır.

Kaliteli markaların beslenme uzmanları tarafından hazırlanan mama formülünde köpeklerin ırk, cins, kilo ve tıbbi geçmişleri ele alınır. Böylece köpek sahipleri patili dostlarının ihtiyaçları doğrultusunda seçimlerini yaparlar. Burada önemli olan köpeklerinin damak zevkine uyan onların ihtiyaçlarını karşılayan mamayı seçmek ve geçiş aşamasının nasıl yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Köpeklerde mama değişimi

Köpeklerde mama değişimi nedenleri arasında en sık;

  • Yaşam evresi
  • Tıbbi durum (hastalık, iştahsızlık, geçirilen operasyonlar…)
  • Kilo kaybı
  • Obezite
  • Gebelik
  • Alerji
  • Tüy yapısında farklılık yer almaktadır. Bu durumlar mama değişimi için öncelik gerektirmektedir. Nadir olarak damak zevki de mama değişimi için görülen bir nedendir. Ancak diğerleri kadar önemli değildir.

Köpeklerde mama değişimi ne zaman yapılmalı?

Köpek maması değişimi

Köpekler mama değişimi ne zaman yapılmalı sorusunu en sık değişim nedenleri arasında belirttik. Köpeğiniz mamasını çok seviyor olsa da gerekçeler oldukça önemli olduğu için mama değişimi yapılmalıdır. Veteriner danışmanlığı ile yapılan beslenme planlamaları çok daha etkili olacağı için veteriner hekiminize marka, beslenme ölçüsü gibi konularda danışmanızı tavsiye ederiz.

Yaşam evresi:

Köpeğiniz bir yaşını doldurduysa mamasını değiştirmeniz gerekmektedir. Yavru köpek mamaları genel olarak 2 ay ile 12 ay arası içindir. Bir mamayı tercih etmeden önce hangi aylara özel olduğunu kontrol etmeniz gerekir. Böylece hangi dönem itibari ile farklı bir mamaya geçmeniz gerektiğini önceden bilirsiniz ve yavaşça diğer mamaya geçebilirsiniz.

Tıbbi durum:

Mama değişimi gereken en kritik etken tıbbi durumdur. Köpeğinizin hastalanması onun beslenmesinde değişikliğe gidilmesi anlamına gelebilir. Genellikle yaşla beraber köpeklerde hastalıklar ortaya çıkar. Bu nedenle veteriner hekimler özel mama önerilerinde bulunurlar. Köpeğinizin yaşam kalitesini daima yüksek tutmak için tıbbi geçmiş ve durumunu göz önünde bulundurmanız gerekir.

Kilo kaybı:

Bir patili dost sahibi olunca büyük bir sorumluluk aldığımızı biliriz. Bu sorumluluklar arasında ideal kiloya sahip olması da yer alır. Her köpeğin, ırkı ve yaşam evresi gibi özelliklerine bakılarak kaç kiloda olması gerektiği veterinerler tarafından belirtilmektedir. Böylece köpeğimizin sağlıklı olduğunu da az çok anlayabiliriz. Çünkü ideal kilo kaliteli bir yaşama işaret eder. Eğer köpeğinizde kilo kaybı varsa öncelikle veterinere götürmeniz gerekir. Ardından mama değişimi gerekebilir. Elbette buna hekiminiz karar verecektir.

Obezite:

Kilo kaybı yanı sıra obezite de mama değişimi için bir gerekçedir. Ki obezite kilo kaybından daha sık görülmektedir. Mama formüllerinin özenle hazırlanmasının yanı sıra lezzetli olmaları, köpek sahiplerinin mama miktarına uymamaları ve köpeğin ihtiyacı olduğu egzersizi yapamaması gibi olumsuzluklar obeziteye neden olabilmektedir. Neyse ki obezite sorunu altında yatan nedenler ortaya çıkartıldığında farklı bir mamaya geçilip veteriner hekimin önerileri dikkate alındığında köpeğiniz ideal kiloya kolayca sahip olabilir.

Gebelik:

Gebelik döneminde olan dişi köpeklerin ihtiyaçları değişir. Kan şekeri düşüklüğü önlenmesi için gerekli besinler mama içeriğinde yer almalıdır. Mamaların içeriğinde yüksek oranda protein ve yeterli oranda yağ olmalıdır. Yavru köpeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi, dişi köpeğin vitamin eksikliği yaşamaması ve yavruları sağlıklı bir şekilde dünyaya getirerek onlara bakabilmesi için beslenmelerine dikkat edilmelidir.

Alerji:

Köpeklerde mama değişimi için zorunluluk dediğimiz nedenlerden biri de alerjidir. Kaşıntı ve hassasiyet mama formülünde yer alan herhangi bir besinden dolayı olabilir. Alerjen kaynağı öğrenilmeli ve mama değişimi kısa sürede gerçekleştirilmelidir.

Tüy yapısında farklılık:

Düzenli olarak fırçalanma gibi bakımları yapılan tüylerin yapılarında matlaşma ya da sağlıksız görünüm varsa mama değişimi için en doğru zaman diyebiliriz. Yağ asitleri bakımından içeriğinde Omega 3 ve 6 olan mamalar tercih edilmelidir.

Veteriner hekimler köpeklerde mama değişimi işlemini aşamalı olarak gerçekleştirilmesini öneriyor. Bu da tüketmekte olduğu mama üzerine az miktar yeni mamanın eklenmesi demek oluyor. Her geçen gün yeni mama miktarını fazlalaştırıp eski mamasını da azaltmalısınız.

Köpeklerde mama değişimi zararlı mı?

Köpeklerde mama değişimi gerekçelerine bakıldığında yukarıda belirttiğimiz nedenler yer alıyorsa zararlı değil aksine yararlıdır. Fakat mama değişimi sıklığı zarar neden olabilir. Ayrıca köpekler sık mama değişimini sevmeyebilir. Bu nedenle veteriner hekim danışmalığı ile değişimin gerçekleştirilmesi önemlidir.

Mama değişimini nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız konu hakkında bilgi almalısınız. Çünkü birden mama değiştirmek köpeğiniz için daha zarar verici olabilir. Köpeğinizin sağlık durumu iyiyse, mutlu ise ve değişim için herhangi bir neden yoksa değişim yapmamanızı tavsiye ederiz. Mama formülleri özel olarak köpeklerin yaşam kalitelerini optimum düzeyde kılmak için formüle edilir, hazırlanır ve üretilirler.

Köpek maması değişimi nasıl yapılmalı?

Köpek maması değişimi için uzmanlar aşamalı olarak sürecin tamamlanmasını öneriyor. Elbette süreç çok uzun sürmemeli. Ancak bir anda farklı bir mamaya geçiş yapılmamalı. Bir haftalık mama değişimi süreci en sağlıklı olandır. İlk günler eski mamadan küçük bir pay eksik konulmalı ve üzerine yeni mama eklenerek karıştırılmalıdır. Oran dörtte biri diyebiliriz. İki gün sonrasında yarı yarıya karışım yapılmalı ve son üç gün ise az miktar eski mama ile yeni mama karışımı verilmelidir.

Köpeğinizin herhangi bir alerjisi olup olmadığı anlaşılması için gözlemlenmesi çok önemli. Mama değişimi ile kilo alma ya da verme gibi durumları öğrenmek için köpeğinizi tartmalısınız. İştah azalması gibi durumlar görünürse mama değişim süreci uzatılmalıdır.

Köpeklerde mama değişimi tüy sorunu yapar mı?

Tüy dökülmesi için ana sebep besinlerdir. Bu nedenle mama değişimi tüy dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle veteriner önerisi ile mama değiştirmek ve marka ya da ürün seçmek her zaman en sağlıklısıdır. Kendi fikirleriniz ya da başkalarının yorumları ile değişim yaparak olumsuzluklar yaşanmasına neden olabilirsiniz. Çünkü her köpek bir değil ve sizin köpeğinize çok fazla önerilen bir mama aynı etkiyi göstermeyebilir.

Köpeklerde mama değişimi sık rastlanan bir durumdur. Köpeğinizin mama değişimi ihtiyacının olduğunu düşünüyorsanız bu konuyu veteriner hekiminizle görüşmeniz gerekmektedir. Çünkü yanlış mama seçimi ya da yanlış mama değişim süreci köpeklerde ishal, kilo kaybı, iştahsızlık ve mutsuzluk gibi sorunlara neden olabiliyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpek maması sağlık ya da tüy sorunları gibi kritik olumsuzluklar ortaya çıktığında değiştirilmelidir. Ayrıca yavru köpeklerin büyüdüklerinde mamalarının içeriği de değişmelidir. Bu gibi önemli konular söz konusu olduğunda veteriner hekim danışmanlığı ile başarılı bir mama değişim süreci gerçekleştirilmelidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.