Kedilerde bıyık yorgunluğu (stresi)

26 Eylül 2022
1642
Kedilerde bıyık yorgunluğu (stresi)

Kedilerde bıyık yorgunluğu yaygın bir rahatsızlık değildir, ancak kedinizin davranışlarını ve yaşam kalitesini etkileyebilecek bir durumdur. Bir kedinin ruh halini ve iştahını etkileyebilir. Kedilerin bıyıkları oldukça hassastır. Hava akımlarını ve yüzüne karşı en küçük dokunuşu algılayabilirler. Bu hassas tüyler, beyne giden mesajların kanalıdır. Uzunlukları nedeni ile etrafa çarptıklarında her biri aynı anda mesajı merkezi sinir sistemine gönderir. Böylece gönderilen bilgi yağmuru kedileri rahatsız edebilir.

Kedilerde bıyık yorgunluğu nedir?

Kedilerde bıyık yorgunluğu, stresi olarak da bilinmektedir. Kediler, bazen belirli yüzeylerle sürekli temas halinde tahriş olabilen oldukça hassas bıyıklara sahiptir. Bu durum kedi bıyık yorgunluğu olarak adlandırılır. Mama yemeyi ya da su içmeyi kedi dostunuz için stresli hale getirebilir. Bu durumun belirtilerinden bazıları yiyeceğe pençe atmak veya onu kabından dışarı çekmektir.

Bıyık yorgunluğu kedilerde sık görülen bir durum değildir ancak günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Kediler, yiyecek ve su kaplarının kenarları da dahil olmak üzere, düzenli olarak yüzlerini nesnelere sürttüğünde ortaya çıkar. Kedilerin bıyıkları hassastır ve derinin altındaki sinir dolu foliküllere gömülüdür. Bu, kedilerin arka plan gürültüsünü filtrelemesini zorlaştırır.

Kedilerde bıyık yorgunluğu belirtileri nelerdir?

kedi bıyık stresi

Kedilerde bıyık yorgunluğu tıbbi bir acil durum olmasa da, bir problemin belirtilerini fark etmek önemlidir. İlk işaret, kedinizin yiyip içmemesidir. Yemek kabının etrafında volta atmak, yemeği yemeden önce kap dışına çıkarmak veya tamamen yemeyi reddetmek olabilir. Bu işaretleri fark ederseniz en kısa sürede veteriner hekiminize başvurmalısınız. Şiddetli vakalarda, kedinizin bir tümörü veya mide-bağırsak sorunu olabilir. İşte en sık görülen yorgunluk belirtileri;

  • Mama ve su kabını devirme,
  • Mama kabından pati ile mama almaya çalışma,
  • İştahsızlık,
  • Mama yemeye çalışırken huysuzlanma,
  • Mamayı kasede bırakma ve açlık miyavlamaları yapma,
  • Mama yemek için kıvranma ve etrafından volta atıp yememe,
  • Su ve mama kabının en üst kısımdakilerini yiyip bırakma,
  • Beslenme saatlerinde agresif davranma.

Kedilerde bıyık yorgunluğu nispeten karşınıza yeni çıkmış bir konudur. Bıyık stresi olarak da adlandırılır ve kedinizin bıyıklarının belirli yüzeylere aşırı duyarlı hale gelmesi durumudur. Hassas bıyıkları kaseye sürtünmekten dolayı iltihaplanabileceğinden, kediniz derin bir kaseden yemek yediğinde bu durum daha sık olur. Diğer bir belirti de kedinizin mamasını yerden tırmalamasıdır. Yukarıdaki belirtiler en sık yaşananlardır.

Önleme ve tedavi

Bıyık kediniz için stres kaynağı olabilir, ancak ciddi bir hastalığın belirtisi değildir. Kediniz aşırı uyarıldığında bıyık yorgunluğu oluşabilir. Kedinizin bıyıkları mesaj gönderemeyecek kadar yorgun olabilir. Bu aşırı uyarılma genellikle beslenme zamanı sırasında meydana gelir. Bu nedenle belirtileri beslenme sırasında ortaya çıkan problemler ile fark edilir. Örnek olarak; kedi kaseleri genellikle bıyıkların rahatça ulaşamayacağı kadar küçüktür. Bu nedenle mamalarına ya da suya ulaşmak için onları devirirler.

Kedinizin bıyık yorgunluğundan kurtulmasını ya da bu sorundan hiçbir zaman muzdarip olmasını istemiyorsanız;

Mama ve su kaplarını gözden geçirin: Kedinizin bıyıklarının temas edip etmediğine bakın. Kedinizin beslenme sırasında herhangi bir problemli davranışı varsa kaplarınızı değiştirin. Ancak kaplarınızın aynı özellikte olması oldukça önemli. Kediler zeki canlılardır ve değişimi sevmezler. Bunun yanı sıra sevmedikleri bir eşyanın değişimi tam tersi hoşlarına gidebilir.

Bıyık yorgunluğu kediler için yaygın bir sorun olabilir. Ancak bu durumu tespit etmek zordur çünkü kediler sıkıntılarını gizlemekle ünlüdür. Neyse ki beslenme gibi açık olarak fark edebileceğimiz argümanlar karşımıza çıkar. Ayrıca diğer sağlık sorunlarına veya davranışsal sorunlara da işaret edebilir.

Fiziksel semptomlara ek olarak, bıyık yorgunluğu kedinizin davranışını etkileyebilir. Yemek saatlerinde mutsuz görünen bir kedinin yiyecek ve sudan kaçınması daha olasıdır. Bu, evcil hayvanınızın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek dehidrasyona ve yetersiz beslenmeye yol açabilir. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, veterinerinize danışmanız önemlidir.

Bıyık yorgunluğu olan kediler mama ve su kaplarından uzak durabilir, bunun yerine su birikintilerinden su içmeyi tercih edebilirler. Kum kabını kullanmaktan çekinebilirler. Ayrıca bıyıkları yemek yerken veya içerken yemek kaselerine sürtünebilir.

Kedi sahibi olmak oldukça keyiflidir. Onlar zeki, özgür ve çılgın canlılardır. Ancak hastalıklarını birçok neden ile gizlerler. Onları gözlemleyerek ve nüanslara dikkat ederek sorunları erkenden çözebiliriz. Daha da güzeli pek çok sorunu henüz ortaya çıkmadan önleyebiliriz.

Sıkça sorulan sorular

Kedilerde bıyık yorgunluğu genellikle stres kaynaklıdır. Stres kaynağı ise tüylerin bir yere sürtünmesi ile meydana gelir. Bu nedenle mama ve su kaplarının değişimi acil olarak gerekebilir. Derin kaplar yerine geniş ve sığ olanları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Kedilerde bıyık stresi, bıyıklarının belirli yüzeylere aşırı duyarlı hale gelmesi durumudur. Bıyıklar, kediler için oldukça önemlidir. Yakını görme ve duyguları belirtme gibi hassas konularda büyük işleve sahiptirler. Bu nedenle her bir bıyığın aynı anda bir yere teması ile birlikte aşırı uyarılma gerçekleşir. Bu uyarılmaya kedi stresi yani yorgunluğu denir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Cemile yurtcu
Ara 19, 2022 / 22:33

Bilmiyordum çok teşekkür ederim.