Kedilerde burun tıkanıklığı: Nedenleri ve tedavisi

10 Ocak 2022
7239
Kedilerde burun tıkanıklığı: Nedenleri ve tedavisi

Kedilerde rinit olarak da bilinen tıkalı ve akan bir burundan muzdarip olma oldukça yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bu durum kediniz için çok rahatsız edici olabilir. Burnu tıkalı bir kedinin uyuması ve yemek yemesi oldukça sıkıntılıdır. Neyse ki kedilerde burun tıkanıklığı, alta yatan asıl sebebe bağlı olarak değişen tedavisinde ve yönetilmesinde çeşitli seçeneklerin olduğu bir durumdur.

Kedi rinitinin ne olduğu, neden ortaya çıktığı, belirtileri ve nasıl tedavi edilmesi gerektiği ile ilgili bilgileri edinmek için yazımızı okumaya devam edin.

Burun tıkanıklığı nedir?

Kedilerde burun tıkanıklığı ya da kedi riniti, burundaki mukoza zarlarının yangılanması ile ortaya çıkan, yaşam konforunu büyük oranda düşüren önemli bir sağlık problemidir. Bu dokuların iltihaplanması, şişmeye ve burun bölgesindeki mukozanın artmasına neden olur. Bu da nefes almayı ve yutkunmayı çok zor bir hale getirir.

Kedi riniti kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli, kronik bir hal de alabilir. Kısa süreli vakalar genellikle birkaç hafta içinde düzelebilir. Kronik vakalarda ise kediler bu sorunu ömür boyu çekmek zorunda kalabilir. Uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmadığı durumlarda, semptomlar daha da kötüleşerek ikincil bir bakteriyel enfeksiyonun ortaya çıkma riskini de arttırır.

Kedilerde burun tıkanıklığı belirtileri nelerdir?

Burun tıkanıklığı yaşayan kedilerde aşağıdaki belirtilerden bir kısmının görülmesi olasıdır:

  • Yüzde pençe izleri
  • Burun akıntısı
  • Göz akıntısı
  • Sürekli ve şiddetli hapşırma
  • İştahta azalma
  • Su içmede azalma
  • Nefes almada zorluk
  • Ağızdan nefes alma

Kedilerde burun tıkanıklığının nedenleri nelerdir?

Kedilerde Burun Tıkanıklığı Belirtileri

Kedilerde burun tıkanıklığı çoğunlukla kedilerdeki üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Viral enfeksiyon burun tıkanıklığının en yaygın nedenlerinden biridir.

Kedi rinitinin diğer nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Bazı mantar enfeksiyonları
  • Anormal doku büyümesine sebep olan neoplaysia (kanser)
  • İltihaplanmış veya iltihapsız polipler
  • Alerjiler
  • Diş hastalıkları ve enfeksiyonları
  • Burundaki yabancı cisimler
  • Dudak yarıklığı gibi anatomik deformasyonlar

Kedilerde burun tıkanıklığı nasıl teşhis edilir?

Kedilerde burun tıkanıklığının teşhisi için veterineriniz öncelikle kapsamlı bir fiziki muayene gerçekleştirecektir. Bu sırada kedinizin tıbbi geçmişinin değerlendirilebilmesi için sizden bilgi talep edecek ve gözlemlerinizi paylaşmanızı isteyecektir.

Veterineriniz kapsamlı fiziki muayenenin ardından kedinizden hücre örnekleri almak isteyebilir. Bu durumda bronkoskopi veya nazal yıkama yapmasına izin vermesi için kedinizin anestezi altına alınması gerekebilir. Kesin teşhis için veteriner öncelikle kedi astımı ya da kronik bronşit gibi benzer semptomlar gösteren alt solunum yolu hastalıklarını ekarte edecektir.

Kedilerde burun tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?

Kedilerde Burun Tıkanıklığı Tedavisi

 

Kedilerde burun tıkanıklığının tedavisi semptomlara neden olan alttaki duruma bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tıkanıklığın ortadan kaldırılması için tercih edilen en yaygın tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

  • Antibiyotikler: Rinitin bakteriyel bir enfeksiyonla birlikte görüldüğü durumlarda, enfeksiyonların temizlenmesi ve semptomların kötüleşmesini önlemek amacıyla veterinerler tarafından antibiyotikler reçete edilebilir. Çoğu vakada nazal hava yolu temizliği ve antibiyotik tedavisi uygulandığında olumlu sonuç alındığı görülmüştür.
  • İntravenöz sıvılar: Yeme ve içme suyuna karşı dirençli olan kedilerin, vücutlarının enfeksiyonlarla savaşma ve iyileşme gücü diğerlerine göre daha düşüktür. Aradaki bu eksikliği kapatmak için sıvı ve beslenme desteği sağlanmalıdır.
  • Burun yıkama: Kronik burun tıkanıklığı ile mücadele eden kedilerde, burun yıkama yöntemi tedavi edici olabilir. Bu yöntem tıkanıklıkları açmak ve solunum yolundaki kalıntıları çıkarmak için yılda birkaç kez tekrarlanabilir. Bu yöntemde kedinizin sakinleşmesi gerektiğinden prosedürün mutlaka bir veteriner tarafından tamamlanması gerekmektedir.
  • Kortikosteroidler: İdiyopatik yani nedeni bilinmeyen burun tıkanıklarında iltihabı azaltmak için çoğunlukla kortikosteroidler reçete edilir. Kortikosteroidlere yanıt veren kedilerde, uzun süreli sonuç alabilmek adına bir sonraki aşama olarak inhale steroid tedavisine geçilebilmektedir.
  • Mantar önleyici ilaçlar: Burun tıkanıklığına bir mantarın sebep olduğu durumlarda, tedavisi için mantar önleyici ilaçlar reçete edilecektir.
  • Cerrahi müdahale: Burun deliklerindeki kanserli büyüme veya anatomik sorunlarda rinotomi olarak adlandırılan cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Burun tıkanıklığı olan kediye nasıl davranılmalıdır?

Sıcak ve Nemli Hava

Eğer burun tıkanıklığı sorunu yaşayan bir kediniz varsa kedinizin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için evde yapabileceğiniz bazı şeyler de vardır:

  • Sıcaklık, nemli hava: Kuru ve soğuk hava burun deliklerinin tahriş olmasına, mukusun kurumasına ve burun duvarlarına yapışarak burun tıkanıklığının daha kötü bir  hal almasına neden olabilir. Nemli ve sıcak hava ise kedinizin daha kolay nefes almasına ve burun kanallarını açık tutmasına yardımcı olur. Bunun için nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Aynı zamanda duş alırken kedinizi de banyoya götürdüğünüzde aynı etkiyi yaratabilir.
  • Düzenli bakım: Kedinizde burun tıkanıklığı sorunu bulunuyorsa bakımı konusunda daha hassas olmanız gerekecektir. Kedinizin kendisini daha iyi hissetmesi için iyi bir bakım çok önemlidir. Mukustan kurtulması için kedinizin yüzünü düzenli olarak ılık bir bezle temizleyebilirsiniz. Kedinizin ılık bir ortamda ve rahat olduğundan emin olun.
  • Sıcak ve keskin kokulu yiyecekler: Burnu tıkanmış kedilerde koku alma duyusu çok zor çalışır ve yiyeceklerin kokusunu almakta zorlanırlar. Kediler koku alamadığı zaman yiyecekler pek iştah açıcı olmaz. Kedinizin mamasını ısıtarak kokusunun keskinleşmesini ve onun daha çekici hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Kedilerde burun tıkanıklığı iyileşir mi?

Kronik olmayan burun tıkanıklığı vakalarının uygun tedavi yöntemleriyle birkaç hafta içinde iyileşmesi beklenir. Daha uzun süren vakalarda ise hastalığın kontrol edilmesi ve kedinin yaşam konforunun korunması amaçlanır.

Kedilerde burun tıkanıklığı bulaşıcı mıdır?

Mantar, bakteriyel enfeksiyonlar veya viral hastalıklar gibi durumlarda burun tıkanıklığı bulaşıcı olabilir. Bulaşma kedilerin burun sıvıları yani mukuslar yoluyla diğer hayvanlara bulaşabilmektedir.

Burun tıkanıklığı olan bir kedi ne zaman veterinere götürülmelidir?

Kedinizin nefes almasıyla ilgili bir problem olduğunu gözlemler ya da hissederseniz vakit kaybetmeden veterinere götürmeniz önemlidir. 3-4 gün içinde kedinizin durumunda olumlu bir gelişme görülmüyorsa veteriner tarafından tedavi edilmesi uygun olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Geçici burun tıkanıklıklarının uygun tedavi edildiği taktirde birkaç hafta içinde geçmesi beklenir. Daha uzun süren vakalar ise “kronik” olarak adlandırılır.

Veterinerler burun tıkanıklığı olan kedilere ton balığı, sardalya suyu, çiğ karaciğer ya da tavuklu mama gibi gıdaların verilebileceğini belirtiyor.

Çoğu durumda soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığı zararsızdır ve kendiliğinden 1-2 hafta içinde geçmesi gerekir. Daha uzun süren durumlarda muhakkak veteriner tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

4-5 gün içinde kedinizin tıkanıklığında bir düzelme gözlemlemiyorsanız sizin için veterinere gitme zamanı gelmiş demektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Demet
Haz 1, 2022 / 10:45

Bnim kedim 2 aylıkken gozunde ve burnunda akinti oldu veterinere goturdum antibiotica verdi gozundeki akinti gecti ama burnundaki akinti gecmedi şuan kedim 5 aylik burun akintisi halen devam ediyo ama istahi yerinde cok yiyo bir sorun burun daki yesil akinti o gecmedi sürekli ilik suyla pamuk yardimiyla temizliyorum.sizinlerin bana başka onerileriniz varmi yardımcı olursaniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim


Veteriner Hekim
Haz 6, 2022 / 15:46

Bazen bu enfeksiyonlar uzun sürebiliyor ve bazı antibiyotiklere dirençli olabiliyor. Burun akıntısından örnek alınıp antibiyogram yapılarak hangi antibiyotiğe duyarlı olduğunun saptanıp ona göre tekrar tedaviye başlanılmasını tavsiye ederim.


Hatice
Tem 11, 2022 / 16:19

Kedim hapşırıyor ve hapşırırken yeşil sümük çıkarıyor ne yapmam lazım tesekur ederim


Veteriner Hekim
Tem 11, 2022 / 19:29

Merhaba kedilerde hapşırdıktan sonra yeşil akıntı gelmesi solunum yolu enfeksiyonu belirtisidir. Veteriner hekiminize kedinizin muayene edilip ona göre bir tedavi başlanması gerekir.


Betül
Eki 23, 2022 / 14:49

İyi günler tesadüfen bu yazıyı okudum sokak kedisine bahçemde bakıyorum kedi 3 4 gündür hapsuruyor yemek yemiyor sümük akıyor malesef veterinere götüremiyom evde ne yapabilirim karnı aç farkındayım yemek yemiyor hazır yaş mama bile


Veteriner Hekim
Eki 23, 2022 / 18:34

Aslında yapmanız gereken veteriner hekime götürüp onun için uygun bir tedaviye başlanması. Kendiniz götüremiyorsanız belediyelerde bu konuda hizmet alabilirsiniz. Kediyi alıp tedavi edip iyileşince aldıkları bölgeye salıyorlar. Bunun dışında veterinere gitmeden onun için yapabileceğiniz tek şey burun deliklerine izotonik sıkarak burun lavajı yapmak. Bunun için bir enjektöre 1 cc izotonik çekip 0,5 cc olarak burun deliklerine sıkabilirsiniz. Ancak bu kalıcı bir çözüm olmayacaktır. Geçmiş olsun..


İlayda
Eki 23, 2022 / 23:49

Merhabalar 3 gündür kedimin burnu tıkalı. Ara ara burnundan dışarıya hava veriyor gibi ses çıkarıyor. 2 gündür de burnunun bir tarafına dokunduğum zaman bağırıyor kafasını kaçırıyor, dokununca canı yanıyor. Burnunu incelediğimde çok hafif şeffaf alıntı var. Onun dışında fark ettiğim başka bir semptom yok. Yemesi içmesi biraz azaldı ama normalde de çok yiyen bir kedi değil zaten. Doktora gitmeli miyim endişelenmeli miyim?


Veteriner Hekim
Eki 24, 2022 / 13:53

Merhaba geçmiş olsun. Şeffaf akıntı genellikle alerjik hastalıklarda görülür. Ancak sebebin ne olduğunu ve kedinizin bu durumdan ne kadar etkilendiğini anlayabilmek için veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Burnu tıkalı olduğunda koku alamadığından iştahında azalma olması normal. Geçmiş olsun


Fatma
May 13, 2023 / 22:34

2 haftalık yavru kedim nefes darlığı çekiyor yani burnu tıkalı nefes zor alıp veremiyor bu beni çok üzüyor 😔 veteriner hiç bişi yapamayız dedi nolur yardım edin ne yapmam lazım burnu tıkalı nefes zor alıp veriyor lütfen yardım edin 2 haftalık yavru kedim zor nefes alıp veriyor ne ilacı kullanabilirim


Veteriner Hekim
May 20, 2023 / 11:46

Merhaba kediyi görmeden size ilaç ismi vermem mümkün değil maalesef. Ancak başka bir veteriner hekime götürüp fikrini almanız da fayda var. Belki başka bir hekim bir müdahalede bulunabilir. Geçmiş olsun


Madina
Ağu 28, 2023 / 15:18

Merhaba Kedimin burnu 3,4 haftadir tikali ıslak kulak pamuguyla hafifce sildim 1,2 gün geçti ancak bugün fark ettimki,yalnız bir burun deliği tikali. Ne yapmaliyim acaba nədən kaynakli burun tikanmasi.


Veteriner Hekim
Eyl 8, 2023 / 19:01

Merhaba burun tıkanıklığı bir çok sebepten kaynaklanabilir. Bunun altında bakteriyel veya viral bir enfeksiyon yatıyor olabilir. Kedinizi veteriner hekime götürmenizi ve yapacağı testler sonucunda size önereceği tedaviyi uygulamanızı öneririz.


Ebrar kazancı
Eyl 12, 2023 / 21:27

Merhaba … üç aydır site bahçemizde sokak kedisine bakıyorum … 6 aylık oldu . Çok sık hastalanıyor , antibiyotik ve 5 iğne vuruldu son tedavide 1-2 hafta sonra burnunda akıntı yok ama fıt fıt , hapşırır gibi ses çıkarıyor burnundan .. çok şükür şimdilik iştahı yerinde sabah akşam başında durup mamasını veriyorum …temiz su bırakıyorum .. mamasına c vitamini takviyesi ekliyorum …toparlar mı ?


Veteriner Hekim
Eyl 21, 2023 / 14:05

Merhaba kedinizin muayenesini yapmadığımızdan bu konuda veteriner hekiminizden bilgi almanızı öneririz. Geçmiş olsun.