Kedileri serinletmek için neler yapılabilir?

22 Temmuz 2022
670
Kedileri serinletmek için neler yapılabilir?

Kedileri serinletmek için neler yapılabilir? Hiç dert etmeyin, çünkü sorunun yanıtı için buradayız. Güneş sever patili dostları sıcak çarpması ya da güneş yanığı gibi olumsuzluklardan korumanızın yanı sıra serinlemeleri için yapabileceklerinizden bahsedeceğiz. Her kedi güneşlenmeyi sever. Ancak sıcak saatlerde çok fazla aktif değillerdir. Serin bir yere çekilir ve uyumayı tercih ederler. Elbette bu yeterli değil. Bu nedenle onlara destek olmamız ve bulundukları ortamın sıcaklığı yüksek olduğunda müdahalede bulunmalıyız.

Kedileri serinletmek için yapabileceğimiz birçok şey var. Üstelik hiçbiri uğraştırıcı değil ya da maddi açıdan büyük bir bütçe gerektirmiyor. Yaz ayları kısa süreceği için ortamın sıcak olduğu saatlerde kedimizin rahat etmesi için basit ve pratik çözümler ile karşınızdayız.

Kedileri serinletmek için ne yapmalı?

Yaz aylarında kedinizi güneşten korumanın birkaç yolu vardır. Çoğu köpek ve kedinin vücudunda tüyler vardır. Bu, cilt kanserine ve güneş yanıklarına tüysüz ırklardan daha az duyarlı oldukları anlamına gelir. Bununla birlikte, açık renkli tenli veya kısa veya ince kürklü köpek ve kediler güneşin zararlı ışınlarına karşı daha savunmasızdır. Hafif bir evcil hayvan kıyafeti alarak kedinizi güneşten korumaya yardımcı olabilirsiniz.

Daha açık renkli kürklü ve beyaz yüzlü kediler güneşte yanmaya daha meyillidir. Bu nedenle güneş kremi kullanmanız gerekir. Güneş kremini kedinizin derisinin korunmasına yardımcı olduğu için kürküne sürmelisiniz. Ayrıca, kulakları gibi vücudunun açıkta kalan bölgelerine evcil hayvan için güvenli olan güneş kremi kullanın. Bir Sfenks kediniz varsa, vücudunun her yerine güneş kremi sürmeniz gerekir. Tüysüz kediler için güneş ışığı etkileri çok daha etkilidir. Bu nedenle onu sıcak saatlerde bahçeye ya da dışarı çıkarmamalısınız. Patili dostunuz için uygun bir gölge bulamazsanız, onu içeri alıp serin bir kapalı odada da tutabilirsiniz. Kediyi bir odaya kapatmak endişe verici olabilir. Bunu denemeli ve kedilerin yalnızlığı sevdiğini unutmamalısınız. Ayrıca serin ortama kavuşunca neşesi yerine gelecek ve kesinlikle şekerleme yapmak isteyecektir.

Su içtiğinden emin olun

kediye su vermek

Yaz yılın hoş bir zamanı olsa da, sıcaklık evcil hayvanınız için tehlikeli olabilir. Kediler dinlenmeyi ve güneşlenmeyi sevse de, aşırı ısınmaya ve dehidrasyona neden olabilir. Kedinizi yaz aylarında korumanın en iyi yolu, ona bol su sağlamaktır. Evinizin ve bahçenizin etrafına serin, gölgeli alanlara birkaç su kabı yerleştirin. Suyun yanı sıra, onlara düzenli olarak temizlenmiş bir kedi tuvaleti sağlamalısınız. Sıcak yaz günlerinde koku daha yaygınlaşır ve daha fazla su tükettikleri için idrar oranları da artar.

Su, özellikle onlara sığ bir su kabı sağlarsanız, onları serin tutacaktır. Ayrıca kedinize serinlemesi için küçük bir kase su verebilirsiniz. Böylece siz meşgul olsanız da su kabı ile oynayarak serinlemeye devam edecektir. Kediler suyu sever. Onlar yıkanmayı sevmezler. Çünkü buna ihtiyaç duymazlar. Üstelik yıkanmak onlar için zararlıdır. Ancak su ile oynamaya bayılırlar. Su pınarı kedilerin en sevdiği şeylerden biridir. Hem daha fazla su içer hem de onunla oynarlar. Kediler için su oldukça önemlidir.

Düzenli bakım yapın

Kedinize düzenli olarak tüy bakımı yaparsanız, ölü ve karışık tüylerin sıcaklığa neden olmasını engellersiniz. Topaklanan tüyler derinin hava almasına engel olur. Ayrıca tıraş da kediler için ferahlatıcıdır. Tecrübeli kişiler tarafından yapıldığında birçok faydasını görürsünüz. Ev içerisindeki temizlik zamanı azalır ve ev halkı rahatlar. Kedilerimiz de öyle elbette.

Düzenli bakım, kedinizin yaz aylarında daha serin kalmasına yardımcı olur. Tarama, kedinizin kürkündeki ölü olan tüyleri giderecek ve topaklanmayı önleyecektir. Eviniz çok sıcaksa bu, kedinizin aşırı ısınmasına ve yetersiz havalandırmaya neden olabilir. Düzenli fırçalama, kedinizin uzun tüylerden dolayı ter içinde kalmamasını da sağlayacaktır.

Nemli havlu kullanın

Kediniz sıcaklarsa, onu serin bir odada bir karton kutunun içine koyabilirsiniz. Alternatif olarak, onu bir soğutma matı olan bir taşıyıcıya da yerleştirebilirsiniz. Kutuya ek olarak, kürkünü suyla ıslatın veya bir havlu kullanın. Havlu zamanla ısınacaktır. Bu nedenle kısa süre sonra almayı unutmayın.

Serin saatlerde oyun oynayın

Bir kedi sahibi iseniz her an onunla oyun oynama daveti alacağınızı bilirsiniz. TV izlerken, uyurken ya da en umulmadık anda kediniz size “miyav” diyebilir. Ancak sıcak saatlerde yapmanız gereken kedinizi serin odada tutmanızdır. Eğer oda serin ise onunla oynayabilirsiniz. Sıcak zamanlarda sessizlik en iyisidir.

Kediler zekidir. Bu nedenle sıcakken onlarda oyun oynamaya pek meyilli olmaz. Daha çok serin bir yerde saklanıp uyurlar. Ancak meraklı ve daima hareketli olanlar için çözüm gerekebilir. Çözümler arasında su içeren oyunlar yer alabilir. Hem serinleme hem de eğlenceli oyun olanağı tanır.

Serin alanlar oluşturun

Kediniz için serin bir oda oluşturmak, onları sıcak yaz aylarında rahat ettirmenin harika bir yoludur. Kedilerin sağlıklı kalmak için serin kalması gerekir, bu nedenle serin bir oda tutmak çok önemlidir. Kedinizin sıcaklamadığından emin olmanız önemlidir ve su kaplarına buz küpleri koyarak serin kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Zaman geçirmeleri için gölgeli ve serin bir yer sağlamak için evinizin güneş almayan odalarını seçin. Kediler karanlık ve serin alanlarda saklanmayı severler, bu nedenle onlar için sakin ve serin kalabilecekleri serin bir yer oluşturmaya çalışın. Bir sandalyenin arkasına veya evinizin serin bir köşesine bir karton kutu yerleştirmeyi deneyin. Karton kutuyu havluyla da kaplayabilirsiniz. Kedinizin ıslanacağından endişeleniyorsanız, onu daha da serinletmek için bir çorabın içine veya havlunun altına bir buz torbası koymayı düşünün.

Gölgede durmasını sağlayın

Hava sıcak olduğunda, kediler serinlemek için doğal olarak gölgeli yerler ararlar. Dış mekan binalarını ve yapılarını kapatmadan önce gölgeyi kontrol ettiğinizden emin olun. Gölge her zaman doğrudan güneş ışığından birkaç derece daha soğuktur, bu nedenle kediler genellikle onu ararlar.

Güneş yanıkları için önlem alın

Güneş yanıkları kedilerde sık yaşanan bir durumdur. Güneşi çok sevdikleri için ışığı altında mışıl mışıl uyumak isterler. Özellikle yavru kediler için gün ışığı etkileyicidir. Bu nedenle kedinizin kulakları ve tüysüz kalan kısımları için güneş kremi kullanmanızı tavsiye ederiz.

Sıcak çarpmasını önleyin

kedileri serinletmek için neler yapılmalı

Güneş yanıkları gibi sıcak çapması da kediler için büyük bir problemdir. Bu nedenle kedinizi sıcak çarpmasına karşı korumanız gerekir. Sıcak saatlerde serin bir yerde olduğundan emin olmalı ve su kabını sık sık doldurmalısınız. Kediler ne kadar su içmeleri gerektiğini bilemezler. Bazıları su içmeyi sevmez. Su pınarı gibi onların sevdiği ürünler ile suyu sevmelerini ve onunla oynamalarını sağlayabilirsiniz.

Hava sirkülasyonu oluşturun

Açık kapılar ev içerisinde rüzgar oluşmasını sağlar. Kedinizin güvenliğini göz önünde bulundurarak klima ya da vantilatör çalıştırabilirsiniz. Yukarı doğru açılan pencereler ile içeriye hava girmesini de sağlayabilirsiniz.

Bulunduğu ortam güvenliğinden emin olun

Yazın ortasında kendimizi serinletmek için aklımıza gelen her şeyi deneriz. Evcil hayvanınız bir insan olmayabilir, ancak sıcaklığı hissederler. Bu nedenle pencere kenarlarında uyur ya da kapıların aralık olmasından faydalanabilirler. Bu nedenle yaz aylarında kedi kaybolma ilan sayıları artar. Evde serin bir yer bulamayan kediler huzuru dışarıda arar. Eğer kedinizin evden dışarı çıktığını hemen anlamazsanız zaman içerisinde uzaklaşabilir.

Sıcak günlerde kedimizin güvenliğinden emin olmalıyız. Pencere ve balkonda düşme gibi olumsuzlukların yaşanmaması için önlemler almalıyız.

Hangi kediler sıcaklığa karşı daha fazla hassastır?

  • Düz yüzlü kediler
  • Çok uzun ya da kıs tüylü olanlar ve tüyleri gür olanlar
  • Yaşlı kediler
  • Sağlık problemleri olanlar
  • Aşırı kilolu kediler güneş ışığına ve sıcak havaya diğerlerinden daha fazla hassastır.

Bazı kedi ırkları aşırı sıcaktan muzdariptir. Persler gibi düz yüzlü kedilerin burunları kısadır ve sıcak havalarda serin kalmakta zorlanabilirler. Uzun veya kalın tüylü kediler de sıcağı hissedecektir. Ayrıca ölü tüyleri çıkarmak ve onları kısa tüylü kedilerden daha serin tutmak için sık sık tımarlanmaya ihtiyaçları vardır. Böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları olan kediler de sıcak çarpmasına karşı savunmasızdır. Mümkünse, kedinizi yaz aylarında içeride tutun.

Çoğu kedi, gölgeli noktalar gibi daha soğuk sıcaklıkları tercih eder. Kedinizin günün daha sıcak saatlerinde dinlenmek ve uyumak için serin bir yere sahip olduğundan emin olun. Ayrıca mutfak veya banyodaki fayanslar gibi serin yüzeylerde uyumayı severler. Onları serin tutmak istiyorsanız, onları serin tutmak için küçük kutu fanlar da satın alabilirsiniz. Kedinizin yazı evinizin içinde geçirmesini istemiyorsanız, serin ve nemli bir bez satın alın ve serin bir yere koyun. Keçeli tüyler ısıyı hapsettiği için kedinizin kürkünü temiz ve kuru tutmak da önemlidir. Uzun tüylü bir kediniz varsa, günlük bakım önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler sıcak saatlerde serin bir yer uyumayı tercih ederler. Ancak güneş altında uyuyan kedi olumsuzluğa işaret eder. Bu nedenle kediyi veterinere götürmek gereklidir. Bir hastalığı olup olmadığına bakılmalıdır. Sıcak çarpması nedeni ile kritik sorunlar ortaya çıkabilir.

Kediler sıcaklık konusunda hassastır. Özellikle bazı cinsler sıcaklıktan büyük ölçüde etkilenir. Bu nedenle kedileri serinletmek gerekir. Serin bir alan hazırlama, su kaplarını doldurma ve düzenli olarak bakımlarını yapma gibi dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.