Kediyi bir odaya kapatmak doğru mu?

17 Ocak 2022
3657
Kediyi bir odaya kapatmak doğru mu?

Kediler özgür ve çılgın canlılardır. Ancak onları evimizin üyesi olarak sahiplenir ve genel olarak bağımsızlıklarını ev içerisinde sürdürmelerini sağlarız. Tehlikelerden korunması için en güvenli ortamı sunmaya çalışırız. Hatta bazı durumlarda kediyi bir odaya kapatmak oldukça iyi bir fikir gibi gelebilir. Ancak bazı tüylü dost sahipleri bu durum karşısında vicdanı ile karşı karşıya kalabilir. Aslında, her bir kedi sahibi de diyebiliriz. Bu nedenle yazımızda kedileri odaya kapatmanın doğru olup olmadığını ele alıyoruz. Hangi durumlarda sizin ve kedinizin hayatınızı kolaylaştırırken hangi durumlarda yapılmaması gerektiğini belirteceğiz.

Kedi sevmek ve bakmak büyük bir sorumluluk gerektirir. Özellikle de sokak kedilerini evine alıp bakmak isteyenler bu durumun ne demek olduğunu iyi bilirler. Çünkü cins bir kediye sahip olduğunuzda ebeveynlerinden gelen ve kendilerinin sahip olduğu karakter özellikleri ile ortama çok kolay alışırlar. Sokak kedileri için ise durum çok daha farklıdır. Onlar hayatta kalmak ve yemek bulmak gibi birçok neden ile zorluklarla savaşır ve avcılık yeteneklerini üst seviyede yerine getirirler. Özgürlük onlar için çok daha önemlidir ve küçük bir oda içerisinde yalnız kalmak kolay alışabilecekleri bir durum değildir.

Sokak kedilerin yanı sıra birçok kedi türü de ev ortamında bakılsa dahi odaya kapalı olarak yaşamaktan memnun olmayabilir. Ancak bazı nedenlerden dolayı özellikle de geceleri bir kediyi odaya kapatmak gerekebilir. İşte nedenler ve daha fazlası…

Geceleri kediyi bir odaya kapatmak

Kediyi geceleri bir odaya kapatmak fikri birçok kedi sahibinin aklına gelir. Çünkü bazı kediler geceleri dolaşır ve başını belaya sokar. Bazıları ise birden fazla tüylü arkadaş sahibi olduğu için gece gündüz demeden kavga ederler.  Bu durumdan hoşnut olmayan kedi severler uykusuz kalırlar. Ayrıca en zoru da sabah uyandıklarında ne ile karşılaşacaklarını bilmemeleridir. Tüylü dostlarının yaralanmış olması, evin dağınık ya da kötü durumda olmasından çok daha acı vericidir. Bu yüzden kısa süreliğine onları güvenli bir odada yalnız bırakmayı düşünürler. Bu düşüncenin ne kadar doğru ya da yanlış olduğunu kesin olarak belirtmek mümkün değildir. Çünkü bazı kediler yalnız bir gece uykusu hatta daha fazlasını çok severken bazıları strese kapılır ya da ayrılık kaygısı yaşayabilirler.

Düşüncenin doğru ya da yanlış olduğundan emin olmak için kısa süreli olarak denemek en ideali olacaktır. Bunun için kediyi kısa süreli olarak odaya kapatıp deneme yapabilirsiniz. Böylece geceleri yatak odanızda sizleri rahatsız etmez. Bazı kediler odalarını benimsedikten sonra sahipleri tarafından evin içerisinde özgürlükleri tanınsa da uyku uyumak ve ihtiyaçlarını gidermek için kapatıldıkları odaya gidiyorlar.

Yavru kediyi bir odaya kapatmak

kediyi odaya kapama

 

Yavru kedi sahiplenen birçok kedi sever kısa ya da uzun süreli olarak onları bir odaya kapatmanın iyi bir fikir olduğunu belirtiyor. Kedilere evin hangi bölümünün ona ait olduğunu ve hangi bölüme girmemesi gerektiğini onları bir odada bakarak öğrettiklerini belirtiyorlar. Çünkü evcil canlılara küçük yaşta eğitim vermek çok daha kolaydır.

Kediler ile yaşamanın büyük zorluklarından biri geceleri yatak odasına girme konusunda istekli olmalarından kaynaklanır. Hatta bu nedenle birçoğu onları yatak odasından uzaklaştırmak için yöntemler deniyor. Bu yöntemlerden en çok kullanılanı da ayrı odada bulunmalarıdır. Bunların yanı sıra yavru kediyi odaya kapatmak için sahip olunan diğer nedenler ise;

  1. evde başka bir canlı ve yavru kediye zarar verebilecek olması.
  2. kedinin hastalık sahibi olup olmadığını anlamak için.
  3. tuvalet eğitimini tamamlamanın daha kolay olması.

Kediyi odaya kapatmak için önemli nedenler

Kedinizi odaya kapatmak cümlesi dahi sizin için zor olabilir. Çünkü bunu ona zorla yapıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ancak kediler için küçük bir alan yeterlidir. Onlara gerekli olan her şeyi sunulması ile mutlu olabilirler. Bu durumu gözlemleyerek doğru ya da yanlış yaptığınızı daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz. Kediyi odaya kapatmak için sakıncalı olan bir şey varsa, o da cezadır! Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır. Onu daha fazla sinirli ve saldırgan olmaya itersiniz.

Tüylü dostlarınıza odada bakmak için birçok nedene sahip olabilirsiniz. Bizler en çok kullanılan nedenleri sizlere belirttik. Sizler de bize yorum olarak neden bu düşünceyi seçtiğinizi belirtebilirsiniz.

Pireler!

Kedinizde pire gördüyseniz, evin her yerini sarmadan önce kediyi kısa süreliğine bir odaya kapatmak iyi bir fikir olabilir. Kedi pire damlası alıp nasıl kullanılması gerektiğini öğrendikten sonra pireler kısa süre içerisinde tüylü dostunuzu terk edecektir. Böylece tüm evi temizlemek yerine sadece bir odanın temizliği ile uğraşmak zorunda kalacaksınız. Ayrıca başka evcil hayvanınız varsa, onlara bulaşmadan bu durumdan kurtulmak için iyi bir çözüm olabilir. Kediniz odada yalnız kalırken çok zorlanmıyorsa, pire temizliği bitene dek onu odada dinlendirebilirsiniz.

Pireli olan kediyi temizledikten sonra odadan çıkmadan önce eşyalarınızı değiştirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü üzerinize sıçrayabilirler. Pirelerin sıçrama mesafesi sizleri şaşırtabilir.

Hastalık

Kedilerin yakalanabileceği çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Bunların bazıları yürümelerini ve bazıları görmelerini engelleyebilir. Bu nedenle etrafta yürümelerini zorlaştıran eşyaların var olması, canlarının daha fazla yanmasına yol açabilir. Ayrıca kediler hasta iken saldırgan olabiliyor. Bu saldırgan tavırlardan küçük çocuklar da nasibini alabiliyor.

Kediler hasta iken onları dinlendirmek, saldırgan tavırlarından uzak durmak ve daha fazla yaralanmamalarını sağlamak için bir odada yalnız kalmaları daha iyi bir fikir olabilir.

Diğer evcil canlılar

Eve yeni bir kedi ya da başka bir evcil canlı geldiğinde kediler saldırgan tavırlar yapabiliyor. Sizi kıskanabiliyor ya da bu ev benim tavırları içerisinde bulunabiliyorlar. Eğer siz de bu durumla karşı karşıya kaldıysanız, kedileri dilerseniz sıra ile dilerseniz de sadece birini odada bakabilirsiniz.

Doğru bulmasak da kuş ile kedi sahibi olanlar için kedinin odaya kapatılması oldukça iyi oluyor. Çünkü kuşlar stres sonucu ölebiliyor. Kediler avcı oldukları için onları rahatsız edebiliyorlar. En iyisi ikisini bir arada beslememek ve sadece kedi ya da kuş beslemek. Ancak siz ikisine birde n sahipseniz, kediyi odaya kapatarak kuşu rahat ettirebilirsiniz. İçeriden gelen miyavlamaları duyarsa, kuşun hasta olabileceğini unutmamalısınız.

Kedi ile köpek sahibi iseniz, ikisinin de bu duruma alışması için siz de bu kararı alabilirsiniz. Bazen şaşırtıcı derecede birbirlerine kolay alışıp aynı ortamda olmayı kabullenebiliyorlar. Bazen de bu hiç olmuyor.

Alerji

Eve kedi alerjisi olan biri gelirse, kedinizi odaya kapatabilirsiniz. Bu süreç ne kadar kısa da olsa, ona gerekli olan her şeyi sunmalı ve bulunduğu odanın güvenliğini dikkate almalısınız. Aile üyelerinden birinde bu alerji varsa, kedinin odada kalma süresi uzayabilir. Bu nedenle kediyi sürekli gözlemlemeniz gerekir.

Sosyal kaygıların varlığı

Kedilerin bir çoğu sahiplerine bağlıdır. Aile üyeleri ile yıllarca aynı evde olsalar bile onlara sahipleri kadar ilgi göstermezler. Bununla birlikte gelen misafirlerden hoşlanmaz ve biri geldiğinde bir köşeye saklanırlar. Eğer bu durum siz de daha fazla ise yani kediniz sosyalleşme konusunda sıkıntı yaşıyorsa, onu bir odada bakabilirsiniz. Sosyal kaygılarını hafifletmek için arada bir diğer odalara alabilir ya da evin diğer üyeleri ile meşgul olmasını sağlayabilirsiniz.

geceleri kediyi bir odaya bırakmak

Değerli eşyalardan uzak tutmak

Kedi severler olarak onlara bakmayı çok severiz. Hatta bazılarımız için bu sevgi çok büyüktür. Bu nedenle tüm varlığını onlar için harcamaktan asla çekinmezler. Hem sokak kedilerine yardım yapar hem de evde birden fazla kedi sahibi olurlar. Ancak bunu yaparken manevi değeri oldukça yüksek olan eşyaların zarar görmesini istemeyebilirler. Bazıları ise maddi olarak değerli eşyalardan kedileri uzak tutmaya çalışırlar. Bu durum oldukça doğaldır. Çünkü kedilerin eşyalara zarar verebileceğini biliyoruz.

Bazı kediler için uyku süresi uzundur. Bunun yanı sıra uyanık olduklarında çok fazla hareket etmezler. Fakat ne kadar uysal olsalar da merak edecekleri bir şeyler ile karşılaşırlar. Bu nedenle evdeki eşyalara zarar verebilirler.

Kedinin odada kalabilmesi için neler yapılmalı?

Kediyi odaya kapatmak fikrini gerçekleştirdiyseniz ve kendiniz bu durumdan şikayetçi değilse, aşağıdaki maddeler hâlinde belirtmiş olduğumuz bilgilere göz atarak odada kalma sürecini daha da iyileştirebilirsiniz. Bazı uzmanlar kediler için 20 metrekarelik bir alanın yeterli olabileceğini belirtiyor. Ancak bu önemli detaylara önem verildiği sürece…

Güvenliğe önem verilmeli

Kedinin bulunduğu odanın güvenliği oldukça önemlidir.  Siz olmadan uzun saatler içeride yalnız kalacağı için cam varsa, kapalı olduğundan emin olmanız gerekir. Balkon varsa, kapısının kapalı olduğundan ve camla kaplıysa aynı şekilde camların kapalı olduğundan emin olmalısınız. Çünkü kedilerde pencere ve balkondan düşme sıklığı oldukça fazla.

İhtiyaçları giderilmeli

Kedinizin mama ve su kabı bulunduğu odada yer almalıdır. Eğer kediyi odada yalnız bırakacaksanız, mama ve su kaplarını düzenli olarak kontrol etmeli ve saati geldiğinde beslemeyi ihmal etmemelisiniz. Hasta olan kedilerin ihtiyaçları daha sık giderilmeli ve kediler daha fazla kontrol edilmelidir.

Kediyi bir odaya kapatmak ile yaşanacak olan büyük bir sıkıntı kum kabının aynı ortamda bulunması olabilir. Çünkü çoğu kedi kum kabı ile aynı ortamda bulunmayı istemez. Bu nedenle üzeri kapalı olan kum kaplarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca kumun değişim sıklığını arttırmanız gerekebilir.

Kum kabı, mama ve su ihtiyacı dışında kedilerin ayakta kaldıkları süre boyunca meşgul, sağlıklı ve mutlu olmaları için oyuncaklar almanız gerekir. Kedi tırmalama tahtası gibi hem tırnaklarını törpüleyip hem de oyunlar oynayacağı çeşitli oyuncaklar tercih edebilirsiniz. Bu oyuncakların güvenli olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın. Çünkü zamanla kopmuş parçalar ya da ipler ile kendilerini yaralayabilirler.

Bakımı İhmal edilmemeli

Kedilerin diş, tırnak, tüy kesimi ve bunun gibi diğer ihtiyaçlarının karşılanması için düzenli veterinere gitmesi ihmal edilmemelidir. Bakımlarını siz yapıyorsanız, kediye herhangi bir zarar gelmemesi adına daima kedinin ihtiyaçlarını gözlemlemelisiniz.

İletişim kurulmalı

Odada yalnız kalsa da onunla iletişim kurmayı asla bırakmamalısınız. Kediler on dört saat kadar uyurlar. Hatta bazıları daha da fazla uyuyabilir. Bu nedenle uyanık oldukları saatlerde yanına gidip onu sevmeyi ve onunla oyunlar oynamayı ihmal etmezseniz, aranızdaki ilişki bozulmaz. Hatta daha da canlanabilir. Özleyen kedi gelmeniz için sizi kapıda bekleyebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler bir odada yaşayabilirler. Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirdikleri için yalnız kalmaktan sıkılmazlar. Ancak bu yalnızlık ihtiyaçlarının karşılanması ve onunla ilgilenmeniz ile alakalıdır. Ona yeterince sevgi gösterirseniz ve ihtiyaçlarını karşılarsanız zorluk yaşamazlar. Bunun yanı sıra meşgul olmaları için oyuncaklara ihtiyaç duyabilirler.

Yavru kediler yalnız başına uyuyabilirler. Ancak uyandıklarında kolayca erişebilecekleri mama ve su kapları yakınlarında olmalıdır.

Yavru kedileri en fazla dört saat boyunca yalnız bırakabiliriz. Onları sık sık gözlemlemeli ve ihtiyaçlarını gidermeliyiz. Aksi takdirde mutsuz olabilir ya da sağlık durumları kötüye gidebilir.

Yavru kediler büyüdüklerinde tüy dökmeye başlarlar. Bu büyüdüklerini gösterir. Dört ya da beş aylık yavru kediler gece boyunca yalnız kalabilir. Ancak daha küçüklerini birkaç saatten fazla yalnız bırakmamalıyız.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.