Kedi pire damlası nasıl kullanılır?

25 Aralık 2021
5713
Kedi pire damlası nasıl kullanılır?

Kedi pire damlası nasıl kullanılır sorusunun yanıtını arıyorsanız, karşınızda kaşınmadan duramayan bir tüylü dost bulunuyor, demektir. Bu durumun ne kadar sıkıntı verici olduğunun farkındayız. Çünkü gövdesinin tamamı tüylerle kaplı olan sevimli aile üyenizi, bu dertten kurtarmanın kolay olmadığını biliyoruz. İşte, bizde bu sorunu hızlı ve kolay bir şekilde çözmeniz için buradayız ve bugün pireleri yok etmek için kedi pire damlası kullanımı hakkında detaylı bilgiler sunmaya çalışacağız.

Çoğunlukla ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkan pire sorunu genellikle fark edilmeden sinsice ilerler ve çözüm için acele etmek gerekir. Eğer bu sorunun çözümü üzerinde durulmazsa, kene, pire ve bit gibi parazitler deri hastalıkları, tüy dökülmesi, anemi ve taşıyıcısı oldukları bir çok hastalığa neden olabiliyor. Bu gibi durumları önlemek için en etkili pire damlasını almak da ayrıca önemlidir. Pire damlası alma işlemini çözdüğünüze göre kedi için nasıl kullanılır sorusunun yanıtına geçelim.

Kedi pire damlası nedir?

Kedilerde görülen pire problemini çözmek için kullanılan ilaçlardan birisi pire damlalarıdır. Veteriner hekimler, sorunun etkili ve hızlı bir şekilde sonlanması için pire damlalarını kullanır ve hastalarına tavsiye ederler. Kedi pire damlalarının satışı pek çok yerde yapılmasına rağmen, toksik maddeler içeren bu ilaçları temin ederken ilacın etkinliğinden emin olabilmek için veteriner kliniklerine başvurmalısınız.

Kediler kendilerini dilleri ile yalayarak temizleyen canlılardır. Onlar için temizlik önemlidir. Bu nedenle vücutlarını yaladıkları için pire damlasının nereye damlatılacağı oldukça önemlidir. Bu sebeple, bu ilaçların kullanım şekliyle alakalı da mutlaka bir veteriner hekime danışmak gerekir. Damlaların yanlış uygulanması veya uygulanması gereken sıklığın yanlış ayarlanması sonucunda kedinizde zehirlenme durumlarına şahit olabilirsiniz.

Kedi pire damlası kullanımı nasıl olmalıdır?

Kedi pire damlası, kedilerin ense kısımlarına, iki kulak arasının biraz aşağı kısmına, kıllar aralanarak direkt deriye temas edecek şekilde damlatılmalıdır. Pire damlaları genellikle kilograma göre dozajlanmış şekilde üretilmektedir. Kedinizin kilosuna uygun pire damlasının kullanılması önemlidir. Kedinizin kilosunun üstünde uygulanan dozlarda yan etkilerin ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır.

Enseye damlatılan kedi pire damlası, damlatılan bölgeden emilir ve tüm deriye yayılır. Böylece pireler kediyi ısırınca ilaca maruz kalır ve kısa süre içerisinde ölürler. Siz de bu problemi kökünden çözmüş olursunuz. Kedi pire damlası kullanımı için en pratik yöntemler ve dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki listede belirtilmiştir.

Yavru kedi için pire damlası kullanımı aynı şekilde gerçekleşmelidir. Ancak kedi anne sütü alıyorsa, anneye dış parazit ilaç uygulaması yapılması oldukça sakıncalıdır. Bazı ilaçlar dışında anne-yavru kedilerde yapılmış yeterince çalışma olmadığından dolayı, bu dönemde dış parazit ilaç uygulaması konusunda oldukça dikkatli olunmalıdır. Ayrıca anneler yavrularını sürekli olarak yaladıkları için yavrulara uygulanan dış parazit damlası veya spreyleri de annenin zehirlenmesine sebep olabilir. Veteriner hekiminiz önermedikçe, istisnai durumlar dışında, bu dönemde dış parazit uygulaması yapılmamalıdır.

Kediniz pire nedeniyle sürekli kaşınıyor ve bir şeyler yemek istemiyor olabilir. Mutsuz ve güçsüz bir kediyi eski enerjik hâline geri döndürmek için bağışıklık güçlendirici yöntemler deneyebilirsiniz. Ancak dış parazit tedavisi yapılmadan uygulanacak bağışıklık güçlendirici yöntemlerin sorunu ortada kaldırmayacağını unutmamalısınız.

kedi pire damlası kullanımı

Pire damlası kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  1. Öncelikle belirtmek isteriz ki yavru kedi için pire damlası kullanımı yukarıda belirtildiği gibi anne sütü almayan ve annesinden ayrılmış kedilere önerilir. Ancak bu uygulama yapılırken de yavru kedinin yaşı, kilosu ve buna bağlı uygulanan dozun oldukça hassas olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
  2. Yakalık kullanımı kedinizin sağlığını korumanızda bazı durumlarda büyük bir yardımcı olabilir. Bazı kediler yalayamayacakları bölge olan enseye ilaç uygulaması yapılsa bile, özellikle patileriyle kendilerini kaşıyıp daha sonra patilerini yalayarak zehirlenme belirtileri gösterebilmektedir. Bunu yapabilen bir kediniz varsa, bir yakalık takmayı düşünebilirsiniz.
  3. Dış parazit damlasının yapıldığı bölgeye dokunup başka bir yere taşıma ihtimaliniz olduğundan dolayıi ilaç emilene kadar o bölgeye dokunmamanız gerekmektedir.
  4. Özellikle bazı ilaçların etkinliğinde kedinizin bir süredir yıkanmamış olmaması oldukça önemlidir. İlaç uygulaması yapılmadan önce kedinizin yıkanmamış olması gerektiği gibi ilaç uygulamasından sonra da kedinizin yıkanmaması gerekir. Uygulanan ilacın içeriğine göre bu süreler değişkenlik gösterdiği için detaylı bilgiyi veteriner hekiminizden mutlaka alın.
    (Not: Kedilerin istisnai durumlar dışında yıkanması önerilmemektedir.)
  5. Kedi dış parazit ilaç uygulaması kullanılan etken maddenin etki süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle 30-60 günde bir kullanılmalıdır. Dış parazit ilaç uygulamalarının sadece kedinizin üzerinde bit, pire veya kene gördüğünüzde değil, parazitlerin yaşam döngüsünü kırabilmek adına rutin olarak belli aralıklarla mutlaka uygulanması gerekmektedir.

Kedi pire damlası dışında ne kullanılır?

Kedilerin pire sorununu çözmek için damla dışında tasma da kullanabilirsiniz. Damlalar pire sorununu çözmek ve tasmalar da önlemek için oldukça etkilidir. Kedi pire tasması kullanınca parazitlerin kedinize ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Belirtmek isteriz ki, bu tasmalar kedi sağlığına zarar vermeyecek şekilde üretilirler.

Kedi piresi insanlara zarar verir mi?

Pireler genellikle tüylü canlıları tercih ederler. Çünkü vücut sıcaklıkları yaşamaları için uygundur. Ancak zıplayabildikleri için insanlara da geçebilirler. Bu nedenle birkaç kez ısırılabiliriz. İnsanların da kendilerine özgü pireleri olmasına rağmen yüylü bir yapıya sahip olmadığımız ve vücut sıcaklığımız düşük olduğu için özellikle kedi pireleri insanlar üzerinde çok fazla duramaz ve yaşayamazlar. Pire ısırması ile kaşıntı ve kızarıklık oluşacağı için deri tahriş olur. Bunun yanı sıra ısırılan yerlerde kırmızı renkli noktalar oluşur.

kedi pire damlası ne kadar sürede etki eder

Pireler evi basar mı?

Sokak kedilerine yardım etmeden ve onları sevmeden duramıyorsanız, pireleri evin içerisine davet etmiş olabilirsiniz. Pireler genellikle pantolon paça kısımlarına yapışır. Bu nedenle sokak kedisi beslemeye giderken giydiğiniz kıyafetleri banyoda çıkarın ve poşet içerisine koyup balkonda bekletmelisiniz. Evi iyice süpürmeli ve cam kenarı gibi alanlara sirke sıkmalısınız. Çünkü kısa sürede pirelerden kurtulmazsanız. Evdeki kediniz her geçen gün daha fazla zarar görecektir.

Evi pire bastı ne yapmalıyım gibi sorular ile karşılaşabiliyoruz. Aslında, pirelerin evi sarmayacağını belirtmek isteriz. Ancak evde çok fazla sayıda kedi ve köpek gibi tüylü canlı varsa kediler dışarıda geziyorsa, pire sayısı artar. Bu nedenle damla dışında önlemler almak ve pirelerden kurtulmak gerekir. Evi ilaçlatmanız gerekebilmektedir.

Son olarak belirtmek isteriz ki, kediniz için yaptığımız uyarılar sizin içinde geçerlidir. Kedi pire damlasının yan etkilerinden zarar görmemek için damlaya temas etmemeliyiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi pire damlası eğer doğru oranda kullanır ve uyarılara dikkat edilirse kısa sürede etki eder. Kana geçerek pireleri öldürdüğü için çok yakında pire ölülerini temizlemeniz gerekecektir. Pireler tükense de altı ayda bir bu işlemi yaparak kedinizi pirelerden uzak tutabilirsiniz. Ayrıca pireler kedinizi tamamen terk edene kadar evi her gün süpürmenizi ve iyice temizlemenizi tavsiye ederiz.

Damlanın etkisinin azalmaması ve pirelerin bir an önce yok olması için bir gün boyunca kedi yıkanmamalıdır. Kedinizi 24 saat sonra yıkayabilirsiniz. Damla kokusu sizi rahatsız ediyorsa, kedi şampuanı da kullanabilirsiniz.

Kedilerden insanlara pire geçer. Ancak insanlarda uzun süre kalamaz. Çünkü vücut ısılarımız pire için uygun değildir. Ancak ev içerisinde durdukları sürede insanları ısırabilir ve sivilceye benzeyen noktalara neden olurlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ali
May 15, 2023 / 12:59

Sanırım pire damlasını yanlış kullandım kafasının üstüne yaydim ve deriye tam işlememiş olabilir
Bu durumda eğer birkaç günde geçmezse tekrardan Damla kullanmalıyım


Veteriner Hekim
May 20, 2023 / 11:42

Hayır, muhtemelen derisinden emilmiştir. Eğer 2-3 hafta sonra tereddütünüz devam ederse o zaman biraz erken tekrar edebilirsiniz.


Sema
May 27, 2023 / 00:29

Merhabalar…ben kendime bugün iç ve dıs parazit damlası ve hapı kullandım ama kedimi bahçeye saldım bugün bit gördüm porede olabilir iki üc tane…ne yapmalıyım bilgilendirirmisiniz acaba


Veteriner Hekim
May 31, 2023 / 11:17

Merhaba eğer kediniz bahçeye gidip gelen bir kediyse damlalarla pireden kurtulmanız oldukça zor olacaktır. Kediler için veteriner kliniklerinde satılan pire tasmalarından alıp onlardan kullanmalısınız. Tasmanın etki göstermesi 10 gün kadar sürer ve bu tasmalar üzerindeki olanları öldürmez sadece yeni gelecek pireleri uzaklaştırır. Veteriner hekiminizle konuşarak güçlü bir pire damlasına eş zamanlı olarak tasma taktığınızda bu sorundan kurtlabilirsiniz. Geçmiş olsun.


berra
Haz 23, 2023 / 15:14

merhaba kedime damla uygulamasını yaptık 1 hafta geçti işe yaramadı ardından tekrar yaptık fakat 1 hafta geçti tekrardan hala pire mevcut ve pire yumurtaları bulunmakta ne yapmalı ?


Veteriner Hekim
Haz 25, 2023 / 13:44

Merhaba artık pirelerde bazı damlalara direnç geliştirebiliyorlar. Damlaların çoğu da yumurtalara değil pirelerin kendisine karşı etkili. Bu yüzden 1 hafta daha bekleyip daha kuvvetli bir damla almanızı bu süreçte kedinizi her gün güzelce taramanızı öneririz. Bunun dışında pire yumurtaları evin her tarafına dağılmış olduğundan evinizi de eş zamanlı olarak ilaçlatmanız gerekmektedir. Geçmiş olsun.


Gülsüm
Tem 4, 2023 / 20:57

Iyi akşamlar emziren anne kedimde pire vardı. Yavrular için uygulanan iç dış parazit aşısı oldu. Şimdide yavruda pireler var. Bugün yavruya da iç dış parazit aşısı yaptırdım. Annesinin yalamaması için ayrı tutuyorum. Ne kadar süre ayrı durmalı. Öğrenebilirmiyim acaba. Şimdiden teşekkür ederim.


Veteriner Hekim
Tem 7, 2023 / 13:58

Merhaba ilacı uyguladıktan 3-4 saat sonra ilaç kurur. Yine de 2 gün kadar yıkanmaması önerilir. Eğer yavrular 1,5 aylıktan küçük ise annesinden 2 gün ayrı kalması daha tehlikeli olduğundan 3-4 saat sonra bir araya getirebilirsiniz. Çok geçmiş olsun.


Filiz
Eyl 1, 2023 / 22:36

Merhabalar kedimin mantar tedavisi için kullanıyorum ama kedim galiba hamile hamile ise ilaçı kullanabilirmiyim lütfen cevap verin


Veteriner Hekim
Eyl 8, 2023 / 18:45

Merhaba hangi ilacı kullandığınızı belirtmemişsiniz. Ancak mantar ilaçları genellikle karaciğerden metabolize edilen kuvvetli ilaçlardır ve gebelik döneminde önerilmez. Geçmiş olsun.