Kedilerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

24 Aralık 2021
5970
Kedilerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

Kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirme yöntemleri ile karşınızdayız. Kedi severler olarak kedilerde görülen hastalıkları önlemek, engellemek ve var olanları yok etmek için bağışıklık güçlendirici olan her şeye önem veririz. Bu nedenle kedi bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olan yiyecekler konusunun altını çizeriz. Ancak sadece yiyecek ile değil, bağışıklığın güçlenmesi için diğer ayrıntılara da dikkat etmeliyiz. Peki, bu ayrıntılar nelerdir ve kedi bağışıklığı nasıl güçlendirilir? Yazımızın derinliklerine doğru ilerleyerek soruların yanıtlarına ve detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kedi bağışıklık güçlendirici yiyecekler, oyunlar ve egzersizler gibi konulara değinirken yavru kedi gibi bakımına daha özen gösterilmesi gereken boyuttaki canlılar için uygulanacakların onlara uyum sağlayıp sağlamadığından emin olmalısınız! Hazırsanız başlayalım!

Kedilerin bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Kediler, bizler gibi dünyaya gözlerini açtıklarında anne sütünün lezzeti ile tanışırlar. Eğer anneleri iyi bakılan ve ev kedisi ise dünyaya şanslı olarak gelmişlerdir. Çünkü sokak kedileri, yavrularına bakmakta zorluk çekerler. Özellikle kış aylarında kendilerine bakamazken yavrularının durumları ile çok fazla ilgilenemezler ve büyüdüklerinde ise, onlar da bir sokak kedisi olarak yaşar! Evde bakılan ebeveyn kediler, kaliteli kedi maması ile beslenir, düzenli olarak veteriner hekimine gider ve bakımları da mükemmel bir şekilde yapılır. Bu nedenle yavrularında herhangi bir sorun olsa dahi, kedi sahipleri konuyu ele alır ve çözmek için elinden geleni yapar. Ancak sokak kedileri, yavrularında herhangi bir problem varsa, diğer yavrulara hastalık geçmemesi için hasta olanları terk eder. Çünkü bu doğanın kanunudur!

Hasta ya da bakımsız olarak büyüyen kedilerde bağışıklık problemleri ile karşı karşıya kalınır. Ancak evde çok iyi şekilde bakılan bazı kedilerde de bağışıklık sistemi sorunları görülebiliyor, bu nedenle güçlendirici birçok şey deneniyor. Hatta kedilerin bağışıklık sistemi adeta çöküyor peki neden? Bunun birçok nedeni olabilir. Hastalıklar öncelikli olarak nedenlerden biridir.

Kedilerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

Şimdi tüylü dostuna çok iyi bakmak, onu daha sağlıklı bir hâle getirmek ya da hastalıklardan kurtulmasına destek olmak için kedilerin bağışıklık sistemi nasıl güçlenir, sorusunu yanıtlayalım. Bunun için günbegün zayıfladığını gördüğünüz kedinin neden bağışıklık sisteminin zayıfladığını öğrenmenizi tavsiye ediyoruz. Kan tahlilleri ve birkaç analiz ile sevgili veteriner hekiminiz bu sorunun yanıtını kısa sürede size iletecektir. Ardından ne yapmanız gerektiği konusunda size bilgilendirme verecektir. Bizler de veteriner hekimlerinin kedi bağışıklık sistemini güçlendirici olarak uyguladıkları tedaviye ek destek vermek için buradayız. Tedaviyi alırken zaten güçleniyor olan kedinize en etkili fayda kazanımını sağlamak için birkaç yöntem sunacağız. Bu yöntemler arasında kedilerde bağışıklık güçlenmesi için yapılacak egzersizler ve yiyecekler ile birlikte stresten uzaktan durmaları için yapılması gerekenler gibi önemli konular yer alıyor. İşte kedi bağışıklık güçlendirici yöntemler ve nasıl uygulanacakları hakkında bilgiler…

Kedilerde bağışıklık sistemini güçlendirici ilk önemli yöntem: stresi azaltmak

Stres, canlıları hasta eden oldukça kötü bir kavramdır. Bu nedenle hayatı boyunca stresle yaşayan insanlar, onunla savaşmak için birçok şey ile uğraşır ve çaba gösterir. Bununla birlikte birçok şey de kaybedebilir. Özellikle psikolojik sorunlar, kaybetmenin en büyük cezasıdır. Çünkü psikolojik sorun sahibi olmak, beraberinde birçok sağlık problemi getirir. Hayatımız bir domino dizisi gibi birbirine bağlı iken taşların bir çırpıda yıkılması ile bağışıklık sistemimiz zayıflar ve hatta çöker.

Kediler de aynı şekilde bağışıklık sistemi problemine sahipse, sebep olarak stres ilk sırada yer alabilir. Özellikle gün içerisinde çok fazla yalnız kalan, meşgul olması için oynayabileceği oyuncakların olmaması ve ihmal edilmeleri, kedilerde strese neden olabilir. Kedinizin yeterince beslenememesi, taze suya ulaşamaması, günlük kum kabının temizlenmemesi, evde başka bir hayvanın bulunması ve bu hayvan/hayvanlarla anlaşamaması, yaşadığı ortamın değiştirilmesi, yaşadığı ortama yeni bir insanın veya eşyanın dahil olması, hava değişimleri, korkmasına sebep olabilecek sesler vb. birçok sebepten kedinizin stresi artabilmektedir. Kedinizde stres oluşturacak durumları bilmeniz, stresi azaltabilmeniz için en önemli adımdır.

Kedinizin strese maruz kaldığını düşünüyorsanız, onunla daha fazla ilgilenmeli, ona olan sevginizi daha fazla göstermeli ve onunla oyunlar oynamalısınız. Üstelik onunla konuşabilir ve onu bolca öpebilirsiniz. Tuhaf gibi görünse de kediler sevildiğini anlar ve böylece stresten uzaklaşırlar.

Kedilerde bağışıklık güçlendirici ikinci yöntem: oyun oynamak ve egzersiz yaptırmak

Kedileri uyurken görmek nadir bir durum değildir. Çünkü onlar gün içerisinde çok fazla uyurlar. Genellikle hareketli oldukları için kısa süreli uykular onları zinde tutar. Ancak hareketlerinde meydana gelen kısıtlamalar ve oyun oynamamaları ile birlikte sağlıkları tehlike altına girer. Obez bir kedi, kilolu olduğu için çok iyi bir şekilde beslense dahi bağışıklık sistemi tehlike altında olabilir. Bu nedenle kedilerin sadece zayıflaması değil, çok fazla kilo alması da sindirim sistemlerini bozabilir. Bu tür olumsuzlukları en başından engellemek ya da eski sağlıklı hayata geri dönmeleri için kedilerin oyun oynamaları ve egzersiz yapmaları gerekir.

Kedi tırmalama tahtası gibi basit görünen kedi oyuncakları, onlar için oldukça değerlidir. Bu nedenle kedilerin hareket etmesi için bu tür oyuncaklar almanızı ya da yapmanızı tavsiye ederiz.

Kedilerde bağışıklık güçlendirici yiyeceklerden destek almak

Doğadaki her canlı dengeli beslenme ile sağlıklı bir hayata kavuşur ve devam eder. Çiçeklere bile fazla su verdiğimizde köklerden başlayarak çürür ve zamanla ölürler. Çünkü onların da kendilerine ait sistemleri bulunur ve bu sistemin çökmemesi için su miktarı, güneş ışığınının yeterliliği ve kullanılan toprak türü gibi bazı özelliklere önem vermek gerekir. Herhangi birinde oran ve orantı değişirse, çiçekte bozulmalar başlar.

Kediler de bağışıklık sistemi problemi yaşamamaları için dengeli bir beslenmeye sahip olmalıdır. Onların zaten etobur canlılar olduğunu biliriz. Ancak besinlerin nasıl hazırlanması ve hangi miktarda verilmesi gerektiğini öğrenmeliyiz. Kediler için sağlıklı sebzeler hakkında bilgi sahibi olmalı ve mamalarına katmalı ya da atıştırmalık olarak arada bir tüylü dostlarımıza vermeliyiz. Vitamin ve kalsiyum gibi önemli maddelerin alınması için veteriner hekimi kontrolünde beslenme hakkında bilgi almalıyız.

kedilerin bağışıklığı nasıl güçlenir

Kedilerde bağışıklık güçlendirici protein ve amino asitler

Kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için vücudun kendi başına üretemediği esansiyel aminoasitlerin dışarıdan alınması oldukça önemlidir. Bu esansiyel asitler; taurin, arginin, histidin, izolösin, lösin, lisin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valin’dir. Bu aminoasitlerin bulunduğu mama, gıda ve yardımcı besin ürünlerinin tüketilmesi kedinizin bağışıklığını güçlü tutmak için önemlidir.

Kedilerde bağışıklık güçlendirici yağ asitleri

Yağ asitleri özellikle kedilerin tüylerini besler. Her yeri tüyle kaplı bir canlı için tüyün ne demek olduğunu çok iyi biliriz. Bu nedenle tüy problemi yaşamaması ve bağışıklığının güçlenmesi için içerisinde yağ asitleri bulunan yiyecekleri tercih etmeliyiz.

Kedilerde bağışıklık güçlendirici antioksidanlar

Antioksidanlar, kedilerin bağışıklık sistemini olumsuzluklardan korumaya yardımcı olur. Kediler hasta olduklarında bu antioksidanlara daha fazla ihtiyaç duyarlar. Aynı şekilde stres altındayken de vücut bağışıklık sistemi zayıfladığı için antioksidanlara daha fazla önem vermemiz gerekir. Antioksidanlar vücuttaki birçok faaliyet sonucunda ortaya çıkan zararlı maddelerin vücuda zarar vermesini önlemek için oldukça önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Hasta olan kedilerin bağışıklık sistemiz zayıfladığı için öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmeniz gerekir. Veterinere gittikten sonra hastalık süreci ve daha sonra kedinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ona egzersiz yaptırmalı, dengeli beslenmesine önem vermeli ve kedi bağışıklık sistemi güçlendirici antioksidan gibi önemli maddeleri almalarını sağlamalısınız.

Sağlığı iyi olmayan kediler veteriner sonrası beslenmek istemeyebilir. Bu nedenle iştah açıcı ve sevdiği besinler ile kedi beslenmesine önem verilmelidir.

Kediler enerjik canlılardır ve iyi bakıldıklarında tüyleri parlak, gözleri ışıltılı ve kiloları da gayet iyidir. Bu nedenle bir kedi hareketsiz, zayıf ve tepkisiz ise, hasta olabilir. Ancak bazı kedi cinsleri çok hareketi sevmez ve sahibinden başka ile ilgilenmek istemez. Bu nedenle öncelikle veterinere danışmak gerekir.

Kediler dünyaya geldikten sonra anne sütü ile beslendikleri süreçte bağışıklık sistemleri oldukça güçlü olur ancak anne sütü ile beslenme tamamlanıp zamanın ilerlemesiyle kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek önem kazanır.

Evcil hayvanınızın bağışıklığı 12 ay sonunda tam olarak gelişebilmektedir.

Kedinizin bağışıklık sistemini desteklemenin en kolay yollarından biri,  ihtiyaç duydukları besinleri kendinize vermenizde yatmaktadir. kedi maması içindeki malzemeler önemli bir faktördür. Ancak evcil hayvan dükkanına gidip kedi maması reyonunda mama aramak sıkıcı olabilir bunun için Kedinize en sağlıklı kedi maması seçmek için en ipuçları yazısından ön bilgi sahibi olmanızda fayda var.

kedilerde de zayıf bir bağışıklık sistemi, fagositler adı verilen bir tür beyaz kan hücresi eksikliğinden kaynaklanır . Bu fagosit hücreleri, kanı kirleten yabancı istilacıları yuttuklarından, veterinerlik dünyasında fagositoz olarak bilinen bir süreç olduğundan, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır.

Kedi Hastalıkları Kategorisinde kedilerin en sık yakalandığı hastalıklar aşağıda bir kısmı listelenmiştir.

Bazı rahatsızlıklar çok büyük değişikliklere yol açarken, bazı rahatsızlıkları ise fark etmek oldukça zor olabilir. Öte yandan bazı hastalıklar hafif bir şekilde atlatılırken, bazı hastalıklar ise ölümle sonuçlanabilir. kedilerde en sık görülen ölümcül kedi hastalıklar hakkındada bilgi alabilirsiniz.

 

Kediler için sağlıklılı sebzeler listesi mevcut birde isterseniz kedilerin yiyebileceği şeyler listesine göz atın oldukça kabarık.

Kedilerin yiyebileceği sebzeler

  • 1.1 Havuç
  • 1.2 Yeşil fasulye
  • 1.3 Brokoli
  • 1.4 Bezelye
  • 1.5 Balkabağı
  • 1.6 Ispanak
  • 1.7 Dolmalık biber
  • 1.8 Brüksel lahanası
  • 1.9 Lahana
  • 1.10 Karnabahar
  • 1.11 Kereviz
  • 1.12 Marul
  • 1.13 Salatalık
  • 1.14 Kabak
  • 1.15 Patates

Omega3 yağ asitlerinin kedi ve köpekler açısından diğer bir faydası ise genel tüy ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olmalarıdır. Tüm köpek ve kedi ırkları açısından mamalara yapılacak Omega3 yağ asidi takviyesi yararlı olmaktadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.