Kedi Nasıl Tıraş Edilir Sorusunun 5 Cevabı

7 Mart 2022
1746
Kedi Nasıl Tıraş Edilir Sorusunun 5 Cevabı

Kedi nasıl tıraş edilir, sorusunun yanıtını arayan pek çok kişi bulunmaktadır. Ancak uzmanlar kedi tıraşının sadece pet kuaförleri ya da veteriner hekimleri tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor. Evcil hayvan bakımı konusunda eğitim almadıysanız, hem sizin sağlığınız hem de kedinizin sağlığı ve güvenlik açısından bu işlemi uzmanlara bırakmanız en mantıklısı olacaktır. Çünkü patili dostlarımızın hareketsiz ve sakin kalması oldukça zordur. Bunu başarsanız dahi tıraş makinesinin keskinliği kedinizin yaralanmasına neden olabilir. Ki tıraşı kazasız ve belasız atlatsanız dahi kedinizin tıraş işleminin çok iyi bir şekilde sonuçlanma ihtimali de oldukça düşüktür. Yanlış kesimler nedeni ile patili dostunuzun tüyleri çok kısalabilir ve bazı yerlerde uzun kalabilir. Bu da kötü görüntüye sebep olur. En önemlisi de onları koruyan kürkün özelliği ortadan kalkar. Güneş ışınlarından zarar görebilecekleri gibi soğuk havalarda üşüyebilirler.

Uzmanlar tarafından yapılmayan kedi tıraşlarının olumsuzlukları oldukça fazladır. Bu nedenle belirttiğimiz gibi pet kuaförlerini tercih etmek gerekir. Pet kuaförünü tercih etmek için ise firmada çalışanların işlerinin ehli olup olmadığını bilmeniz size fayda sağlayacaktır. Patili dostunuzun emin ellerde olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. İşte kedi nasıl tıraş edilir sorusunun 5 cevabı…

Kedi Nasıl Tıraş Edilir?

Kedi tıraşı iki şekilde yapılmaktadır. Biri makine ve diğeri makas tıraşıdır. Makine tıraşı ile gövdenin büyük bir kısmı tıraş edilirken makas baş ve ayak uçları gibi hassas kısımlarda kullanılır. En kolay yapılan işlem makine ile olandır. Elbette bunun için en doğru olan ekipmanı seçmek önemlidir. Temizlenmesi kolay, kedinin kıl tipine göre farklı başlıklara sahip ve elde tutulması kolay olma özellikleri haricinde elektrikli ya da şarjla çalışanlar olarak da pek çok çeşit bulunmaktadır. Şarjlı ve kavraması kolay olan makineler ile kesim oldukça kolay olsa da şarjları çabuk bitebiliyor. Bu da işlemin yarıda kalmasına neden olabilir. Birçok zorluklar ve sabır ile sakinleştirilen kedilerin bu tarz işlemlerde bekletilmesi pek de hoş olmaz. Bu nedenle uzmanların ekipmanlarını çok iyi seçmesi gerekiyor. Elbette her tıraş sonrasında dikkatlice ekipmanları temizlemeleri oldukça önemli.

Pet kuaförleri için öncelikle randevu alınmalıdır. Çünkü randevusuz işlem beklemenize neden olabilir. Bu sırada patili dostunuz gerilebilir. Çünkü sizin gibi bekleyen kedi sahipleri ile sevgili dostları olacağı için ortamdaki gürültü kedilerin genellikle hoşuna gitmez. Dilerseniz gezici pet kuaför hizmetinden faydalanarak hizmetin ayağınıza gelmesini de sağlayabilirsiniz. Ulaşım sıkıntısı çekmeden zamandan tasarruf etmek için gezici kuaför hizmeti veren firmaları bulabilirsiniz. Sayıları her geçen gün artmaktadır.

kedi tıraşı

Ekipmanı Hazırlama

Kullanılacak ekipman uygun şekilde hazırlanmalıdır. Hijyenik olmalı ve mümkünse sadece sizin kediniz için olmalıdır. Uzman pet kuaför  randevu saatiniz yaklaşınca gerekli ekipmanları hazırlar. Uzman kişiler genellikle anesteziye gerek duymaz. İşlemleri biraz daha uzun sürse de narkoz etkisi yaşamamaları için anestezisiz işlem yapılmasını tercih etmeye çalışmalısınız. Ancak patili dostunuz ne yapılırsa yapılsın asla sakinleşmiyorsa elbette sedasyon tercih edebilmektedir. Sedasyon işlemi yapılmasının kedinizin sağlığı için gerekebileceğini hatırlatmak isteriz. Sedasyon, mutlaka bir veteriner hekiminin kontrolü altında yapılması gereken bir işlemdir.

Ekipmanın hazır olduğunu işlem başlamadan önce anlayabilirsiniz. Bir köşede sıralanmış olan makine, tarak, makine başlıkları yer aldıysa doğru yerdesiniz, demektir.

Sakinleştirme

Ekipman hazırlanırken eğer kuaför salonunda birden fazla kişi varsa, işleme başlamadan önce patili dostunuz ile iletişim kurmalıdır. Bu iletişim;

  • Sakinleşmesi,
  • Makine sesini öğrenmesi,
  • Ona dokunulmasına izin vermesi için oldukça önemlidir.

Kedilere makine seslerini tanıtmak, ne tepki vereceklerini bilmek için oldukça önemlidir. Bazıları çok fazla tepki verirken bazıları fazla umursamaz. Ancak makinenin kesim yapmadan tenlerine tutulması da gerekir. Çünkü titreşimleri de önceden bilmeliler.

Direkt olarak işleme geçmek ve anestezi uygulamak isteyenler ile çalışmamanızı tavsiye ederiz. İşlerini sadece maddi kazançlar için gerçekleştiren firmalar yerine sevgi ile çalışan daima güler yüzle hizmet eden Petibom Pet Kuaförü gibi firmaları tercih edin. Patili dostunuz böylece mesleki donanıma sahip olan kişiler tarafından yapılan bakım işlemlerine alışacak ve bir dahaki işlemlerde daha az strese girecektir.

kedi tıraşı nasıl yapılır

Tıraş işlemine başlamak

Sakinleştirme işlemi için patili dostunuzu seven, onunla bolca konuşan ve sakinleşmesi için elinden geleni yapan pet kuaförlerine destek için küçük bir ödül atıştırmalığı götürebilirsiniz. Kedinize sunacakları bu ödül ile işlem daha kolay başlayabilir. Tıraş işlemi için kediler uygun pozisyonda tutulur. Bazen yatırılır ve yan çevrilir. Böylece işlem çok daha çabuk biter. Yüz kısmı bazen tıraş edilir ve bazen edilmez. Eğer edilecekse makas kullanılır.

Tıraş işlemi başladıktan kısa bir süre sonra bitecektir. Ancak kedinizin güvenliği ve işlemin en uygun şekilde yapılması açısından bir kişi patili dostunuzu tutar. Diğer kişi de tıraş işlemini yapar.

Yıkama ve Kurutma

Tıraş işlemi yapılırken patili dostunuzun bolca övgü aldığından onunla iletişim kurulduğundan emin olmalısınız. Bu, kedi nasıl tıraş edilir sorusunun en önemli yanıtlarını almak için gereklidir. Hayvan sevgisine sahip olan bir kişi mesleki donanıma da sahip olunca hem siz hem de patili dostunuz oldukça rahatlarsınız. Böylece tıraş işlemi kolayca tamamlanır.

Tıraş bitince yıkamaya geçilir. Kediler suyu sevmediği için yine bir yardımcı olması gerekir. Tıraş olan kedi yıkanır. Böylece tüm kesilmiş tüylerden arınırlar. Ardından kurutma işlemi başlar. Bazı kediler kurutma makinesinin sesini sevmez. Bu nedenle en sessiz olanlar tercih edilmelidir. Kurutma işleminin özenli bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Yıkama işlemi yapılırken kedilere özel şampuan kullanılması da kedinizin deri sağlığı açısından gereklidir.

Ödül zamanı

Tıraş bitince sevimli dostunuzu ödüllendirmeniz gerekir. Bunun için onu okşayıp bolca sevin. Ölü ve dökülmeye yüz tutmuş olan tüylerden kurtulmuş olmanın keyfini çıkartın.

Kedi nasıl tıraş edilir sorusunu yanıtladığımıza göre şimdi de en iyi pet kuaförü nasıl seçilir sorusuna geçelim. Üstelik dilerseniz gezici pet kuaför hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. Çünkü birçok firma bu hizmeti vermektedir.

  • Pet kuaförü seçimi yapmak için öncelikle konumunuza en yakın olan firmalara göz atarak işe başlayabilirsiniz. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi en iyisi olsun diyorsanız, uzakta da olsa gezici pet kuaför hizmeti ile tıraş işleminin ayağınıza gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • Firma hakkında yapılan yorumlara bakabilirsiniz.
  • Çalışanların deneyimlerine, eğitim alıp almadığına önem vermelisiniz.
  • Kedinize nasıl davranıldığına dikkat ederek güvenilir bir yer olduğundan emin olmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler makine ve makas ile tıraş edilir. Kediler için özel üretilmiş olan ürünler satın alınmalıdır. Ayrıca aralarında seçim yapmak için en iyi olanlar hakkında bilgi araştırması yapılmalıdır. Tıraş işleminin kolay ve uygun şekilde gerçekleşmesi için ekipmanın doğru seçilmesi gerekir. Tıraş işlemini uzman kişiler yapmalıdır. Kedinizin sağlığı ve güvenliği açısından kendiniz bu işlemi yapmamalısınız.

Uzman kişiler tarafından yapılan tıraşlar çok kısa sürer. Ancak ilk kez bakım yapılacaksa, kediniz daha önceki işlemde korktuysa diğer işlem daha uzun sürebilir. Doğru kişileri seçerek bir daha ki bakım işlemlerini hem stressiz hem de daha pratik bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

Kedi tüyü genellikle yaz aylarında kesilir. Ancak üç ayda bir tıraş edilmeleri tavsiye edilmektedir. Parazitlerden korunmaları, deri hastalıklarının daha çabuk geçmesi, sıcak aylarda rahat etmeleri ve daha pek çok fayda için kedi tıraşı yapılır. Uzayan tüyler topaklanma ve tüy yumağı yutmalarına neden olmaktadır. Diğer yandan dökülen ölü tüyler, aile üyelerini zorlayabilir.

Anestezisiz kedi tıraş işlemi, her kedi için farklıdır. Çünkü bazıları işlem alışır ve bir dahaki işlemlerde daha sessiz ve sakin kaldığı için işlem çok çabuk biter. Eğer ilk tıraş ise birkaç saatte sürebilir. İşlemin uzun sürmesi değil, önemli olan kedinize nasıl davranıldığıdır. Bu nedenle tıraş işleminde ara ara mola verilmesi ve anestezi uygulanmadan tıraşın yapılabilmesi, bir dahaki bakım işleminizin kolay olması için çaba gösterilmesidir.

Kedi tıraş edilirken anestezi verilir. Ancak birçok uzman pet kuaförü buna gerek duymaz. Çok nadir sebeplerden dolayı anestezi tercih edilir. Ki bu kedi sahiplerinden alınan onay sonrasında karar verilen bir işlemdir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.