Kediler Nasıl Yıkanır? En Pratik Kedi Yıkama Önerileri

31 Ocak 2021
2432
Kediler Nasıl Yıkanır? En Pratik Kedi Yıkama Önerileri

Kedilerin pek çoğunun sudan nefret ettiğini hepimiz biliyoruz. Eğer şanslıysanız kediniz suyu sevdiği için banyo yaptırma işlemini kolay, rahat ve hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Fakat kediniz suyu hiç sevmiyor hatta sudan nefret ediyorsa, o zaman aramıza hoş geldiniz!

Suyu seven ve suyu sevmeyen kedilere nasıl banyo yaptırılır? En pratik kedi yıkama önerilerini uygulayarak tamamlayabileceğiniz ancak zaman zaman zorluklarla da karşılaşacağınız bir süreç olacaktır. Hazırsanız, bazen diken üstünde geçecek ancak sonunda başarıyla tamamlanacak bir banyo macerası sizi bekliyor.

Banyodan önce yapılması gereken hazırlıklar

Yavru kedi nasıl temizlenir? Kedilerin çocuğun banyoya karşı korkusu ve tedirginliği olduğunu düşünürsek, kedinizi yıkamak için küçük bir hazırlık süreci yaşamanız gerekecektir. Kediniz dışarıya gezmeye çıktığı, yaramazlık yaptığı ya da herhangi bir sebepten tüyleri kirlendiği için yıkanması gerekebilir. Bu sürecin sizi zorlamaması için belli kolaylaştırıcı adımları izleyebilirsiniz.

Banyo yapmayı seven bir kediniz varsa bu süreç sizin için keyifli bir yolculuk olacaktır. Ancak kedilerin çoğunluğu sudan nefret eder. Bu nedenle sudan nefret eden kediler için banyo süreci hem fiziksel hem de psikolojik olarak bir hazırlık gerektirir. Kendi beden sağlığınız ve kedinizin sağlığı için belli bir banyo yapma planı belirleyebilirsiniz.

Tırnak kesme

Kedinizin ve sizin beden sağlığınız için ilk önce tırnak keserek banyo öncesi yapılması gereken işlemlerden biriyle başlayabilirsiniz. Suyla temaslarında korku, heyecan ve endişeyle istemeden de olsa size ve kendine zarar vermesini önlemek için kedinizin tırnaklarını uygun seviyede kesmelisiniz.

Tırnak kısaltma işlemini banyo yaptırmaya karar verdiğiniz gün ya da banyo yapmadan 1-2 gün önce kesebilirsiniz. Bu şekilde banyoya korku ve endişeyle yaklaşan kediniz, öncesinde de tırnak kesmenizle ekstra gerilip daha da huzursuz olmaz.

Banyo ve tırnak kısaltma işlemini aynı gün yapmak durumunda kaldıysanız da, tırnaklarını kestikten sonra ufak bir ödül maması arası vererek keyfinin yerine gelmesini sağlayabilirsiniz. Ödül maması kedilerin zayıf noktasıdır ve ideal oranda verilen ödül maması banyo öncesinde sizin işinizi kolaylaştıracak bir hamle olacaktır.

Tarama ve fırçalama

Tırnaklarını kestikten ve belki ödül maması vererek keyiflendirdikten sonra banyo hazırlık sürecine kedinizi tarayarak devam edebilirsiniz. Tüylerini kedinize uygun tarak ya da eldiven iyi taramanız onu rahatlatacak ve varsa dolanmış, düğüm olmuş tüyleri açacaktır.

Bazı kedilerin taranması ve fırçalanması da oldukça zor olmaktadır. Bu durumda önerimiz tırnak ve tüy tarama işlemlerini arka arkaya gerçekleştirdikten sonra ödül maması vermeniz ve aranızı tatlıya bağlamanızdır.

Tırnakları kesilen, tüyleri taranan kedinizin daha da keyiflenmesi ve banyo öncesi biraz daha rahatlayıp yorulması için onunla oyun oynayabilirsiniz. Yüksek tempolu bir egzersiz yapması, kedinizin daha sakin, keyifli ve yorulmuş şekilde banyoya gitmesini demektir. Kedinizin banyo öncesinde mutluluğu, yorgunluğu da banyoda sizin işinizi biraz daha kolaylaştıracak ve kedi yıkama tekniklerini rahatça uygulamanızı sağlayacaktır.

Küvete / banyoya alıştırın

Kedinizi, banyoya, lavaboya ve küvete alıştırmaya çalışın. Su içerisinde rahat etmesi için ilk banyo deneyiminiz ise banyo yapmadan haftalar öncesinden başlayarak belli aralıklarla küvete alıştırmayı denemelisiniz. Bu şekilde banyonun korkulacak bir yerden ziyade, alıştığı ve rahat olduğu yer olmasını sağlayabilirsiniz.

Kedinizi küvete alıştırırken içerisine oyuncak bırakabilir, kedi maması veya ödül maması koyabilirsiniz. Olumlu yaklaşımınız ve destekleyici unsurlar kedinizin banyoya, küvete karşı yaklaşımını daha ılımlı olmasını sağlayacaktır. Hatta küvetin, lavabonun içerisine kedinizin yalaması için krem peynir, çırpılmış krema veya balık ezmesi gibi sürülebilir yiyecekleri yayabilirsiniz. Bu adımlarla kediniz küvette ve banyoda kendisini bekleyen güzel şeylerin olduğu düşüncesini hissedecek ve banyo yapma fikrine sıcak bakacaktır.

Küveti güveli hale getirin

Kedinizin küvette, lavaboda ya da herhangi bir yerde yıkanırken kaymadan ayakta durabilmesi için havlu ya da lastik, kaymayan bir bez, kaydırmaz banyo paspasları gibi gerekli olabilecek her şeyi önceden hazırlayın. Yıkama sırasında güvenliğini sağlamaya özen göstermek için ideal ortamı yaratın.

Kedi oyuncakları

Kedinizin, banyo fikrine alışması için oyuncaklarıyla birlikte lavaboyu veya küveti 2-3 santim suya doldurun. Küvete alıştıktan sonran suyun içerisine yerleştirdiğiniz kedi oyuncaklarıyla oynaması için teşvik edin. Hem oyun oynayıp hem de banyo yaptığı sırada ona övgü dolu sözler söylemeye özen gösterin. Bu şekilde mutlu, huzurlu ve güvende hissetmelerini sağlayın.

Kediler Banyo yapmaktan Nefret EderKedi şampuanı / kedi bakım ürünleri

Tüm hazırlıklarınızı tamamladığında ve kediniz suyla buluştuğunda kediler için özel olarak üretilen bakım ürünlerini kullanmalısınız. Bunun içinde banyo öncesinde, veterinerinden veya petshop’tan kedi şampuanı ve kedi bakım ürünlerini alarak banyoya koymalısınız.

Normal şampuan ya da başka evcil hayvan şampuanını kediniz için kullanmanız derisini kurutup hem de zehirleyebilir.  Kedi şampuanınız banyo sırasında bittiyse, kedinize zarar verebilecek ürünler kullanmak yerine sadece suyla yıkamanız daha sağlıklı olacaktır.

Kedinizin banyoda ihtiyacı olacak şeyleri hazırlayın

Banyo sırasında küvete su dolduracaksanız, bunun seviyesine dikkat etmelisiniz. Tehlike yaratacak seviyede olmadığından emin olmalısınız. 1 karış ılık su dolu küvet ideal ölçü olarak düşünebilirsiniz. Küvete su doldurmadan yıkamak isterseniz de bir kovada ılık su ayarlamalı ve suyun ısısını ölçerek kedinizi yıkamalısınız. Yanınızda duştan sonra kurulamak ve üşümemesini sağlamak için kuru havlu bulundurmalısınız.

Kedinizi yıkamaya başlamadan önce banyoda ihtiyacı olacak her şeyi hazırladığınızdan emin olun. Bunların sonrasında sakin, sessiz ve güvenliğini sağladığınız banyo ortamında kendinizi yıkayın. Kedi sahibinin yıkama işlemi sırasında strese girmeden ve kedisini de strese sokmadan yıkaması çok önemlidir. Aksi durumda sizin yaptığınız stresten kedinizde olumsuz etkilenecektir.

Banyonun kapısını kapatın

Banyo öncesinde yapılması gereken son hazırlığınız, bulunduğunuz odanın kapısını kapatmakla son bulacaktır. Kedinizin ıslak bir şekilde, aniden kaçma ihtimaline karşı kapıyı kapatınız. Kaçma ihtimalini en az seviyeye düşürmek için yavaş yavaş suyla buluşturun.Sudan kaçmaya çalışan kedi

Banyo aşamasında yapılması gerekenler

Yavruluk döneminden itibaren yıkanmaya alışkın bir kediniz varsa, banyo yapmak ve duş başlığını kullanarak yıkamak kolay olacaktır. Ancak kediniz banyo konusunda hassassa veya ilk banyo deneyimi ise bu süreç hem zor hem de dikkat edilmesi gereken ön hazırlıklar içerecektir. O yüzden kedinizi yıkamadan önce yukarıda yer verdiğimiz banyodan önce yapılması gereken adımları uygulamaya özen gösterin.

Nazik ve sevecen davranın

Plastik bir kaba ya da küvete ılık su doldurun. Kedinizi nazik, kibar ve sevecen şekilde davranarak yıkamak için adım atın. Öncelikle alt kısımlarını, sırtını ve sonra genel olarak bedeni ıslayın. Sakin, sevgi dolu ve güven veren sesinizle onu yatıştırmaya dikkat edin. Küvetin altında doğrudan üstüne su tutarak yıkamamaya özen gösterin.

Kedinizin sizi yönlendirmesine izin vererek ilerleyin

Kediniz iki ayağının üzerinde durmak istiyorsa, sırtını size döndürerek bu isteğini gerçekleştirin. Kedinizin kaçmaması için sıkıca ama canını acıtmadan tutmaya özen gösterin. Eğer çok hareket etmeye ve kaçmaya çalışırsa göğüs tasması takarak işinizi bir adım kolaylaştırabilirsiniz. Güvenliğini sağlayacak şekilde, kedinizin rahat etmesi için onun da isteklerine göre banyo sürecini yönlendirebilirsiniz.

Kedinizle kavga etmeyin

Yıkama aşamasında suyla ilk temasta huzursuz davranan kedinizle kesinlikle kavga etmeyin. Sizin ona vereceğiniz sert tepki banyo konusunda daha da korkmasına ve uzaklaşmasına sebep olabilir.

Kedinizin öncelikle boynunun altını yıkayın

Dostunuzu suya alıştırmak ve rahatça yıkamak için önce boynundan aşağısını ıslatmalısınız. Boyun, bacak, gövde, karın ve kuyruk ilk yıkadığınız bölgeleri olmalıdır. Bu işlem sırasında kedinizin cildine zarar vermeyecek kedi şampuanı kullanmalısınız. Az miktarda aldığınız ürünü, köpürtmeli ve boyundan kuyruğa doğru tüylerin çıkış yönünde yıkamalısınız. Korkmaması ve rahatlaması için tüylerine masaj yaparak şampuanı köpürtmelisiniz. Tüm bedeninin şampuanlandığından ve iyice temizlendiğinden emin olunuz.

Kedinizi eğer pire sorunu sebebiyle yıkıyorsanız, bedeninin alt kısmını yıkamadan önce boynunu ıslatmalısınız. Çünkü pireler önce bedenin alt kısmını ıslatırsanız, kafasına ve yüzüne akın edeceklerdir. Bu durumun yaşanmaması için boyun bölgesini de ıslatarak pirelerin kafa bölgesine geçmesine engel olmalısınız.

Pire Ayıklanan Kedi

Kedinizin göz, burun, ağız ve kulaklarına şampuan kaçırmayın

Yıkama işlemi sırasında göz, burun, ağız ve kulak bölgeleri hassas olduğu için ekstra dikkat ediniz. Kulak enfeksiyonu riskini en az seviyeye indirmek için, kulaklarına pamuk kullanın. Banyo bittikten sonra kulaklarından pamuğu çıkartın. Kulaklarına taktığınız pamuk seslere karşı hassas kedinizin, işitme seviyesini azaltacağı için de işinizi kolaylaştıracak bir hamle olabilir.

Kedinizin dokunma ve reseptörlerinin çoğunun bulunduğu yer olan bıyıklarını yıkamaktan da kaçınmalısınız. Kafa bölümünde yüze, kulağa ve gözlere su, şampuan kaçırmadan boynunu, kafasının üstünü ve geri kalan bütün vücudu temizleyebilirsiniz. Kedinizin yüzünü, kulaklarını, bıyıklarını, yanaklarını temiz ve nemli bir bez ile silebilirsiniz.

İyi durulayın

Şampuanlanma kısmından sonra çok oyalanmadan durulama aşamasına geçebilirsiniz. Öncelikle küvetteki suyu kullanarak kedinizi durulayın. Sonra küvetteki suyu boşaltarak önceden hazırladığınız ılık ve temiz suyla iki kere daha bedenini şampuandan arındırın.

Kedinizin tüyleri uzun ya da kısa fark etmeden tüylerinin tümüyle şampuandan arınmasını sağlamalısınız. Kedinizin bedeninden akan su şampuansız, köpüksüz ve tamamen berrak olana kadar durulama yapmalısınız. Cildinin tahriş olmaması için durulamaya gerekli önemi verin.

Duruma aşamasında suyu dökerken, kedinizin kafasından aşağıya doğru su dökmeyin. Bu sakıncalı olan tüm bölgelere su kaçmasına ve kedinizin tedirgin olmasına sebep olabilir. Duruma işlemi bittikten sonra kedinizin bedeninden fazla tüylerin akması için birkaç dakika bekleyiniz. Ancak üşümesine sebep olacak kadar uzun beklemeyiniz.

Petibom pet kuaför köpek ve kedi kuaförü olarak en iyi hizmeti sunar.

Kediniz panik veya sıkıntı içinde ise sakinleştirin

Kediniz suyla buluştuğu anda tıslıyor, hırlıyor, hapşırıyor, miyavlıyor ve hızlı nefes alıyorsa içinde bulunduğu duruma karşı panik, korku ve sıkıntı içindedir. Bu sebeple yaptığı hareketleri iyi izlemeli ve korktuğunu hissettiğinizde yaptığınız işleme devam etmemelisiniz.

Onun verdiği tepkilere karşı sakinleştirmek için çaba gösterin. Ancak tüm uğraşlarınıza rağmen hala korkusu, panik ve sıkıntılı hali devam ediyorsa sudan çıkarıp kurulama evresine geçmelisiniz. İkinizden birisi banyo işlemi sırasında zarar görecek duruma gelmeden, aşırı derecede sudan rahatsız olan kedinizle olumsuz sonuçlar yaşanmadan banyo yapmayı yarım bırakabilirsiniz.

Kedinizin rahatsız olduğunda aşırı üzerine giderseniz, banyoya karşı korkusu daha da büyür ve daha sonraki banyolarda da zorluk yaşamanıza sebep olabilir.

Banyodan sonra yapılması gerekenler

Banyo yapmayı seven bir kediniz varsa eğlenceli ve kolay, banyo yapmaktan hoşlanmayan bir kediniz varsa zor bir banyo deneyimini tamamladınız. Belki eğlenceli belki de sıkıcı bir süreçti ancak artık son aşamadasınız. Bu süreç daha kısa ve kedinizin de en kolay kabullendiği aşama olacaktır.

Kurulanan kediKediyi kuru havlu ile kurulayın

Kuru havlu ile banyodan çıkmış kedinizin tüylerini onu sevip, okşarmış gibi kurulamalısınız. Kullandığınız havlunun kuru olmasına özen gösterin. Kedinize güven verin ve banyoda biraz suyu geçtikten sonra ılık havlunun içerisinde sararak kucağınıza alın. Kucağa alınmaktan çok hoşlanan bir kediniz yoksa kurulama işlemini yere serdiğiniz kuru bir havlunun üzerine kedinizi alarak yapın. Eğer kediniz buna da izin vermiyorsa bir süre banyoda kendini temizlemesine ve suyunu akıtmasına izin vermelisiniz. Havluyla kurulamak için baskı yapmamalısınız.

Kedinizi sardığınız havlunun yeterli büyüklükte olduğundan emin olun. Yapısının yumuşak, emici ve pofuduk olmasına dikkat edin. Eğer kediniz kucağa alınmaktan hoşlanmıyorsa, küvetin içindeyken havluyla kurulayın.

Saç kurutma makinesiyle, sıcak hava ve ısıtıcı ile kurulayın

Tüyleri kısa, mevsimlerden yaz ise havlu ile kurutmanız yeterli olacaktır. Ancak hava soğuk, tüyler uzun ya da kısa olsun hassas bir kediniz varsa havlu ile kurutma işlemine ek olarak saç kurutma makinesiyle de tüylerini kurutmayı deneyebilirsiniz.

Saç kurutma makinesini kedinize yavaşça yaklaştırıp, önce baş sonra ön ayaklar daha sonra karın ve kuyruk dizgisini takip ederek işleme devam edin. Bu esnada makinenin sıcaklığına dikkat edin. Ayarladığınız ısının kedinizin canını yakmayacak ve çok sıcak olmayacak derecede olmasına özen göstermelisiniz. Kedinizin üşümemesini isterken, ısıyla canını yakmak istemezsiniz. Kediniz çok tüylü bir yapıda değilse bu kurutma işlemini es geçebilirsiniz. Havlu yardımıyla, kediniz birkaç saat içinde doğal olarak kuruyacaktır.

Saç kurutma makinasını orta veya yüksek sıcaklıkta ve ses açısından en düşük devirde ayarlayarak açın. Kurutma makinesini mümkün olduğunca uzakta tutun. Saç kurutma makinesinin yüksek sesine alışkın olmadıkları ve sesten rahatsız olabilecekleri için bunu yapamazsanız; sıcaklık veren, kalorifer ya da ısıtıcı yakınları kedinizin en gözde kuruma mekanları olacaktır.

Havlu ya da saç kurutma vb. araçlarla kurulama işlemini tamamladığınızda, kedinizi cereyandan uzak, sıcak bir ortamda tutmaya önem verin. Kediler soğuk havayı zaten sevmedikleri için kendilerine uygun sıcak ortamı bulacak ve sizin dışınızda da kuruma işinin geri kalan kısmını kolaylıkla tamamlayacaklardır. Ancak siz kedinize banyo yaptırdıktan sonra kucaklayarak ve okşayarak memnuniyetinizi, teşekkürünüzü ve başarısından duyduğunuz sevinci sevginizle belli edin.

Tarama ve fırçalama

Kedinizi banyo sonrasında kurularken, eş zamanlı olarak tüyleri taramak ve fırçalamak isteyebilirsiniz. Bu hem rahatlamalarını hem de banyo sonrasında dökülen fazla tüylerinin atılmasına yardımcı olacaktır.

Uzun tüylü bir kedi sahibiyseniz tüyleri ıslak iken daha kolay birbirine dolaşacağı için tarama işlemine de başvurabilirsiniz. Kediniz kuruyana kadar nazikçe tüylerini taramanız, uzun tüylü kediler için oldukça iyi olacaktır.

kedilerde kulak temizliği

Kulak bakımı ve temizliği

Dilerseniz bir kulak çöpü yardımıyla kedinizin kulaklarını temizleyebilirsiniz. Banyo yapmadan önce kedinizin kulaklarına pamuk koyduysanız bu işlem oldukça kısa sürecektir.

Mama ile ödüllendirme

Kedinizin banyo yıkama ve kurulama işlemi tamamen bittiyse, bu sürecin kediniz için en zevkli kısmına geçebilirsiniz. Banyo yapmanın zihninde güzel anılarla kalması, güzel bir şekilde anımsanması ve olumlu bir olay olarak bakması için kedinizi yaş mamalar ile ödüllendirebilirsiniz.

Mama ile ödüllendirmek, kesinlikle yapmanız gereken doğru bir seçim olacaktır. En sevdiği yaş mama, kedi otu ya da farklı ödül mamaları verebilirsiniz. Kedinizin banyo ve lezzetli yemeklerle arasında olumlu bir bağ kurması bir sonraki banyo işleminizi kolaylaştıracaktır.

Hem lezzetli hem besleyici hem de kedinizin kaybettiği su ihtiyacını karşılamasına yardımcı olacak olan konserve mamalarla banyo macerasını başarıyla tamamladığı için onu överek, güzel sözler söyleyerek ve ilgi göstererek gönlünü kazanabilirsiniz.

 

En pratik kedi yıkama önerilerini adım adım tamamladıktan sonrasında hem siz hem de kediniz artık rahat bir nefes alabilirsiniz. Görev başarıyla tamamlandı!

Sıkça Sorulan Sorular

Sabun ya da normal şampuan kullanılması asla tavsiye edilmez

Evcil bir kedinin gerekli durumlarda ve kirlendiğinde banyo yapması gerekebilir. Yıl genelinde 1 veya 2 kere yıkanması yeterlidir.
Kedilerin sık sık yıkanmasına gerek yoktur. Ancak uzun tüylü kediler, kısa tüylü kedilere göre daha sık yıkanabilir. Bunu sebebi de uzun tüylerin daha çok kirlenmesidir.
Kediler banyo yapmayı çok sevmez. Gerekmedikçe suyla buluşmak istemezler. Eğer yıkanmayı ve suyu seven bir kediye sahipseniz oldukça şanslısınız.
Kediler kendisini yalayarak temizleyen, titiz hayvanlardır. Genel olarak birçok evcil hayvan türüne göre daha temizdirler.

Sekiz haftadan önce, anne kedi yavru kedinin tımar, bakım, temizlik  ihtiyaçlarının çoğunu karşılayacaktır. Yavru kediyi sekiz haftadan önce tımarlamanız gerekiyorsa, yavru kediyi banyo yapmak yerine, tüyündeki kirli bölgeleri temizlemek için yumuşak, nemli bir bez kullanın.

Sokak kedisini temizlerken 5 adım vardır. Öncelikle sulandırılmış bebek şampuanı ile vücudundaki kir ve pislikleri temizleyin. Vücudunu ılık suyla durulayın. Başı ve yüzü sabunlu suyla nemlendirilmiş bir bezle temizleyin. Bezi yıkayın ve başı ve yüzü durulayın. Sokak kedisini kurutun.

Doğru şekilde temizlerseniz başıboş bir yavru kediyi evinde hissettirmek daha kolaydır. Ayrıca temiz görünüyorsa ve güzel kokuyorsa şirinliğine aşık olmanızı da kolaylaştırır:)

Normal şampuan kullanmak hem kedini derisini kurutur hem de zehirlidir. Köpek şampuanı da kullanmamalısınız. Kedine zarar verecek bir ürün kullanmaktansa kedini sadece su ile yıkaman daha iyi olacaktır.

Petibom Kedi Şampuanları  kategorisinde minik can dostumuz için uygun şampuanlara göz atabilirsiniz.

Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa, onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.