Kediler neden suyu sevmez?

28 Nisan 2021
1553
Kediler neden suyu sevmez?

Kedilerin büyük bir çoğunluğunun suyu sevmediği ve hatta nefret ettiği bilinen bir gerçektir. Fakat bununla birlikte suyu seven kedi ırklarının da var olduğu söylenir. Ayrıca sosyalleşme dönemlerinde (erken sosyalleşme 3 ila 8 hafta arasında, geç sosyalleşme 9 ila 16 hafta arasında gerçekleşir) su içinde ve çevresinde olumlu deneyimler yaşamış olan kedilerin de sudan nefret ettiği söylenemez.

Peki, genel anlamda kediler neden su sevmez? Bunun pek çok cevabı olabilir. Burada önemli olan husus genel geçer yargıların aksine kedinizi, bir bireymiş gibi anlamaya çalışmanızdır.

Çıkış noktası: Kedilerin su nefreti evrimsel nedenlere bağlanıyor!

Orta Doğu’daki genel bir inanışa göre kediler, 9.500 yıl önce evcilleştirilmiştir. Kediler, kurak çöl iklimlerinde geliştikleri için nehirlere, göllere ve yağmura maruz kalmamış hayvanlardır. Bunun bir sonucu olarak, günümüz kedileri de su kütlelerinden olabildiğince uzaklaşmak istiyor. Sokak kedilerinde bile bu korku ve kaçma isteğini görebilirsiniz.

Zira evrimsel anlamda suya hiç alışık olmadıkları için ondan kaçınıyor ve yağmurlu, gök gürültülü ve fırtınalı havalarda genellikle kendilerine sığınak arıyorlar. Günümüz kedilerinde sudan saklanmak bir içgüdü haline gelmiştir. Bununla birlikte bazı kedi türlerinin, kendi evrimsel geçmişleri sebebiyle sudan hoşlandığı da bilinen bir gerçektir.

Dolayısıyla su korkusu veya su nefreti tüm kedi ırkları için geçerli değildir. Bu ırklara verilebilecek en önemli örnekler; Türkiye kedileri listesinde yer alan Van kedisi ve Ankara kedisidir. Her iki ırkta da su ve yüzmeye karşı bir sevgi ve düşkünlük söz konusudur. Hatta her iki kedi türü de su sevgisiyle tanınır desek, abartmış olmayız.

Van ve Ankara kedisinin suyu neden sevdiği iklimsel olarak açıklanabilir. Zira her kedi kendi coğrafyasına sağladığı uyumla zaman içerisinde çeşitli özelliklere sahip olur. Ve özellikle Van kedisi, yaz aylarında yüzmeye ve suda balık avlamaya bayılır! Peki ,başka hangi kediler suyu sever? Sudan zevk alma ya da suyu sevme olasılığı daha yüksek olan diğer kedi ırklarından bazıları; Bengal, Maine Coon ve American Bobtail‘dir.

Bir diğer neden: Kediler kokulara duyarlıdır

Kedilerin olağanüstü bir koku alma duyusuna sahip oldukları su götürmez bir gerçektir. Koku alma konusunda, bir insana göre on dört kat daha fazla hassas olan kediler, sudan veya suyun hakim olduğu banyo gibi yerlerden gelen kokuları anında alır. Ve aldıkları kokudan hoşlanmayabilirler.

Bu bağlamda kedilerin musluk suyundan gelen kimyasalların kokusundan rahatsız olduğu ve bu yüzden sudan hoşlanmadığı söyleniyor. Kedilerin duş ve banyoyu sevmemesinin nedenlerinden birinin de yine kokuyla ilgili olduğu düşünülüyor. Zira şampuan, duş jeli ve saç kremi gibi ürünlere ait olan baskın kokular kedileri rahatsız edebiliyor.

Islaklık faktörü: Kediler temiz ve sıcak olmayı seviyor ama ıslanmayı asla!

Kedi ve su

Kendi doğal temizliklerinde fazlasıyla titiz davranan kediler, zamanlarının çoğunu, kürklerini yani tüylerini temiz, düzgün ve bakımlı tutmak için kendilerini tımar ederek geçirirler. Yüksek vücut ısıları konusunda da oldukça hassas olan kediler, sürekli kendilerini temizleyerek, bir yandan da vücut ısılarını korumaya ve düzenlemeye çalışırlar. Zira temizlik faktörü vücut ısısının korunmasında oldukça etkilidir.

Bir kedinin tüyü ıslandığında, oldukça ağırlaşır ve kuruyup, eski haline dönmesi epey zaman alır. Ve ıslak bir kürk, kedimizin hiç de hoşuna gitmeyecektir. Çünkü kedimiz, ağırlaşmış ıslak kürküyle, her zamanki kadar çevik hissedemeyecek ve yavaş hareket edecektir. Bu da, kötü bir vaziyetten, hızlı bir şekilde kurtulamama gibi rahatsız edici bir hisle sonuçlanır. İşte, sudan nefret etmek için yeterli bir sebep!

Sudan kaç: Olabildiğince uzağa!

Kedilerin büyük bir çoğunluğunun suyla ilgili deneyimleri olumlu değildir. Kediler doğum anlarında ıslak olarak dünyaya gelirler ve sağlıklı bir şekilde hayata tutunmaları için kurutulmaları ve iyice ısıtılmaları gerekir. Islaklıktan ve sudan henüz doğum anlarında nefret etmeye başlayan kediler, hayatlarının belirli bölümünde suya ve ıslaklığa katlanmak zorunda kalırlar.

Bir sağanakta sıkışıp kalmak, kaçıp barınacak bir yer bulamamak ve zorla banyo yapmak bunun birkaç örneğidir. Dolayısıyla kedilerin suyu sevmemesi veya sudan kaçınması, esasen anlaşılabilir bir durumdur.

Kritik bir soru: Kediler banyo yapmalı mıdır?

Günün %40’ını kendi kendilerini temizlemek için harcayan kediler, yukarıda da belirttiğim gibi hijyen konusunda oldukça başarılıdırlar. Kendilerini temiz tutma hususunda takıntılı olan sevimli dostlarımız, dillerini kullanarak mükemmel bir şekilde temizlenirler. Ve gerçekten harika bir iş çıkarırlar. Dolayısıyla; kediler banyo yapmalı mıdır, gerekli olmadıkça hayır. Peki, kedilere banyo yaptırmak hangi durumlarda gerekli olabilir?

Mesela kediniz yapışkan ve kötü kokan bir çamurun içinde yuvarlanmışsa veya kömürlüğün içine düşmüşse ya da aşırı kilosundan dolayı vücudunun belirli bölgelerine ulaşmak zorlanıyorsa banyo yaptırılabilir. Bu durum yaşlı ve artritik kediler için de geçerlidir. Bazen de kedilerin bir cilt sorunu nedeniyle tıbbi bir banyoya ihtiyacı olabilir. Sözün kısası bu gibi durumlar haricinde kedilerin banyo yapmasına gerek yoktur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.